He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Lemondatták Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét + Uj Péter: A láncra vert Index + Videó Dull Szabolcs utolsó állománygyűléséről

2020.07.23. 05:50 guma

Újabb jelzésértékű döntés született a hetek óta forrongó Index-ügyben. Bodolai László, az Index igazgatótanácsának elnöke a mai nappal felmondott Dull Szabolcs főszerkesztőnek. Egy új vezérigazgató és egy igazgatósági tag is debütál. 

Az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését. A döntéséről közleményben értesítette a szerkesztőségünket.

„Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja  a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló  belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről”

indokolta döntését Bodolai. Az Index munkatársaihoz eljuttatott tájékoztató levelében azt írta, hogy „az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik”.

Az elnök további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pált, a Digi Sport Reggeli Start című műsorának főszerkesztő-műsorvezetőjét kérte fel, aki az igazgatósági tanácsnak eddig is tagja volt. Szintén a mai nappal bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is. Az Index.hu Zrt igazgatóságából múlt héten távozott az Indamédia két vezetője, az így megüresedett egyik helyet tölti be Sztankóczy András. 

A főszerkesztői pozíció jelenleg betöltetlen marad, ennek betöltéséről az igazgatóság később határoz.

Dull Szabolcs 2019. december 11-től volt főszerkesztő, 2014 óta dolgozik az Indexben.

https://forbes.hu/uzlet/lemondattak-dull-szabolcsot-az-index-foszerkesztojet/

Frissítés: Elfogadhatatlan az Index főszerkesztőjének kirúgása – ezzel a címmel jelent meg az Index szerkesztőségének reakciója az újság főoldalán. A szerkesztőségi levél azt írja, elfogadhatatlan számukra a döntés.

„Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült” – áll a levélben, ami így folytatódik: „Bodolai arra hivatkozik, hogy a főszerkesztő kiszivárogtatott egy döntés-előkészítő anyagot, és az utóbbi napokban (Dullnak) nem volt módja kontrollálni vagy megállítani a belső folyamatokat.

Amiről Bodolai beszél – az Indamedia által felkért tanácsadók az Index átalakításáról szóló koncepciójának kiszivárgása, majd ennek következtében az Index függetlenség-barométerének átállítása – egy hónapja történt. Azóta a szerkesztőség következetesen kiállt a főszerkesztő mellett.

Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat volt, mellyel Bodolai László a mutató visszaállítását próbálta kikényszeríteni.”

kép: Az Index Szabadindex-jelzése.

A láncra vert Index

Úgy tűnik, tíz évnyi kínlódás, óvatos pórázrövidítgetés után az előtérhatalom elszánta magát: láncra veri az Indexet.

Index.hu nevű weboldal lesz még ezután is, valószínű. (Bár nagyon nagy összegben talán mégsem érdemes fogadni, lásd a Népszabadság esetét.) Jó esetben kormánykritikus cikkek is lesznek rajta időnként, de az állampárt közvetlen politikai kontrollja már nyilvánvaló.

Amikor a Vaszily Miklós, a Mészáros–Orbán-birodalom fő médiaembere bevásárolta magát az Index összes bevétele fölött rendelkező, minden érdemi gazdasági tevékenységét irányító Indamedia Zrt.-be a felhatalmazási törvény elfogadásának napján, a koronaválság közepén, világossá vált azoknak, akik ismerik a magyar médiát: a kormány megüzente, hogy az Index az övé. (Ha nem is az átlagos olvasónak szólt az üzenet, de az újságíróknak és a médiaügyeket jobban értőknek mindenképp.) Kész.

A neokádárizmus mélyszerkezetét is megvillantja az a szánalmas színjáték, ami ezután következett. A kiadó vezetőjének szerepét esetlenül alakító jogász, a fedősztorinak is béna átalakítási tervvel érkező „külsős szakértők”, az átlátszó álgazdasági álindokok a százmilliós haszonnal ketyegő társcég részéről és a többi. Mindenkin látszott (látszik), hogy muszájból játssza a szerepét. Ki félelemből, ki butaságból, ki anyagi érdekből, ki a három valamilyen kombinációjából. A jövő is felsejlik a már nyitott számlakönyvvel gyülekező, piacon ezerszer megbukott médiamókusok kis utóörse révén.

Egy pillanatra sem látszhat semmi annak, ami. De közben azért sejtse mindenki. 

Nem tudok érzelmek nélkül beszélni az Indexről, hiszen huszonegy évvel ezelőtt alapítója, aztán kicsit több mint tíz éven át főszerkesztője voltam. A most végkifejlethez közeledő folyamat elejét – atyaúristen! tíz éve! – pedig közelről láttam. Amikor a lap akkori tulajdonosát szinte a kormányváltás pillanatában (sőt, kicsit már előtte) sarokba szorították, rögtön érkeztek az ilyen-olyan, azonosítatlan forrású, bár elég egyértelmű tartalmi kifogások, igények, mi hogyan jelenjen meg, milyen címmel, kit kellene kirúgni.

Hosszú elemzések, spekulációk, olykor fájdalmas következetések után  2011-ben arra jutott az Index tucatnyi újságírója, hogy azt a független, szabad szerkesztőségi működést, amelyet az újságkészítés egyetlen értelmes módjának tart, másutt, új cégben kell megteremteni. Ez lett a 444.

Az Index teljes szerkesztőségét nem tudtuk kimenteni, erre már akkor sem volt elég tőke. Azóta pedig látjuk, mi maradt a médiapiacból… A lap több mint száz újságírója ezután még évekig küzdött a saját és a magyar média szabadságáért.

A szerkesztőség kivételes tartását, erejét mutatja, hogy ez közel tíz éven át sikerült. Nehéz összehasonlítani ezeket a folyamatokat, persze, de láttunk itt egész gazdasági szektorokat, évtizedes intézményeket bedarálni hónapok alatt. Az Index állóképessége bámulatra méltó volt.

Dull Szabolcs személyében pedig kivételesen tisztességes, szilárd erkölcsű vezető került a szerkesztőség élére az utolsó hónapokra. Dull köthetett volna kompromisszumokat (ahogyan nagyon sokan kötöttek), még az utolsó pillanatban is kialkudhatott volna magának sok pénzt, be is ígérték neki, mégsem tette. Ritka az ilyesmi.

Szégyellheti magát mindenki, külsős szakértő és belsős gerinctelen, aki ennek az embernek kicsinálásában, besározásában közreműködött. Pontosan tudják, hogy Dullnak van igaza.

Az Index bedarálásának teljes történetét most nem tudom elmesélni, könyvnyi terjedelemben kellene, hogy láthatóvá váljon minden szereplő és szándék, a hatalmi mozgások, a megint csak a kádárizmus aranyéveit idéző alkuk, taktikázások, hazudozások, öncsalások szövevénye. Rögzítsük inkább a helyzetet: hol vagyunk, és mit tegyünk.

Az újautokrata, modern populista politika egyik legfontosabb eszköze és célja, hogy lerombolja a klasszikus polgári (liberális) demokráciák intézményeit, illetve az azokba vetett közbizalmat. A sajtó az egyik ilyen intézmény. Orbán Viktor abból sem csinált titkot soha, hogy számára az egyik legfontosabb.

Tíz év után az eredmény látványos: a közéleti témákkal foglalkozó sajtótermékek óriási többsége (több mint ötszáz újság, weboldal, rádió, tévé, miegyéb) közvetlen kormányellenőrzés alatt áll, a Fidesz politikai üzeneteit továbbítja mindenféle szűrés, kritika nélkül. A közönség számára kevésbé látszik (egyébként az Index történetében is ilyesmi volt az utolsó, döntő momentum), hogy közben a médiaipart mozgató háttércégek, a pénzcsapok igazi kezelői, az ügynökségek, sales house-ok, sőt a reklámpiaci megrendelők is kormányközelbe vándoroltak.

De a hatalom számára még ez sem elég. Egyrészt a belső logikájából és retorikájából is következik az újabb és újabb hódítási igény. Ez a politika virtuálisan folyton ellenzékben van, folyton azt hazudja magáról, hogy rettenetes, láthatatlan ellenfelekkel száll szembe, küzd hősiesen az övéiért. És ezért mindig győznie kell. Valamilyen kis győzelemre minden nap szüksége van.

A mai magyar médiában ráadásul már csak két olyan orgánum maradt, amely valóban komolyan zavarhatja a Fideszt. Az Index és az RTL Klub. Az RTL Klubot egyszer már megpróbálták megszerezni: a 2010-es választások idején, szinte a győzelem pillanatában bejelentették, hogy a párt mögött álló gazdasági érdekcsoport (akkor még: Simicska Lajos) megveszi a tévét. De az üzlet később meghiúsult, a mai napig nem tudjuk biztosan, miért. Az RTL Klub pedig utoljára 2014-15-ben, a menekültválság előtt, az amerikai kitiltási botrány (hahó, André Goodfriend és Vida Ildikó duettjére emlékszik valaki még?!) idején okozott kellemetlenségeket a kormánynak, nem mellékesen akkor, amikor a rá kiszabott médiaadó csökkentését akarta elérni. Elérte. Azóta nem is olyan feszült a viszony.

Az Index (és már csak kisebb mértékben, de az RTL Klub is) azért (volt) zavaró Orbánék számára, mert a 2010 előtti világ maradványintézménye. Az Index több milliós olvasótáborában például vannak még Fidesz-szavazók is. Illetve ingadozók. Ez a tábor még a szocialista kormányok alatt épült föl, amikor az Index a kritikus és megbízható hírlap imázsát megteremtette.

Ezt az Indexet szüntetik meg most éppen. És ezt már nem is lehet pótolni.

Nem pótolhatja a 444 sem, hiába ambíciója ez hét éve. Ez a „pótlás”, beugrás ma már szinte lehetetlen, sok ok miatt: az a méret, az az olvasói tábor történeti és anyagi okokból sem teremthető újra. 

A nem pártüzeneteket továbbítgató, nem politikai megrendelésre dolgozó média néhány szigetszerűségre szorult vissza. Hogy ezeket a szigeteket meg tudjuk-e tartani, az a következő nagy kérdés.

Az elmúlt tíz év választási eredményeiből és közvéleménykutatásaiból látható, hogy van legalább hárommillió (de lehet hogy négy is) magyar, aki semmilyen formában nem hajlandó fogyasztani az Orbán-féle virtuálisvalóság-gyár termékeit. A maradék szabad magyar média sorsa ezen a hárommillió emberen múlik.

https://444.hu/2020/07/22/a-lancra-vert-index

 

Azt ígérték az Index főszerkesztőjének: „kap egy méltányos összeget, ha hallgat”

A szerda délutáni szerkesztőségi állománygyűlés után részletek derültek ki az Index főszerkesztőjének szerdai menesztéséről, és a 444 megszerzett egy felvételt is Dull Szabolcs utolsó állománygyűléséről.

Dull Szabolccsal, a lap főszerkesztőjével Bodolai László, a tulajdonos Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke - ügyvédje jelenlétében - szerda délelőtt közölte, hogy távoznia kell a lap éléről. Találkozójukra egy szerkesztőségen kívüli helyszínen került sor. Ide Bodolai „pénzügyi kérdések” megvitatására hívta Dullt.

Bodolai, akinek hivatalos magyarázatát a döntés mögött itt lehet elolvasni, Dullnak azzal indokolta a lépést, hogy a szerkesztőség függetlenségét jelző barométer átállítása, továbbá a szerkesztőség által kiadott elmúlt néhány heti szolgálati közlemények rontják a cég megítélését és üzleti kilátásait. 

Onnan lehet erről tudni, hogy Dull az eset után állománygyűlést hívott össze az óbudai szerkesztőségben, és ott beszámolt a történtekről. Mire a kirúgott főszerkesztő visszaért a szerkesztőségbe, az indexes munkatársak már olvasták a kiadó közleményét, és a sajtóban is megjelentek a döntésről az első cikkek. A gyűlésről felvétel is készült: 

Az állománygyűlésen Dull beszámolt a találkozó részleteiről, és elmondta: Bodolai felajánlott neki egy rendkívül méltányos összeget a hallgatásáért cserébe, azaz ha közös megegyezéssel távozik a vállalattól. 

Ezt állítása szerint nem fogadta el (és a kiadó közleménye szerint is menesztették, nem történt megegyezés). 

Amikor Dull ezt említette a beszédében, azzal zárta a mondatot, hogy: "Ne hallgassunk!" A távozó főszerkesztő maga is elérzékenyült, de ez többekre igaz volt a jelenlévől közül. 

Dull utalt rá, hogy az elmúlt napokban nagy turbulencia volt már a cég körül, amit házon belül többen is érzékeltek, részesei voltak.

Arról beszélt még ezen a ponton, hogy ezúttal nem a tartalmaikat támadták, hanem a szervezetet, ami alatt nyilván a kiszervezési kísérletekre, és a pénzügyi nyomásgyakorlásra célzott. Erről részletesen írtunk a 444-en, de az Index is utalt rá saját cikkekben. 

Azt tanácsolta a jelenlévőnek, hogy az előző főszerkesztő, jelenleg vezető szerkesztő, Tóth-Szenesi Attilával (TSZA) beszéljenek, mielőtt döntést hoznak a jövőjükről. Dull szerint nem Bodolai önálló döntése az, hogy kirúgta őt, és úgy beszélt erről, mint ami a jelenlévők előtt is tényszerű állítás. Azt is mondta: mindenki felelőssége, hogy kiderüljön, mi történt az Indexben, és arra biztatta a jelenlévőket, éljenek a nyilvánosság erejével. 

Dull arra is utalt, hogy titoktartási szerződést írattak vele alá azután, hogy kitették a kiadó igazgatóságából. Erre a lépésre azt követően került sor, hogy kiszivárgott: a cég szerződéseit kezelő háttércég, az Indamedia külsős szakértőket kért fel a szerkesztőség átszervezésére. 

A főszerkesztő menesztése pillanatában letiltották a szerkesztőségi levelezőlistáról. Kerestük Dullt a bejelentés után, de nem akart még nyilatkozni. Az Indexen megjelent közleményben mondott pár mondatot. Abban ez áll: 

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.”

A lapnál egyelőre nem neveztek ki új főszerkesztőt. Annak személyéről az új igazgatóság hoz majd döntést. A kiadó új vezérigazgatója Szombathy Pál igazgatósági tag, a Magyar Hírlap korábbi főszerkesztője, a DigiSport műsorvezetője lett. 

https://444.hu/2020/07/22/azt-igertek-az-index-foszerkesztojenek-kap-egy-nagyobb-osszeget-ha-hallgat

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9616044138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása