He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A magyar miniszterelnök fizetése hazai és nemzetközi viszonylatban

2023.01.08. 07:25 guma70

Orbán Viktor egy uniós csúcson, 2021-ben Orbán Viktor egy uniós csúcson, 2021-ben   -   Szerzői jogok  AP Photo/Olivier Matthys

Uniós összehasonlításban a magyarok keresete a legalacsonyabb: a bruttó átlagbérek tekintetében – a részmunkaidős keresetet is beleszámítva – épp csak a bolgárokat előzzük meg. Egészen más a sorrend, ha az uniós tagországok kormányfőinek a keresetét hasonlítjuk össze. Az idén pedig a ranglista előreláthatóan módosulni fog azok után, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt tekintélyes béremelés illeti meg.

Orbán Viktor fizetése márciustól 860 ezer forinttal havi bruttó 5 727 000 forintra nőhet – ezt számolta ki az RTL.

A fizetésemelés automatikus, és az előző év átlagkeresetének növekedésével arányos.

Vajon ez a több mint 5,7 millió forint hogyan viszonyul a magyar keresetekhez és nyugdíjakhoz, illetve hol áll nemzetközi viszonylatban?

Sereghajtó magyar bérek az EU-ban

A kérdés megválaszolása előtt vizsgáljuk meg, uniós összehasonlításban hogyan teljesítenek a bérek abban az országban, amely előre megy, nem hátra, az infláció és az élelmiszerárak emelkedésének tekintetében az uniós ranglistát vezeti, nemzetközi összehasonlításban pedig az élbolyba verekedte be magát.

A sötétkékkel jelölt bruttó éves átlagbér az Európai Unió tagországaiban tavalyelőtt, 2021-ben 33 511 euró volt az Eurostat nemrég közzétett adatai alapján. Az egyszerűség kedvéért 400 forintos árfolyamon számolva ez évi bruttó 13,4 millió forintnak, havi több mint 1,1 millió forintnak felel meg.

A pirossal jelölt magyar bruttó éves átlagbér tavaly ennek az összegnek még a felét sem tette ki: 12 618 euró, valamivel több mint 5 millió forint volt.

A magyar átlagbér csak a bolgárnál jobb valamelyest, ahol 2021-ben a bru ttó átlagkereset épp csak hogy meghaladta a tízezer eurót, egészen pontosan 10 345 volt, forintosítva évi 4,1 millió.

A magyaroknál többet kerestek a románok, lengyelek, görögök, szlovákok, sőt a horvátok is, ahol az év elejétől az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az éves horvát bruttó átlagkereset a negyedével, 25 százalékkal volt magasabb a magyarnál, és meghaladta a 16 ezer eurót, azaz majdnem 6,5 millió forintot tett ki.

Az uniós sorrendben évi bruttó csaknem 29 millió forinttal fölényesen Luxemburg volt az első a 15 millió forintos Dánia és a 20 millió forintos Írország előtt.

Az uniós átlagnál magasabb az átlagbér Franciaországban, Finnországban, Németországban, Svédországban, Ausztriában, Belgiumban, és vélhetően Hollandiában is, ez utóbbi ország azonban a módszertani különbségek miatt kimaradt az összehasonlításból.

Az átlagnál valamelyest kevesebbet keresnek Olaszországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Máltán, aztán egy kisebb szakadék után következik Ciprus, a balti országok, köztük bebújva Portugália és Csehország.

Az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat az uniós kékkártya-program miatt vezette be új indikátorát, amely már a részmunkaidővel szerzett jövedelmet is tartalmazza. A kék kártyával csábítják ugyanis a magasan képzett munkaerőt a tagországokba, tulajdonosai pedig könnyebben válthatnak munkahelyet a tagországok között.

Orbán Viktornak nincs oka panaszra

Az uniós miniszterelnöki bruttó fizetések összehasonlítása egy kicsit körülményesebb a naprakész adatok hiányában, így a grafikon inkább az arányok szemléltetésére alkalmas.

Az áttekinthetőség kedvéért a színek változatlanok: a sötétkék az uniós átlag, a piros Orbán Viktor tavalyi éves bruttó bére.

Az adatok kormányzati forrásokból és sajtóértesülésekből származnak. A helyi valutában felvett béreket a napi árfolyamon mutattuk ki forintban, az eurót pedig az egyszerűség kedvéért ezúttal is 400 forintos árfolyamon számoltuk.

A kormányfők éves bruttó bére tavalyi adat, a nagyon elavult, 2015-ös ciprusi fizetést kivéve. A képet kissé torzítja, hogy Horvátországban a béreket nettóban mutatják ki.

Ezek után nézzük a listát:

Az Európai Unió tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése tavaly, 2022-ben 52,7 millió forint volt. Orbán Viktor még tavalyi, havi csaknem 4,9 milliós, évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével – a magyar átlagkeresetektől eltérően – többet keresett az uniós átlagnál.

Egy picit nagyobb volt az éves bruttó bére a finn Sanna Marinnál, kevesebbet keresett azonban a holland, francia, svéd, luxemburgi, ír, belga és dán kormányfőnél.

