azon töprengek magamban -röhincsélve- ki a tulok farka vagyok én, hogy recepteket írogatok neked, amikor -szerintem- meglehetősen jól helytállsz a konyhában is, feltehetően még jobban is, mint én. de placebonak v. kontrollcsoportnak jó lesz.
most ne vedd sértésnek, de megkíméllek attól a verziótól, amelyik azzal kezdődik, hogy végy hat hektár jó földet, olyan igazán káposztának valót, szántsd fel az asszonnyal eke elé fogva a szarvát jó mélyen lenyomva…. már modern időket élünk. emáncincáltat .különben is, mindig mi szolgáltunk és csak a fejünket védtük, ha mégis úgy esett…....etc.
Tehát már feltételezem, hogy megvan a savanyúkáposztás haver, ahogy már szóltam erről nemrégen, de nem is bush…usw.
KELLÉKEK:
1 kg darált hús/lapocka
1 szemrevaló egész füstölt csülök, ami még nem lett megfőzve csonttal együtt (ez azért fontos, mert ha főttet tennél bele, az olyan semmilyen lenne benne, szittyós vagy mittomén: pfejj)
2 db gyönyörű szép disznóláb/köröm (a szépségfokot a tisztasága adja. első, vagy hátsó, mindegy, de! nem talkső csak az izié köll.
6-8 db 5 mm vékonyra szelt karika bükkfaforgácson füstölt kolbászból. ha többet szeretnél bele, inkább a fazékon kívül edd meg a "többet" a már ismert lilahagymaetüddel.
libazsír ½ kg, és még marad is (kenyérre, lilahagymával pirospaprikával, sör…(most magyarázzam?)
0,5 liter rizs (félliteres bögrével tolom, lehetne 6 dl-es is, de nekem csak literesem van, vagy 1/2-esem na, nű!)
20-22-24 káposztalevél, ha nagyon! nagyok, a vastag ér mentén kell! elvágni. a legjobb olyan leveleket kérni –ha lehet, amiből 9 cm hosszú és 5 cm átmérőjű hengerekbe hengergetheted a töltelékeket. a nagy levelek szabdalásából sem csinálok kimittudot, fogom az étkezési ollót (közepes Fiskars egyenes) és azzal sutty megoldom, úgy, hogy az eret egyik oldalon sem hagyom benne, ellenben ha már kivágtam, megeszem.
1 öklömnyi fej vöröshagyma, mert amiben nincs, az nem étel, hanem desszert
2 kg savanyú aprókáposzta
erős cseresznye paprika 4-5-6-7-8-9 (azokat a csili viliket hagyjuk a sznoboknak, némelyik olyan, mint az óvodás nyalóka. + 1 egy szétmorzsolva
5 babérlevél
2 evőkanálnyi őrölt pirospaprika (ezt nem kell bemutatnom milyen legyen, gondolom. se szegedi, sem kalocsai nem játszik, csak jóféle házi, az is hajnalpiros ólom-oxid (Pb3O4) azaz mínium nélkül.
1 (25 cseppes) teáskanálnyi őrölt bors
edény aljára 5mm vékonyra szelt füstölt szalonna szeletek elegen, hogy le ne égjen
3 liter füstölt főtt csülök leve. (ha nincs, csontleves!, de semmi esetre sem csapvíz)
1 üveg félédes/félszáraz vörösbor (ár 700-800-1000 Ft árban.)vagy amilyen van a spájzban, pincében, hordóban, de kommenyista! legyen, mert itt Kolcsaknak semmi helye! tehát 700 alatt nemigen van bor, 1000 Ft fölött meg marketing, azt meg fölösleges a káposztába, hiszen az utolsó órában teszed bele azt az 1 dl-t, amit kell, a többit meg megiszogatod közben lubickolva a feelingben, és ingben gatyában amíg 6-7 órán át fövöget gyöngyöző kacagással, csiklandozva alant égő kicsi lánggal.
A T Ö L T E L É K E K
HÚS
nem szoktam vele sokat vacakolni, nincs benne semmi hókusz pókusz, mindenképpen soványabb husi kell hozzá, én lapockát veszek, meg is daráltatom, ki szoktam várni a hentesnél amíg valaki lapockát kér netán combot, és akkor kérek 1 kg lapockát. ( a gépi darálóban ugyanis benne marad mindig 1kg az előzőekből és akármit kérsz, úgyis azt kapod, ami a gépben van, mert 1kg húsnál több nem kell egy 10 literes fazék, lábos főzőedényt feltételezve)
na, megvan a dög darált állapotban.
be kell keverni éppúgy, mint a kolbászhúst, csak kevesebb fokhagymát kell bele tenni, a legjobb, ha semennyit, ez a semennyi is maximum 2 közepesnél kisebb gerezd lehet, teljesen szétnyomva nyomó által, melyhez te csak a nyomóerőt adod a szerkezetnek. kis bors, bővebben pirospaprika, de érzéssel, de nem érzelegve, só de! nem sok, mert a csülök füstölt és eredendően elsózott, mivel annak kell lennie. annyira kell tulajdon megmosott kezeddel összemarcangolni az egyveleget, hogy olyan állagú legyen, mint a tanár azaz tatár bifsztek. amennyiben nem akarod, hogy szétessenek a töltelékek, akkor ebbe a masszába kell keverni még egy egész tojást mindjárt az elején, hogy ne fáradj kétszer, mint a rest.
RIZS
1 kg húshoz kb. 5 dl bögrényi rizst libazsíron megfuttatsz egy kicsit majd ugyanabból a bögréből ráöntesz 1,2 bögrényi vizet, és mindjárt kicsi lángon, vagy elektronyosság esetén legkisebb fokozaton, (ha a rohadék 8 fokozatú akkor a növekvő fokozatokból a harmadik legkisebbre kell beállítani, ami lehet 3-as vagy 5-ös attól függően, merről volt őrült a mérnök, fentről, avagy lentről) és hagyni kell az intim szférájában fedő alatt duzzogni egészen addig, amíg el nem sírta a könnyét, azaz el nem főtte a vizét, de a legjobb, ha a felforrástól számított 30 perc után lekapcsolod akármi is van alatta, és hagyod 40 percig pihenni, hogy minden nedvességet magába szívjon, és hadd puhuljon a beste. nem baj, ha félpuha lesz, ez a cél.
a pihenés azért is kell, hogy hűljön, mert ki lesz az a maaaarrrcha, aki bele fog nyúlkálni a forró rizsbe, hogy összekeverje a már előkészített fűszerezett darált hússal?! ha mégis forró lenne még a genya, akkor használhatsz a keveréshez kanalat, villát, imádságot, a lényeg, hogy egyenletesen el kell keverednie a rizzsel, EGYENLETESEN, azaz nem matematikailag, hanem geometriailag. ezért kell a darált húst előzőleg megdolgozni, nem pedig azért, hogy elfáradjon, vagy engedelmes legyen, vagy aberráltak lennénk, hanem a forró rizs és hús egyenletes eloszlásának kényelmes, ergonőmiailag kényelmes kivitelezése miatt.
EGYÉB TENNIVALÓK
a káposztaleveleket egy nagy tál langyos vízben 10-15 percig áztatod, majd kiveszed és hagyod a vizet lecsöpögni, nem a kőre, hanem szép tiszta konyharuhára. az aprókáposztát egy nagy tésztaszűrőben (az enyém kb. 6literes lenne, ha az alja nem lenne tele sűrűn lyukakkal) szóval folyó langyos vízzel megzuhanyoztatod, közben megforgatod, hogy a langy víz mindenütt érje, ez tartson öt percig, a fürdetést követően lazán kicsavarod, vagy kinyomkodod belőle a vizet, majd úgy hagyod, had lustálkodjon.
ezután töltött káposztát képezel. a káposztalevelet kezedbe veszed, s egy evőkanállal a tölteléket a levél egyik végébe helyezed, hosszúkásra egyengeted, majd a levél bal szélét fel és ráhajtod a töltelékre, hogy a töltelék bal oldalát teljesen elfedje, sőt a széle ráhajoljon úgy, hogy a tölteléket a káposztalevélbe tekerve a baloldala zárt legyen, a jobb oldalán kilógó káposztalevél széleket úgy hajtod egymásra és a töltelék irányába betűrve, nyomva, hogy ott is bezárja a tölteléket a káposzta levele. comprende?
no. a vöröshagymát apró kockákra vágod, és éppen szükséges mennyiségű libazsíron megpirítod egy kisebb serpenyőben, ha már színt kapott ami a sárgás és az éppen barnulni készülő állapotot jelenti, leveszed a lángról és egy evőkanál őrőlt pirospaprikát hintesz bele, elkevered, s azon nyomban egy féldeci (elsőre féldidi-t írtam, de hogy ez hogy jött ide, ne kérdezd) szóval féldeci csülöklevet öntesz bele, hogy a paprika meg ne égjen.
Most jut szerephez a legalább 10 literes edényed, az alját a szalonna szeletekkel béleled (hogy semmilyen körülmények között ne égjen le), ezután jöhet az aprókáposzta 1 cm vastag rétegben, majd a töltött káposzta egyedek, s a közöttük levő résekbe menetelnek a füstölt csülökhús katonák. alulra kerül a három darabba fűrészelt csülökcsont (kézre ujjra vigyázni).
a következő réteg megint aprókáposzta ez már lehet az előzőnél vastagabban, mintegy 2,5 cm.
mint az évismétlés jönnek újra a töltött kápó hengerek, közéjük a csülökhús kedvesek, és a kolbászkarikák rendesen, valamint a desznyó lábak/körmök és a farka szépen megtisztítva. ekkor következik a libazsíron pirított és piros paprikával megörjített hagyma, amivel befeded ezt a réteget, majd újabb aprókáposzta takaró, és erre az újabb töltött kápók helyezve újabb husikkal vegyesen s a maradék aprókáposzta az egészet fedje le.
a babérleveleket, a cseresznye paprikákat, kolbászkarikákat szépen gusztusosan a tetejére rendezed, ha zeneileg élveteg vagy és a festészet sem teljesen idegen a cseresznyepaprikák fele piros, fele zöld legyen, minden felhang nélkül javaslom ezt, de az se baj, ha a pirosak kerülnek 2/3-os többségbe, és nem azért, hogy a vörösöknek jobb kedve legyen.
[egyidejűleg megkövetem a chili paprikák egy bizonyos nemzetségét, a héten találkoztam néhány képviselőjükkel, akik kivívták tiszteletemet minden időkre (ne ítélj, hogy meg ne ítéltess)]
A csülökleveddel felöntöd az egészet, úgy hogy épp ellepje a felső réteget. ha marad még félreteszed és ha elfövi a levet, úgy a nap folyamán pótolod.
Amennyiben minden sikeres, az fazekadban maradt még másfél –kétliternyi hely, erre szükség is lesz, ha a töltelékben a rizs tovább duzzog és dagad, épp tele lesz a fazekad.
a legkisebb gáz vagy elektromos energia szintet igénybe véve, illetve beállítva a félkész művet tedd oda főni fedő alatt, két óra múlva tegyél a fedő alá szélre egy fakanalat.
Alea iacta est. a többi az isteneken múlik.
Ha reggel 8:00-or kezdtél ehhez az egészhez, akkor most már épp 10:00 óra van, s ha közben reggeliztél is, jutalmazd meg magad 1 vagy másfél deci vörösborral, hogy meglegyen a nap alaphangja. ezután szabadon töltheted a napodat, olvasgass, vagy hallgas zenét, de fél füllel és fél szemmel a konyhára nézz és a fedőt levéve dicsérd, méltasd az éppenhogy gyöngyöző fenséges alkotást, és igyál egy-egy pohárnyi áldásos áldomást, de 1-1,5 dl. mindenképp maradjon.
EPILÓGUS
este 17:30-kor a megmaradt kis borral felköszöntöd művedet azaz bele öntögeted, 18:00 órakor megszünteted energiahordozó keltette meleget, tehát a fazekad leveszed, és hagyod hűlni másnap reggelig.
Másnap, mikor már teljesen kihűlt, mintegy két óra tartamig újra adj neki egy kis meleget.
Ezután azt tehetsz amit akarsz, jöhetnek rá a vendégek is, de akkor neked nem sok marad.
FIGYELEM!
Egyes -magukat háziasszonynak tekintő- amúgy szabadlábon randalírozó bűnelkövetők a főzési aktus végső fázisában „berántják” a töltött káposztát azaz lisztet pirítanak, rántást készítenek és ezt a förmedvényt, ezt a teremtés szégyenét bele erőszakolják a fazékba és nem hallják a káposzta halálsikolyát. Kérlek, hagyd a rántást a nőkre. férfiember ilyet nem csinál, ha mégis, nem így, nem ezt és különben is!
ALJASSÁGOK
1. több esetben elkövettem azt, hogy 4-5 szelet csontos rövidkaraj szeletet csempésztem a második rétegbe. nem lett rosszabb tőle. máskor füstölt nyelvet is tettem bele a káposzta örömére, hogy nyalt neki, szinte viháncoltak a tűzön… és a fantáziád előtt szabad a pálya…
2. sehol nincs kőbe vésve, hogy miképpen főjön ez a fenséges káposzta költemény,
el lehet ezt követni bográcsban szabadtűzön…
3. egyszer kipróbáltam mini mennyiségben –tényleg csak azíziért- 4 literes vaslábasban vasfedővel a sütőben. egyevésre tényleg elég és belehalósan kiváló, de bosszantó a miniatűr mennyiség, amikor az ember másnap megint enne belőle. csak az íz kedvéért persze.
jó étvágyat kívánok hozzá, ha időközben nem jönne meg.
üdvözlettel
jægtœr