He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Ezek az okai a forint gyors és erős gyengülésének

2022.03.07. 18:55 guma

Matolcsy György jegybankelnök régi érve az euró gyors bevezetése ellen, hogy a forint és a független magyar monetáris politika a hazai növekedés alapja, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlensége válságban is előnyére válik az országnak, például a koronavírus-járványt kísérő világgazdasági felfordulás idején is kisebbet csökkent a magyar gazdasági teljesítmény, mint az eurózónában.

Ezzel szemben pénzügyi elemzők és közgazdászok egy csoportja régóta azt állítja, hogy az euróbevezetéssel Magyarország inkább jól járna. Anélkül, hogy végigvennénk a teljes vitát (erről itt írtunk részletesen, a témához kapcsolódó vitasorozat – benne az MNB reakciójával – pedig itt olvasható), az európártiak egyik érve, hogy a közös európai fizetőeszköz válság esetén védelmet nyújt a magyar gazdaságnak.

Mások mellett Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője – amelynek anyabankja, az osztrák Raiffeisen Bank International egyébként számottevő orosz kitettséggel bír – már 2020 őszén megírta, hogy a koronavírus-járvány és korábbi gazdasági válságok is a forint gyengülését hozták, és ez a gyors és kiszámíthatatlan árfolyamváltozás komoly terheket jelent a cégeknek, emiatt a következő válságra az euró stabilitást adó bevezetésével lehetne a legjobban felkészülni.

Ezek a folyamatok az Ukrajna elleni orosz invázió után is világosan megmutatkoztak: a „független” közép-európai fizetőeszközök árfolyama jelentősen csökkent az euróval szemben.

Ezekből is kiemelkedett a magyar forint, amely hétfőn ismét történelmi mélypontra ért, és már 400 forintot kellett adni egy euróért.

 

Régiós jelenség

A gyors és erős gyengülésnek számos oka van, bár a problémák gyökere természetesen Ukrajna orosz lerohanása.

Egyrészt a háború jelentette bizonytalanság általában arra sarkallja a befektetőket, hogy biztonságosabb eszközökbe helyezzék a pénzüket. Emiatt ilyenkor jellemzően túladnak a kisebb, nyitottabb, sebezhetőbb országok devizáin és vagyoneszközein, és dollár-, svájcifrank-, jeneszközöket vásárolnak. Ez növeli az ezen valuták iránti keresletet és ezáltal az árukat is, míg a megcsappant kereslet lenyomja a gyengébb gazdaságok valutáinak árát.

Magyarország és a régió esetében plusz faktor, hogy a háború közvetlenül a szomszédban zajlik, és nem elhanyagolható az orosz és ukrán gazdasági és főként energetikai kitettség. Ezeket a gazdasági kapcsolatokat mind a háború, mind a háború miatt Oroszországra kivetett gazdasági szankciók veszélyeztetik.

A magyar exportnak csupán 3,6 százaléka tart Ukrajnába és Oroszországba, ami nem kiemelkedő arány.

Ugyanakkor a gázimport terén Magyarország az Európai Unió leginkább Oroszország-függő államai között van, amely vélhetően magyarázza a piaci idegességet.

A válság potenciális reálgazdasági hatásai miatt egyébként más nagy valutákhoz, a dollárhoz, frankhoz, jenhez képest az euró is gyengült, ezekhez képest a magyar forint és a más regionális valuták értelemszerűen még nagyobbat zuhantak.

Frissítés: Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn e cikk megjelenése után nem sokkal arról beszélt, hogy „a magyar forint is a brüsszeli szankciók áldozata”, a „brüsszeli” jelző alatt azon, az Európai Unió által Oroszországgal szemben hozott gazdasági és pénzügyi szankciókra utalva, amelyeket az EU összes tagországa, köztük Magyarország is megszavazott. Varga szerint a „forintra és a magyar emberekre a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy lebegtetik a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra.” Az nem világos a pénzügyminiszter szavaiból, hogy vajon mekkora veszélyt jelent a magyar gazdaságra, hogy Oroszország éppen szétlövi egy szomszédos exportpiacát, illetve hogy milyen adatok alapján érintik súlyosabban a szankciók Magyarországot, mint Európa többi államát, például a szintén súlyos orosz energiafüggőséggel bíró Németországot és az euróövezet több más, komolyabb orosz érdekeltségekkel bíró tagállamát.

Egy, a fenti kettőhöz kapcsolódó potenciális hatás, hogy az ukrajnai háború a kockázatok növelésével visszafoghatja a külföldi vállalatok és befektetők közép-európai beruházási kedvét. Szintén a beruházások ellenében hat, hogy a háború és a szankciók a várakozások szerint nemcsak a magyar vagy közép-európai, hanem általában véve az európai és globális növekedést is visszafogják majd. Ezek a jelenségek csökkenthetik a tőkebeáramlást, ami további negatív nyomást jelent az árfolyamra nézve.

További átmeneti hatás a mostani helyzetben, hogy egyes értékelések szerint a shortolók is megjelentek a forintpiacon, azaz sokan a forint további gyengülésére játszanak. Ez az árfolyamra is hatással van, bár nem világos, hogy pontosan mekkora a spekuláció hatása.

Átmeneti?

A forint mindenesetre még a többi régiós devizánál is gyengébben szerepel az utóbbi napokban. Külön érdekesség, hogy

a forint az ukrán hrivnyánál is nagyobbat esett idén, valamint a válság kezdete óta is, bár ebben benne van, hogy a hrivnya esetében a piac már jóval korábban beárazta az ukrán konfliktus kockázatait.

A forint mélyrepüléséhez az MNB bírálói szerint a jegybank túlzottan laza monetáris politikája is nagyban hozzájárult. Ezen álláspont szerint az MNB laza politikája – az alacsony kamat és a növekedési hitelprogram – évek óta fűtötte a magyar gazdaságot, ami miatt az infláció már évek óta jóval magasabb volt, mint az európai átlag.

Az infláció mindazonáltal ma az egész nyugati világban problémát jelent, és az ukrajnai háború ezen a téren sem ígér sok jót: a potenciális további ellátási gondok és az ukrán mezőgazdasági export vagy az orosz nyersanyagok kiesésének kockázata tovább növelte egyes alapvető alapanyagok és termékek világpiaci árát.

Az infláció miatt az eddigi várakozások arról szóltak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és az Európai Központi Bank is kamatemelést fontolgatott. Ez nem hordozott jó kilátásokat a feltörekvő piaci valuták számára, mert a stabilabb valuták kamatainak emelkedésével a tőke hagyományosan a fejlett világ felé indul. A jelenlegi, gyengülő európai növekedési kilátások mellett ugyanakkor egyre többen kételkednek benne, hogy az EKB-nál tartják-e a korábbi pályát. Ha az EKB végül nem mer erősebb kamatemelést hozni, de az amerikai gazdaság mérsékeltebb kitettsége miatt a Federal Reserve igen, az az eurózónához erősen kapcsolódó devizákra is negatív nyomást jelent.

Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője mindenesetre hétfőn azt mondta: a jelen helyzet nem a magyar gazdaság fundamentumait tükrözi, és a piaci hisztéria elülése önmagában is sokat erősíthet majd a forinton. Bár azt is hozzátette, hogy még csak most kezdődhet Kijev ostroma, és Oroszország energiapiaci szankcionálása is felmerült a napokban, azaz a helyzet egyelőre nem a megnyugvás jeleit mutatja.

https://telex.hu/gazdasag/2022/03/07/forint-euro-arfolyam-kozep-europa-zlotyi-korona-hrivnya-sebezheto-mnb-fuggetlen-monetaris-politika

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr717774822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakuk000 2022.03.07. 20:04:42

Milyen érdekes, ha történik valami az univerzumban - háború, járvány, El Nino, Biden elpukizza magát, az Androméda-ködben keletkezik egy új fekete lyuk, stb - a forint valami oknál fogva kivétel nélkül mindig dobogós alulteljesítő. Ezt a trendet nem tudja prezentálni sem a rand, sem a rupia, még a török líra sem hosszútávon, bár a tolvaj hazudós haverja erősen igyekszik ezt a sérelmet gyógyítani.
Szóval szakértőkék: miért nem meritek kimondani a valót? van egy 12 éve csapnivaló gazdaságpolitika és egy egyre versenyképtelenebb gazdasági teljesítmény, ami miatt csak a folyamatos gyengítéssel lehet úgy-ahogy (általános elszegényedés árán) talpon maradni.

taga20 2022.03.07. 20:38:42

@habakuk000: és bakker még a hrivnya is!

ez ám a nonplusultra!:)))

jaegtoer 2022.03.08. 03:19:28

@habakuk000: Igen, ez így van. Ennél már csak az az érdekesebb, ha megszűnik a gyengülést kiváltó ok, valahogy sosem erősödik vissza a forint a gyengülést megelőző árfolyamszintre. Még csak a közelébe sem. Azt is hallottam, hogy egyszer egy kibic azt mondta az akkori miniszterelnöknek, hogy 310 Ft/€ árfolyamnál le kellene mondani a regnáló miniszterelnöknek:) Annyit azért a tárgyilagosság érdekében meg kell még említeni, ha a világban éppen nem történik semmi, akkor mindig van Magyarországon egy vagy több barom, aki megszólal és lám csodák csodája máris esni kezd az forintárfolyam. Így mulat a magyar.

s 2022.03.08. 17:37:33

@jaegtoer: "310 Ft/€ árfolyamnál le kellene mondani a regnáló miniszterelnöknek:)"

Akkor most már marad orbán mindhalálig. Annyi sosem lesz.

gazoló 2022.03.08. 17:41:15

@s:

hollik szerint gyurcsány vóót :-(

s 2022.03.08. 17:59:40

@gazoló: Én bolond meg azt hittem, hogy Soros, és a buzi migránsok. Le vagyok lassulva.

gazoló 2022.03.08. 18:38:20

@s:

összefoglalnám: kurvanyád hullik!!
egyszer pofán baszom itt Vácott!

taga20 2022.03.08. 18:51:22

@gazoló: inkább tépd ki a kis haját, avval jól megszopatnád:)))

s 2022.03.08. 19:37:34

@gazoló: Ennek a hollik gyereknek a gazdaság amúgy nem a legerősebbik oldala.

telex.hu/belfold/2022/03/08/a-fidesz-megnevezte-ki-felelos-a-400-forintos-euroert-a-baloldal

A forint nem emiatt van a bányászbéka valaga alatt, hanem azért, mert eladási nyomás van rajta, miközben a stabilabb pénzekre élénk a kereslet. A biztosabb helyekre menekülés általános folyamat akkor, amikor a válság kiszámíthatatlanná teszi a jövőt. Ez van, ha már a kamat sem kompenzálja a kockázatot.

s 2022.03.08. 19:47:59

@taga20:

Itten van a hollik,
Kinek haja hullik.

taga20 2022.03.08. 20:11:17

@s: virágevtárs, látom van írói vénád, de ezen még csiszolj!:)))

s 2022.03.08. 20:31:33

@taga20:

Piros lett a paradicsom, nem sárga,
Kötél van a nyakam körül, nem spárga.

habakuk000 2022.03.08. 22:09:00

@taga20: Itt a tegnapi trikód. :)
444.hu/2022/03/08/most-vedd-fel-a-putyinos-polodat-menj-abban-a-menekultek-koze-alazta-a-putyinista-salvinit-a-przemysli-polgarmester

A gyáva fos és lufifejű szolgája sem nagyon vágyódhat a lengyelekhez.

Csak a magyarok vannak olyan szarosszájúak, akik eltűrik a szagukat.

taga20 2022.03.09. 19:44:13

@habakuk000: haver, ha így megy tovább, még az esküre se tudok lemenni bivalybasznákra, nem hogy április 3.-án a választásra;)

telex.hu/belfold/2022/03/09/megrohamoztak-a-benzinkutakat-van-ahol-sorok-allnak-mashol-bezart-a-kut-mert-elfogyott-a-benzin

habakuk000 2022.03.09. 21:05:28

@taga20: Nem azért, mert olyan kurva okos és szerény vagyok (pedig de), ha visszaolvasol láthatod, hogy a kihirdetés időpontjában leírtam, hogy hiány lesz.
Nem azért, mert ilyen jós vagyok, hanem mert ez a piac törvénye, amit ugyanúgy nem tud befolyásolni a büdös tolvaj, mint ahogyan a bolygók keringését sem.

Amúgy kezdem azt érezni, hogy nem érdemli meg ez a gyalázatos, ostoba országrontó banda a tisztes választási vereséget és nagyhangú ellenzéki létet.
Megérdemelnék a csekély győzelmet, pár hét múlva pedig azt, hogy áldásos tevékenységükön méltán kesergő nép jogos felháborodásában felhúzza őket az első fára.
Nem jogos, hogy ekkora káoszt maguk mögött hagyva vigyorogjanak a hájas seggeiken ücsörögve.

@gazoló: Iroda felújítás ürügyén mostanában találkozom a nép egyszerű gyermekeivel, tisztességes iparosokkal. Aki okosabbnak tartja magát, - olvas interneten -az összeesküvés-elméletről regél, természetesen oltásellenes s ha kimondani nem is meri, érzékelteti, hogy az oroszoknak bizony igaza van.
A többi odáig tud nyilatkozni, hogy "ez a Márki-Zay bolond? Mit mondott már?"

Nem működik semmi. A hétvégén már káosz lesz a menekülteknél is, ott is elfogynak a kapacitások. Egészségügy nem működik. Az én szüleimnek nem volt kötelező elesésük után két hónapon belül három hét különbséggel meghalni. Élhettek volna még két-öt évet, azért haltak meg, mert ennek a mocskos tömeggyilkos cigánynak fontosabb a lopás és a foci mint a rá bizalmát adó nép, így aztán tíz napig vártak műtétre, kórházi fertőzést kapott illetve hallucionálásig lenyugtatózták őket mert nem volt nővér elég az osztályokon.
Nem kellett volna 44 ezer embernek meghalni a vírusban. Nem kellene éveket várni műtétre.
Nem kellene pár kereskedő tőkéjére bízni az autózók dotációját.

Summa summárum: nem értenek ezek a lopáson és hazudáson semmihez sem. Mivel pénz már csak a gáz-és olajszállítások jutalékaiból (MET + offshorok) árad nagyobb volumenben, gátolni fogják a szankciókat az utolsó csepp izzadságukig szolgálva emígyen az oroszt is, félve attól, hogy első dühében ki ne pakolja a gáz, Paks, olaj ügyletek mocskos pénzeit, megállapodásait természetesen rezsicsökkentésről ordibálva.

gazoló 2022.03.09. 22:03:48

@habakuk000:
vszínűleg igazad van haba,a csekély fidess győzelemmel kapcsolatban,de nem győznénk kivárni amíg ezeket felkoncolnák..kidumálnák magukat

gazoló 2022.03.09. 22:05:50

@habakuk000:

rövid úton sittre őket ..az a biztos.
remélem addig is kidől a bili.

..nézzük inkább a reál élveboncolását))

gazoló 2022.03.09. 23:01:46

@habakuk000:

részvétem szüleid miatt!

habakuk000 2022.03.10. 05:37:02

@gazoló: Kösz, lehet jobb így, nem kell látniuk, milyen ökör országgá váltunk.

habakuk000 2022.03.10. 19:13:02

@taga20: Nem hosszú az.
Amit mondok, oroszok csak az erőt tisztelik. Ha megalázkodsz, kompromisszumot keresel eltaposnak.
A Jurassic Parkban mondja a matematikus, hogy annyira utálja, hogy mindig igaza van. Így vagyok vele én is. :)

habakuk000 2022.03.10. 19:16:09

@taga20: Már a hordó alját kapargatom, abba akartam hagyni múlt hétvégén, de még hidegek az éjszakák.
Már nem fogok hazahozni egy új zsák kaját nekik.

Nem iszom, nagyon ritkán iszok alkoholt, néha pedig jó lenne.

habakuk000 2022.03.10. 22:13:54

@gazoló: @taga20: És ismét nem csalódtunk...érik a kamionosblokád.

A ma esti intézkedések hatására a kis fuvarozók meg fogják venni a traktorokba, kombájnokba, nem vicc ma láttam kombájnt benzinkúton tankolni, maszek tartályokba tankolt gázolajat, ha találnak számlagyárat hozzá, nem nagyon fognak az igaz. A nagy flották azonnal fuvardíjat emelnek vagy leállnak.
A kicsik, akik nem tudnak feketén - áfa nélkül - venni a parasztoktól üzemanyagot, viszont nem tudnak díjat emelni leállnak.
Mivel amúgy is sofőrhiány van, nyugati kereslet pedig óriási, megindul egy másodlagos kivándorlás, ami további fuvardíj-emelést generál, ami persze azonnal megjelenik az árakban.

A lényeg az, hogy a hozzám hasonlóan sokat vagy a nem hozzám hasonló benzinfaló puccos autózókat ismét a szegények lesznek szívesek dotálni a 15-ik bőrt is lehúzva magukról.

A kamionosok látva a határok környékén folyamatosan növekvő benzinturizmust pedig előbb-utóbb besokalnak, s blokád alá vonják a határokat. Ha szlovákok vagy románok lennénk, akkor azt mondanám már holnap reggeltől, de mi csak afféle szolganép vagyunk, így bizonytalan vagyok a dátumban.
süti beállítások módosítása