He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Elhunyt Kóbor János, az Omega legendás alapítója

2021.12.09. 05:23 guma

A Gyöngyhajú lány énekese néhány hete került kórházba.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes még novemberben került kórházba koronavírus-fertőzés miatt, állapotáról pedig nem lehetett részleteket tudni azon kívül, hogy súlyos, egy hete teljes volt a hírzárlat vele kapcsolatban. A hallgatást a Kóbor János alapította Omega együttes törte meg a hétvégén, amikor a közösségi oldalukon bejelentették, hogy december 8-án megjelenik a Testamentum című lemezük, amit a közönség már régóta várt, vasárnap pedig az énekesük egyik dalával köszöntötték az advent második gyertyagyújtását. A bizakodásra okot adó híreket azonban a szomorú bejentés követte.

Halálát szintén az együttes hozta nyilvánosságra Facebook-oldalukon.

Budapesten született id. Kóbor János és Reinauer Éva gyermekeként, szülei pénzügyi területen dolgoztak. Gyerekkora vakációit Bátaszéken, sváb rokonainál töltötte. Eleinte sportoló szeretett volna lenni, szép eredményeket ért el gátfutásban, azonban egy sérülés miatt kénytelen volt lemondani a sportolói pályáról. Anyai nagyapja és nagybátyja építészek voltak, emiatt döntött úgy, hogy ő is építésznek tanul.

Omega együttes: Debreczeni Ferenc, Molnár György, Kóbor János, Benkő László, Mihály Tamás, 1979. (Kép: Fortepan / Urbán Tamás)

Első együttesét még iskolásként alapította, majd több próbálkozás után Kovacsics Andrással és Varsányi Istvánnal megalapították az Omegát, amihez a volt osztálytárs, Laux József is csatlakozott. A kezdeti években továbbra is nyugati slágereket dolgoztak fel. Ekkor még Kóbor mellett énekelt Benkő László is, néhány alkalommal Koncz Zsuzsa, majd csatlakozott Somló Tamás és Wittek Mária. A hatvanas évek második felében azonban az Omega saját slágereinek többségét már Kóbor énekelte, az 1971 óta felvett dalokban pedig ő az egyedüli szólóénekes, magyarul és angolul is énekelt. A 10000 lépés című albumukon megjelent Gyöngyhajú lány című dalukat rengetegen feldolgozták, többek között Kanye West is, amiért perre is mentek, mert az amerikai rapper nem kért engedélyt az Omegától.

Első feleségétől egy fia, Dániel született 1976-ban. 2008 júliusában másodjára nősült, a nála 23 évvel fiatalabb Deme Zsókát vette el Balatonaligán, akitől egy lánya, Léna született 2007-ben. Dániel révén egy unokája született, Hanga Szófia.

Forrás: Wikipedia Kiemelt kép:

https://www.noklapja.hu/aktualis/2021/12/06/kobor-janos-omega-halal/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9116775628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása