He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az ókori rómaiak hosszú és bonyolult kapcsolata a vizelettel

2022.12.29. 04:33 guma70

A részeg Herkules szobra a római Herculaneumból – Fotó: CM Dixon / Print Collector / Getty Images

Felelőtlenül húzzuk le az aranyat érő vizeletet a vécén, pedig a történelem során sokszor sokat ért, és rengeteg mindenre használták. Gyártottak belőle puskaport, cserzették vele a bőrt, az viszont a mai napig kérdéses, hogy az ókori rómaiak – a városi legendákkal ellentétben – valójában használták-e fogfehérítésre.

A történelem során sokkal kevésbé pazarolták ezt az aranyat érő folyadékot, mint ahogyan mi tesszük. A vizeletet használták például a bőr puhítására: az ebben található ammónia magas pH-értéke miatt lebontja a szerves anyagokat, így a vizelet tökéletes az állati bőrök puhítására és cserzésére. Az állatbőrök vizeletbe áztatása megkönnyítette a bőrmunkások számára a szőrzet és a húsdarabok eltávolítását a bőrről.

 

Segítette az ammónia a szövetfestés folyamatát is: a magvakból, levelekből, virágokból, zuzmókból, gyökerekből, kéregből és bogyókból származó természetes színezékek kimosódhatnak a ruhaanyagból, ha nem kezelik egyszerre olyannal is, ami segít a festéknek a szövetbe jutni. Erre tökéletes az ammónia maró hatása miatt. A vizelet annyira fontos volt a 16. századi Anglia textiliparának, hogy a hordókat – egy hordó becslések szerint 1000 ember egész évi vizeletáramának megfelelő mennyiség – az ország egész területéről rendszeresen Yorkshire-be szállították, ahol timsóval keverték össze, ami így még erősebb marószert alkotott, mint a vizelet önmagában.

Kevésbé ártalmatlan használati módja a vizeletnek a puskaporgyártás: a puskaporhoz kis mennyiségben szén és kén kell, egyikhez sem nehéz hozzájutni. A fő összetevőt, a salétromnak is nevezett kálium-nitrátot viszont csak a 20. század elején tudták előállítani nagyobb mennyiségben. Ezt megelőzően a lőporgyártók kihasználták a vizeletben természetesen megtalálható nitrogént, és így gyártottak puskaport.

Folteltávolító tulajdonsága miatt a vizeletet takarításhoz, mosáshoz is gyakran használták. Az ammónia hasznos tisztítószeralap, mivel az enyhén savas szennyeződéseket semlegesíti. Az ókori Rómában a vizeletgyűjtő edények mindennaposak voltak az utcákon – a járókelők ezekbe könnyítettek magukon, és amikor az edények megteltek, az összegyűjtött folyékony aranyat a mosodába vitték, vízzel felhígították, és a piszkos ruhákra öntötték. A dolgozók aztán a vizelettel teli kádban állva taposták a ruhákat.

Római freskórészlet Kr. u. 1. századból egy pompeji fullonicáról, ami korabeli vegytisztító ruhamosoda volt – Fotó: Luisa Ricciarini / Leemage / AFP
Római freskórészlet Kr. u. 1. századból egy pompeji fullonicáról, ami korabeli vegytisztító ruhamosoda volt – Fotó: Luisa Ricciarini / Leemage / AFP

Arról is gyakran olvasni, hogy az ókori rómaiak fogfehérítésre, szájvízként használták a vizeletet, ennek megerősítésére azonban nincsenek hiteles történelmi források. Catullus római költő egyik versében említi a módszert, mint amit a kelták használtak Spanyolországban, de abból kiindulva, hogy az írásban Egnatiust erősen kifigurázza emiatt, Catullus alatt valószínűleg Rómában nem volt bevett ez a gyakorlat. Pedig – mind Catullus, mind pedig a tudomány alapján – tényleg hatékony módszer a fogfehérítésre, ha valaki vizelettel gargarizál: megint csak az ammónia miatt nagyon hatékonyan távolítja el a lepedéket a fogakról. Persze ettől függetlenül még előfordulhat, hogy volt olyan időszak, amikor Rómában is gyakran fehérítették a fogakat vizelettel, de Catullus idején már biztosan nevetség tárgya volt, aki ilyet művelt.

https://telex.hu/eszkombajn/2022/12/19/vizelet-szajviz-romaiak-fogfeherites

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9318006230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása