He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Pajzsmirigybetegség diétás kezelése + A szemöldöke, pajzsmirigy betegségre is utalhat!

2019.10.16. 07:53 guma

Működészavarok és tünetek

Meglepően sok levelet kapunk az olvasóktól (elsősorban hölgyektől) különböző pajzsmirigy-tünetekkel kapcsolatosan, talán az alulműködés látszik többnek, legalábbis a levelek alapján. Megnézzük a cikkben, hogy e gyakori endokrin betegségnek van-e, lehet-e étrendi kezelése a gyógyszeres terápia mellett.

A pajzsmirigy működését stimuláló hormon a közismert TSH, melyet a hipofízis, az agyalapi mirigy termel. A TSH stimulálja a pajzsmirigy hormonjainak, a tiroxinnak, és a tirjód-tironinnak a termelését. Ez egy komplett ún. feed-back azaz visszacsatoló rendszer, mely egymásnak jelent, és normál állapotban egyensúlyt is képez.

A pajzsmirigyhormonok fő hatásai:

  • Fokozzák az alapanyagcserét
  • Serkentik a növekedést és fejlődést
  • Hatnak az idegrendszerre
  • Befolyásolják az izomműködést
  • Serkentik a kalcium-foszfát forgalmat
  • Gátolják a glikogén- és fehérjeszintézist
  • Fokozzák a szív érzékenységét, gyorsul a pulzus

Legfontosabb vizsgálatok: a fizikális vizsgálaton, és tünetek megbeszélésén túl: labor: TSH, pajzsmirigyhormonok a vérben, ultrahang, pajzsmirigy jódfelvétel – izotópdiagnosztika.

Napi jódszükséglet

Magyarországon több területen jódhiányos az ivóvíz, ezért javasolt a jódozott konyhasó alkalmazása. Lássuk a jódkérdést közelebbről:

Az étrend lényegi elemei

Hipertireózisban – túlműködés esetén:

Az étrend roboráló, energiadús, testsúlyt növelő célzatú.

Napi energiaszükséglet 60 kg-os betegen:

60x45-től – 60x55kcal = 2700-3300 kcal/nap (azaz 10800-13200 kJ).

Ami fogyasztandó:

Zsírok: rejtett zsírtartalommal: tojás, 2,8%-os tej, 20%-os tejföl, tejszín, félzsíros túró.

Fehérjék: tojás, sajt, túró, tejpor (dúsításnak). Húsok és felvágottak a szokásos mennyiségben. (ui. nagyobb mennyiségben fokozzák az anyagcserét).

Szénhidrátok: keményítőtartalmú élelmiszerek, gabonaipari termékek, liszttel készültek pl. tészták, burgonya, rizs, főzelékek.

Vitaminok: A- és B-vitaminok mennyisége fontos, az előbbi csökkenti a pajzsmirigyműködést, a B1-vitamin méregtelenít.

Ásványi anyagok: káliumban gazdag (pl. tej, banán, aszalt szilva, mazsola, burgonya, sárgarépa)

Hipotireózisban – csökkent működés esetén:

Mivel itt jellemző a súlygyarapodás, más a gondolatmenet. Megelőzésben szintén szerepet kap a jódozott só fogyasztása.

Étrend: a fehérjék és vitaminok fogyasztását kell emelni, pl. tej, tejtermékek, sovány húsok, friss érett gyümölcsök, nyers zöldségfélék.

forrás: Szalka-Lidwurm-Nógrádi: A képzett beteg nagy diétáskönyve

Forrás: EgészségKalauz
https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/hormonalis-betegsegek/pajzsmirigybetegseg-dietas-kezelese/w3m43vj

Ha ilyen a szemöldöke, pajzsmirigy betegségre is utalhat!

A leggyakoribb pajzsmirigy betegségek jellemző tüneteit már mi is felismerhetjük. Ezekre figyeljen!

Átlagos, hétköznapi tünetek is utalhatnak arra, hogy valami nincs rendben a pajzsmirigyünkkel. Tudja meg, mire érdemes gondot fordítania!

Túlsúly/alacsony súly

A pajzsmirigyzavarok az esetek többségében testsúly változással is járnak. Pajzsmirigy-alulműködés esetén normál étvágy mellett plusz kilók rakódnak a betegre, míg pajzsmirigy-túlműködés esetén az illető egyre csak fogy. A túlsúly, illetve a túlságosan is vékony testalkat gyorsan szemet szúr a szakembernek, akiben felmerülhet a pajzsmirigyzavar gyanúja-főleg, ha egyéb tünetek is társulnak hozzá.

Ritka szemöldök

A pajzsmirigy alulműködés egy gyakori, ám indokolatlanul keveset hangoztatott tünete a ritkuló szemöldök, főleg annak a vége felé. Ez az úgynevezett Hertoghe-jel, melyet Eugene Hertoghe-ról, a híres pajzsmirigy kutatóról neveztek el.

Hajhullás

Nem csak a szemöldöknél figyelhető meg ritkulás, hanem bizony a hajnál is. Leggyakrabban alulműködés esetén lép fel fokozottabb hajhullás, ám túlműködéskor sem kizárt. A hajhullás jelentkezhet az egész területen, de akár foltokban is.

Kidülledt szemek

A pajzsmirigy túlműködéssel járó Graves-Basedow kórra gyakran a jellegzetes szemtünetei hívják fel a figyelmet. Ekkor ugyanis a szemgolyó mögött kötőszöveti duzzanat jön létre, melynek hatására a szemgolyó kidülled. A probléma nem csupán esztétikailag lehet zavaró, de hátráltathatja a szemhéjak tökéletes záródását, valamint szemszárazságot is eredményezhet.

Barázdás körmök

A körmök igen nagy jelzésértékkel bírnak szervezetünk működésével kapcsolatban, hiszen állapotuk utalhat különböző betegségekre és vitaminhiányra is. Pajzsmirigy alulműködés esetén a körmök gyengévé válnak, gyakran letörnek, valamint gyakori, amikor hosszanti barázdák tarkítják a felületüket-ezek az úgynevezett Beau-féle csíkok. Túlműködéskor pedig a köröm látványosan eltávolodhat a körömágytól, ugyanis ekkor fokozottabbá válik a sejtmegújulás.

Sok múlik az étrenden, kattintson a pajzsmirigy betegek diétájáért!

Álmos tekintet, ödémás szemek

A pajzsmirigy alulműködés gyakran társul álmossággal, fáradtsággal. Ez természetesen a beteg tekintetén is meglátszik, ám az álmos szemeket emellett a szemek környékén megjelenő ödéma is eredményezheti. Ennek oka, hogy az állapot fokozott vízvisszatartással is járhat, ami miatt akár az egész arc ödémássá, puffadttá válhat, és ez gyakran szemet szúr az orvosoknak is.

Hámló, sárga tenyér

A ritkuló szemöldökhöz hasonlóan szintén indokolatlanul sokan átsiklanak a száraz, sárgás árnyalatú tenyereken is, pedig ez a panasz Hashimoto-betegséget is jelezhet, ami pajzsmirigy alulműködéssel jár. Ekkor ugyanis a béta-karotin nem képes A-vitaminná alakulni- ez okozza a sárgás elszíneződést.

Természetesen annak ellenére, hogy a problémának olykor jól látható jelei is vannak, a pontos diagnózis csakis laborvizsgálattal állítható fel, melynek során figyelembe veszik a T3, T4, a TSH és szükség esetén az ATPO szintjét is. Amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigyzavar, úgy legtöbbször gyógyszeres kezelés indokolt, ám súlyosabb esetben izotópos terápiára vagy műtétre lehet szükség.

Forrás: EgészségKalauz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2615061178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása