He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nosztalgiázunk: Megyesi Gusztáv - Táncórák felső tízezernek

2021.02.18. 04:57 guma

Bayer Zsoltot fogadja Halász János államtitkár és Szalay Ferenc polgármester a 188. Anna-bálonLevelet kaptam egy kedves tánctanártól, aki az idén is ott volt a füredi Anna-bálon, de azt írja, bár ne lett volna. A szíve sajdult bele. A nyitótánc, a palotás még rendben volt, hanem később a vendégsereg is parkettára lépett, csupa szmokingos meg Bocskai-ruhás, sujtással, zsinórral, paszománnyal terhelt, díszmagyar ember. 

Az, hogy az új magyar elit nem tud keringőzni, csak topogni, már önmagában is tőrdöfés a tánctanár szívének, de semmi ahhoz képest, amit az egyik magyar úr tett: a Wiener Walzer zenéjére keringőzve rock and roll elemként többször is kiforgatta a partnerét, mintha legalábbis a Hotel Menthol szólt volna.

Hogy mit szólok én ehhez. Semmit se szólok. Az egész füredi Anna-bálról egyetlen fényképet láttam: Németh Lászlóné miniszteri fővédnök társaságában Bayer Zsolt és Halász államtitkár nevetgélt szmokingban, azt hittem először, hogy az Anna-bált is átszervezték, és Balaton csúnyái verseny lett belőle, de legyen ezt most mindegy.

Hanem itt hamarosan hetedhét országra szóló lakodalmat tartanak, a fülkeforradalom utáni új Magyarország legfontosabb társadalmi eseményét, amelyen mindenki ott lesz, aki számít, és nullára lesz leírva az, akit nem hívnak meg. Hogy a lakodalom teljességgel magánügy, azt én készséggel aláírnám, csak épp az egyik örömszülő, a miniszterelnök tartotta fontosnak bulvárinterjút adni az esküvői részletekről, egészen odáig menve, hogy ő a maga részéről nem fog se főzni, se a meghatottságtól szipogni, lesz ott elég asszony.

Azt hallani azonban, hogy visszafogott lakodalom készül, ötszáznál is kevesebb vendéggel, s nem is a lányos háznál, hanem a vőlegény szüleinek a birtokán. Emlékeztetnénk arra, hogy egy lakodalomnak meg kell adni a módját, ezt a köznép el is várja a haza legkiválóbbjaitól, derék, magyar uraktól, hogy most csak a vőlegénynél és testvéreinél maradjunk: a Közgép igazgatósági tagjánál, a fejlesztési minisztérium energetikai tanácsadójánál, illetve az állami földbérleti pályázat egyik nyertesénél, tehát a formálódó ifjú magyar nemességnél.

Nyilvánvaló, hogy ilyen miliőbe még miniszterelnök-helyettesként sem lehet csak úgy lóháton beugratni, mint valami elcsatolt erdélyi magyar városba, itt reprezentálni kell majd, hogy tudunk viselkedni, nem húzunk Videoton-csíkos inget kurtamenténk alá, nem tömjük teli díszmagyarunk zsebét szotyolával, a templomba úgy ülünk be áhítattal az arcunkon, hogy legalább az első sorát tudjuk a miatyánknak, nem csipkedünk a koszorúslányok fenekébe, ezenfelül beszédbe elegyedve csak módjával raccsolunk, épp elég, ha eltartott kisujjal kommunistázunk, már erre is azonnal felajánlják eminenciás uramék a pertut.

De nem ezért szólunk. Hanem mert egy lakodalom nem olcsó mulatság, megterheli a családi kasszát. Szerencsére az úri magyar tradíciók ebben is segítenek. Egy 1603-as tiszttartói jelentésből tudjuk például, hogy midőn Thurzó György főúr férjhez adta legidősebb lányát, Zsuzsannát, csupán a vadhúsételekhez 33 őzet, 186 nyulat és 526 császármadarat használtak fel, amit nem azért említünk, hogy tudom is én az egész országra főzzenek, hanem mert a felsorolt alapanyagokat „a környékbeli uradalom pórnépeinek kellett beszolgáltatniuk az esküvőre”. Minthogy ma már ismeretlen fogalom a megszorítás, el tudjuk képzelni, hogy a lakodalmi költségeket alkotmányos alapon a bankokra terhelik, esetleg tudnánk még ajánlani az Elműt meg a gázosokat.

További jó hír, hogy a birtok egyik szegletében lakodalmas rock szól majd, keringőzni tehát nem kell.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa (volt!)

http://nol.hu/velemeny/20130803-tancorak_felso_tizezernek-1404189

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1716429952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D. Klári 2021.02.18. 12:15:18

Ha ott lettem volna, lehettem volna a bál szépe.

guma 2021.02.18. 12:20:06

segítsetek!

töltsétek ki, ha lehet, ezt a felmérést - szakdolgozathoz kellene - és küldjétek el nekem.

köszönöm!

docs.google.com/forms/d/1U0Rw2bKrML3zBOGeMw6eqdHiotSKkOZuGnzm7-n4LBQ/viewform?edit_requested=true#responses

habakuk000 2021.02.18. 17:14:10

Amikor még volt Népszabadság, a szombat reggeli első kávé mellett mindig az ő karcolatával kezdődött a nap.
Pénteki kávéhoz az ÉS-ben ugyanaz.
Nagyon szerettem az írásait, ennek a nyomorult bagázsnak legnagyobb bűnei közé tartozik az olvasó emberek apró, hétköznapi örömeinek megsemmisítése.
Szegényebb lett a világom a halálával.

Jelenleg szinte csak az ÉS maradt.

Niedermüller 2021.02.19. 12:07:17

Kedves gümő úr!
Maga a néphülyítést magasabb szinten műveli mint mi. Volna kedve belépni a DK-ba?

guma 2021.02.19. 12:44:28

@habakuk000:

úgy emlékszem itt is találsz Megyesinek pár írását és akit még szerettünk az Váncsa (hál' isten ő még él).

kibeszéltük párszor Oricával és másokkal, mert értékeltük a tömör, egyenes, szórakoztató és mindig világos gondolatokat amiben ez a két hapsi nagyon kiváló, megunhatatlan.

gazoló 2021.02.20. 07:44:21

@guma:

jóreggelt

kis Váncsával:

www.es.hu/cikk/2021-02-19/vancsa-istvan/miert-van-kormanyunk.html

ha olvasom őt olyan mint ha ő maga olvasná fel. minden írásában mögé hallom azt az ízes beszédét)

utolsó mohikánok egyike :-(
süti beállítások módosítása