Az Európai Unió legjobban fizetett kabinetvezetője az osztrák kancellár átszámítva évi több mint 112, illetve a német kancellár 362 278 eurós, csaknem 145 millió forintos bruttó fizetésével.

A lista végén a horvát kormányfő kullog, a sorrend azonban csalóka, mert Andrej Plenković fizetését – mint mondtuk – nettóban mutatják ki.

Annál meglepőbb a Magyarországnál négyszer népesebb Lengyelország miniszterelnökének szerény helyezése a fizetési rangsorban. Mateusz Morawieckinek háromszor kisebb bérrel kell beérnie, mint Orbán Viktornak. A lengyel kormányfő fizetése húszezer zloty havonta, azaz egy év alatt valamivel több mint húszmillió forintot keresett.

Az összes többi, nem felsorolt ország kormányfője az uniós átlagnál kevesebbet keresett tavaly.

Szembetűnő, hogy a magyar átlagkeresetek és a magyar miniszterelnök éves fizetése uniós sorrendben mennyire eltér egymástól. És még nagyobb lesz a különbség, miután Orbán Viktor márciustól automatikusan fizetésemelésben

részesül.

A magyar bérek és nyugdíjak alakulása

Tavaly elsőként a nyugdíjak 15 százalékos emelését jelentették be 2023. január 1-jétől. Az átlagnyugdíj tavaly 174 500 forint volt, így az emeléssel valamelyest meghaladja majd a kétszázezer forintot.

A minimálbér 16 százalékkal emelkedik 200-ról 232 ezer forintra.

A pedagógusi minimálbérnövekszik a legnagyobb mértékben 312 ezerről bruttó 391 248 forintra, azaz 25,5 százalékkal. Olyan mélyről indul, hogy ez az összeg még mindig messze elmarad az átlagkeresetektől.

A bruttó átlagkereset szeptemberben a KSH adatai szerint 504 100 forint volt. A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint a béremelés mértéke tavaly 17,7 százalékos volt. Ez alapján idén 590 ezer forint körüli bruttó átlagbér valószínűsíthető.

A tavalyi átlagbér-emelkedés határozza meg automatikusan a miniszterelnöki fizetést is.

Miután Orbán Viktor tavalyi havi bruttó keresete 4 870 000 forint volt, márciustól nagyjából 17,7 százalékos emelésre, azaz bruttó 5 727 000 forintra nőhet.

Értelemszerűen nem ennyit kap kézhez, a havi nettó keresete azonban eléri a csaknem négymillió forintot, durván tízezer eurót.

Az összeg az átlagnyugdíj húszszorosa.

A miniszterelnök bruttó keresete a minimálbér huszonötszöröse, a pedagógusi minimálbér csaknem tizenötszöröse, és mintegy tízhavi bruttó átlagkeresetnek felel meg.

Az országgyűlési képviselők bére automatikusan igazodik az átlagkeresethez

A 2018-ban elfogadott törvénymódosítás alapján az országgyűlési képviselőknek sincs okuk inflációs aggodalomra. Alapfizetésüket ugyanis az előző éves átlagbérek háromszorosában határozták meg. Juttatásaik – a miniszterelnökéhez hasonlóan – előreláthatóan 17,7 százalékkal, legalább 230 ezer forinttal nőnek.

A képviselői alapbér az RTL számítása szerint a tavalyi bruttó 1 316 000 forintról márciustól 1 549 000 forintra nőhet. A képviselők többsége azonban magasabb fizetésemelésre számíthat, mert a bizottsági tagság növeli szorzójukat. Egy tagsággal több mint 1,8 millió, kettővel csaknem 2,2 millió lehet a bruttó bérük.

Orbán Viktor kormányfőnek ugyanakkor nemcsak a képviselői alapbér jár, hanem – a nyári fizetésemelése óta – a házelnöki tiszteletdíjjal megegyező összeg is. Ez utóbbi az alapjuttatás 2,7-szerese. A 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolva márciustól a miniszterelnök fizetése a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet, ami bruttó 857 ezer forintos fizetésemelésnek felelne meg.

A 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel Kövér László tiszteletdíja csaknem 4,2 millió forintra nőne a mostani 3,5 millió forintról.

A házelnök juttatásához igazítják a köztársasági elnök bérét is, aki annak 1,1 szeresét, azaz Novák Katalin nagyjából bruttó 4,6 milliós, a jelenleginél 700 ezer forinttal magasabb összeggel számolhat.

A miniszterek bérét a kormányfő szabja meg. Orbán Viktor 2018 óta az átlagbér hatszorosában határozza meg a miniszterek fizetését. Ha tartja magát elvéhez, akkor minden tárcavezető nagyjából 3,1 millió forintos fizetést kaphat, mintegy 460 ezer forinttal többet, mint eddig.

Amennyiben a miniszter képviselő is, akkor jár neki a képviselői alapbér is, ebben az esetben a márciusi bruttó fizetésnövekedés elérheti a 700 ezer forintot is.

https://hu.euronews.com/2023/01/06/a-magyar-miniszterelnok-fizetese-hazai-es-nemzetkozi-viszonylatban?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9518020058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása