He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Podcast Uj Péterrel: Az élet, meg minden - oldalról

2020.09.13. 04:45 guma

#030 Uj Péter – A pont az i-n: az Index és a 444 története

Uj Péter neve az elmúlt két évtizedben összeforrt az Index történetével. Még akkor is, ha ennek a több mint húsz évnek csaknem felében már nem dolgozott a hírportálnál. Az Indexet ugyanis a mai napig magáénak érzi.

Az 1969-ben született Uj Péter az Index egyik alapítója, majd hosszú éveken át főszerkesztője volt. Az Indextől 2011-ben, saját elhatározásából távozott, 2013-ban pedig megalapította a 444 hírszájtot, amelynek azóta is főszerkesztője.

Ebben az epizódban tehát Uj Péterrel beszélgetek, de nem csak az utóbbi hetek drámai fejleményeiről, nem csak az Indexről, nem csak a 444-ről. Mert hogy – mint minden epizódban – most is igyekszünk messzebbről tekinteni a világra.

Hiszen az Index-sztori (például) a kudarcos magyar kapitalizmus története is.

Ez a saga (vagy családregény és szappanopera) a dübörgő kilencvenes évek végén indult. Épp úgy, vagy talán túlságosan is úgy, ahogy egy mesebeli amerikai startup: magánbefektetőkkel, kockázati tőkével, szabadjára engedett képzelettel és szerkesztőséggel.

Nagy reményekkel. 

Aztán évek alatt valahogy mégis eljutott oda, ahol már semmi sem ugyanaz, mint rég: megérkezett az oligarchák és az őket is maga alá gyűrő központi akarat korába. Ahol nem lehet megvédeni azt, ami a tiéd, ha szemet vetettek rá.

Persze Uj Pétert lehetne kérdezni még sok minden másról – gasztronómiáról, borászatról, horgászatról és mondjuk a töltőtollak világáról – ám attól tartok, hogy ezekről a témákról ebben az interjúban most nem lesz szó. 

Hiszen elsősorban a magyar sajtóról, az Index történetéről, a magyar társadalomról, függetlenségről és kiszolgáltatottságról, álmokról és árulásokról beszélgetünk. 

Megjegyzés. Az élet, meg minden podcast nem hírműsor, egy-egy felvétel (már csak a beszélgetések hosszából adódó időigényes utómunkálatok miatt is) nem tud a legfrissebb eseményekre reagálni. Ez nem is célja. Az Uj Péterrel készült beszélgetést augusztus első felében rögzítettük.

Linkek a műsorban elhangzó témákhoz

Uj Péter említett írásai

Az epizódban említett további könyvek, cikkek

Az epizódban említett további szerzők, gondolkodók

(Önkényesen kiválasztott) cikkek az Index történetéről

Fontosabb cégnevek, szervezetek nevei

Az Index-sztori kapcsán hangsúlyosabban említett nevek

Az epizódban említett egyéb események

Műsorjegyzetek

00:05:50

Miért pont a Népszabadságnál kezdett újságot írni Uj Péter? Katonáskodás Lentiben a rendszerváltás közben. Az otthagyott egyetem. A Népszabadság újságíró-iskolája.

00:11:04

Uj Péter Szerda című rovata a lapnál. A „nyelvzsonglőrködés” eredete, a posztmodern irodalom hatása.

00:16:25

Mennyire volt pártatlan és független a Népszabadság? Mi a különbség a pártatlanság és a függetlenség között? A két fogalom szándékos összekeverése.

00:21:39

Az egy csapás ide,egy csapás oda,„az igazság középen van” hamissága, a hamis objektivitás mítosza. A rendszer meghekkelése és a párhuzamos narratívák „benyomásának” gyakorlata a politika részéről.

00:24:53

Az internetről eltűnő archív szövegek problémája. Kőtábla kontra Word-fájl. Uj Péter cikke a 444-en Najmányi Lászlóról.

00:29:25

Az Index alapítása, az alapítók között: Uj Péter és Gerényi Gábor. „GG” felbukkanása az Index körül 2020-ban. „Fedőtörténetek”, amelyek mögé elbújhat a kormányzat a sajtó feletti kontroll megszerzésénél. Bodolai László és Vaszily Miklós a 2020-as történetben, Uj Péter korábbi baráti kapcsolata velük. A történtek társadalom-lélektana.

00:40:07

Az index kezdetei. Kockázati befektetők, dotkom buborék, őrült növekedés: amikor az alapítóknak még volt részesedése a cégben. Menekülés a politikai sajtóból az online médiába.

00:42:53

A régi Index éthoszának továbbélése a később érkezőknél és a most távozó újságíróknál, akiknek gesztusát meg kellene becsülni, de mégis sokan próbálják bagatellizálni.

00:44:57

A politikai elitek megnövekedett képessége a tömeg manipulálására. A különféle lélektani jelenségek gerjesztése, hasznosítása szavazatszerzés céljából. Harari és Zimbardo hatása Orbán Viktorra. Alvin Toffler futurológiai munkái és a „jövősokk”. A hatalomvágy és a hatalmi ambíciók, mint amelyek meghatározóak a gazdasági folyamatokban is. A politikai folyamatok privatizációja és a populizmus, mint erre adott válasz.

00:53:10

Jövősokk: a lemaradásérzés,a feleslegességérzés, az „eldobható emberek” és a populizmus, Trumpizmus. Lannert Judit tanulmánya a magyarok oktatáshoz való viszonyához: emberek, akik saját múltjukat képzelik el gyerekeik jövőjeként. Az elitellenes elit koncepciója Orbán Viktornál és Donald Trumpnál.

00:57:50

A magyar 888 megjelenése, mint ebbe illeszthető jelenség. A kormányzati „trollkodás”. A „Soros-vonat” és Nicolae Ceaușescu. Az új nemzeti alaptanterv illeszkedése mindebbe.

01:01:04

Az újabb és újabb, egymással olykor ellentétes narratívák nagyon gyors cserélgetése, a szándékos információs túlterhelés, zajkeltés mint kormányzati szándék.

01:02:03

Az Index és a dotkom-buborék kipukkanása: a kezdeti kockázati befektetők az indexnél és későbbi tőzsdei veszteségeik, az első korszak vége, a csődbe került kiadó értékesítése a Wallisnak. Az Origo által támasztott verseny.

01:06:56

A Wallis, mint Index-tulajdonos. Kóka János és Bajnai Gordon az Index közelében. A szerkesztőség függetlensége ezalatt az idő alatt. Az Index Werber-tréning ügye.

01:14:25

Az Index értékesítése a „strómanoló” Nobilis Kristófnak. Spéder Zoltán, a valódi tulajdonos. Az eltérő „vállalati kultúra”, kultúrsokk.

01:19:09

A konfliktusos időszak: 2009–2011. Spéder Zoltán előélete, karrierje, ami részben oka lehetett a feszült viszonynak. A Spéder Zoltánon felépülő politikai nyomás, mint a feszültség másik oka. Spéder Zoltán banképítési ambíciói – az FHB és a 2008-as ingatlanpiaci válság, Spéder sebezhetősége ezt követően.

01:26:44

Beleszólás a szerkesztőségi munkába, telefonok a főszerkesztőnek,„belenyúlások”, konfliktusok. Vaszily Miklós 2009-es jóslata arról, hogy Spéder nem fogja tudni tartani az Indexet. Az egyre növekvő feszültség és Uj Péter távozása az Indextől. A politikai cenzúra természete és bizonyíthatatlansága.

01:33:27

Az Index Uj Péter távozása után, Spéder Zoltán taktikussága. A 444, mint „mentőcsónak projekt”. Uj Péter véleménye arról, hogy volt-e politikai nyomás az Indexen távozása után. A 444 alapításának viszontagságai, politikai nyomásgyakorlás az üzleti partnerekre. Az Index, amit Uj Péter még a mai napig a sajátjának érez.

01:39:56

Az Index átkerülése Simicska Lajoshoz, majd „kapitulálása” után NER-közeli irányítás alá. Az alapítvány és az Indamédia, a bonyolult struktúra lehetséges célja. Bodolai László szerepe ebben. A konfliktus eszkalációja a szerkesztőség és a kiadó között, az újságírók távozása.

01:54:21

Nem sikertörténet az, hogy az Index az alapító nélkül is tudott és jól tudott működni?

01:56:36

A Totalcar és Winkler Róbert videója arról, hogy marad a „csicskamédiánál”. Egy híres mondat a Megáll az időből, ami rezonál erre. Ha ennyire nem jó itt, miért nem távozott még külföldre Uj Péter?

02:00:41

Uj Péter anyagi nehézségei az Indextől való távozás után, „luxusvillájának” története. Honnan lett pénz a 444 elindításához? A tervezett üzleti modell és az üzleti terv. A megváltozott magyar politikai és piaci viszonyok, az „extrakockázat”, az üzletfelek megfélemlítése.

02:07:09

Mennyiben tekinthető „Soros-médiának” a 444? A hitelből induló 444 és az MDIF későbbi szerepvállalása a 444 kiadójában. Befolyásolja-e a 444 szerkesztőit Soros-témában az a tény, hogy az MDIF egyik finanszírozója az Open Society Foundations?

02:16:54

A 444 anyagi problémái, a hirdetési piac beszűkülése,a Google-Facebook-jelenség és a politikai nyomás, valamint a koronavírus-válság együttes hatása. Az olvasói finanszírozásra való átállás szükségessége. Ennek megvalósítása várhatóan 2020 őszén. A fizetős modell dilemmája akkor, amikor a kormányzat eleve a független nyilvánosság terének szűkítésén dolgozik.

02:22:16

A kettős médiafinanszírozás létrejötte Magyarországon: adófizetői pénzek a kormánypárti médiának, olvasói támogatás a tőle független sajtónak. Ennek igazságtalansága, káros következményei. A még szabad média egymással folytatott gyilkos versenye az olvasói pénzekért.

02:26:26

Ki akarja vagy ki tudja-e használni a 444 az Index megrendülését („bedőlését”)? Jó-e neki egyáltalán ez a fejlemény? Van-e esély létrehozni egy „új” indexet olvasói támogatásokból?

02:30:16

A putyini modell megvalósulása a magyar sajtóviszonyokban.

02:32:01

Az Index története, mint a magyar kapitalizmusról vagy rendszerváltásról szőtt álmok összedőlésének története. Az oligarchákkal és az állammal szembeni egyre nagyobb kiszolgáltatottság.

02:34:47

Amikor fordul a kocka, és az új információs technológiák már nem a nyilvánosságot, hanem az autoriter rezsimeket segítik. A liberális demokrácia esélyei eközben.

02:39:34

Bizonyítani akart Uj Péter a 444-gyel? Hogy még egyszer meg tudja csinálni az Indexet?

https://azeletmegminden.hu/030-uj-peter-podcast/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6216199420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása