He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Luca napján ne tedd! - a népszokások szerint

2020.12.13. 08:00 guma

7 dolog, amit ma tilos megcsinálni: szerencsétlenséget hoz a Luca-napi hagyományok szerint

Luca szigorúan megbünteti azokat, akik nem fogadják meg a tiltásait, ugyanakkor a szerelmi jóslásokban is segít.

Lányok, asszonyok, különösen fontos nap a mai! Persze a férfiaknak is az lehet, ám Luca napja az úgynevezett téli asszonyi ünnepek leghangsúlyosabbja, amihez annyi népszokás tartozik, hogy azt szinte megszámolni is nehéz.

Bizonyos dolgokat nem ajánlott ilyenkor végezni, mert szerencsétlenséget hozhatnak, ugyanakkor eleink a legkülönfélébb jóslásokra is alkalmasnak tartották az időszakot.

Mint egy pihenőnap!

A tiltásokról szólva tulajdonképpen az mondható el, hogy a házimunkákat, főleg a nagyobbakat december 13-án mellőzni kell. A szövés-fonás, a varrás, a tűzgyújtás és még a mosás, illetve a kenyérsütés is tiltólistás. Aki mégis ilyesmibe kezdene, Luca haragjával számolhat: orsót hajít a fonó asszonyokhoz, összegubancolja a fonalat, a varró nők tyúkjainak fenekét bevarrja, így ők a tojástól is elesnek. Kenyeret pedig csak az süssön, akit nem zavar, hogy lapos lesz, ugyanis Luca rávág egyet a lapátjával.

Kölcsönkérne egy lábast a szomszédasszony? December 13-án még ezt is érdemes megfontolni, könnyen lehet, hogy bottal ütheted a kölcsönadott tárgyak nyomát. 

Szerelmi jóslások, népszokások

A szokások változatosságát az magyarázza, hogy a néphit kétféle Lucát tartott számon, a jóságost és a boszorkányost. Sokfelé, így Magyarországon is úgy gondolták, hogy ilyenkor szabadon garázdálkodhatnak a gonosz szellemek és a boszorkányok, akik ellen védekeztek is, például fokhagymával dörzsölték be a jószágok fejét, lefekvés előtt fokhagymás kenyeret ettek, és hamut szórtak a kapuk elé. A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13. volt az év legrövidebb napja, nem csoda, hogy baljós dolgokat kapcsoltak hozzá. 

A legismertebb népszokás a Luca-szék készítése, amit ezen a napon kezdtek el, és szentestére végeztek vele. Az éjféli misén, ha ráálltak a tákolmányra, megláthatták a rejtőző boszorkányokat. Ezen a napon ültették a lucabúzát is, ami, ha karácsonyra kizöldült, jó termés ígéretét hordozta magában.

A Luca-naptár az időjárás karácsonyig tartó megfigyelésén alapult: következő év januárjában olyan időt vártak, mint amilyen december 13-án volt, februárban olyat, ami a következő napon, és ezt folytatták további tíz napon át, december 24-ig. Bizonyos helyeken még mindig él a hagyomány, hogy a gyermekek meglátogatva a falu házait, mondókákkal kívánnak bő termést és jószágszaporulatot, amiért finomságokat kapnak cserébe. A Luca-napi mondókázás, kotyolás kedves példája hallható az alábbi felvételen.

Szerelmi, férjfogó és -jósló hagyományokból sincs hiány: Luca estéjén 12 gombócot főztek a férjre ácsingózó lányok, mindegyikbe papírcetlire írt nevet rejtettek, a legelső, ami feljött a víz tetejére, jósolta meg, hogy fogják hívni a jövendőbelijüket. Sütés-főzés nélkül is kitalálható volt a név: a 12 cetlit a párnahuzatba rejtették, majd karácsonyig mindennap kivettek és elégettek belőle egyet, ami maradt, az árulta el a titkot.

A december 13-án vízbe tett ág, ha kizöldült karácsonyig, azt jelezte, hogy a következő évben férjhez megy a lány. Egyes helyeken gyümölcsfaágat virágoztattak hasonló célból.

Bár úgy tűnhet, hogy valamikor a múltban élhetett egy híres-hírhedt Luca nevű boszorkány, Luca napján Szent Lúciára emlékeznek az emberek, akit már az 5. század óta vértanúként tisztelnek. Az előkelő családból származó lány Szent Ágotához fohászkodott édesanyja gyógyulásáért. Álmában megjelent előtte a szent, ennek hatására szüzességet fogadott, hozományáról lemondott a szegények javára. Csalódott vőlegénye bosszújának köszönhetően válogatott kínzásoknak vetették alá, majd halálra ítélték, torkába kardot döftek. A vakok és a szembetegségekben szenvedők, a bűnbánó utcanők és a hegyes szerszámokkal dolgozók védőszentje.

Félreértett számkivetettek vagy varázslatos némberek? A történelem leghíresebb boszorkányai

Boszorkányok, vajákos asszonyok mindig is léteztek, és sokan jártak hozzájuk szerelmi kötésért, rontáslevételért, de azt is tudták sokan közülük, hogyan kell elhajtani egy magzatot. A boszorkányokhoz minden nép folklórjában negatív asszociációk kötődnek: ő az, aki természetfeletti képességekkel rendelkezik, és démoni erejével betegséget és balszerencsét hoz. A történelem során rengeteg boszorkánynak kikiáltott asszony halt meg máglyán.

https://femina.hu/karacsony/luca-napi-szokasok/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4116334842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása