He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Pályára vagyunk állva

2022.10.17. 17:35 guma70

Varga Mihály az elmúlt egy hónapban többször szólalt meg, mint az ezt megelőző tíz éveben. Ami nem baj, mármint a megszólalás önmagában nem lenne baj. Az nekem kimondottan újdonság, hogy felzárkózási pályán van a gazdaság. Nem lenne nagy baj megtudni, hogy mi a cél, mármint melyik ország gazdaságához óhajtunk felzárkózni.

Valaki azért szólhatna Varga Mihálynak, hogy jellemzően nem a szankciók miatt kétséges a vállalkozások túlélése, sokkal inkább a lerohadó forint és a kormány átgondolatlan és előkészítetlen és váratlan energiaár-emelése miatt. Normálisék előre át szokták gondolni, hogy minek mi lesz a következménye, mely társadalmi és gazdasági csoportokat kell segíteni, ezt hogyan lehet megtenni. Ezzel együtt is nyilván mindenki megszenvedi és lesznek olyanok, akik segítséggel sem tudnak talpon maradni, de legalább esélyt kapnak. Azaz nem kapnak. Az nem segítség, hogy a választás előtt-alatt-után azt hazudta a kormányfő, hogy a rezsicsökkentés marad (akkor már bőven dúlt a háború), majd egyik percről a másikra rázúdították a vállalkozásokra a piaci árat – ami főként a gyenge forint miatt ilyen tragikus -, szétverték a katát, kapkodnak, beleugranak hülyeségekbe, visszakoznak, módosítanak és mindeközben próbálnak úgy tenni, mintha tudnák, mit csinálnak. Bónuszként lehetőleg másra próbálják hárítani az összes hülye döntésük költségeit. Legközelebb talán majd ezekről a dolgokról is mesélhetne Varga Mihály.

A kormány célja jelenleg az, hogy a gazdaságot felzárkózási pályán tartsa, a foglalkoztatás szinten maradjon és továbbra is legyenek beruházások; így készül fel az ország a háború utáni helyzetre – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) válságkezelési témájú konferenciáján hétfőn Budapesten.

 A tárcavezető hangsúlyozta: folytatni kell a stabilitás és az egyensúly megőrzésére tett lépéseket, amelyeket tavaly az év végén kezdtek meg.
    Az adórendszerben nagy átalakításokat nem terveznek, az átalányadózást könnyítik meg, továbbá az iparűzési adóban várhatók kisebb változások – jelezte.
    A pénzügyminiszter kifejtette: az Országgyűlésnek benyújtandó adómódosító javaslatok szerint az átalányadózóknak tizenkettő helyett évente csak négyszer kell majd járulékbevallást benyújtaniuk. Az iparűzési adó esetében a sávos adózást évi 25 millió forintos bevételig választhatják a kisvállalkozások; a legkisebb cégek mindössze 50 ezer forint adót fizethetnek – részletezte.
    A kormány arra törekszik, hogy a nehéz időszakban, a szankciók ellenére is működőképesek maradjanak a vállalkozások, éppen ezért indított programot a kkv-k energiahatékonyságának javítására – jegyezte meg. Azt is hozzátette, hogy gyármentő program is működik a nagyvállalatok megsegítésére, ezen felül tovább futnak a Széchényi kártya programok, amelyek a piacinál kedvezőbb kamattal juttatják forrásokhoz a cégeket.
    Varga Mihály közölte: amennyiben szükségesnek látják, a munkahelyek megőrzésére is indítani fognak programot. Egyelőre a foglalkoztatásban nem történtek drasztikus változások, vannak olyan cégek, amelyek leépítéseket terveznek, de a munkanélküliség továbbra is rendkívül alacsony – mondta.
    Kitért arra, hogy a magyar gazdaság importenergiára alapoz, és fontosnak nevezte, hogy a jövőben ez megváltozzon. Az alternatív, lehetőleg hazai kitermelésű energiáknak teret kell adni – jelentette ki.
    A jegybank legutóbbi döntéseit kommentálva Varga Mihály azt mondta: a monetáris politikában olyan lépések születtek, amelyek a stabilitást szolgálják. Megerősítette, hogy a hitelkamatok 10-15 százalék felé fognak emelkedni és az éves átlagos infláció idén 14 százalék körül lesz.
    A gazdaságot az utóbbi időben rengeteg kihívás érte, a járvány két-három éve okoz töréseket az ellátási láncokban, erre pedig rárakódnak a háború következményei, amelyek az energiaár-robbanásokon és az infláción keresztül nem csak lokálisan érezhetők – összegezte. Hozzátette, hogy emellett régóta nem tapasztalt súlyosságú aszály rontott tovább a helyzeten; Magyarországon a szárazság 40 százalékkal fogta vissza a mezőgazdaság és az élelmiszeripar teljesítményét.
    Beszélt arról is, hogy az utóbbi egy évben nem olvasott olyan elemzést, amely optimista lett volna, a gazdasági folyamatok világszerte a recesszió irányába mutatnak, a piacok szűkülnek, a lehetőségek korlátozódnak, a német és az amerikai konjunktúraindexek is lefelé mutatnak.
    A kormány azon dolgozik, hogy ezeknek a “csapásoknak” a hatása, amelyek a magyar gazdaságot is elérik, minél kisebb legyen, Magyarország felzárkózása tovább folytatódjon, a gazdaság – ezen belül a költségvetés, a cégek és az önkormányzatok is – képes legyen alkalmazkodni az új kihívásokhoz – hangsúlyozta.
    “Biztos vagyok benne, hogy meg fogunk állapodni az Európai Bizottsággal a Magyarországnak járó forrásokról”; a megfogalmazott elvárások teljesítése folyamatban van, decemberben jóvá is hagyhatják ezeket – mondta végül Varga Mihály kérdésre válaszolva a konferencián. (MTI)

https://kolozsvaros.com/rovidek/palyara-vagyunk-allva/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5817956364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása