He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Brutálisan megdrágult a temetés és a hamvasztás! + a halottasházak állapota...

2021.05.13. 04:28 guma

Már meghalni sem olcsó: brutálisan megdrágult a temetkezés Magyarországon

A világjárvány itthon is megnövelte a temetkezési szolgáltatók forgalmát, és ezzel párhuzamosan a szolgáltatások ára is megemelkedett. A KSH legfrissebb, ma reggel közzétett adatsora szerint a koporsós temetés átlagára 282 920 forint, míg a hamvasztásé 201 730 forint, ez 10, illetve 8,8 százalékos áremelkedést jelent a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt a világjárvány megnövelte a hazai temetkezési szolgáltatók forgalmát, mely április közepén-végén tetőzött: egymást érték, sőt olykor torlódtak a temetések. A temetkezési szolgáltatók október óta hetente beszámolnak a kormányhivataloknak arról, mennyi az aktuális férőhely a halotthűtőkben, és egymás számára is láthatóvá teszik az adatokat, hogy szükség esetén kisegíthessék egymást.

A családoknak fel kell készülni tehát a hosszabb várakozási időre, ahogy arra is, hogy egyre mélyebbre kell a pénztárcájukba nyúlni. Persze egy szerettünk elvesztésekor nem szoktunk, nem is illik a költségeken rágódni, ugyanakkor ezt a pénzt valahonnan elő kell teremteni, hiszen ahogy minden, a temetések költsége is folyamatosan emelkedik. A KSH legfrissebb jelentése szerint országos átlagban áprilisban 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest Magyarországon.

Ahogy az ábrán is jól látszik meredeken emelkednek az elmúlt 4 évben az árak: 2017 januárjában a koporsós temetés 206 440 forintba került átlagosan Magyarországon, 2021 áprilisában pedig 282 920 forint volt. Ez 27 százalékos drágulást jelent, az egy évvel ezelőtti átlagárhoz viszonyítva pedig 10 százalékos emelkedést. A koporsós temetések 2017 és 2018 között 5,5 százalékot, 2018 és 2019 között 7,39 százalékot, 2017 és 2018 között 5,3 százalékot emelkedtek

A hamvasztás lényegesen olcsóbb: 2017 legelején a szolgáltatás átlagára 149 860 forint volt, ez év áprilisában pedig 201 730 forint. Kicsivel több mint 4 év alatt tehát 25,7 százalékkal emelkedett az ár, tavaly áprilishoz viszonyítva viszont 8,8 százalékot nőttek az átlagárak. 2017 és 2018 között 6, 06, 2018 és 2019 között 6,36 százalékos, 2019 és 2020 között pedig 7,62 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Ahogy a grafikonon is jól látszik mindkét szolgáltatás ára meredeken emelkedett 2020 áprilisa és májusa között, majd egy minimális csökkenés következett be.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20210511/mar-meghalni-sem-olcso-brutalisan-megdragult-a-temetkezes-magyarorszagon-1114538?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link 

Nehezen adja ki Hadházynak a kormányhivatal a szentendrei halottasházról szóló jelentést

Nehezen adja ki Hadházynak a kormányhivatal a szentendrei halottasházról szóló jelentést

A képviselő azt szeretné megtudni, hogy az általa közzétett videó nyomán mit tárt fel a Pest Megyei Kormányhivatal. Az erről szóló dokumentumok kiadására nem volt elég két hét a hivatalnak, a határidőt az oltásokra hivatkozva 45 nappal meghosszabbították.

Hiába kérte ki az illetékes kormányhívataltól a szentendrei temetőben kialakult „kegyeletsértő és megdöbbentő” körülményekről szóló vizsgálat jegyzőkönyvét Hadházy Ákos, azt a határidő lejártával nem kapta meg –  írja a független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.

A szentendrei halottasházról Hadházy még januárban hozott nyilvánosságra egy hozzá eljuttatott videót. A képviselő akkor úgy foglalta össze a felvételt tartalmát:

A koporsókra nem tették rá a fedelet, hiszen akkor a plafonig érnének az elhunytak. Így viszont a nyitott koporsóban fekvő testekre fektetik rá az újabb koporsót.

A videó készítője szerint ezek az emberek az otthonukban hunyhattak el, koronavírus-fertőzésben. Fülöp Zsolt polgármester ezután helyszíni szemlét rendelt el, de ennek során nem találtak kegyeletsértő állapotokat. A népegészségügyi hivatal képviselője szerint az ott levők egyike sem koronavírus miatt halt meg. A szemlén rendőrök is megjelentek, akik utána nyomozást indítottak rémhírterjesztés és félelemkeltés miatt.

A Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálata azonban tárt fel szabálytalanságokat a videó után. Ennek a vizsgálatnak a jegyzőkönyvét próbálja mgeszerezni a képviselő.

Hadházy szerint a jegyzőkönyv, valamint az ügyben született határozat kiadásának határidejét a járványhelyzetre hivatkozva 45 nappal hosszabbította meg a kormányhivatal. Idézi Tarnai Richárd kormánymegbízottat, aki szerint azért nem volt elég két hét a dokumentumok kiadására, mert az oltásokat szervezik.

A képviselő arra is kitér posztjában, hogy míg korábban az önkormányzatok feladata volt a temetők felügyelete, a jogkört a kormány már a kormányhivataloknak adta. Az önkormányzatok így már nem ellenőrizhetnek, csak a fenntartást kell finanszírozniuk.

https://hvg.hu/itthon/20210512_hadhazy_vs_kormanyhivatal_szentendrei_halottashaz

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7216552572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neytiri1 2021.05.13. 06:59:05

Nehéz elfogadnom azt, hogy ennyibe kerül. Ez az összeg egy átlagos családnak komoly pénz. És olyan, amit "el kell költeni", hiszen a halott nem maradhat temetetlen.
Ez nem olyan, hogy elromlik a mosógépem, majd kézzel mosok, vagy nem veszek semmit, amit hűteni kell.
Gondolom van egy olyan családi bevétel, ahol lehet segítséget kérni, de gondolom ez az összeg nevetségesen alacsony, amivel azért már kevesen rendelkeznek.
Ha ezt egy forinttal átlépik, már nincs is segítség. Pedig -kedves döntéshozók- a kitalált összeg felett élőknek is egészen komoly érvágás. Hónapokig tartó kölcsön. És ez csak egy kiadás a családi kasszából.
Az egyik legelérhetetlenebb álmom, hogy a halálom után a testem eltűnik. Ne legyen gond senkinek, ne kelljen "intézkedni" a szeretteimnek, ne kerüljek pénzbe, ne kelljen járniuk temetőbe, és... ne égjen "mágján", mert bár feltétlenül hamvasztáshoz ragaszkodom, azért az elég bizarr érzés, hogy körülölenek a lángnyelvek majd, és állítólag akár fel is ülhetek (remélem ez aztán már tényleg nem igaz)...

Neytiri1 2021.05.13. 07:11:30

A halállal nem tudom mikor találkoztam gyerekként, de hogy ez volt rám először és leginkább hatással, azt igen. A nő és fecske...

www.aranyj-gyor.sulinet.hu/iskola/csi.pdf
süti beállítások módosítása