He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A Berlini Művészeti Akadémiára kerül Esterházy Péter hagyatéka

2020.11.07. 05:30 guma

A Berlini Művészeti Akadémiára kerül Esterházy Péter hagyatékaAz archívum közel ötven év írói munkásságának kéziratos anyagát tartalmazza, benne a szerző összes művének kéziratát azok vázlataival és szövegvariánsaival együtt.

A Művészeti Akadémia átvette Esterházy Péter (1950–2016) irodalmi hagyatékát az író családjától, írja a Berlini Művészeti Akadémia közleményében, majd hozzáteszik: a magyar író 1998 óta volt a berlini művészközösség tagja.

Ingo Schulze, a művészközösség tagja azt írta róla: "Nem volt és ma sincs hozzá hasonló a német írók között. Elképzelhetetlen, mi minden lett volna másképp, ha az NDK-nak is lett volna egy Esterházyja. Fel sem merül, hogy lehetett volna. Megváltoztatta volna az egész országot – legalábbis sokak számára – ez a szabadság és elegancia, ez a függetlenség és ez az igen/nem helyzetek látszólag önfeledt elutasítása."

Az Akadémián létrehozott Esterházy-Péter-Archívum közel ötven év írói munkásságának (1968–2016) kéziratos anyagát tartalmazza, benne a szerző összes művének kéziratát azok vázlataival és szövegvariánsaival együtt. A munkajegyzetekből és az író kutatásainak anyagaiból álló gazdag gyűjtemény részletes betekintést enged Esterházy alkotói műhelyébe és korán megfogalmazott ars poeticájába.

Olvasmányaiból készített jegyzetei, szerkezeti ábrái és szószedetei bemutatják a nyelvvel és szókinccsel kísérletező Esterházyt, illusztrálják a posztmodern intertextualitást, valamint összetett szöveguniverzumokat körvonalaznak. A füzetekben található számos karikatúra és önarckép az irodalmi szövegek grafikai kíséretét alkotva a dokumentumok egyedi értékét hangsúlyozza.

Esterházy széleskörű, többezer tételből álló levelezése a politika, a kultúra és tudomány magyar és európai képviselőivel – többek között Nádas Péterrel, Kertész Imrével, Mészöly Miklóssal, Nemes Nagy Ágnessel, Krasznahorkai Lászlóval, Danilo Kišsel, Peter Handkével, Ingo Schulzéval, Ilma Rakusával, Balassa Péterrel, Földényi F. Lászlóval, Michael Krügerrel, Michael Naumann-nal és Norbert Lammerttel – a nyelvi és kulturális határokon átívelő értelmiségi párbeszéd sokszínűségéről tesz tanúbizonyságot.

Az archívumot életrajzi dokumentumok, fotók, a szerző publicisztikájának gyűjteménye és irodalmi díjai teszik teljessé.

Az akadémiának a kínai Aj Vej-vejtől az amerikai Jonathan Franzenig több mint 400 tagja van. A magyar tagok között van még például Kurtág György és Nádas Péter. Az AdK-t hat évig (1997-2003) Konrád György Kossuth- és Herder-díjas magyar író, esszéista és szociológus vezette.

https://magyarnarancs.hu/sorkoz/a-berlini-muveszeti-akademiara-kerul-esterhazy-peter-hagyateka-134588

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4316274494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása