He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Évek óta őrzöm Jaegtoer töltöttkáposzta receptjét - most közkincsé teszem (újra :D)

2021.09.07. 07:30 guma

azon töprengek magamban -röhincsélve- ki a tulok farka vagyok én, hogy recepteket írogatok neked, amikor -szerintem- meglehetősen jól helytállsz a konyhában is, feltehetően még jobban is, mint én. de placebonak v. kontrollcsoportnak jó lesz.

most ne vedd sértésnek, de megkíméllek attól a verziótól, amelyik azzal kezdődik, hogy végy hat hektár jó földet, olyan igazán káposztának valót, szántsd fel az asszonnyal eke elé fogva a szarvát jó mélyen lenyomva…. már modern időket élünk. emáncincáltat .különben is, mindig mi szolgáltunk és csak a fejünket védtük, ha mégis úgy esett…....etc.

Tehát már feltételezem, hogy megvan a savanyúkáposztás haver, ahogy már szóltam erről nemrégen, de nem is bush…usw.

KELLÉKEK:
1 kg darált hús/lapocka
1 szemrevaló egész füstölt csülök, ami még nem lett megfőzve csonttal együtt (ez azért fontos, mert ha főttet tennél bele, az olyan semmilyen lenne benne, szittyós vagy mittomén: pfejj)
2 db gyönyörű szép disznóláb/köröm (a szépségfokot a tisztasága adja. első, vagy hátsó, mindegy, de! nem talkső csak az izié köll.
6-8 db 5 mm vékonyra szelt karika bükkfaforgácson füstölt kolbászból. ha többet szeretnél bele, inkább a fazékon kívül edd meg a "többet" a már ismert lilahagymaetüddel.
libazsír ½ kg, és még marad is (kenyérre, lilahagymával pirospaprikával, sör…(most magyarázzam?)
0,5 liter rizs (félliteres bögrével tolom, lehetne 6 dl-es is, de nekem csak literesem van, vagy 1/2-esem na, nű!)
20-22-24 káposztalevél, ha nagyon! nagyok, a vastag ér mentén kell! elvágni. a legjobb olyan leveleket kérni –ha lehet, amiből 9 cm hosszú és 5 cm átmérőjű hengerekbe hengergetheted a töltelékeket. a nagy levelek szabdalásából sem csinálok kimittudot, fogom az étkezési ollót (közepes Fiskars egyenes) és azzal sutty megoldom, úgy, hogy az eret egyik oldalon sem hagyom benne, ellenben ha már kivágtam, megeszem.
1 öklömnyi fej vöröshagyma, mert amiben nincs, az nem étel, hanem desszert
2 kg savanyú aprókáposzta
erős cseresznye paprika 4-5-6-7-8-9 (azokat a csili viliket hagyjuk a sznoboknak, némelyik olyan, mint az óvodás nyalóka. + 1 egy szétmorzsolva
5 babérlevél
2 evőkanálnyi őrölt pirospaprika (ezt nem kell bemutatnom milyen legyen, gondolom. se szegedi, sem kalocsai nem játszik, csak jóféle házi, az is hajnalpiros ólom-oxid (Pb3O4) azaz mínium nélkül.
1 (25 cseppes) teáskanálnyi őrölt bors
edény aljára 5mm vékonyra szelt füstölt szalonna szeletek elegen, hogy le ne égjen
3 liter füstölt főtt csülök leve. (ha nincs, csontleves!, de semmi esetre sem csapvíz)
1 üveg félédes/félszáraz vörösbor (ár 700-800-1000 Ft árban.)vagy amilyen van a spájzban, pincében, hordóban, de kommenyista! legyen, mert itt Kolcsaknak semmi helye! tehát 700 alatt nemigen van bor, 1000 Ft fölött meg marketing, azt meg fölösleges a káposztába, hiszen az utolsó órában teszed bele azt az 1 dl-t, amit kell, a többit meg megiszogatod közben lubickolva a feelingben, és ingben gatyában amíg 6-7 órán át fövöget gyöngyöző kacagással, csiklandozva alant égő kicsi lánggal.

A T Ö L T E L É K E K
HÚS
nem szoktam vele sokat vacakolni, nincs benne semmi hókusz pókusz, mindenképpen soványabb husi kell hozzá, én lapockát veszek, meg is daráltatom, ki szoktam várni a hentesnél amíg valaki lapockát kér netán combot, és akkor kérek 1 kg lapockát. ( a gépi darálóban ugyanis benne marad mindig 1kg az előzőekből és akármit kérsz, úgyis azt kapod, ami a gépben van, mert 1kg húsnál több nem kell egy 10 literes fazék, lábos főzőedényt feltételezve)
na, megvan a dög darált állapotban.
be kell keverni éppúgy, mint a kolbászhúst, csak kevesebb fokhagymát kell bele tenni, a legjobb, ha semennyit, ez a semennyi is maximum 2 közepesnél kisebb gerezd lehet, teljesen szétnyomva nyomó által, melyhez te csak a nyomóerőt adod a szerkezetnek. kis bors, bővebben pirospaprika, de érzéssel, de nem érzelegve, só de! nem sok, mert a csülök füstölt és eredendően elsózott, mivel annak kell lennie. annyira kell tulajdon megmosott kezeddel összemarcangolni az egyveleget, hogy olyan állagú legyen, mint a tanár azaz tatár bifsztek. amennyiben nem akarod, hogy szétessenek a töltelékek, akkor ebbe a masszába kell keverni még egy egész tojást mindjárt az elején, hogy ne fáradj kétszer, mint a rest.
RIZS
1 kg húshoz kb. 5 dl bögrényi rizst libazsíron megfuttatsz egy kicsit majd ugyanabból a bögréből ráöntesz 1,2 bögrényi vizet, és mindjárt kicsi lángon, vagy elektronyosság esetén legkisebb fokozaton, (ha a rohadék 8 fokozatú akkor a növekvő fokozatokból a harmadik legkisebbre kell beállítani, ami lehet 3-as vagy 5-ös attól függően, merről volt őrült a mérnök, fentről, avagy lentről) és hagyni kell az intim szférájában fedő alatt duzzogni egészen addig, amíg el nem sírta a könnyét, azaz el nem főtte a vizét, de a legjobb, ha a felforrástól számított 30 perc után lekapcsolod akármi is van alatta, és hagyod 40 percig pihenni, hogy minden nedvességet magába szívjon, és hadd puhuljon a beste. nem baj, ha félpuha lesz, ez a cél.

a pihenés azért is kell, hogy hűljön, mert ki lesz az a maaaarrrcha, aki bele fog nyúlkálni a forró rizsbe, hogy összekeverje a már előkészített fűszerezett darált hússal?! ha mégis forró lenne még a genya, akkor használhatsz a keveréshez kanalat, villát, imádságot, a lényeg, hogy egyenletesen el kell keverednie a rizzsel, EGYENLETESEN, azaz nem matematikailag, hanem geometriailag. ezért kell a darált húst előzőleg megdolgozni, nem pedig azért, hogy elfáradjon, vagy engedelmes legyen, vagy aberráltak lennénk, hanem a forró rizs és hús egyenletes eloszlásának kényelmes, ergonőmiailag kényelmes kivitelezése miatt.

EGYÉB TENNIVALÓK
a káposztaleveleket egy nagy tál langyos vízben 10-15 percig áztatod, majd kiveszed és hagyod a vizet lecsöpögni, nem a kőre, hanem szép tiszta konyharuhára. az aprókáposztát egy nagy tésztaszűrőben (az enyém kb. 6literes lenne, ha az alja nem lenne tele sűrűn lyukakkal) szóval folyó langyos vízzel megzuhanyoztatod, közben megforgatod, hogy a langy víz mindenütt érje, ez tartson öt percig, a fürdetést követően lazán kicsavarod, vagy kinyomkodod belőle a vizet, majd úgy hagyod, had lustálkodjon.

ezután töltött káposztát képezel. a káposztalevelet kezedbe veszed, s egy evőkanállal a tölteléket a levél egyik végébe helyezed, hosszúkásra egyengeted, majd a levél bal szélét fel és ráhajtod a töltelékre, hogy a töltelék bal oldalát teljesen elfedje, sőt a széle ráhajoljon úgy, hogy a tölteléket a káposztalevélbe tekerve a baloldala zárt legyen, a jobb oldalán kilógó káposztalevél széleket úgy hajtod egymásra és a töltelék irányába betűrve, nyomva, hogy ott is bezárja a tölteléket a káposzta levele. comprende?

no. a vöröshagymát apró kockákra vágod, és éppen szükséges mennyiségű libazsíron megpirítod egy kisebb serpenyőben, ha már színt kapott ami a sárgás és az éppen barnulni készülő állapotot jelenti, leveszed a lángról és egy evőkanál őrőlt pirospaprikát hintesz bele, elkevered, s azon nyomban egy féldeci (elsőre féldidi-t írtam, de hogy ez hogy jött ide, ne kérdezd) szóval féldeci csülöklevet öntesz bele, hogy a paprika meg ne égjen.

Most jut szerephez a legalább 10 literes edényed, az alját a szalonna szeletekkel béleled (hogy semmilyen körülmények között ne égjen le), ezután jöhet az aprókáposzta 1 cm vastag rétegben, majd a töltött káposzta egyedek, s a közöttük levő résekbe menetelnek a füstölt csülökhús katonák. alulra kerül a három darabba fűrészelt csülökcsont (kézre ujjra vigyázni).
a következő réteg megint aprókáposzta ez már lehet az előzőnél vastagabban, mintegy 2,5 cm.
mint az évismétlés jönnek újra a töltött kápó hengerek, közéjük a csülökhús kedvesek, és a kolbászkarikák rendesen, valamint a desznyó lábak/körmök és a farka szépen megtisztítva. ekkor következik a libazsíron pirított és piros paprikával megörjített hagyma, amivel befeded ezt a réteget, majd újabb aprókáposzta takaró, és erre az újabb töltött kápók helyezve újabb husikkal vegyesen s a maradék aprókáposzta az egészet fedje le.
a babérleveleket, a cseresznye paprikákat, kolbászkarikákat szépen gusztusosan a tetejére rendezed, ha zeneileg élveteg vagy és a festészet sem teljesen idegen a cseresznyepaprikák fele piros, fele zöld legyen, minden felhang nélkül javaslom ezt, de az se baj, ha a pirosak kerülnek 2/3-os többségbe, és nem azért, hogy a vörösöknek jobb kedve legyen.
[egyidejűleg megkövetem a chili paprikák egy bizonyos nemzetségét, a héten találkoztam néhány képviselőjükkel, akik kivívták tiszteletemet minden időkre (ne ítélj, hogy meg ne ítéltess)]
A csülökleveddel felöntöd az egészet, úgy hogy épp ellepje a felső réteget. ha marad még félreteszed és ha elfövi a levet, úgy a nap folyamán pótolod.
Amennyiben minden sikeres, az fazekadban maradt még másfél –kétliternyi hely, erre szükség is lesz, ha a töltelékben a rizs tovább duzzog és dagad, épp tele lesz a fazekad.
a legkisebb gáz vagy elektromos energia szintet igénybe véve, illetve beállítva a félkész művet tedd oda főni fedő alatt, két óra múlva tegyél a fedő alá szélre egy fakanalat.
Alea iacta est. a többi az isteneken múlik.

Ha reggel 8:00-or kezdtél ehhez az egészhez, akkor most már épp 10:00 óra van, s ha közben reggeliztél is, jutalmazd meg magad 1 vagy másfél deci vörösborral, hogy meglegyen a nap alaphangja. ezután szabadon töltheted a napodat, olvasgass, vagy hallgas zenét, de fél füllel és fél szemmel a konyhára nézz és a fedőt levéve dicsérd, méltasd az éppenhogy gyöngyöző fenséges alkotást, és igyál egy-egy pohárnyi áldásos áldomást, de 1-1,5 dl. mindenképp maradjon.

EPILÓGUS
este 17:30-kor a megmaradt kis borral felköszöntöd művedet azaz bele öntögeted, 18:00 órakor megszünteted energiahordozó keltette meleget, tehát a fazekad leveszed, és hagyod hűlni másnap reggelig.
Másnap, mikor már teljesen kihűlt, mintegy két óra tartamig újra adj neki egy kis meleget.
Ezután azt tehetsz amit akarsz, jöhetnek rá a vendégek is, de akkor neked nem sok marad.

FIGYELEM!
Egyes -magukat háziasszonynak tekintő- amúgy szabadlábon randalírozó bűnelkövetők a főzési aktus végső fázisában „berántják” a töltött káposztát azaz lisztet pirítanak, rántást készítenek és ezt a förmedvényt, ezt a teremtés szégyenét bele erőszakolják a fazékba és nem hallják a káposzta halálsikolyát. Kérlek, hagyd a rántást a nőkre. férfiember ilyet nem csinál, ha mégis, nem így, nem ezt és különben is!

ALJASSÁGOK

1. több esetben elkövettem azt, hogy 4-5 szelet csontos rövidkaraj szeletet csempésztem a második rétegbe. nem lett rosszabb tőle. máskor füstölt nyelvet is tettem bele a káposzta örömére, hogy nyalt neki, szinte viháncoltak a tűzön… és a fantáziád előtt szabad a pálya…

2. sehol nincs kőbe vésve, hogy miképpen főjön ez a fenséges káposzta költemény,
el lehet ezt követni bográcsban szabadtűzön…
3. egyszer kipróbáltam mini mennyiségben –tényleg csak azíziért- 4 literes vaslábasban vasfedővel a sütőben. egyevésre tényleg elég és belehalósan kiváló, de bosszantó a miniatűr mennyiség, amikor az ember másnap megint enne belőle. csak az íz kedvéért persze.

jó étvágyat kívánok hozzá, ha időközben nem jönne meg.

üdvözlettel

jægtœr

79 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9616666018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazoló 2021.09.08. 13:45:00

Guma -- Jég. kösz

éhes vagyok

"I'm thirsty" (ja ez Jézus)
........

444.hu/2021/09/08/halandzsa-latin-idezetekkel-szorakoztattak-a-hivoket-az-eucharisztikus-kongresszus-grafikusai

ezek a követői)
....
"pap leszek az kurvaisten"

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.08. 16:34:14

Én is éhes vagyok, de hiányos a recept, mert nem árulja el, hogy mennyi bilagiot, vagy mást kell bekapni egy adag után. Anélkül meg nem az igazi.

gazoló 2021.09.08. 18:57:17

@látjátok feleim szümtükkel: DDD

"vagy mást kell bekapni egy adag után?

egy adag után egy vagy kettő másikat" :-)

gazoló 2021.09.08. 18:59:20

hallottam,vannak 'enberek,akik egy adag kaportövet is tesznek alá leégés ellen.

taga20 2021.09.08. 19:43:18

@gazoló: hogy milyen enberek vannak!:)))

ja és!:)))

coub.com/view/1kzu0m

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.08. 20:52:26

@gazoló:

Jóvanna. Nem kartam reklámozni egy-két gyógyszernek nevezett akármit.
De ha egy adag után egy vagy kettő másikat kap be az ember, akkor jöhet a reklám.:D

habakuk000 2021.09.09. 15:50:11

Jó recept, szeretnék is egyszer töltött káposztát főzni - még soha nem alakult úgy - de visszariaszt az a töméntelen hús. :(

Jégtörő uram ugyan kitér a hitéből, de azért csak szeretném megkérdezni, mi van akkor, ha a füstölt csülök összedarálva bekerül a töltelékbe a mittudoménmivel és kimaradnak az egyéb húsrétegek, mert szeretem én ugyan a kutyákokat, de ilyen erős gyomruk nekik sincs szerintem.

jaegtoer 2021.09.09. 19:57:07

@látjátok feleim szümtükkel:

A történeti hűség kedvéért töredelmesen bevallom, hogy nem gyakran, legfeljebb évente egyszer ragadtatom el magam annyira, hogy elkövessem a fentebb írt főzöcskét receptet, természetesen káposztaföldek és kondák szemrevételezésének mellőzésével.
nem emlékszem, hogy orvosságos fiolák után kapkodtak volna a népek, mert minden látszat dacára ez egy merőben felhasználóbarát welness-fitness- szinte vegán recept, mert az attrakció a káposzta, minden más csak azért van, hogy kiemelje a káposzta fenséges voltát. Végül is nem egy fél disznóval készül...

jaegtoer 2021.09.09. 20:02:33

@taga:

ilyenkor, az eucharisztia idején aztán különösen aktuális:) Nehogy már ne tudják a népek honnan jöttek, hová tartanak, és legalább legyen 1 csereszabatos fogás az asztalokon.

jaegtoer 2021.09.09. 20:08:49

@habakuk000:

A húsféléket nem feltétlenül kell N e k e d megenned.
A kutyád, vagy a szomszédé egész biztosan nem fog fintorogni, mondhatni semmi fenntartása nem lesz, ha megkínálod. Kóbor kutyák sem futnak el előle. 100-ból egy se. Biztos forrásból tudom. Még nem láttam kutyát Bilagit után vonyítani.
Miért ne lehetne a darált füstölt csülköt -mértékkel- a töltelékhez keverni? Sehol nincs leírva, hogy nem lehet. Legközelebb ki fogom próbálni:)

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.09. 21:27:45

@jaegtoer:

Nincs ezzel a töltöttkáposztával semmi baj, sőt ez világszám, csak az én epém nem bírja külön, és egyben sem. Sajnos.(

Volt valaha egy főnököm, aki a hivatali olajkályhán vaslábosba főzött hasonló összetétellel székelykáposztát, amiből csak a töltött kiegészítő hiányzott. No akor még nem kellett bilagit, meg egyéb más. Mellesleg mind elfogyott az utolsó kanálig.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.09. 21:28:53

@habakuk000:

Szerintem még a szomszéd is megenné azt a húst.:D

gazoló 2021.09.10. 09:46:13

@jaegtoer:

engedelmeddel loptam,mint káposztaimádó.
nemsokára eljön a káposzta dömpingje. ilyenkor neki ' állok savanyúkápi eltevésnek,gondolva 'zasszonra hagyok benne nagy leveleket is. karácsony közeledtével nekiállnak a család lány tagjai telidurrantani egy 'gulyáságyúnyit.
engedelmeddel,mint vezérfonalat eléjük zárom ezt a kincs leiratot))

azért nem kellene mindig a kutyákat körbenyalni)) a macskák is szeretik a lepottyanókat,ők már semmit sem érnek?)

taga20 2021.09.10. 16:16:50

@gazoló: már virágevtárs is mekmondta, hogy nem kell annyit zabálni!:)))

jaegtoer 2021.09.11. 10:54:03

@gazoló: Nem, nem! Mindig mondom Lilinek, hogy hagyd békén, macskát soha, semmilyen körülmények között, sem nyersen, sem párolva, sem főzve, sem szuvidálva, sem sütve nem eszünk, még csak porcukorral meghintve sem, mert nem ezért evolúcióztunk. Persze, ha pimaszkodik, más a helyzet, arra ott van a kergetőzés, de annak is csak akkor lenne értelme, ha megtanultál volna fára mászni. Hiába no, bölcs az Úr. Ellenben a macska öntörvényű, még az Úr kezei közül is kicsúszott a nevelése, úgyhogy a cica hiba dorombol, csak megtévesztés eszköztárának egyikét veszi elő.

Neytiri1 2021.09.11. 11:11:16

@jaegtoer: imádom a cicákat! Úgy vágyom egy saját cicára, de félek, hogy két dudás egy csárdában nem fog megférni, és míg én dönthetek úgy, hogy jöjjön, a cica nem, megfogom és jön és nem eresztem ki, viszont ezért cserébe szemétkedhet is rendesen, és akkor kirobban a háború, és kő kövön nem marad.

gazoló 2021.09.11. 11:46:58

@jaegtoer:

készcsókom Lilinek,isten tartsa meg jószokásait,kedvet ne kapjon macskahúsra óvja meg a fáramászástól.
gondolom a töltöttkáposzád feltétlen rajongói ők is.

gazoló 2021.09.11. 11:49:29

@Neytiri1: DDD

nálunk ez kutyarajongás ellenére kutyátlanul van megoldvauu))

100 kóbor kutya 2021.09.11. 11:58:12

@gazoló: Már mi sem eszünk macskát. Az a sok szőr! Meg a nyavékolás. Hát hányzik ez nekünk? Pfej. Inkább mi fogjuk menekülőre, még ha az erőfölény nálunk is lenne. Minek az a vausződség akár a farok- vagy karomméricskéléssel is. Ők fán, mi meg az árnyékban. de ha bárhol is kajásedény csörgés van, mindig előbb vannak a Jóságos Nagy Csupasznál. A kis rohadékok.

gazoló 2021.09.11. 12:45:54

@100 kóbor kutya: :-)

"bajszuk is milyen?

különben is jól elvagytok az árnyékban))
kepkuldes.com/image/Sxp9dZ

taga20 2021.09.11. 13:39:43

@100 kóbor kutya: még az a szerencse, hogy valaki azé szereti a macskákat:)))

www.youtube.com/watch?v=g6uhYFuC6y4

jaegtoer 2021.09.11. 15:54:36

@Neytiri1: A macskatulajdonlás öregít.

jaegtoer 2021.09.11. 15:56:59

A bor ára időközben följebb kúszott. 1400-2200 között kell keresgélni, ha csak nem háznál, szomszédban, pincéknél...

Neytiri1 2021.09.11. 20:37:51

@gazoló: a 10 tonna agancsos bejárat is és ezek a szobrok is szerintem borzalmasak. Az áráról már nem is beszélve.
Persze lehet, hogy a vadászoknak ezek tetszenek. És a kiállítást csak finanszíroztam, látogató és/vagy kiállító és vadász nem én leszek.
Sosem érdekeltek üvegszemmel bámuló kitömött állatok, agancsok, medvebőr szőnyegek.
Rossz ősasszony lehettem, akkor is biztos fintorogtam, hogy már megint egy mammut. :)

Neytiri1 2021.09.11. 20:38:49

@jaegtoer: nem baj. Az öröm és boldogság meg fiatalít, amit éreznék iránta. :)

gazoló 2021.09.11. 21:16:24

@Neytiri1:

ne is mond ..itt bőgnek a drágák a sátram körül a Börzsönyben))
mindnek csak az jön a szájára nő nő nő...aki a legmélyebben artikulálja azé lesz))

habakuk000 2021.09.12. 07:05:17

@jaegtoer: Viszont fizikailag karbantart. A napi két-három egérsír megásása szinte felér egy manapság divatos kardio-edzéssel, főleg most, a szárazság miatt kőkemény talaj miatt.
Persze a kutyák agilityje és fociszeretete - na nem olyan mostani magyarosch hanem valódi - is jó testmozgás.

habakuk000 2021.09.12. 07:50:19

@gazoló: Komoly pálinkaimádat kell ahhoz, hogy az öt fokban sátrazzon valaki azzal az álcával, hogy szarvasbőgést akar hallgatni. :)

habakuk000 2021.09.12. 09:14:00

@gazoló: Jézus vére....
Ilyen emelkedett pillanatban, amikor a kereszténység védője épp most találkozik a védelem tárgyával, csak lelki táplálékra tudok koncentrálni, a test vágyai hidegen hagynak.

Medvét nem láttál? A sátor mellé kellett volna pakolni a kolbászos mézet.

gazoló 2021.09.12. 09:16:50

@habakuk000: DDD

stadion felsőbb szektorából zuhant alá a macska"

az még mindig jobb,mint a hőskorban a kettősmeccseken a 23-as fradiszektorból a felsőtribűnről rádhulló féligtele borosüveg vagy félig hu..zott centrumárúház feliratú narancsárga nylonzacsi)))

gazoló 2021.09.12. 09:27:10

@habakuk000:

"Medvét nem láttál? "
iszony nagy szárazság van,a patakok alig csörgedeznek. a macik fejveszetve menekülnek vissza a Fátrába,meg egyébként is máriaszentföldjéről(
a szarvasok reggel hétig nyomták kvadrofóniában,és a vaddisznócsaládok a kis virgoncokkkal egymásnak adták a makkot.
na és a fecskék baglyok denevérek és egy földreszállt libsipápa.

amikor 89 körül a Jánost hurcolták Esztergomba helikopteren épp a házamat vakoltam és az állványzatról integettem a Duna felett elhúzó nagyságnak.
most semmi kedvem nézni ezt a pénzfaló hacacárét!
sokaknak jól jön ez az idióta hatalmuk legalizálásához(

habakuk000 2021.09.12. 09:28:10

@gazoló: :) Azért egy riadt macsek is csúffá tud tenni bárkit, Vuk is kerülte, Karak megtanította rá.

Azon gondolkodom, ha hívő lennék, mennyivel jobban tudnám megtalálni a békémet a helyedben a hegyen a hideg bögréddel a gyönyörű kilátással mint a Hősök terén puccoskodva szájtátás közben.

habakuk000 2021.09.12. 09:34:01

@gazoló: Itt is nagy a szárazság, elfogyott a mulcs, le kellene tennem ismét, de nem lehet, meg kell várni az esőt.
(A pápa élőn nagyon jó zenéket nyomatnak.)

kepkuldes.com/images/b982959d11452f21e9320ab4928fbf59.jpg

gazoló 2021.09.12. 09:52:01

@habakuk000:

temlom az úgy ahogy van.
pápa és a többi maszlag nem kell hozzá a többi mindenki magánügye.

kepkuldes.com/images/817414eb5f2f4b74566d7c9cba696d39.jpg

......
szépek virágaid.
az esőtáncot el kell már járnunk,mert sokan kókadoznak már a kertinövenyek közül.
a talajvízszint,ha még beszélhetünk ilyenről a béka segge alatt kettővel.
érdekes,hogy a Duna vízszintje még mindig magas.
a rothadó nyugaton tehát esik egyfolytában.

nagy hiba volt a mindenkori kormányoktól a víztározók negálása.
magyarul: "apjukfaxát!

igen a gyurcsánynak is)))

Neytiri1 2021.09.12. 10:26:02

@gazoló: csak ismételni tudom magam, jó neked... :)

Neytiri1 2021.09.12. 10:27:30

@habakuk000: nem járok meccsre egy cica kedvéért sem.
Egyébként a fenti szomszédé az erkélyről már esett le, igaz nem tettem ki semmit, földre pottyant és elszaladt.

habakuk000 2021.09.12. 10:46:47

@gazoló: Ez igaz. Nagy baj, hogy nem fogjuk meg a vizeket.

Azéééé nem érezni azt a nagy keresztényi szeretetet és testvériséget a hazudósok és a pápa találkozóján.

Az a három fénykép összesen nem nagy buli...

Neytiri1 2021.09.12. 11:30:34

"Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a Gazdaság Ünnepén, az Országház Felsőházi termében szeptember 9-én.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjat a
TV2 Hírigazgatóság műsorainak szerkesztőségei,
a Kossuth Rádió aktuális műsorainak szerkesztősége,
az ORIGO gazdasági szerkesztősége
és a METROPOL szerkesztősége érdemelte ki."

jaegtoer 2021.09.12. 12:16:58

@Neytiri1: @gazoló: Azé mosolyoghatunk ezen, de az imént, az ATV-n kiket, láttam, hallottam.... Na kiket?

Bánó Andrást, Lengyel Lászlót, és Németh Pétert...

Ilyen propagandistákkal mit gondolnak, milyen végeredmény lesz?

Az egykori ócska mszp minden erővel azon van, hogy elfogja a napot, a levegőt, a hangot, a képet mindenki más elől, aki új, értelmes, alkalmas és becsületes. Úgyhogy ne sajnáljuk a nívódíjat senkitől, az mszp (dk) is nívódíjas a maga módján.

Minden a legnagyobb rendben, minden a forgatókönyv szerint zajlik.

taga20 2021.09.12. 13:36:13

@jaegtoer: én annyira irigylem azokat az embereket, akik több száz méter távolságból, a tűző napon, órákon át várva a mesehőst, láthatják a pápamobil tetejét.

:)))

coub.com/view/2cnebm

gazoló 2021.09.12. 13:41:57

ezekkel a latrokkal kokettálni,már önmagában is isten elleni vétek.

de ha már Radnóti:

Radnóti Miklós: Erőltetett menet

Bolond, ki földre rogyván fölkél és újra lépked,
s vándorló fájdalomként mozdít bokát és térdet,
de mégis útnak indul, mint akit szárny emel,
s hiába hívja árok, maradni úgyse mer,
s ha kérdezed, miért nem? még visszaszól talán,
hogy várja őt az asszony s egy bölcsebb, szép halál.
Pedig bolond a jámbor, mert ott az otthonok
fölött régóta már csak a perzselt szél forog,
hanyattfeküdt a házfal, eltört a szilvafa,
és félelemtől bolyhos a honni éjszaka.
Ó, hogyha hinni tudnám: nemcsak szivemben hordom
mindazt, mit érdemes még, s van visszatérni otthon;
ha volna még! s mint egykor a régi hűs verandán
a béke méhe zöngne, míg hűl a szilvalekvár,
s nyárvégi csönd napozna az álmos kerteken,
a lomb között gyümölcsök ringnának meztelen,
és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt,
s árnyékot írna lassan a lassú délelőtt, -
de hisz lehet talán még! a hold ma oly kerek!
Ne menj tovább, barátom, kiálts rám! s fölkelek!

gazoló 2021.09.12. 13:44:29

@jaegtoer:

"egyfelőlmásfelőllengyel pulóverben volt vagy már levette?

habakuk000 2021.09.12. 14:15:02

@taga20: Öt méteren belül voltak a mobiltól.
Jó fej a pápa, ezt nemigen nyomják majd a királyin, de a befogadásról, elfogadásról, segítségről magyarázott célzottan a magyaroknak.
S a magyar népnek köszönte meg a kongresszust, nem az államnak.
Nem véletlenül volt olyan a hazudós, mint egy lopáson rajtakapott durcizó suttyó.

És nagyon jó zenék mentek, amikor már kezdtem pampogni Himnusz közben, hogy nem lesz Mária-ének, elhúzták azt is a végére. :)

www.youtube.com/watch?v=yKr-MZ0g98Y

taga20 2021.09.12. 14:32:45

@habakuk000: persze, mind a kétmillió aki kinn volt őtméterre volt feritől?!:)))

ja és te, ilyen zenével mek akarsz gyilkolni?
te sátánfajzat:)))

www.youtube.com/watch?v=Rl6fyhZ0G5E&list=RDRl6fyhZ0G5E&start_radio=1&rv=Rl6fyhZ0G5E

habakuk000 2021.09.12. 14:42:01

@taga20: Nem sokan voltak, csak a Köröndig és a járdán elfértek.
Fideszmajmok útálják Ferencet, nézd meg orbán fészbukját, hívő pedig kevés van már Magyarországon.

A divatkeresztények nem hívők, igaza van Jégtörő uramnak.

Elrepül a pápa, jöhet a Cobbs-saláta. :)

Miért, jó zene volt, mit tud egy pogány a szentlélek megszállásáról.

Nesze neked való:

www.youtube.com/watch?v=jg5OsDvKi6w

Neytiri1 2021.09.12. 17:19:42

@jaegtoer: nem gondolom,hogy csak egykori mszp-s és fideszes média van.
Egyébként bennem erősebben él a fideszes média szennye, a régi (2010-es) már annyira távol van, hogy nem tudok igent mondani arra, amit írsz.

A közmédia (m1) annyira elfogult, hogy én már kivettem a "kedvencek" csatornából, mert minden egyes alkalommal, amikor azon mentem keresztül és megálltam felbosszantott.

Az említettek, akik itt díjat kaptak, olyan mértékben fidesznyalók, és elfogultak (ráadául az origo szokott a legtöbb sajtópert veszíteni), hogy ezt ennyire direkt díjazni, és ilyen szöveggel (A díj odaítélésének indoklása szerint az Origo gazdasági szerkesztősége
az elismerést a kiemelkedő tájékoztató tevékenységért, melyet a kiváló minőségű értékek, azon belül az Érték és Minőség Nagydíj pályázati rendszer népszerűsítése érdekében végez" vehette át) megdöbbentő.

"kiemelkedő minőségű érték" - nem érzed, hogy mekkora szembeköpés ez a tisztességnek? Ezt is megcsinálhatják, hogy ilyen magyarázattal kapnak ezek díjat?

gazoló 2021.09.13. 20:27:30

@Neytiri1:

nápolyi hosszútök forrón az megvan?)

a receptek egyébként tök jók)

Neytiri1 2021.09.13. 20:33:10

@gazoló: nápolyi tököt még nem is láttam, így az nincs meg. :)
De azokból a tökökből, amiket ismerek mindent szeretek én is.
Kár, hogy bizanytalan az ízük.

gazoló 2021.09.13. 20:53:19

@Neytiri1: :-)

rá se ránts,mondaná taga ha itt lenne,hámozva még a kolbásztök is ehető))

tényleg kolbásztök magot már rég vadászok,majd habát kifaggatom ismeri-e?

youtu.be/w_AEdgorAD4

Neytiri1 2021.09.13. 21:15:58

@gazoló: nem könnyű a neten találni, nagyjából mindenhol az van írva, hogy elfogyott, már nincs, rendelés nem lehetséges...stb.

Itt viszont találtam és kosárba is téve sem kaptam azt, hogy nincs.
www.kertimag.com/main.php?mp=rendel1
(ha ráklikkelsz a kolbásztökre, akkor feljön a termék)
www.kertimag.com/main.php?mp=feltetelek
www.kertimag.com/main.php?mp=kapcsolat

Ilyet talán gyerekkoromban láttam egyébként, még piacon sem azóta. :)
Hátha sikerül most neked. :)
Vagy Haba tud adni. :)

habakuk000 2021.09.14. 16:32:52

@gazoló: És nem is beszél marhaságokat.

"Nem győzelemmel és vereséggel kell végződnie minden társadalmi vitának és politikai versengésnek, hanem megértéssel és a megállapodással."

parameter.sk/ferenc-papa-elmondta-milyen-kuldetese-van-szlovakianak

habakuk000 2021.09.14. 16:35:15

@Neytiri1: A kabakosok közül mindent szeretek a tök kivételével.
Úgyhogy az nincs.

Neytiri1 2021.09.14. 17:26:21

@habakuk000: hát jó, ez igazából @gazoló: -nak információ, aki benned is látott reményt. :)

gazoló 2021.09.14. 17:27:55

@habakuk000: DDD

"Fel kell tűrni az ingujjat, és együtt kell építenünk a jövőt.

Azt kívánom önöknek, hogy ezt felemelt fővel tehessék, mint amikor a Tátra gyönyörűségére tekintenek” – jegyezte meg.

na igen

lennék most Eszterék helyében))

(TASR)

Neytiri1 2021.09.14. 17:58:20

@gazoló: linkeltem neked tökmagot.

Neytiri1 2021.09.14. 17:59:05

liner.hu/elefant-mamut-amerikai-genetikai-vallalat/

Hat éven belül megszülethet az első elefánt-mamut hibrid

habakuk000 2021.09.14. 18:15:59

@gazoló: Nem tudom, néha el szoktam autózni amellett a lakótelep mellett, ahová most ment Kassán Ferenc.

Látványos, szó mi szó.
De nem pont olyan látványosság mint a Tátra.

Eszter lehet, hogy megnézi őt, vallásos.

Megyen már a marhaság, minimálbér emelés, anyámtyúkja, de ahhoz dolgozni is kellene hatékonyan.
Hatvanban ittam ma kávét egy kollégával, olyan érzésem volt, mintha Ukrajnában lennék, melegítős ukránok magyaráztak az utcán, voltak vagy 10-12-en.

Egészen sötéten látom a következő évek gazdaságát, életvitelhez szükséges költségek elmennek a csillagokig, gazdaságpolitika tervezést abszolút nem látok - ellenzéknél se nagyon - az a bajom, nem érzem az egyéni menekülőutamat sem, hol maradhatnának meg a tartalékok illetve nem tudok nem hogy három, egy évre sem előre tervezni. Futok az árral. :(

gazoló 2021.09.14. 19:13:00

@Neytiri1:

köszönöm szépen :-)

Neytiri1 2021.09.14. 19:20:30

@gazoló: szívesen, ha rendelsz, ha máshogy is, de lesz majd neked, remélem, aztán hozol képeket. :)

gazoló 2021.09.14. 19:21:28

@habakuk000:

lunik?

youtu.be/sjR_ZkB5f8s
......
menekülőutunk a kertünk lesz...ki kell dolgozni addig a túlélési technikákat,feltéve,ha nem bac agyon a villám,nem borotválja le a jégeső a kertet,nem visz el házastul a tájfun és a balfasz politikai döntések halmazát is túléljük))

azt mondod Eszter térden? :-))

gazoló 2021.09.14. 19:29:53

@Neytiri1:

Minenképp kipróbálom tavasszal.
épp most találtam egy jó savanyúságreceptet is kolbásztökből.
'zsülienre kell vágni,bár nem mindenki úgy szereti))

Neytiri1 2021.09.14. 20:16:24

@gazoló: találtam egy kicsike filmet, bácsi termeszti és elmondja, hogy mitől lesz szép hosszú a tök:
www.youtube.com/watch?v=8paX8LZ6AX8
És még cica is van a végén. :)

gazoló 2021.09.14. 20:37:58

@Neytiri1: :-)

te nagyon fiazal lehetsz,ha neked ő "bácsi. akkor kb. én vagyok a nagyapád))

cicát már megnéztem ..édes

Neytiri1 2021.09.14. 20:50:21

@gazoló: á, a bácsi csak megszokás, nem vagyok fiatal, és te nem lehetnél a nagyapám, bár nagyon örülnék, mennék veled kirándulni. :)))

Neytiri1 2021.09.15. 10:06:49

@gazoló: érthetetlen, hogy szijjártónak hogy van pofája arról írni, hogy itt volt a pápa, annak tükrében, hogy hol volt és hány percig, miközben a szomszédban ilyen helyre is elmegy és két éjszakás a "kalandja", nem néhány órás.

"Huszonegy év elteltével vett részt újra személyesen a Szentatya az Eucharisztikus Kongresszuson. Ennek ellenére az egyházellenes baloldal hetek óta azt szajkózza, hogy Ferenc pápa csak egy napra jött Budapestre...
Csak egy kérdést tegyünk fel halkan: hányszor is volt pápalátogatás Magyarországon a Gyurcsány-korszakban?"
szijjártó péter

jaegtoer 2021.09.18. 05:07:17

@Neytiri1: Főlösleges méltatlankodni. Te, én, mi meg számtalan más kérdést föltehetnénk talán nem is egészen halkan, de minek is és kinek is? Egy Szijjártónak, egy Orbánnak vagy egy Varga Juditnak, esetleg Gulyás Gergelynek, netalán ifj. Lomnici Zoltánnak? Ugyan-ugyan. Egy dögöljenek meg éppen elég. Esetleg a dögöljenek helyett megfelelő lehet a nyuvadjanak is. A zsírjukba(n).
süti beállítások módosítása