He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

A sör vagy a bor egészségesebb?

2022.07.22. 07:30 guma

Ne hagyja, hogy bárki meggyőzze, vagy eltántorítsa, az a lényeg, hogy ön melyiket kedveli jobban. 

Bizonyítékok alapján azonban a sör javára dől a mérleg. A sör egy csodálatos találmány – tele olyan vegyületekkel, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. A bor is hasonló, mivel mindkettő bioaktív vegyi anyagok komplex mixéből áll, amelyektől jól érezhetjük magunkat.

Ez egy egyéni dolog. A  vörösborra adott rossz reakciót a hisztaminnak tulajdoníthatjuk, ami kipirulást és fejfájást okozhat, attól függően, hogy a szervezet mennyire képes méregteleníteni. A sörben lévő tiramin ugyanezt okozhatja. Természetesen mindkettő ugyanúgy másnaposságot okozhat az alkoholtartalom miatt.

Ugyan a bor marketingje jobb, de akár sörről, akár borról van szó, kis mértékben mindkettő jót tesz olyan betegésgek ellen, mint  a szív,- és a cukorbetegség. Valószínűleg az alkohol, a fitokemikáliák (növényi vegyi anyagok) és az erjedési termékek kombinációja felelős az előnyökért.

Megjegyzés: Ez nem recept. Nem kell alkoholt fogyasztani a jó egészséghez, és természetesen bölcs dolog elkerülni annak, aki nem bírja jól. Egyes kutatók is azt mondják, hogy bármilyen mennyiségű alkohol esetében a hátrány több és nagyobb, mint az előny. Az alkoholfogyasztás számos okból – megnöveli a halálozással járó betegségek kockázatát, sőt még a legalacsonyabb szintű alkoholfogyasztás is a rákos megbetegedések, köztük a mellrák és a szájüregi rákok fokozott kockázatával jár.

Sokat tudunk az alkohol hátrányairól. Vegyük az előnyöket. Kezdjük a sörrel. A sör egyedi tulajdonságairól tanultunk az iskolában is, kezdve a komlótartalommal. A komló a komlószőlő virága, és évezredek óta használják  a gyógyászatban az alvás, az emésztés és a női egészség támogatására. Mielőtt a komló betakarítását és feldolgozását gépesítették volna, megfigyelték, hogy az emberek eléggé elálmosodtak a munka közben. A sörben levő komló nyugtató hatása már bizonyított, de a gyomornak is jót tesz. 

A komló számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük egyedülálló savakat, illóolajokat és polifenolokat. A komlósavak (humulonok és lupulonok) fontosak a sör jellegzetes keserű ízének kialakulásában. Minden sör tartalmaz komlót, bár a mennyiségek eltérőek. Az IPA erős, kesernyés ízét is ennek a vegyületnek köszönheti. A komlósavak és polifenolok – például a katechinek, epikatechinek, proantocianidinek és kvercetin – erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.

Az erjedés során az élesztő metabolizálja a fitokémiai anyagokat, így a keverék összetettebbé válik. Sörivás után pedig bélmikrobáink további átalakításokat végezhetnek. Például a komló – mint sok növény – gyenge, ösztrogénszerű aktivitású vegyületeket tartalmaz. A bélbaktériumok által végzett anyagcsere nagymértékben megnövelheti ezt az ösztrogénaktivitást.  Női komlószüretelők például menstruációs zavarokra panaszkodtak, és vannak bizonyítékok arra is, hogy az ösztrogénszerű vegyületek segíthetnek megelőzni a menopauza utáni csontritkulást.

Klinikai vizsgálatok pedig már bizonyították, hogy a sör miként támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Könnyű lenne résztvevőket toborozni, ha a sörivás követelmény! Néhány ilyen árulkodó kutatásban arra kértek férfiakat, hogy négy héten keresztül naponta igyanak sört, gint vagy alkoholmentes sört – természetesen mennyiség korlátozással -, a kísérlet négy héten át tartott. Az alkoholt ivóknak javult a vérkémiájuk, főként a vérzsírszintjük. Az alkoholmentes sört ivóknál azonban más hatások is jelentkeztek, például a szervezetükben lévő gyulladások csökkenése.

Ebben a kutatásban a sörnek volt egy másik érdekes hatása. A szervezet a vérből származó őssejtek segítségével képes helyreállítani a sérült artériákat. Ezek az őssejtek képesek újratelepíteni és helyreállítani az artériák bélését. A kutatók azt találták, hogy a vérben lévő őssejtek száma megnőtt, miután az alanyok sört vagy alkoholmentes sört ittak, de a gin fogyasztására ez nem volt igaz. A kutatók következtetése az volt, hogy a sörnek olyan előnyei vannak a szív egészségére nézve, amelyek a többi szeszes italoknak nem.

(Mielőtt túlságosan izgatottá válnánk, ne feledjük, hogy ezt az őssejtkutatást másoknak is meg kell ismételniük, hogy kiderüljön, megállja-e a helyét.)

Visszatérve az emésztésre, bár ez nem magyarázza meg, hogy a sör miért nyugtatja meg a gyomrot, a kutatások rávilágítottak arra, hogy a sör hogyan támogathatja az egészséges bélrendszert. A komlót többek között azért adják a sörhöz, mert tartósítószerként működik, segít megelőzni a nemkívánatos mikrobák elszaporodását. Így logikus, hogy a komló hatással lehet a bélflórára, a jelentések szerint elősegíti a hasznos bélbaktériumok fejlődését. Cserébe a bélbaktériumok segítenek lebontani a polifenolokat, hogy azok biológiailag jobban hozzáférhetővé váljanak számunkra. Az állatkísérletek azt bizonyították, hogy a komló javíthatja a bélrendszer egészségét az egészséges barrierfunkció elősegítésével és a gyulladás csökkentésével, valamint az anyagcserét és a vércukorszint szabályozását.

A sör vitaminok és ásványi anyagok forrása is. Niacint, folsavat, kolint, B-vitaminokat, valamint egy kis magnéziumot és káliumot biztosít. Egyes sörök jelentős mennyiségű krómot tartalmaznak, ami az inzulin működéséhez szükséges nyomelem.

https://napidoktor.hu/termeszetesen/a-sor-vagy-a-bor-egeszsegesebb/

78 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9217873573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakuk000 2022.07.22. 10:06:25

Nagy kár, hogy sörözni vagy borozni nem lehet virtuálisan.
Koncertre, színházba járni már igen.

Most fedeztem fel - nem saját gyűjtés, ÉS cikkben olvastam róla - a Medici.tv-t, nagyon príma, most megy pl a Verbier fesztivál, tegnap pl ilyen fantasztikus koncert volt:
www.medici.tv/en/concerts/avi-avital-milos-perform-bach-philip-glass-albeniz-de-falla-giovanni-sollima-mathias-duplessy/

guma 2022.07.22. 11:38:18

@habakuk000:

mondasz valamit!
lehet, hogy én is koccintanék :DDD

gazoló 2022.07.22. 12:24:00

@guma:

ha engem kérdezel korcsmárosné,sztem tökmindegy,de a jó hp és az unicum sem elhanyagolható a sok gyógynövényeivel..szép hétvéget mindenkinek))

habakuk000 2022.07.22. 12:42:31

@gazoló: Ne verték szét bánatukban a hazafiak a buszállomást?

gazoló 2022.07.22. 13:30:04

@habakuk000: )

remélem))
okuk az lett volna rá))

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.22. 15:48:35

A sör valóban nagyon jó ital, nekem sosem okot gyomorégést, mint a bor ( pedig a jó bort is szeretem, mint pl. amilyen a kiskőrösi nemes kadarka volt a kádári időkben ). Azért a legjobb az a kisüzemi főzésú sör volt, amit szénsavval nem dúsítottak fel, sajnos egy idő után abbahagyta a tulaj a főzést, mert nem ment a söre. Pedig üvegbe is palackozta.

guma 2022.07.22. 17:39:26

@látjátok feleim szümtükkel:

sok éve leszoktam a szesz minden fajtájáról, pedig valaha birtam...
majd komoly oka lett annak, hogy még a szagát sem birtam, egy egy asztali koccintást kivéve...
egy ideje foglalkoztat, hogy melyik sörrel kezdjek, ami nem nagyon keserű és igy meg birjak inni egy pohárral legalább.

habakuk000 2022.07.22. 17:50:22

@gazoló: Van itt egy cikk, ami meglehetősen érdekes kérdéseket vet föl.
Táposként buffos voltam katonáéknál, pont olyan 152 mm-es tarackjaink voltak, mint amikről a cikk szól.
A zászlóalj ugye tüzéréknél osztály, de fordítási hibára most nem adunk. Viszont:
egy teljes osztály három ütegből áll, ütegenként 6 löveggel, lövegenként tíz kezelővel, három felderítő rajjal plusz a műszakiak, hadtáp, ez a szovjeteknél is így volt, van.
tehát feltöltött állapotban 18 löveget kellett volna megsemmisíteniük, 230-300 emberrel ha a hadtápot is hozzászámoljuk.
A 8 tarack azt jelenti, hogy az osztály kevesebb mint 50%-os erővel rendelkezett, azaz valóban komoly veszteségekről tanúskodik.

www.portfolio.hu/global/20220722/hatalmas-sikerrol-szamolt-be-ukrajna-egy-teljes-orosz-tuzersegi-zaszloaljjal-leszamoltak-a-deszantosok-557703

taga20 2022.07.22. 19:33:00

@habakuk000: kezdenek belejönni a nyugati fegyverek használatába az ukrán katonák.

itt van 2 példa:

www.youtube.com/watch?v=PajQPNabgDg

www.youtube.com/watch?v=wpHul8aI7CM

habakuk000 2022.07.22. 20:07:00

@taga20: ezek nem valódi videók :) de jól meg vannak csinálva :)

taga20 2022.07.22. 20:50:16

@habakuk000: nográdievtárs, ezt hogy számolta ki?

segítséget kért lölötől?:)))

na, százszónak is, szerintem lassan visszafordulnak a ruszkiorkok.

slava ukraini!

www.youtube.com/watch?v=T2zBea1f8Is

habakuk000 2022.07.22. 21:20:51

@taga20: vicees vagy :) pl a hajósnál a végén már három hajó is füstöl egymás mögött, egyébként is a harpoonok jók a hajók ellen, amikor megjöttek a dánoktól, az orosz hajók rögtön eltűntek az ukrán partoktól, nem sorakoztak mint egy céllövöldében célkereszttel az oldalukon. :)
A helikopteres videóban pedig miután szép nyugodtan lelövöldöztek harci gépeket, a helikopterek ugyanazon az úton mászkáltak, rá se bagózva honnan jöttek a lövések, ráadásul beküldtek a lősávba csapatszállító helikoptereket is.
A szöveg is játék. :)

Nem ismerek háborús játékokat, az Age of Empires I-nél leragadtam, de ez olyan level 1 maximum 2 játékosra alkalmas csak.

Viszont ja, úgy néz ki, hogy az ukránok nagyon komoly stratégiával rendelkeznek és ellenőrzésük alatt tartják az eseményeket.
Ma már elhiszi a világ - a sok hülye laposföldhívő kivételével (tényleg neytiri küzd még a gyíkon ?) -,hogy az ukránok kemény ellenfelek és nem adják át a modern fegyvereket az oroszoknak, így aztán egyre komolyabb fegyvereket kapnak, amiket használni is megtanulnak.
De nem lesz egyhamar vége, illetve ha szép lassan ősz környékén eljutnak a Krím környékéig illetve az Azovi-tengerig, akkor jön majd az igazi fenyegetőzés az atommal, az lesz egy olyan krízis, ahol nagyon észnél kell lenni mindenkinek.
Én úgy látom most, hogy viszonylag kevés áldozattal visszahajtják az oroszokat a Dnyeperen túlra, aztán kivéreztetés következik, gyakorlatilag álló frontokkal, ha Harkovtól vissza tudják a határig szorítani az oroszokat, akkor elég lesz folyamatosan megsemmisíteni az utánpótlási vonalakat, s az oroszok eltirhulnak szinte maguktól is.
Az ukránok angolszász stratégiát követnek, az élő erőt nem fogják kockáztatni fölöslegesen.

taga20 2022.07.22. 21:38:14

@habakuk000: jó lehet, hogy kamu videók, de a hvg van egy-két kommentelő, aki napi szinten berak valódi videókat, ahol pusztulnak a ruszkiorkok.

szerintem a himars, vagy a cézárok keményen odabasznak a ruszkiorkoknak, és megy is lavorevtárséktól a süketelés.

százszónakisegyavége, az ukránok(spártaiak) európáért harcolnak, ontják a vérüket.

itt van egy érdekes cikk. olvasd el!

hvg.hu/elet/20220722_ukrajna_haboru_melegek_menekultek_Pride

habakuk000 2022.07.22. 21:56:24

@taga20: nem szeretem a "ruszkiork" megnevezést. A "Nép szolgájában" is megjelent amúgy, az a sorozat viszont egyre jobban érdekes és kedvelem, lassan már az ukrán Borgenné válik.

taga20 2022.07.22. 22:25:48

@habakuk000: "nem szeretem a "ruszkiork" megnevezést."

a valóság mindenkit sokkol, még a vidékieket is:)))

én már nem nézem, me már nem jó. én az elején bírtam, me olyan volt, mint a tanú kicsit.

most már fárasztó.

u.i.: zelenszkijből kéne sok a világban, és jobb lenne.

uploads.disquscdn.com/images/2c3df13e82e697a2c1044ebb219322771a1f1b6be35cc502cf54c8401d357919.gif

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.22. 22:50:14

@guma:

Valami egyszerű, de minőségi barnasört innék. Közben néznék egy kis rongyrázást:

www.youtube.com/watch?v=3k6gTh3dsr8

gazoló 2022.07.22. 23:11:07

@taga20:

így 'prájd előtt jegyezném meg(de nem biztos)
"a segg a jövő pinája))
de a füge a kánikulák gyümölcs itt magoriban))

kepkuldes.com/images/d2882054609aee16faeeda8547a78e27.jpg

gazoló 2022.07.22. 23:15:13

@habakuk000:

de,hogy kerül egy kabóca a medencébe?..és milyen jól úszik))

taga20 2022.07.22. 23:22:59

@gazoló: "a segg a jövő pinája"

homofob tezsvérem, szerinted a katolikus papok ezer éve hova verik ki?

ja és aki szerint a füge egy menő gyümölcs, az búza!

:))))

jaegtoer 2022.07.23. 08:08:20

@taga20:

"_zelenszkijből kéne sok a világban, és jobb lenne._"

Be is baszna.

Jelenleg egy putyinra jut egy zelenszkij.

Mit gondolsz, sok Zelenszkijre mennyi putyin jutna?

Kell ez nekünk?

guma 2022.07.23. 08:15:55

@jaegtoer:

hahahaha

imádom a csavaros szöveged villanásait :)))

de azért napra ne menj!

guma 2022.07.23. 08:19:00

.
fiúk!

hova kalandoztok a bor és a sör leple alatt?

:D

habakuk000 2022.07.23. 08:33:29

@taga20: A valóságnak számos árnyalata létezik, ettől független habzó szájjal ruszkiorkozni nagyjából olyan, mint fekete pólóban, büdösre izzadtan szarszlovákiázni.

Nem csodálom, hogy belefáradtál, az újdonság első pár része után már jönnek az intellektuális finomságok a sorozatban, azokkal pedig ugye tudjuk, hogy állsz. :)
Pedig tényleg érdekes, olyan fanyar humorú rettentő kemény társadalomkritika, amire kevés ország filmese képes, talán a cseh filmhez tudnám hasonlítani. Mondjuk a csehekből hiányzik a kicsit dedós, direkt nevelési szándék, de Zelenszkijék ebből a szempontból inkább a szlovákokhoz hasonlóan népet teremtenek történelemmel.

taga20 2022.07.23. 09:09:18

@habakuk000: ha má intellektuális finomságokról beszélsz, akkor ez mi a bánat volt?

"A valóságnak számos árnyalata létezik, ettől független habzó szájjal ruszkiorkozni nagyjából olyan, mint fekete pólóban, büdösre izzadtan szarszlovákiázni."

ez akkora bulsit hülyeség volt, mintha a kékcsaj írta volna!

én meg csak nézek, mint a jukinyúl:)))

ja és a népszolgájához is egy kis színes:

uploads.disquscdn.com/images/5ad72eb852ce2f87846f6f1186a33fb9d6429cecbdc6981585ceaa315e475012.jpg

gazoló 2022.07.23. 09:27:37

@taga20: )

"homofob tezsvérem, szerinted a katolikus papok ezer éve hova verik ki?"

ebből is látni milyen jövőbelátó képességekkel rendelkeznek.
már többször volt világvége is")

habakuk000 2022.07.23. 10:08:25

@taga20: Igen, arra is gondoltam, hogy az ő művészurazáshoz hasonlítom az orkozásodat, de úgy voltam vele, aki ennyire kegyeletsértő és rosszindulatú, azt nem fogom megemlíteni.
Te meg egy hülye vagy, mert adod alá a lovat.

Orkozás: az ukránok orkozhatnak, mert van rá jogalapjuk, neked a partvonalon túlról drukkolva nincs. Nekem sincs.
Nekem viszont van jogalapom a székelyeket szolganépezni és megkérdőjelezni tradíciójukat, mert gyalázat, hogy egy stadionnyi nép könnyes szemmel ordibálja a köszönjük viktort, az adóm ellopásáért hálálkodva. (nem is nagyon tudnak mit mondani a nagyon hülyék kivételével)

gazoló 2022.07.23. 10:15:14

@guma:

ezek a világ nagy dolgai))
próbáljuk mekfely)teni a papság titkait,de kiszámíthatatlanok a mindenható dolgai)

gazoló 2022.07.23. 10:16:18

@habakuk000:

nézetlenül is hányok tőlük!

habakuk000 2022.07.23. 10:33:50

@gazoló: Szarszlovákiából vettem dexion salgó polcnak írták, de továbbfejlesztett változatát.
Nincs csavar, baromi takarékos anyag- és összeszerelési használat, ehhez képest komoly teherbírás, ráadásul jól is néz ki. Pillanatok alatt összerakható egy árva csavarhúzó sem kell hozzá.

Ilyenek kellenének nálunk is, kis cégek, fejlesztéssel, kreativitással. Nincsenek illetve nagyon-nagyon kevés van.
Ez mutatja azt, milyen vacak helyzetben van a gazdaságunk, a nemleszünkgyarmatozók simán gyarmati sorba taszigálták az országot.
Ma 11-kor, 26 perc múlva: :)
CONCERT
Marc Bouchkov, Daniel Lozakovich, Klaus Mäkelä, Martin Fröst, and Lucas Debargue perform Mozart, Bartók, and Brahms

taga20 2022.07.23. 10:35:53

@habakuk000: "Igen, arra is gondoltam, hogy az ő művészurazáshoz hasonlítom az orkozásodat"

nem akarok nagyon beleállni ebbe a ki a hülyébb dologba, de megint tenyertél:)))

taga20 2022.07.23. 10:43:43

@gazoló: küszöb, olvasgasd a bibliát, abban mindent mektalálsz. egy komoly könyvnek tűnik:)))

uploads.disquscdn.com/images/5cde68f94713a558c81c1950c9df2643d2c26d42d0ea7259b3f7e05b70933f50.jpg

habakuk000 2022.07.23. 10:58:47

@taga20: Pedig igazán beleállhatnál, mert legalább elgondolkodnál azon, hogy mindketten a gyűlölet oldaláról tudjátok megragadni a témát.
Nyilván a te orkozásodnak megvan a felháborodási alapja.

Tegnap beszélgettem orosz ismerősömmel, ukrán cégnél dolgozik harmadik országban.
Ha az ukrán cég te vagy, akkor az orkozással elvesztettél volna egy jó munkaerőt, barátot és 100 évig tartó megbékélés lehetőségét is.

Nem kell félreérteni, nem menti fel az oroszokat semmi a háborús bűnök alól. De egyébként nyugodtan orkozhatsz attól, hogy nekem nem tetszik....az, hogy nekem ilyenkor mindig eszembe jutnak a Lenin-fiúk, az meg az én dolgom. :)

taga20 2022.07.23. 11:14:52

@habakuk000: haver, belefutottál velem kapcsolatban egy zsákuccába. szerintem kapcsolj rükvercbe, asztán gyere ki!

hol a faszba mondtam pl. navalnijra, hogy ruszkiork?
én azokat nevezem így, akik bucsinban, mariopulban, és még sorolhatnám reggelig a moslék ruszkiorkok háborús bűneit!

ja és ez a lenin-fiúk marhaságodat pedig felejts má el, me hülye ostobaság részedről felém.

u.i.: egyébként szeretlek mekminden, csak fáraszt, ha hülyeségekkel fárasztasz;)

uploads.disquscdn.com/images/cd9c3478d40b823d4ecc85db44fb4b851c32d34bc9bdb180a50718769eef813e.gif

habakuk000 2022.07.23. 13:37:33

@látjátok feleim szümtükkel: Szegeden hol főznek finom korhely harcsa halászlevet? Megyünk majd szabadtérire.
Juditka barátnője volt nálunk pár hete, azóta minden hétvégén megiszok ebéd után egy ajándék házisört. Nagyon érdekes sörök, nem tudtam, hogy ilyen sok kézműves sör létezik. ( Szerintem az elmúlt hónapban több sört ittam, mint az utóbbi öt évben. :) )

habakuk000 2022.07.23. 13:43:54

@taga20: Nem árt nyesegetni a vadhajtásaidat. Ha nem kedvelnének, simán elhajtanálak a büdösfrancba.
(Na, a spenótos canneloni és a doboz sör csak tönkrevágja az agyamat, ilyen hülyeséget írni - kedvelem tagát-. :( )

taga20 2022.07.23. 14:30:31

@habakuk000: néha mindenki hibázik, még te is:)))

egyébként, itt a lesötétített nappalinkban rájöttem mit szeretek európában.(nem téged, ha valaki véletlenül:))

a rammsteint,amit tesz, ahogy teszi, amiről üvölt.

ez:

www.youtube.com/watch?v=j9AY2jYar_I&list=RDGMEMso4s7Jrm5wzLEMG6VP8iXA&index=1

u.i.: aki lusta, annak nesze:)))

"Isten veled
Csak a halál tart örökké
A fenyőág alatt suttogja
Mindennek a sötétségedbe kell hatoljon
Még a nap is ki fog égni

De ne aggódj, mi veled vagyunk
Még utoljára, szóval énekeljünk

Adieu, Goodbye, Auf Wiedersehen
Az utolsó utat egyedül kell megtenned
Egy utolsó dal, egy utolsó csók
Nem fog csoda történni
Adieu, Goodbye, Auf Wiedersehen
Szép volt az együtt töltött idő

Az életből csendben felkelsz
A lélek halk utazásra indul
A hús elpusztul, a lélek feltámad
A lét megadja magát a halálnak
Igen

A végén teljesen egyedül vagy
De mi veled leszünk

Adieu, Goodbye, Auf Wiedersehen
Az utolsó utat egyedül kell megtenned
Egy utolsó dal, egy utolsó csók
Nem fog csoda történni
Adieu, Goodbye, Auf Wiedersehen
Szép volt az együtt töltött idő

Mindenki egyedül hal meg
Egyedül
De te mindig velünk leszel

Adieu, Goodbye, Auf Wiedersehen
Az utolsó utat egyedül kell megtenned
Egy utolsó dal, egy utolsó csók
Nem fog csoda történni
Adieu, Goodbye, Auf Wiedersehen
Szép volt az együtt töltött idő";)

ilyeneket hallgatok.

talán meg, de lehet, hogy nem;)

u.i.: csak a győztesek tudnak térdelni, csak ők tudnak szembe nézni a démonjaikkal ;)

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.23. 15:00:17

@habakuk000:

Régen a Kiskörösiben és a Fehértói halászcsárdában főztek, de most nem tudom azt sem megvannak-e még. Egyébként az algyői hídnál Szeged felől jobbra, még a híd előtt van egy csárda, ott is nagyon jót főznek.

habakuk000 2022.07.23. 15:33:41

@taga20: Jó a sötétítés, itt benn 24,5 fok van, kinn negyven. Ebben a második hőhullámban még nem kellett klímát kapcsolni.
Itt is csendespihenő van, Guardian-t olvasgatok, ugyanúgy kezdik emlegetni a zöld sivatagot és a biodiverzitás katasztrofális csökkenését mint bárhol máshol, műfű ellen hadakozva.
Külön újságírót alkalmaztak a klímaváltozás híreire, bloggal, csatornákkal. Jó nagy tüzeik voltak.

habakuk000 2022.07.23. 17:35:24

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm. :)
@taga20: oroszoknak nem nagyon szoktunk hinni.
Magyaroknak sem.
Nehogy azt hidd, hogy egy lengyel nem magyarorkozik, ha véletlenül meghallgatja ennek a világszégyenének a beszédjét.
Ritka nagy gyalázat vagyunk.
Egyébként most ez fog folytatódni:
"Az ambíció az üzemanyagunk. Mindig többet vettek el, mint amennyit adtak, jobbak, tehetségesebbek vagyunk mint ahogy élünk, a világ nekünk tartozik, és ezt be is fogjuk vasalni!" Az utolsó mondatból hiányzik a szegényektől és gyengéktől befejezés.

habakuk000 2022.07.23. 17:37:02

@taga20: "Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megvetendőnek minősítette, hogy a gabonaexportról szóló egyezmény aláírása után egy nappal támadás érte annak egy kulcsfontosságú helyszínét. Ez azt bizonyítja szerinte, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi jogot és az abból fakadó kötelezettségeit."

taga20 2022.07.23. 19:29:26

@habakuk000: "Nehogy azt hidd, hogy egy lengyel nem magyarorkozik, ha véletlenül meghallgatja ennek a világszégyenének a beszédjét. "

melyik lengyel, aki megszavazta a kacsinszkiorkokat?

beszarás mennyi hülyeséget hordasz össze haver!:)))

habakuk000 2022.07.23. 20:08:35

@taga20: Érden kívül is van élet, és nem csak kőbaltás emberek léteznek.
Ma pl a miniszterelnököd konkrétan fasiszta fajelmélet alapján hirdetett tennivalókat.
Lehet, hogy nem veszed észre, de páriák lettünk. Mi pl nem kaptunk kutyát a lengyelektől.

taga20 2022.07.23. 20:31:36

@habakuk000: "Ma pl a miniszterelnököd konkrétan fasiszta fajelmélet alapján hirdetett tennivalókat."

nekem nem az!!!
ráadásul indiában semmi dolgom, soha nem jártam ott:))

ja és észre vettem, és örülök, hogy még vannak normális részek a földön.

habakuk000 2022.07.23. 20:42:49

@taga20: Pedig nagyon érdekes, szó szerint sokszínű világ. Érdemes elmenni, lehetőség szerint nem utazási irodával, hanem maszekba.
Egyig lányom kinn tanult négy évig.

taga20 2022.07.23. 20:48:22

@habakuk000: "Mi pl nem kaptunk kutyát a lengyelektől."

ako menyé dél-koreában. olyan kutyalevest csinálnak neked, hogy mind a húsz ujjadat meknyalod:))))

taga20 2022.07.23. 20:54:06

@habakuk000: "Ma pl a miniszterelnököd konkrétan fasiszta fajelmélet alapján hirdetett tennivalókat"

szvasztika, india, velenceitükör:)))

gazoló 2022.07.23. 21:40:15

@taga20:

egyébként már hangolják,hülyítik a bárányokat a huxitra!
sokadik poszt jött már erről(
.......
mótvá küszöb?)

kepkuldes.com/images/efa1c4511c57f250093b2bf9d4a3fde4.png

habakuk000 2022.07.24. 09:47:38

@gazoló: Pedig az angolok is annyira élvezik a brexitjüket.
Ma reggel a BBC kb egy órán keresztül csak a doveri turistákról tudott hírt adni, van aki 72 óra alatt sem jutott kompra.
@taga20: Ez nem saját, A Kard írta:
"Törökország és az ENSZ közvetítésével a héten létrejött egy megállapodás, ami az ukrán tengeri gabonaexport helyreállítását célozza. Az egyezmény aláírását követően 24 óra sem telt el és az oroszok cirkálórakétákkal támadták az odesszai kikötő gabonaterminálját, majd kijelentették, hogy nekik semmi közük a támadáshoz. Ez az eset kiválóan mutatja, hogy mennyi értelme van az oroszokkal való bármiféle tárgyalásnak és hogy milyen esélye van a konfliktus diplomáciai rendezésének.
Az alábbi folyamat (via @OzKaterji) kiválóan mutatja az orosz külpolitika működésének felépítését:
1) Oroszország létrehoz egy problémát
2) Oroszország úgy tesz, mintha diplomáciai megoldást keresne a problémára
3) Oroszország aláírja a megállapodást
4) Oroszország azonnal megszegi a megállapodást
5) Oroszország másokat hibáztat a saját tetteiért
6) Vissza az egyes pontra."

