He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Hobó: "Senkihez sem tartozom" + miniszterelnöknek: Senki Alfonzt :-)

2020.10.18. 07:30 guma

„Állítólag posztkommunista poénjaim vannak”

Amikor felhívtam az interjú miatt, szokatlanul jókedvű volt a telefonban. Eddig nem tűnt fel a személyiségében ez a már-már falstaffi életöröm. Beszélgetés közben is nevetett. Földes László és Rejtő Jenő találkozása vidám dolog.

Öröm látni, hogy jó a kedve.

Egész életemben a marháskodáson járt az eszem. A Hobo Blues Band 1978-ban indult, és csak később a színpadi pályafutásom, de mindezek előtt voltam már bohóc is. Mindig fontos volt számomra a humor, meg is lepődtem, amikor 2017-ben a Hobo Ludens két kötetét szerkesztettem, és végigolvastam, amit írtam 1967-től 2017-ig. Mert ekkor jött a szembesülés: vannak ugyan nagyon humoros részek, de csak néha-néha keveredtem bele ebbe a „megmondom, ha tetszik, ha nem” modorba. Azaz a „Szelep vagyok az ország fenekén”-szerepbe. Miközben a Vadászat dalai szomorúak, a Circus Hungaricus is baromi keserű. Tavalyelőtt jött ki a Hé, magyar Joe!, ami most a legfontosabb. Vidnyánszky Attila rendezett is belőle egy darabot. Hát, az is borzasztó. Magyar József, azaz Joe megölte a feleségét, föladta magát, gyilkolta a lelkiismerete, mindent megbánt, leülte a büntetést, vezekelt, kijött, bár szembenéz magával, de nem talál megnyugvást. Mindig valami ilyesmit vajúdok ki, ami átírja a marháskodásra való, még mindig meglévő hajlamomat.

Magyar Dekameron: árnyékkormány a Margitszigeten

Most viszont mindezt felülírta Rejtő Jenő, aki a legújabb munkáját ihlette. Ez minek köszönhető?

Amikor kitört a karantén, eszembe jutott Boccaccio Dekameronja, ami egy pestisjárvány idején játszódik, a párhuzamból beugrott az ötlet. Hozzájött az is, hogy ebben a gyűlölködő országban megpróbáljam megnevettetni az embereket.

Hát kitaláltam, hogy a tíz híres figura kilép a különböző Rejtő Jenő-regényekből, és elindulnak Oranba, de elakadnak Budapesten, és – Vesztegzár a Grand Hotelben – bezárják őket a Margitszigetre. Itt elmesélik történeteiket, majd alakítanak egy árnyékkormányt, amely a végén megbukik.

A szereplőket végigvehetjük?

Tíz szereplője van, a Dekameronnak megfelelően. Ugye van Piszkos Fred, Gorcsev Iván, Csülök, Troppauer Hümér, a lírikus költő, aki megveri a közönséget, majd fölolvas a verseiből – ez nyilván én lennék –, valamint Senki Alfonz, Vanek B. Eduárd, Leila, az arab démon, Laura de Pirelli opera-énekesnő. Ők a legtöbben mind más-más regényben vannak, hát a Grand Hotelbe gyűjtöttem őket össze, ahol sort kerítenek egy kormányülésre is.

Ez csak nyolc... kit hagytunk ki?

Zwilliner Lola trapézművésznőt és Fülig Jimmyt.

A miniszterelnök: Senki Alfonz

Ki milyen posztot kap a kormányban?

Nem szívesen megyek bele egy előzetes ismertetésbe és szövegmagyarázatba, mert a zenék és rajzok önmagukért beszélnek, de ha már feltette a kérdést, hát legyen. 

Senki Alfonz lesz a miniszterelnök, övé a refrén: „Ragadjuk meg az alkalmat, vegyük át a hatalmat!”

Ő osztja ki a tárcákat. Gorcsev Iván lenne a külügyes, Vanek B. Eduárd a király személye körüli miniszter, mert mindenkit ismer, így jól tud lobbizni.

Fülig Jimmy következőképpen néz ki a szöveg szerint: „A Grand Hotel szalonjában szivarozik egy világfi. Öltözéke tányérsapka, szemén jeles monokli, bricsesznadrág, bőrkamásni. Bőröndjében Lenin-kötet, svéd koronaékszerek, bokszer, hatféle útlevél, füstölők és keresztlevelek és azok a rohadt, mocskos Rolling Stones-lemezek.” Majd jön ez: „Délre várja Piszkos Fredet, aki sötét lelkű tróger. És ha nem megy neki jól a póker, majd a kaszinóba mennek, és kirabolják a páncéltermet.”

Gorcsev Ivánnal szerencsém van, mert állítólag posztkommunista poénjaim vannak, hát kihasználtam a lehetőséget, hogy jó külügyminiszer lenne. „Származása tökéletes, nincs rajta folt, az apja Brezsnyev unokatestvére volt. Nyugodtan küldhetjük az Európai Tanácsba, nem szarik be senkitől sem, nem szorul tanácsra.”

Úgy gondolom, hogy aránylag sikerült megtartanom a rejtői vonalat. Olyasmikre gondolok, mint: „Veszteségük megtérül, mert nincs üzlet kockázás nélkül.” Jó néhány eredeti Rejtő-idézetet be tudtam hozni. Ennek az írói modornak megfelelően alakítottam a szövegeket és az előadói stílust. Ez utóbbi a vásári kikiáltók és kabaréénekesek stílusát idézi, de van sok átlépés énekből prózába és vissza.

Milyen stílusúak a zenék?

Vegyes. Van boogie-voogie, kuplék, még egy blues is lett, de rock and rollok nincsenek. Van tangó is. Mindent én énekelek. Először Szűcs Nellit akartam felkérni a női szerepekre. Ő Beregszászról jött, és szerintem ma ő az egyik legjobb magyar színésznő. Játszottam is vele, írtam neki darabot, nagyon jól ismerem. De a családom hölgy tagjai rábeszéltek, hogy csináljak ezekből a számokból nő- és önparódiát. Meglátjuk, hogyan fogadják.

Ezekhez társulnak a Korcsmáros Pál-féle eredeti képregény-illusztrációk, amiket a 70-es évek Füleseiben láthattunk. Felvettem a kapcsolatot a mester egyik unokájával, a rajzok jogait kezelő Korcsmáros Gáborral, aki aztán rám küldte Garisa Zsolt rajzolót. Ő az eredeti Rejtő-alakok mellett megrajzolta az én karikatúrámat, majd a zenésztársaimét is. Ráadásul teljesen önállóan alakította ki a háttérfigurák fazonját és a helyzetét. A szövegbuborékokban vannak a dalszövegek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5816235252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása