He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csányi Sándor: Érthetetlen, miért van még ennyi bank Magyarországon + Csányi Sándor: Mit csinálsz, ha beülsz egy kocsmába a hiteleződdel? Meghívhatnád egy pofa sörre is, de az állam minket inkább pofon vágott

2022.09.28. 04:50 guma

Befektetési szempontból nem világos, miért maradt ilyen sok külföldi bank Magyarországon, miközben a hazai viszonyok nem kedveznek a szektornak – erről beszélt az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen szólalt fel Szegeden csütörtökön. Egyebek mellett arról beszélt, hogy nem túl kedvezők a gazdasági kilátások Európában – de Magyarországon sem jobb a helyzet.

„Nem mintha sokkal jobb híreim lennének” – mondta Csányi Sándor belföldi viszonylatban, majd többek között vázolta, hogy Magyarországon a gazdaság energiaigénye magas, a lakásállomány energiahatékonysága pedig alacsony az elmaradt fejlesztések miatt. Kitért arra is, hogy még ha kapunk is cseppfolyósított gázt, az is drága lesz, és hogy a külkereskedelem miatt óhatatlanul is Európához vagyunk kötve, vagyis sok negatív tényező van. 

A bankszektorra áttérve vázolta, hogy Kína egyre inkább előretör, miközben az európai bankrendszer egyre jobban lemarad, részben azért, mert a szabályozások túl szigorúak. Csányi szerint ez ugyanígy van Magyarországon is, ráadásul idehaza emellett rendkívül nagy adóterhek is nehezednek a bankokra. 

Számomra érthetetlen, hogy befektetési szempontból néhány banknak miért éri meg még mindig itt lenni

– mondta erről Csányi Sándor, hozzáfűzve, hogy a magyar bankszektor már 2010 óta alulteljesít, nem hozza a nemzetközi sztenderdek szerint várható nyereséget.

Kritizálta az állami kamatstopot

A Portfolio szerint a milliárdos előadásában kritizálta azt a kamatstopot is, amelyet nemrég hosszabbított meg a kormányzat. Kifejtette: a lépés a bankszektornak 85 milliárd forintnyi extra terhet jelent.

Teljesen érthetetlenek ezek a beavatkozások, és úgy érzem, nem látja mindenki tisztán a gazdaságirányításban, hogy a bankszektor igenis nehéz helyzetben van: veszteséget realizál, és nem éri meg ide befektetni

– mondta erről az OTP elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor végül úgy összegzett: az OTP és a bankrendszer túl fogja élni a terheket, és megerősödve kerülhet ki mindebből, de nem jó, hogy ennyire beszűkítik a bankok hitelezési kapacitását.

Kapcsolódó
Az OTP megmagyarázta, hogy válság idején hogyan tett szert ekkora nyereségre

Az OTP megmagyarázta, hogy válság idején hogyan tett szert ekkora nyereségre

Már nem is az orosz–ukrán háború, sokkal inkább a magyar extra terhek okoznak fejfájást az OTP Banknak.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

https://index.hu/gazdasag/2022/09/22/csanyi-sandor-bankok-gazdasagi-valsag-kamatstop-hosszabbitasa/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2217937716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása