He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egyre titokzatosabb Orbán Viktor és Novák Katalin római vakációja

2021.08.31. 06:43 guma

A családügyi miniszter a Nemzetközi Katolikus Törvényhozói Testület meghívására érkezett az olasz fővárosba a miniszterelnökkel és családjával, hogy kitüntetést vehessen át egy katolikus szervezettől. Egyelőre megválaszolatlan kérdés, hogy Novák Katalin ment Orbán Viktorral vagy fordítva s egészen pontosan miként is szolgálták Magyarország érdekeit.

A hétvége kormányszenzációja volt, hogy Rómában, a katolikus törvényhozók idei több napos tanácskozáson Szent Mórus Tamás-díjjal jutalmazták Novák Katalin munkáját, amivel a „családok megerősítését és a házasságok népszerűsítését szolgálja” Magyarországon. A katolikus szervezet jelentőségéről avagy jelentéktelenségéről Gábor Györgytől érdeklődtünk.

A jeles vallástörténész portálunknak elmondta, hogy a vendéglátó „egyházközeli” szervezet, a Nemzetközi Katolikus Törvényhozói Testület (ICLN) tevékenysége éppen olyan rejtélyes, mint Orbánék római hétvégéje. Amint fogalmazott, a testület mereven elzárkózik a nyilvánosságtól, a sajtót kizárja üléseiről, deklarált elvei és tételei legalábbis problematikusak és vitára késztetők a 21. század körülményei közepette.

Annyi tudható, hogy a szervezet önmagát pártatlan és szigorúan magánszervezetként definiálja. Személyes meghívás alapján vehetnek csak részt az éves találkozóin, tiszteletbeli elnöke Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, akivel most akár találkozhatott is Orbán Viktor miniszterelnök.

A katolikus egyház katekizmusára hivatkozva, deklarált alapelveik között szerepel, hogy az abortuszt súlyos bűncselekményként értékelik. Elutasítják az eutanázia minden formáját, a fogamzásgátlás tekintetében pedig „csak és kizárólag az erkölcs objektív kritériumaival összhangban álló” lehetőségeket fogadják el, mint az önmegfigyelés, optimális biológiai érés. Minden egyéb külső, illetve gyógyszeres lehetőséget bűnként, a gonosz eszközeként értékelnek. Egyúttal súlyosan erkölcstelennek ítélik a mesterséges megtermékenyítés minden formáját, s ugyancsak elfogadhatatlannak tartják a házasságok felbontását, azaz a válást. Ezután jó lenne tudni, mit gondol a családokért felelős magyar miniszter, Novák Katalin például a fogamzásgátlók használatáról, a mesterséges megtermékenyítésről vagy a válás intézményéről.   

A szervezet alapelvei közé tartozik az oktatás terén, hogy minden szülőnek joga van olyan iskolát választania, ami megfelel a saját meggyőződésének s ezt a jogot az államnak biztosítania is kötelessége – ami dicséretes, tette hozzá Gábor György. Amint az is elvárható lenne, hogy ugyanígy az állam biztosítsa az erkölcsi alapokon álló, de világnézetileg semleges oktatáshoz való jogot. Erről viszont már nem ejt szót a vallási testület, de annál inkább szót kellene ejtenie a magyar miniszterelnöknek, hogy mit tesz meg ezért azon állampolgárok jogaiért, akik világnézetileg semleges iskolába kívánják járatni a gyermekeiket. A kérdésre különösen fontos lenne a válasz a mai Magyarországon, ahol az állam több mint négyszeresét költi az egyházi iskolák finanszírozására, mint az államiakra. Ugyanilyen fontos lenne, ha Orbán és Novák Katalin nyilatkozna a szubszidiaritás elvéről, amelyet a római vendéglátók fontos alapelvnek tekintenek, ám amellyel totálisan szemben áll a központosított és egy kézből vezérelt hazai kormányzati gyakorlat. Míg az ICLN deklarálja, hogy az egyház nem keverendő össze semmilyen politikai szervezettel, addig Gábor György emlékeztetett Orbán 2011-es törvényére, amivel az adott politikai hatalom eszközévé silányította az egyházakat, s a hatalom jogkörébe helyezte az egyházi státusz protekcionista megadását, avagy privát bosszúból fakadó utólagos elvételét.    

Mindezekről Gábor György szerint alapvető kötelezettsége lenne nyilatkoznia mind a miniszterelnöknek, mind a frissen kitüntetett családügyi miniszternek, hogy ezen témákról mit gondolnak, s mennyiben érzik sajátjuknak Magyarország felelős vezetőiként és képviselőiként a fenti elveket. Elvégre a kormányzati kommunikáció szerint nem magánszemélyként, hanem az ország csúcsvezetőiként vettek részt a találkozón.    

Gábor György szerint a római hétvége legszégyenteljesebb és a magyar állampolgárokat megalázóan semmibe vevő tanulsága a sűrű homály, ami ezt a pár napot befedte.

Tisztázatlan, hogy magánemberként vagy az ország vezetőiként voltak-e jelen Rómában. Miután kormánygépen utaztak, egyértelműen az utóbbit kell tényként kezelnünk, ebben az esetben viszont válaszra várnak a kormány részéről azok a kérdések, amiket Gábor György részletesen felsorolt. S hogy az ország csúcsvezetői Magyarország képviselőiként mennyiben érzik sajátjuknak s egyben az országukra nézve is kötelezőnek egy vallási magánszervezet elveit. Nem mellesleg, miként viszonyulnak mindehhez, főként annak ismeretében, hogy az ICLN vezetői, tagjai szigorúan magánbeszélgetésekként értékelik az éves összejöveteleiken elhangzó megbeszéléseket és elmélkedéseket.

Hogy Novák Katalin pápai audiencián vett részt, arról is csak a közösségi oldalán posztolt képből tudunk. Hogy ekkor hol volt a református Orbán Viktor, arról nincsenek információk. Mindössze egy paparazzi-kép sejteti, hogy egy olasz vendéglőben étkezett a családjával, de ez sem a nyitott könyv tipikus esete, ha miniszterelnökként vett részt a római tartózkodásán. Márpedig Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa úgy informálta a közvéleményt, hogy Orbán Viktor nem nyaralni ment Rómába, hanem „a katolikus törvényhozók 12. alkalommal megrendezett éves találkozóján vett részt, amit minden évben Rómában és az olasz főváros közelében fekvő Frascatiban tartanak meg.”    

Tekintve, hogy ezt bár családi körben, de kormánygépen tette meg, az út hivatalosnak tekintendő. Arra nem jött válasz Havasitól, hogy a család saját büdzséből fizette-e az út és a repülő költségeit. Amint arról sincs semmilyen hivatalos információ, hogy miként is élvezhette egy olasz vendéglő vendégszeretetét a kínai vakcinával beoltott miniszterelnök. 

Ugyanis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 25-i Kormányinfón közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt várhatóan a Sinopharm nevű kínai cég vakcinájával oltják be. Ezt igazolandó, maga a miniszterelnök 28-án „oltva vagyok” szöveggel közzé is tette az oltakozós képeket, amelyek között egy kínai vakcina doboza is látható. Ebből az az üzenet olvasható ki, hogy ezt kapta. Ám a kínai oltásigazolást nem fogadják el az olasz éttermekben. Amint egy Rómában élő hazánkfiától megtudhattuk, az érintett helyeken Green Passt kérnek. Két Pfizer, Moderna, AstraZeneca vagy egy Jenssen után mehetnek csak be a vendégek, ha letelt a második oltás hatásához szükséges idő. QR-kódot olvasnak le, csalni lehetetlen.

Egy dolog biztos ebből a rejtélyekkel teli római vakációból: mind a miniszterelnök mind a minisztere egy bezárt templom előtti lépcsőn üldögélve kvaterkázott oldottan Georgia Melonival, az Olaszország Fivérei – Nemzeti Szövetség nevű szélsőjobboldali párt vezetőjével. Feltehetően kellő áhítattal készültek mindhárman a közelgő budapesti 52. Eucharisztikus Kongresszusra.

https://hirklikk.hu/kozelet/egyre-titokzatosabb-orban-viktor-es-novak-katalin-romai-vakacioja/386291

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7116675482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása