He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mindenkinek menedék lesz a "major", ha gerjasztett gyülőlködés robban?

2021.09.12. 07:30 guma

Orbánék kápolnás, üvegházas birtoka hetekig bírja majd elzárva a külvilágtól

A területrendezést segítő helyszínrajz elárulja, milyen komplexumot álmodott magának az Orbán család Alcsútdoboz határában. Az üvegház és az orangerie már épül, a kápolnát és a szolgálati lakást még csak tervezik. Rendkívüli helyzetekben a birtok teljesen önellátóan képes működni.

Kinyílnak a kapuszárnyak, a két hajszálegyforma, takaros portaépület elhagyása után feltárul a frissen telepített fasor a birtokot szinte teljes egészében, több száz méteren átszelő széles út mentén. A fasor mögött kétoldalt angol- vagy tájképi kert terül el régi és új telepítésű facsoportokkal, amit nagy, félköríves sétányon lehet körüljárni.

A növényzet jótékonyan rejti el a kétoldalt elhelyezett technikai épületeket, utakat, kettős garázslejárót. Aztán feltűnik a kisebb sorház méretű egykori tiszti és cselédlak. Utóbbi a könyvár – a személyzet azt pusmogja, hogy a birtok ura gyakran időzik a református templomokat idéző mennyezetfestmények alatt, könyvvel a kezében.A kocsi továbbgördül a bazaltkockákon, a játékos barokk kacskaringók helyett három körforgalom tagolja a nyílegyenes utat. Az első közepén egy csobogó áll, ez az „elmélkedősétány” középpontja, ideális hely az olvasmányélmények átgondolásra. Ezután egy belső birtokkapu jelzi, hogy megérkeztünk a létesítmény vendégeket fogadó központjába, ahol az egykori juhaklokból kialakított két épület helyezkedik el.

A hozzájuk csatlakozó egy-egy pálmaház (a tervrajz szerint egy orangerie és egy üvegház) télen is barátságos hangulatot áraszt, nyáron pedig a gondozott virágágyásokban és szökőkutakban gyönyörködhet a látogató. És Hatvanpusztán még itt sem ér véget az utazás, a lebontott víztorony helyén kialakított körforgalomból érjük el a 20 beállásos vendégparkolót.

A látogató egy újabb kapun át, gyalogosan éri el az egykori szérűt, amely előtt hangulatos tavacska fogadja. Innen választhatunk, hogy a birtok kápolnájában elmorzsolunk egy imát a házigazdáért, vagy a klubházba térünk be, esetleg a kijelölt piknikezőhelyen leheveredünk az ápolt gyepre. A mellette lévő istállók felé is vehetjük az irányt, hogy a birtok egyik hátsó bejáratán kilovagolva megnézzük a környéket is, elporoszkálva a közeli golfklubba, ami egykor szintén a majorság része volt, és amelynek területe ugyancsak a család birtokában áll.

Nem száz vagy kétszáz éve, egy arisztokrata vidéki kastélyban tett utazást írtunk le, hanem annak a vendégnek a megérkezését, aki az Orbán család hatvanpusztai birokára nyer majd bebocsátást. A részletek ismertetésekor nem kellett a fantáziánkra hagyatkoznunk, ugyanis a HVG birtokába jutott a terület vázlatterve (lásd alább). A számítógépes fájl tartalmazza a 13 hektáros birtok teljes felmérését, szintrajzát, meglévő és tervezett közműveit. A rajz segíthette a megrendelőt, hogy elképzelje, milyen lenne a birtok, ha minden álma teljesül.

Erről szól még a cikk:

  • A terv hitelességét alátámasztó részletekről
  • Berajzolt tóról, bazaltkockákkal kirakott utakról
  • Szolgálati lakásokról, konyhakertről, műromról
  • Termetes medencévé módosult ciszternáról
  • Foci- és teniszpályáról
  • 20 ezer literes gázolajtartályról

https://hvg.hu/360/202135__orbanek_evtizedes_tervei__hatvanpusztai_birtok__kerti_mulatsagok__apakomplexum

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4016680060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakuk000 2021.09.12. 07:47:50

A fene egye meg, hiába a permakulturás tervezői tanfolyamom, a kápolnáról itthon elfelejtkeztem. :(
A klubházról is. :)

jaegtoer 2021.09.12. 10:46:41

@habakuk000: Azért mert élhetetlen vagy. Az egy szolíd kis magánlak. Ugyan a nádornak sem volt olyan, de ő is élhetetlen volt.

habakuk000 2021.09.12. 11:13:51

@jaegtoer: Nem tudok szépen, szerényen élni. :(
Kapu futórózsából, vizes élőhely, walapini, csöpögtető rendszer, fűszerkert, madárbarát helyek, csupa fölösleges hívság elvitte a figyelmemet a valódi kerti szükségletről, a kápolnáról. Na és a klubház? Az a valódi ökoszisztéma. :(

Azt hittem, többen fognak menni pápát nézni, csak a Köröndig ügettek a testőrök, az integetők a szervízutakra nem is jutottak.

Na és az a morcos fénykép a hősünkről... Pedig Ferenc elég vidám pápának tűnik.

jaegtoer 2021.09.12. 12:08:08

@habakuk000:

Hiába hivalkodsz futórózsás kapuval, vizes élőhellyel, valapinÁval, csöpögtető rendszerrel fűszerkerttel, madárbarát helyekkel és még mindennel, ami kimaradt a felsorolásból (pL.: jó levegő, nyugodt, pihentető alvás, derű, stb) ja nincs egy épített fia kápolnád sem, meg klubház.) Különben is: reggel 10:00-ig írtak a nevedre egy újabb kástélyt vagy szállodát, vagy akármit? Na ugye.

Az eucharisztikáról: mindegy is mi van, ki s merre, ez csak volt keresztény ország. Egyelőre a martalócok országa ez. De ez se vegye el a jókedvünket, 1580-ban, vagy 1790-ben volt rosszabb is.

habakuk000 2021.09.12. 14:05:27

@jaegtoer: Nem tudjuk jó dolgunkban mit csináljunk. Jogos.
Egy gályarabnak mennyivel rosszabb volt a sorsa. Vagy egy gyengébb gladiátornak.

Derű: kedvelem Szily László írásait is. Azt hittem, Megyesi Gusztáv után eltűnik a benne megtestesült szelíd irónia, de van Váncsa és jön fel Szili, Kácsor sajnos nem lesz olyan, de ő sem rossz.
Persze ízlések és pofonok...

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.12. 14:40:57

@habakuk000:

Persze, elfeledkeztél a kerti budiról is, anélkül meg szart sem ér az egész.
Papának meg biztosan fájt a hasa. Tudod te milyen az fájó hassal arra gondolni, hogy Orbánt kell nézni?
Azért Áder jobban a pikszisben van, neki mind a két két nyújtotta, egyistennek meg csak az egyiket. Azt is gyorsan visszavette.

habakuk000 2021.09.12. 14:49:57

@látjátok feleim szümtükkel: Nem felejtettem el, komposztbudit terveztem, csak még nincs, az igaz. :(

Mert félt a konkurenciától.
A testbeszéd és mimika nagyon árulkodó tud lenni egyébként.

Ha valaki azt hiszi, hogy a kutyáknak nincs arcmimikája, az súlyos tévedésben él. ( Ez ugyan nem tartozik a témához, de igaz. )

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.12. 20:18:02

@habakuk000:

Én hiszem, különesen akkor van arcmimikája, ha átesik rajta az asszony, vagy ha a kutya sem áll elébe, hogy áteshessen rajta.

s 2021.09.13. 00:08:54

VIGASZ

Ne hadd el magad, öregem,
bőröd ne bízd kereskedőre,
ki elád felhőt az egen
s a földön telket vesz belőle.
Inkább segít a kutya szőre
a teríthető betegen,
semhogy magát miértünk törje,
aki sorsunktól idegen.
Magának rág mind, aki rág,
a fogacskák azért fogannak.
S mert éhes rongy vagy, a fogát
elkoldulhatod-e a kannak?
Fázol. Hát mondd, hihetsz-e annak,
ki fűtve lakik öt szobát,
falain havas tájak vannak,
meztelen nők meg almafák?

Hihetsz-e? Szagos kis dorong
édes szivarja s míg mi morgunk,
ő langyos vízben ül s borong,
hogy óh, mi mennyire nyomorgunk!
Ha pincéjébe szenet hordunk,
egy pakli „balkánt” is kibont!
Szivére veszi terhünk, gondunk.
Vállára venni nem bolond...

Bús jószág, ne vetéld magad!
Együtt vágunk a jeges télnek.
A jégből csak lucsok fakad,
de hű társ - éhezők kísérnek.
S ha most a tyúkszemünkre lépnek,
hogy lábunk cipőnkbe dagad,
rajtad is mult. Lásd, harc az élet,
ne tékozold bizalmadat.

1933. október 19.

Attila

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.13. 11:06:47

@s:

Köszi ezt a verset. Azt gondolom, tegnapra vonatkoztatva van benne aktualitás.
süti beállítások módosítása