He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hegedüs Éva Tiborcz bankvásárlásáról: Kaptam egy ajánlatot

2021.12.31. 17:45 guma

A Gránit Banknak tőkebefektetésre van szüksége, de a tőzsdére lépéshez most nem ideális az időpont Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató-tulajdonos szerint. De jött Tiborcz István BDPST-je, pénzt ajánlott, és szabad kezet a bank további irányításához.

„Meggyőződésem, hogy a társaság további növekedési kilátásai kiválóak, de ezek megvalósításához addicionális tőkére, tőkeerős befektetőkre is szükség van” – nyilatkozta a Portfoliónak Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója és többségi tulajdonosa annak kapcsán, hogy a pénzintézet bejelentette: Hegedüs eladja szinte teljes részesedését a BDPST-nek, vagyis Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor miniszterelnök vejének.

A Hegedüs szerint a forrásbevonáshoz logikus lett volna a tőzsdére lépés, azonban a kiszámíthatatlan pandémiás környezet mellett ezt nem gondolja rövid távon optimális döntésnek. Ezzel párhuzamosan viszont kapott egy ajánlatot a BDPST Grouptól, amely tőkét kíván emelni a bankban, bízik az üzletpolitikában, és a bank menedzsmentjében.

„A BDPST Group ajánlatát sok szempontból mérlegeltem, egyeztettem a családommal és arra jutottam, hogy elfogadom a lehetőséget és építem a bankot úgy, ahogy eddig, megtartok egy kisebbségi részesedést és közben realizálom a befektetésem hozamát, hiszen a múltban egyszer sem vettem fel osztalékot.

Az új befektető pénzügyi befektetésként kezeli a bankban történő részesedésszerzését, és kifejezett kérése, hogy továbbra is elnök-vezérigazgatóként irányítsam a bankot

– magyarázza az indokait Hegedüs Éva.

A bank elnök-vezérigazgatója azt is vázolta, hogyan vásárolja be magát a BDPST a Gránitba, és hogyan fog kinézni a tulajdonosi szerkezet az ügylet végén. Hegedüs elmondása szerint két fontos tranzakció is történik: a kivásárlás és egy új munkavállalói részvényprogram lebonyolítása is folyamatban van.

Az első tranzakció megvalósítását követően az új befektető válik a bank 57 százalékos tulajdonosává – miután a BDPST megveszi Hegedüs cége, az E.P.M. tulajdoni részesedésének nagyját.

A Gránit Bank közgyűlése a közelmúltban döntött egy új munkavállalói részvényprogramról, amelynek az MNB általi engedélyezése után az MRP szervezet (vagyis a munkavállalói részvényesi szervezet) 37 százalékot tudhat majd magáénak. „Az új program erősíti a részvényesi érték növelésében a kulcspozícióban lévő munkavállalók érdekeltségét, az alkalmazott megoldás pedig hozzájárul a bank saját tőkéjének növekedéséhez, amely így 40 milliárd forint fölé emelkedik” – mondta Hegedüs.

A második tranzakciót követően a BDPST 43,2 százalékos részvénypakettel fog rendelkezni,

két nyugdíjpénztár részesedése (Pannónia és MKB) 13,2 százalék lesz, a KMVA 4,5 százalékot kezel, a többi, néhány magánszemély, a COOP és az EPM tulajdonában marad.

A tulajdoni hányadok alapján Tiborczéknak nem lesz többségi tulajdonuk a bankban.

Egyelőre nem világos, lesz-e a tranzakciók után szavazattöbbségük a közgyűlésben – jelenleg Hegedüs Éva 57 százalékos részesedése 78,2 százalékos szavazati arányt jelent.

A KMVA az állami Széchenyi Tőkealap-kezelő által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapot takarja.

https://hvg.hu/gazdasag/20211230_Hegedus_Eva_Tiborcz_bankvasarlasarol_Kaptam_egy_ajanlatot

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9016800252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása