He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Elek István: Ami Magyarországon megy, az világbotrány

2022.02.13. 06:55 guma

Világbotrány az, ami Magyarországon az utóbbi években történt a törvénykezés terén, ezért az ellenzéknek is egy rendkívüli megoldással kell majd élnie, ha győznek az áprilisi választáson – mondta Elek István közíró, újságíró, akinek a neve az ellenzék lehetséges államfőjelöltként merült fel a napokban.

Orbán Viktor egykori tanácsadója a sajtóból tudta meg, hogy egyáltalán felmerült a neve, mivel a pártok nem keresték meg hivatalosan. Vélhetően azért, mert a pártok többsége helyette inkább Iványi Gábort jelölését támogatta.

Elek István ettől függetlenül elmondta, hogy szerinte milyen programmal lenne érdemes jelöltet állítani erre a tisztségre. Hangsúlyozta, hogy az ellenzéknek csak olyan jelöltet lenne érdemes támogatnia, aki nem ennek az „önkényuralmi rendszernek” a köztársasági elnöke akar lenni, és ezt a programjában is hangsúlyozza.

Mint mondta: azt tanácsolja a későbbi jelöltnek, hogy használja fel azt a 15 percet, amikor az Országgyűléshez szólhat, hogy nagyon világosan beszéljen.

Meg kell mondania őszintén, hogy 2013 tavasza óta ez egy önkényuralmi rendszer, a jogállamhoz nincs köze, alkotmányellenes törvénymódosítások sorozatában, lopakodó államcsíny keretében létrejött rendszer, ennek az igazgatása történik jelenleg

 – mondta Elek István, aki szerint most tavasszal első alkalommal jut oda az ellenzék, hogy képes legyen valóban versenyképes alternatívát és közös jelölteket felmutatni.

Egy köztársaságielnök-jelöltnek jelenleg csak az lehetne a funkciója, hogy azt mondja: ennek a jelenlegi rendszernek a felszámolásában szeretne közreműködni, és az alkotmányos demokrácia visszaállításában. Még akkor is, ha ezt a programot a kormánypárti oldal biztosan nem fogja támogatni – fejtette ki Elek István, aki hozzátette: Novák Katalin szerinte már amiatt is alkalmatlan a tisztségre, hogy ilyen viszonyok között elvállalta a jelöltséget.

Az újságíró arról is beszélt az ATV műsorában, hogy szerinte az ellenzéki pártoknak minél részletesebben el kell mondaniuk, hogy miként akarják helyreállítani a jogállamiságot, még akkor is, ha ezeket a módszereket sokan vitatni fogják. Muszáj megmondani a választóknak, hogy „bármilyen meredeknek is tűnik”, de arról van szó: vagy most békés úton megpróbálják a helyreállítást, vagy semmi sem történik, és akkor „egy lepusztulás megy tovább, vagy szélsőséges konfliktusok alakulnak ki” – fogalmazott.

Elek István úgy összegzett: ami Magyarországon, az Európai Unió közepén történt az utóbbi években, világbotrány, ezért a megoldás is csak egy rendkívüli dolog lehet:

vállalni kell, hogy az alkotmány ellenállási paragrafusára hivatkozva semmisnek nyilvánítja az új parlament azokat a törvényeket, amelyekről kijelenthető, hogy a kizárólagos hatalomra törekvés részeként születtek meg.

De csak ezeket szabad eltörölni, mást nem – mondta, hozzátéve: egy új kormánynak feles többséggel nem lenne joga önállóan alkotmányozni, egy új alkotmányt népszavazással elfogadtatni pedig butaság lenne.

Az ellenzék államfőjelöltje – a jelenlegi felállás szerint – várhatóan Iványi Gábor lesz majd.

https://index.hu/belfold/2022/02/11/elek-istvan-koztarsasagi-elnok-jelolt-ellenzek-orban-viktor-novak-katalin-elnokvalasztas/

Elek István: Novák Katalin alkalmatlan államfőnek

Szerinte csak az egyenes beszéd hozhat eredményt az ellenzéknek.

Iványi Gábor és Róna Péter mellett Elek István neve is felvetődött ellenzéki államfőjelöltként. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az író, közíró, politikus azt mondta, ez meglepte, csak a sajtóból értesült róla, hivatalosan nem keresték meg.

Szerinte csak olyan programmal érdemes elvállalni a jelölést, amit biztosan elutasít a kormánypárti oldal, az ellenzéknek csak olyan jelöltet szabad állítani, aki nem akar ennek az önkényuralmi rendszernek a köztársasági elnöke lenni. Elek István azt tanácsolta a későbbi, hivatalos jelöltnek, hogy az államfőválasztás napján, amikor felszólalhat 15 percben, nagyon őszintén mondja el,

2013 tavasza óta ez egy önkényuralmi rendszer, amely egy lopakodó államcsíny keretében jött létre.

Orbán Viktor egykori főtanácsadója szerint egy köztársasági elnöknek jelenleg csak az lehetne a funkciója, hogy közreműködik  az alkotmányos demokrácia visszaállításában. Novák Katalin alkalmatlanságának egyetlen, de fontos mutatója éppen az, hogy elvállalta a kormánypárti oldal jelölését, amivel az alkotmányosan illegálisan létrehozott rendszer fenntartására kérték fel – tette hozzá.

Elek István szerint az ellenzéknek nyíltan kellene beszélnie arról, miként akarja visszaállítani a jogállamiságot, mert csak az őszinte, egyenes beszéd hozhat eredményt. Azt mondta, muszáj lenne azt is megmondani, hogy az Európai Unió közepén egy olyan világbotrány történt, amit csak rendkívüli megoldással lehet orvosolni. Szerinte az alkotmány ellenállási paragrafusa alapján csak azokat a törvényeket kellene megsemmisíteni, amelyek egyértelműen a kizárólagos hatalomra törekvés miatt születtek meg.

https://24.hu/belfold/2022/02/11/elek-istvan-novak-katalin-alkalmatlan-allamfonek/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8617429658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása