He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Beszédes térképek az orvoshiányról

2023.01.09. 07:40 guma70

Tavaly valamelyest emelkedett a betöltetlen orvosi állások száma. Az átlagosnál nagyobb orvoshiányt 10 megyében regisztráltak.

2021-ben az előző évinél 3,8 százalékkal több, 7510 állás volt betöltetlen az egészségügyben. Ezek közel felére szakdolgozókat, közel ötödére orvosokat vártak. Az orvosi állások 3,4, a szakdolgozói állások 3,5 százaléka volt üres - írta a Portfolio a Központi Statisztikai Hivatal Tér-Kép című kiadványa alapján.

A legtöbb orvos (8,3 százalék) Győr-Moson-Sopron megyében hiányzott, az átlagosnál nagyobb orvoshiány 10 megyét érintett.

A betöltetlen orvosi állások aránya, 2021. Forrás: KSH
A betöltetlen orvosi állások aránya, 2021. Forrás: KSH

A Covid19-járványnak az egészség-ügyre gyakorolt terhelése 2021-ben is érezhető volt. Az első vonalban dolgozó háziorvosok betegforgalma emelkedett, viszont – elsősorban a telemedicinális ellátás megjelenése következtében – a személyes talál-kozások száma tovább csökkent. Az előző évi visszaesés után tizedével nőtt a szakrendelésre irányítások száma.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A háziorvosi praxisok kilenctizede saját praxisként állt a lakosság rendelkezésére 2021-ben, 11%-ukat azonban helyettesítésben látták el. Utóbbiak döntő többségében nem volt orvos, az ilyen jellegű helyettesítéses ellátások száma az utóbbi évtizedben közel háromszorosára emelkedett.

A helyettesítési arány néhány dunántúli és alföldi járás mellett főként az észak-magyarországi térségben magas.

Helyettesítésben ellátott háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok aránya, 2021 (Forrás: KSH)
Helyettesítésben ellátott háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok aránya, 2021 (Forrás: KSH)

 Nyitókép: NanoStockk/Getty Images

https://infostart.hu/belfold/2022/12/30/beszedes-terkepek-az-orvoshianyrol#

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6418014534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.09. 08:15:42

A helyettesítési arány és a hiányzó orvosok száma milyen viszonyban lehet egymással? Ez azért érdekes, mert olyan megye amelyiknél alacsony a hiányzó orvosok száma, elég szépen teljesít a helyettesítés vonatkozásában. Ez valahogy irreális.
süti beállítások módosítása