He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

december 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Miért együnk erőset?

2021.01.06. 07:35 guma

5 + 1 érv, hogy egyél ma valamilyen csípős ételt

5 + 1 érv, hogy egyél ma valamilyen csípős ételt

A magyarok szeretik a csípőset – egy kis erős paprika sokunk szerint feldobja az egyes ételeket. Többek között a chili- és a pepperoni paprika, a cayenne- és a fekete bors, a gyömbér és a kurkuma – mind csípős és karakteres fűszer a maga módján. Ráadásul nemcsak különlegesebbé tehetik az ételünket, de még a szervezetünkre is jótékony hatással lehetnek. Mutatjuk, hogyan!

Szeretem a csípős ételeket. Nem volt ez mindig így: ahogyan a legtöbb gyerek, én is kerültem az erős paprikát és azt az égető érzést, amitől szinte tűzokádó sárkánynak éreztem magam. Felnőttként lépésről lépésre kedveltem meg a már említett erős paprikát, a csilit, a cayenne borsot, sőt, már a pepperoni paprikával is összebarátkoztam. Mintha fel kellett volna nőnöm ahhoz, hogy értékelni tudjam az erősebb ízeket, s eljussak oda, ahol most vagyok – az éppen aktuális hangulatomra hagyatkozva döntöm el, hogy kívánom-e a csípőset, s ha igen, akkor milyen mennyiségben.

Felmerülhet a kérdés: miért szeretünk valamit, ami valójában fájdalmat okoz?

Egyes elméletek szerint az emberek kihívássokkal teli vonzalmat éreznek az olyan dolgok iránt, amik félelmetesnek, vagy a csípős ételek esetében éppen fájdalmasnak tűnnek. Mint amikor felülünk a hullámvasútra, vagy benevezünk a (fél)maratonra – ilyenkor az elme győzedelmeskedik a testünk felett. Egy másik elmélet pedig azt mondja, hogy szervezetünk vágyakozik a fűszeres, erős ízvilág után, az egészségünkre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt.

A csípős ételekkel nemcsak egy izgalmas utazást és különleges ízvilágot csempészhetünk az étkezéseinkbe, hanem az egészségünkre is jótékony hatással lehetnek.

Támogathatják a szívünk egészségét

Azoknál az embereknél, akik szívesen fogyasztják a chili paprikát, csökken a „rossz” koleszterin (LDL, lipoprotein) szintje, ezzel együtt pedig csökken náluk a különféle szívbetegségek, az infarktus vagy a stroke kialakulásának kockázata. A kutatások szerint például a chiliben található kapszaicin elnevezésű vegyületnek köszönhető ez a jótékony hatás, ahogyan még sok másik is.

Felpörgetik az anyagcserét

Az előbb említett kapszaicin ugyanis nemcsak a koleszterinszintre lehet befolyással, de az anyagcserénket is felpörgetheti. Ennek köszönhetően pedig nemcsak fokozottabban tisztulhatnak ki a szervezetünkből a méreganyagok, de némi extra súlytól is megszabadulhatunk. Érdemes beilleszteni a diétás étrendbe egy-két csípős ételt – nemcsak a változatosság kedvéért, de a sikeres fogyókúra érdekében is.

Erősíthetik az immunrendszerünket

A csípős fűszerek jelentős része gazdag antioxidánsokban, ennek köszönhetően pedig erősíthetik a szervezetünk védekezőképességét a különféle fertőzésekkel szemben. A csípős ételek az immunerősítő hatásuknak köszönhetően segíthetnek nekünk abban, hogy hatékonyabban harcolhassunk például a téli megfázással szemben.

Segíthetnek megelőzni a rákos megbetegedéseket

A csípős paprikákban található kapszaicin a rákos sejtekkel is felveszi a harcot egyes kutatások szerint. Emellett a különleges, karakteres ízű kurkuma is segíthet megelőzni az egyes rákos megbetegedések kialakulását, illetve lassíthatja a rákos sejtek terjedését. Ajánlott fekete borssal fogyasztani, amitől nemcsak az étel íze lesz egy picit csípősebb és fűszeresebb, de segíthet abban, hogy még több kurkuma tudjon felszívódni a szervezetünkben.

Csökkenthetik a depressziót

Már egy tányér mennyei ételtől is jobb lesz a kedvünk, a fűszeres, csípős ételek azonban még erre is rátehetnek egy lapáttal. A fogyasztásuk után olyan hormonok szabadulhatnak fel a szervezetünkben, amelyek hatására jobban érezhetjük magunkat, búcsút intve a stressz és a depresszió okozta rossz kedvünknek. Talán ezért tűnnek mindig olyan vidámnak a spanyolok és a mexikóiak…

Vágyfokozó afrodiziákumként is hathatnak

Az esti randevú, egy romantikus vacsora közben nemcsak a szerelem miatt lehet forró a levegő. Egyes kutatások szerint ugyanis a csípős, fűszeres ételek növelhetik a tesztoszteronszintet, ezzel is fokozva a szerelmesek között kialakult vonzalmat.

Mégis óvatosan

A csípős, fűszeres ételeknek számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Viszont fontos észben tartani, hogy egyes betegségek esetében nem ajánlott a fogyasztásuk. Főleg, ha valakinek az emésztőrendszerrel kapcsolatos problémája van, mint például a savas reflux. Ezekben az esetekben, mielőtt csípős ételt ennénk, kérjük ki az orvos véleményét.

https://egy.hu/egeszseg/5-1-erv-hogy-egyel-ma-valamilyen-csipos-etelt-108414

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2516363496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2024.06.04. 20:23:10

Mint észrevétlenül

Mint észrevétlenül álomba hull az ember,
úgy hull az ifjukorból a férfikorba át;
már múltja van s leül szemközt komoly szeszekkel
s apányi lett körötte már egyre több barát.

Apa és kisfia most együtt látogatják,
s a kisfiú lesz lassan, ki jobban érti őt,
ki érti még lobos szivének sok kalandját,
s kijátsszák lent a padlón a hintázó időt.

De mégis néhanap felnőttként pénzt keres már,
megrendelésre fordít, eladja verseit,
már szerződést bogoz, számolgat és protestál
s megélni néki is csak a mellékes segít.

Sikerre nem kacsint, mert tudja, egyremegy,
e hölgy kegyeltje az lesz, ki jókor érkezett; -
kedvence már a mák s a bíborhúsu meggy,
a bús kamaszt igéző méz és dió helyett.

És tudja, nyáron is lehullhat egy levél,
hiába táncol és csal a forró emberész,
s minden megméretik, ha egyszer majd nem él;
sportbajnok nem lehet már, sem kóbor tengerész,

de megtanulta, hogy fegyver s szerszám a toll,
s ugyancsak nyaktörő az, ha méltón peng a lant,
s hogy eljut így is ő mindenhová, ahol
mezítlen él a szándék és perzsel a kaland.

És míg tollára dől, a gyermekekre gondol,
és nincs nehéz szivében most semmiféle gőg,
mert értük dolgozik, akár a néma portól
csikorgó gyárban élők s műhelyben görnyedők.

1943. november 15.

Radnóti Miklós
süti beállítások módosítása