taga20 2022.07.24. 10:32:13

@habakuk000: ááá, ezek az oroszok má nem olyan szovjetek:)))

uploads.disquscdn.com/images/0e2d844991fdc1b30756a424833d12f3e9f3488f389c01fd47b2282d0f1d31d1.jpg

beszarás, hogy a sok idióta barom itt magyarországon is, óbégatnak, hogy békét kell kötni a ruszkiorkokkal.

aztán nap mint nap bemutatják ezek moslék állatok, hogy hogy tartják be az általuk aláírt szerződéseket!BROÁF!

habakuk000 2022.07.24. 11:10:47

@taga20: www.president.gov.ua/en/news/speeches
Armed Forces of Ukraine advancing step by step in Kherson region – address of President Volodymyr Zelenskyy
23 July 2022 - 23:42
Armed Forces of Ukraine advancing step by step in Kherson region – address of President Volodymyr Zelenskyy
In these almost five months, we have achieved such large-scale and diplomatic support for Ukraine that Russia will not be able to oppose it. The day will come when missiles will lose their meaning for the occupiers.
Lehet, megindultak az ukránok szépen halkan...

A twitteren pedig Tokajevnek - kazah elnök - köszöni meg az együttműködést, putyinnak sikerült az ukrán-kazak kapcsolatokat is erősíteni. :)

Had phone talk with
@TokayevKZ
. Thanked for fundamental support of

taga20 2022.07.24. 11:30:31

@habakuk000: drukkolok nekik(magunknak), mert ha a ruszkiorkok nyernek, akkor nekünk is reszeltek.

kicsit más téma!
nem a szívem csücske mostanság puzsér, de ez odabasz.
most kurvára igaza van.

www.youtube.com/watch?v=634ajD0y0wQ

habakuk000 2022.07.24. 14:07:12

@látjátok feleim szümtükkel: Halászlevet nem főzök finomat.
Az ilyeneket szeretem, amik úgy indulnak, kimegyek a kertbe alapanyagért.
kepkuldes.com/images/75f95889978fb27986a62da25f00acfb.jpg

kepkuldes.com/images/cd43b6f3a3aace90d43506431f30df1d.jpg

A töltött csirkenyakad finom lehet, de nagyon sok munka, nem?

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.24. 14:43:28

@habakuk000:

Pedig nem nehéz jó hallét főzni. Kell hozzá apró hal, vagy halnyesedék/csontok, úszók, fejek, elég sok, ezt a sok reszelt vöröshagymával kell megfőzni, de nem szabad túlzásba esni, mert édes lesz a lé. Só nem lényeg, majd később. Aki szereti ebbe főzhet zöldpaprikát, pardicsomot ( én nem szoktam ). A lassú tűzön sokáig főzőtt alapot át kell szűrni, sőt lehet a fej húsosabb részeit paszírozni is. Ezt a levet fel kell forralni, ekkor lehet rátenni az őrölt paprikát, majd belefőzni a korábban gyengén besózott halszeleteket és halbelsőséget. Ezt enyhe forrásban kell főzni, és közben kóstolgatni. Ha nem elég jó az íz, akkor még lehet fűszerezni, lehet még őrölt paprikát is tenni rá. Én néha egy csipet baromfi zsírt is szoktam bele tenni, az megdobja, és esetenként kevés fokhagymát is. Vegyes halból kell a szeleteket főzni, az javít az ízen. A halszeleteket szokták beírdalmi az apró csontok miatt. Egyébként minél több a lé, annál hígabb is lehet, ha nem elég a belevaló.

Egyébként nyáron nagyon jó kimenni a kertbe és megnézni mit lehet főzni.:D
Most gömb cukkinit főzök sokat, mert annak van szezonja, és ebben a melegben is jól sikerült. Ha érdekel miért, akkor leírom.

A töltött csikrenyak nem volt macerás, mert nem egyben volt a bőr, hanem a nyakról és a mell felső részről lefejetve, és szétnyitva, mint egy tölteni való káposztalevél.

taga20 2022.07.24. 14:58:59

@guma: hallod margarita, mikor kuba előzz a kanyarba, az mekkora szégyen:)))

"Kubában bejelentették az új családtörvényt, amely legalizálná az azonos neműek házasságát, élettársi kapcsolatát és lehetővé tenné az azonos nemű párok számára a gyermekek örökbefogadását is. A kubai parlament által pénteken bejelentett törvény, amelyről népszavazást fognak tartani.

A hanyatló poszt-nyugat"

muszáj zenélnünk, me itt az aszáj:)))

www.youtube.com/watch?v=6JEdf7XsV5g&list=RD6JEdf7XsV5g&start_radio=1&rv=6JEdf7XsV5g

habakuk000 2022.07.24. 15:14:27

@látjátok feleim szümtükkel: Neked ez nem nehéz? Nekem nincs türelmem, pedig nagyon szeretem, csináltam már párszor, de nem volt az igazi sohasem.

Érdekel a cukkini.

habakuk000 2022.07.24. 16:09:13

@taga20: Index cikkből idézet:

"BALIZS BENEDEK
3 ÓRÁJA
Az orosz légierő Melitopolban visszaverte az ukrán támadásokat
A támadókat megsemmisítették – idézi a TASZSZ Vlagyimir Rogov szavait, aki a zaporizzsjai régió katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja.

Amint azt írta Telegram-oldalán, az ukrán erők rakétákkal és támadó drónokkal próbálták meg bevenni a várost, ezt azonban sikerült elhárítania az orosz légvédelemnek."

Ha megnézed a térképet - eggyel feljebb - látszódik, hogy Melitopol kb 80 km-re a front mögött van, úgyhogy baromi nehezen képzelhető el, hogy az ukránok be akarták venni a várost. Nyilván a lőszerraktárakat bombázták szét, azt írják, folyamatos robbanások hallatszottak.
Ellentétben Odesszával, ahol nem volt másodlagos robbanás. Szóval a Harpoonok valahogy nem robbantak fel, ahogyan az oroszok hazudják.

Ocsmány egy nép vagyunk, nem tudom elképzelni mi kell ahhoz, hogy valaki indexes propagandista legyen.

taga20 2022.07.24. 16:44:41

@habakuk000: haver, ezért kell a ruszkiorkokat visszaküldeni az urálon túlra!

ahogy a szarházi magyarokat is etelközben, vagy még annál is visszább!

ja ás slava max!:))

taga20 2022.07.24. 17:26:27

@habakuk000: ja és ez:)))

"10 HIMARS-tól padlót fogott az oroszok dicsőséges hadserege (az amcsiknak van vagy 400}. És ezek dumálnak folyton arról hogy vernék szét a NATO-t.. Képzeljük el, ha 20 db lopakodó F-35-össel kerülnének szembe precíziós rakétákkal.. Ha a NATO haderő modern fegyvereinek 5%-át odacsurgatnák Ukrajnának, az oroszok köpni nyelni nem tudnának, szeptemberre vége lenne a háborúnak.
Es sok magyar ezért a lepusztult népért lelkendezik, mert a bölcs vezér nyalja a seggüket, és a propaganda ezt nyomja, szánalom.."

az összes mocsadék fityesz paraszt húzzon putyinorklandba!

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.24. 18:47:30

@habakuk000:

Nem kell belőle nagy ügyet csinálni. Alaplé megfő ha vízbe rakod a belevalókat, és jó sokáig főhet. Amíg fő, lehet napozni a kertben a kapanyél mellett. Átszűrni, és bele a fűszereket, haldarabokat, pont olyan jó lesz, ahogy szeretnéd. Csak ne legyen nagy leve, mert a hal másként nem ad jó ízt, vizes lesz.

guma 2022.07.25. 09:49:45

@látjátok feleim szümtükkel:

vagy 30 éve Szendehelyen segitettünk málnát szedni a zenekarral. a fiúk egyik nap csigapörköltet akartak főzni, hogy kipróbálják milyen is az...
annyit röhögtem mert már a csigákat a házuktól való megszabaditása is több variációval sem igen ment.
a végén vagy 20db csigahúsból (amit kiszabaditottak nehezen :D) kutyultak valamit - nem kóstoltam meg, de szerintük is rágógumi izetlen cafatok voltak csak...

@taga20:

a "főnök" szerint kell Ukrajna függetlensége, de mégsem segitünk, mert...

már nem is csodálkozom amikor már azt is elmesélte: felesége nem akart válni, de már gondolkodott azon, hogy megöli...

habakuk000 2022.07.25. 18:13:00

@látjátok feleim szümtükkel: Ez az. Nem értem a leszűrést, paszírozást. Mivel szűröm át? Levesszűrővel? Nokedliszaggatóval? Tésztaszűrővel? Béna vagyok, soha nem láttam rendes halászlé főzést.

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.26. 13:46:29

@habakuk000:

Szerintem keríts egy vászon gatyát, és azon szűrd át.;D

Az eredeti hallét és nem a halászlét, úgy főzték, hogy forrásban lévő vízbe otthon belereszelték, a folyó partján meg bele vágták apróra a vöröshagymát, majd ha szétfőtt, akkor bele tették a besózott haldarabokat. Amikor már volt magyar földön is őrölt paprika, akkor azt is löktek bele. Zsírt a hal húsa adta. Addig főzték, míg a lé főlé tartott kézen nem éződött egy kis enyvesség, illetve az ízen érződött a hal. Forrásban lévő lében nem fő szét a hal húsa, de nem szabad kavarni, mert az roncsolja a szeleteket. Gyerekkoromban ( elég régen ) anyám így főzte, mert apám így szerette.
A "szemét" hal, vagy csontok, úszók, fejek, nem fogyasztható halrészek, bár én a fejét szeretem, ezért azt jó sokáig főzik alapnak, kifő belőle az enyv, amitől kocsonyásodik a hallé. Ezt ugyé nem rostán kell átszűrni, és a tiszta lébe bele főzni a filéket. Egyébként hiába provokálsz, nem hívlak meg hallére, esetleg egy birkarpörire, vagy télen disznótoros paprikásra. Olyanra, amilyet felénk főztek.:D

habakuk000 2022.07.26. 15:34:10

@látjátok feleim szümtükkel: Elég baj, mert a szűrést, paszírozást tényleg nem értem. :( A birkapörkölt annyira nem hiányzik, kazakoknál az én tányéromon is kacsingatott egy szem. A jó bosnyák nyárson bárányt szeretem viszont, Szarajevo felett a hágón vagy egy sütöde, 6-8 forog folyamatosan, nem tudom megvan-e még.

De komolyan sőt kétségbeesve kérdem: mi a poklon kell átszűrni?
Amúgy Matula bácsi is a kezével nézte meg, hogy készen van-e már. :)

A disznótoros paprikás micsoda?

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.26. 17:37:49

@habakuk000:

Olyan szűrőn, amin az apró csontok is fennakadnak. Így tiszta alaplébe főzheted a halhúst. Paszírozni akkor szokják, ha apró halból főzik az alapot, mert annak a húsa sűríti az alaplevet. De szerintem megártott neked a meleg, ez a szűrő téma nagyon megviselt.:D

A disznótoros paprikás a legfinomabb étel sertéshúsból. Régen a parasztok a kamrába tartották, egy hétig is elállt, hiszen hideg telek voltak. A legények a bálból hajnalba hazaérve a lábosból szedték ki a finom kocsonyás hideg húsdabarokat, jó volt a sok itókára. A paprikás zsírját pedig kenyérre kenve ettük, finomabb, mint a vaj.
Szóval ezt csak disznóvágáskor lehet igazából megfőzni, mert a frissen vágott hús az alap. A disznó bontásakor elejétől a végéig minden honnan szednek porcos, csontos, zsíros, sovány részeket, tüdőt, májat, fület, farkat és nem túl nagy darabokra vágva lábosba teszik. Gyakorlatilag a hú nem hül ki, mire a lábosba kerül. Ha nem elég nedves a hús, akkor megmossák és úgy megy a lábosba, vagy öntenek alá némi vizet, nem túl sokat. Rászelnek sok vöröshagymát és sparhelten elkezdik főzni. Közben meg is sózzák. Amikor már elég levet enged a hús és zsírja is látszik, akkor rakják a zsiros lébe az őrölt paprikát. Lehetőleg nem kavarják, csak rázzák és forgatják a lábost. Ennek mire a hús megfő, gyakorlatilag alig van leve, csak a zsír amit kienged a hús, és nagyon finom. Ezt főzte a két évszázaddal ezelőtt szültett ősőm is a téli disznóvágáskor, meg az apám is. Én egyszer próbáltam, de mivel a disznót előző nap vágták, nem volt igazán jó. Idén lesz frissen vágott hús is, na az majd jó lesz.
Póbáld megszerezni Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség című művét, a hallétől a pörköltekig ír a régi módszerekről.
Egyébként érdekes, hogy sok tíz évvel ezelőtt a kiskocsmákban mindig volt sertéspörkölt galuskával, aztán szépen kiment divatból. Pedig jó étel. Egyetemista koromban ha jót akartam enni, a Béke "tanszéken" vettem paprikás sertésszeletet galuskával, amire tejfölt is raktak. Béke tanszék meg is van, csak azok az ételek tűntek el.

De ez a blog végül is politikai kocsma, ezért a fene egye meg, hogy megszünt a háztáui disznótartás, és ninc remény arra sem, hog újra indulhat valaha.

habakuk000 2022.07.26. 17:53:45

@látjátok feleim szümtükkel: Komolyan kérdem a szűrőt és a paszírozást. mert ha simán főzöm, olyasmi lesz mint amit az oroszok főznek a Jenyiszej partján, rendes leves formájú, nem olyan mindenféle bizbaszt tartalmazó, mint egy jobb csárdában.

Nem ismertem ezt a disznótorost, nagybátyám böllérkedett, mindig vágtak disznót gyerekkoromban, de ott a friss főt májra emlékszem, a sült vérre, a levesre -orja? - tepertőre és hurkára. Hogy mi volt a leves után, nem tudom. És már meg sem tudom kérdezni senkitől.
terebess.hu/tiszaorveny/recept/erdei.html

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.26. 18:05:53

@habakuk000:

hvg.hu/gazdasag/20220726_Az_aszaly_miatt_tobb_gazdasagban_mar_az_unios_vallalasokat_sem_tudjak_teljesiteni?s=hk

Éttermekben sok hagymát, néhol zöldpaprikát és paradicsomot is főznek bele, ezeket paszírozzák paszírozóval ( keress rá ), ettől lesz sűrű a lé. Sűriti a bele főtt halbelsőség is.
A síma, nem sűrű lé is meg tudkocsonyásodni, ha sok csontos részt főznek a hallébe. Ha nem szűrik le, akkor viszont a tányérodon sok apró csontdarab lenne amikor eszed.

Ezért szeretem a másik kocsmát, ott szakavatott látogatók még sok furfangot, praktikát ismernek és el is mondanak velem együtt, tehát nyoma marad. Ha valaki akarja, akkor meg is főzheti.pl.
blogkocsma.blog.hu/2013/10/21/a_fejetol_izlik_a_hal
a végén van a halászlé. Én csak hallének nevezem, a halász levét egye meg a halász.:)

taga20 2022.07.26. 18:47:29

@habakuk000: @látjátok feleim szümtükkel:

ez most az mindörökké off blog, vagy a hogy legyünk dagattabbak a csutigecinél blog?:)))

habakuk000 2022.07.26. 19:02:27

@taga20: "He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD"

Ennek több értelme van, mint, hogy próbálsz értelmet verni fafejekbe.
Amúgy ha jó kosztokat eszel, akkor kisebb az esélye, hogy dagadt legyél, mintha mindenféle vackot.

@látjátok feleim szümtükkel: Na, rábeszéltél, hogy hétvégén hallevet főzzek. Van egy busa, talán két ponty fejem és egy nagy harcsafilém. Elég lesz?

taga20 2022.07.26. 19:43:14

@habakuk000: legyen neked igazad!

egyetek, nőjön a begyetek!:)))

ja és, ehhez mit szósz te kis kukta?:

hvg.hu/gazdasag/20220726_jaksity_gyorgy_corvinus_diplomaoszto_vegzosok_demokracio

guma 2022.07.26. 20:28:40

@taga20: megelőztél!:)

posztra nézz rá - mert kicsit több ez! :D

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.26. 21:05:23

@habakuk000:

Attól függ, hányan eszik.

Egyébként Gumának igaza van, meg is próbálom a gyógysör ivását.:D
süti beállítások módosítása