He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Elbukott a CEU pávatánc megint?

2019.12.18. 16:00 guma

A bajor állam közölte: a magyarok miatt nem egyezett meg a CEU a müncheni egyetemmel

A kooperációs egyezmény a Technische Universität München (TUM) és a Central European University (CEU) között mindkét fél által kifejezetten azzal a feltétellel lett megkötve, hogy a CEU Magyarországon nemzetközi diplomákat adhat ki. Ez jelenleg nincs így. Konkrét tervek a projektekről, tartalmakról, támogatási összegekről vagy professzori állásokról ezért eddig nem léteznek. A magyar kormánykijelentéseknek, miszerint a bajor oldal viseli a felelősséget azért, hogy a tervezett kooperáció eddig nem jött létre, (…) semmilyen alapja nincsen. Miután a tervezett kooperáció létrehozásához kifejezetten szükséges feltétel csak egy magyarországi törvényváltoztatással és így a magyar törvényalkotó által eszközölhető, ezért a bajor államkormány egyelőre nem lát saját lehetőséget a kooperáció előmozdítására

– közölte a bajor kormány egy hivatalos válaszban arra, hogy miért akadt meg a tárgyalás a Müncheni Egyetem és a magyar kormány között a CEU ügyében.

Az Orbán-kormány márciusban jött elő azzal a tervvel, hogy a CEU mégis Magyarországon tud maradni, ha megállapodást kötnek a müncheni műszaki egyetemmel, és onnantól kezdve a budapesti egyetem nem csak magyar-amerikai, de német is lesz.

A megállapodásra akkor azért volt szükség, mert a Fidesz tagságát felfüggesztették az Európai Néppártban. Emiatt a pártcsalád frakcióvezetője, Manfred Weber Budapestre utazott, hogy megpróbálja feloldani a konfliktust. Orbán Viktortól három dolgot kért Weber, ezek egyike volt, hogy a CEU folytathassa a működését Budapesten. Weber konkrét megoldást is kínált az egyetem maradására: működjenek együtt a müncheni műszaki egyetemmel, ami három tanszéket adna Budapestnek, így német diplomákat is kiadhatnának, ráadásul olyan szakokon, amelyeket a magyar kormány hagyományosan jobban értékel.

A CEU lassan végleg elhagyja Magyarországot, az amerikai szakok már Bécsbe költöztek, de a müncheni együttműködésből nem lett semmi. Orbán még márciusban levelet írt a bajor miniszterelnöknek, és a CEU-val kapcsolatban ismét úgy tűnt, nem bontja ki az igazság minden részletét.

Magyarország kormányának nevében biztosíthatom, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val való együttműködés keretében semmilyen akadályba nem ütközik, a CEU – ahogyan az elmúlt két évtizedben is – kutathat és oktathat Budapesten

– írta a miniszterelnök. A tárgyalások a nyár elejére szakadtak meg teljesen, ekkor kezdett el Gulyás Gergely, aki a tárgyalásokért is felelt, olyanokat mondani, hogy attól tart, a bajor törvények tiltják, hogy a CEU amerikai diplomákat adjon ki, de érdeklődéssel figyeli a tárgyalásokat. Később Orbán többször áthárította a kérdést. Először Bécsre, ahová szerinte a CEU elköltözött, majd a bajor kormányra, de érdemi előrelépés azóta sem történt.

A mostani kérdés is és válasz úgy került elő, hogy a momentumos Donáth Anna november végén Münchenben beszélt az ügyről a szabaddemokrata parlamenti képviselő Wolfgang Heubisch-sal, aki hivatalos kérdést tett fel a bajor kormánynak az ügyben. Erre született meg a cikk elején olvasható válasz, amely szerint azért nem lépett előre semmit az ügy, mert a magyar kormány nem változtatott törvényt annak érdekében, hogy a CEU Magyarországon maradhasson.

Nem történt semmilyen konszolidáció a Fidesz Néppártban való felfüggesztése vagy az EP-választás után, a Fidesz ugyanúgy ellensége a szabad oktatásnak, a szabad egyetemnek, a szabad gondolatnak. Egyre több néppárti politikus van már ugyanazon a véleményen, mint a kizárási eljárást megindító tagpártok: a Fideszben nem szabad bízni, a Fidesszel nem lehet tárgyalni

– tette hozzá ehhez Donáth Anna.

És való igaz, hogy Manfred Weber a napokban már nyíltan beszélt arról, ellenzi a Fidesz visszafogadását a pártcsaládba, és indoklásként azt mondta: tagságának felfüggesztése óta a kormánytöbbség újabb problémás törvényeket hozott, és a CEU sorsa sem rendeződött.

Kiemelt kép: Alexander Chitsazan / CEU / MTI

https://24.hu/kulfold/2019/12/18/bajororszag-ceu-fidesz/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4215357708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása