He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

EP30 | A költségvetési bevételek növekedése árulkodik a valós inflációról

2022.09.05. 16:30 guma70

Magyarország sokkal magasabb inflációs pályán van, mint ami a hivatalosan közölt adatokból kiolvasható. Az idei költségvetés felülteljesítő bevételi oldalát vizsgálva a pénzromlás valódi üteme 20 százalék felett van. Ideje lenne átgondolni és megváltoztatni az infláció mérésének több évtizedes módszertanát?

https://podpad.hu/nyugtaval-dicserd-a-nav-ot-yfrpgj

Összeomlott a jövő évi költségvetés a Népszava szerint, a kormány alábecsülte az inflációt

Erre az évre 8,9, jövőre pedig csak 5,2 százalékos pénzromlással számoltak, de várhatóan mindkét évben több mint tíz százalékkal emelkednek majd az árak.

Már most alapos kiigazításra szorul a megváltozott gazdasági körülmények miatt az alig két hónapja elfogadott jövő évi költségvetés - írja a Népszava. A lap szerint ugyanis

hatalmas eltérés várható a tervezett és a valóságos infláció között:

a büdzsében a kormány idénre 8,9, jövőre pedig már csak 5,2 százalékos pénzromlással számolt, ezzel szemben mindkét évben várhatóan 13-14 százalékkal emelkednek majd a fogyasztói árak.

Ilyen mértékű makrogazdasági tervezési hiba pedig a cikk szerint önmagában indokolná a teljes költségvetés módosítását.

Az infláció terven felüli, durva elszállása a kiadási oldalon végez pusztítást, ugyanis azt öt százalékos inflációval tervezték. A Népszava számításai alapján

13 százalékos inflációval számolva, 2022-es kiadási tervhez képest reálértékén 13,5 százalékos kiadáscsökkenést szenved el a rendvédelem, de az oktatásé és az egészségügyé is kevesebbet ér a tervezett összegeknél.

Az egészségügyre a költségvetési törvény 2669 milliárd forintot szán: ez csak négy százalékos növekedést jelent, vagyis már két hónappal ezelőtt is azzal számolt a kormány, hogy a gyógyításra, megelőzésre szánt kiadások csökkennek.

Az oktatásra szánt közel 2400 milliárd forint kilenc százalékos nominális növekedést jelent. Az öt százalékos inflációval ez még négy százalékos reálértéknövekedést jelentett volna, de 13 százalékos drágulás mellett már négy százalékos reálértékcsökkenést.

Ugyanakkor

vannak olyan területek is, amelyekre jövőre így is lényegesen több pénz jut mint az idén.

A honvédelmi kiadások 1375 milliárd forintra emelkednek, ez nominális 51 százalékos növekedés, amely még 13 százalékos infláció mellett is 38 százalékos reálértéknövekedést jelent.

Szintén jelentősen nő az államadósság-kezelés költsége, itt nominálisan 49 százalékos növekedéssel számoltak, ami a kamatok emelkedése és a forint gyengülése miatt indokolt volt.

Növekednek a szociális kiadások is, ám a részletekből kiderül, hogy ez szinte kizárólag az energiatámogatásoknak köszönhető, ezek nélkül szociális kiadások reálértéke is csökken.

Nyugdíjkiadásokra jövőre közel 4900 milliárdot szán a költségvetés, ami még 13 százalékos inflációval számolva is szerény reál-értéknövekedést jelent.

A 2023-as büdzsé számol a 13. havi nyugdíj kifizetésével is,

de csak öt százalékos januári nyugdíjemeléssel kalkulál. A Népszava szerint azonban ennél biztosan magasabb emeléssel indítja az évet a kormány - ennek mértékét saját hatáskörben is megemelheti.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/osszeomlott-a-jovo-evi-koltsegvetes-a-nepszava-szerint-a-kormany-alabecsulte-az-inflaciot/?utm_source=vizszintes&utm_medium=web

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5717924541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2022.09.06. 00:47:01

Kérdezni szokták, hogy ki fogja megbuktatni orbánt. A válasz egyszerű: orbánt orbán fogja megbuktatni, ki más. Fogja? Hacsak eddig már meg nem tette. Volt tíz éve, amikor nem csinált semmit. Ezt nem lehet büntetlenül megúszni. A gyurcsótány és orbán bukást hozó beszéde között van egy nagy különbség. A gyurcsótány elmondta: hazudtunk reggel, délben, este. Az orbán még nem mondta el, de már mindenki tudja: hazudtak reggel, délben, este. Már mindegy is, hogy elmondja, vagy nem. Tehát a nép, az istenadta, most választhat: visszahoz egy olyat, aki átbaszta tizenöt éve, vagy hagyja hatalmon azt, aki átbaszta most. Nem könnyű feladat, de erre mondom én azt, hogy nem most kell okoskodni. Azt akkor kellett volna, amikor ezek közül bárkit is odaengedtek vezetőnek. A nép akkor jár a legjobban, ha leváltja magát. Ezzel az ostoba, lusta, beképzelt csürhével ugyanis szarra nem lehet jutni.
süti beállítások módosítása