He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Október 6

2019.10.06. 05:03 Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül)

Lőpor és golyó általi halállal halt (reggel fél hatkor): * 1. Lázár Vilmos, főtiszt (ezredes), * 2. Gróf Dessewffy Arisztid, tábornok, * 3. Kiss Ernő, tábornok, * 4. Schweidel József, tábornok,

12 katona állt fel velük szemben töltött fegyverrel, parancsnokuk kardjával intett és a lövések eldördültek. Kiss Ernő kivételével mindhárman élettelenül buktak a földre. Kiss Ernőt csak a vállán érte a lövés, ezért három katona közvetlenül elé állt, és mindhárman újra tüzeltek.

Kötél általi halállal halt (reggel hat óra után): * 5. Lovag Poeltenberg Ernő, tábornok, * 6. Török Ignác, tábornok, * 7. Lahner György, tábornok, * 8. Knezić Károly, tábornok, * 9. Nagysándor József, tábornok, * 10. Gróf Leiningen-Westerburg Károly, tábornok, * 11. Aulich Lajos, tábornok, * 12. Damjanich János, tábornok, * 13. Gróf Vécsey Károly, tábornok,

Vécsey Károly büntetését azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie társai kivégzését, mert őt akasztották fel utolsónak. A vértanú tábornokok sorban elbúcsúztak egymástól, Vécseynek már nem volt kitől búcsút vennie, ezért Damjanich holttestéhez lépett és megcsókolta Damjanich kezét.

A kivégzést követően elrettentésül az elítéltek holttetemét közszemlére tették ki. Október 6-án este az agyonlőtt tábornokokat a sáncárokban, a felakasztott vértanúkat pedig a vesztőhelyen temették el. Mivel a kivégzettek ruhái a hóhért illették, ezért a felakasztottak testét levetkőztetve a bitófa tövébe helyezték, majd melléjük döntötték a bitófák oszlopait

2010.10.06-os poszt a blogról + kiegészítve egy most előkerült levéllel!

Féltestvérének írt halála előtt az aradi vértanú: előkerült a búcsúlevele

494a003bf2dd518f5f4f62dad5110503.jpg

Kiss Ernő búcsúlevelét korábban magántulajdonban, a kutatástól elzártan őrizték.

kiss-erno-bucsulevel-2

Kiss Ernő altábornagy, az aradi vértanúk egyikének eddig ismeretlen búcsúlevelét mutatták be a Magyar Nemzeti Levéltár - MNL - Országos Levéltárában szerdán Budapesten. A történelmi jelentőségű, német nyelvű, autográf levelet a Központi Antikvárium árverésén vásárolta meg a levéltár az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

A dokumentumot korábban magántulajdonban, a kutatástól elzártan őrizték. Kiss Ernőnek eddig két búcsúlevele volt ismert. A szerdán bemutatott, 1849. október 5-i keltezésű levelet Kiss Ernő féltestvérének, Juliana von Leeuwen bárónőnek címezte, aki a dokumentum szerint udvari kapcsolatai révén próbált segíteni fivérén.

Kiss Ernő búcsúlevele

A levélben a tiszt hitet tesz a Habsburg uralkodóház iránti hűsége mellett, valamint arról ír, hogy megpróbált közbenjárni a két birodalomfél közötti béke érdekében, és hiába kérte elbocsátását a magyar kormányzattól. Utóbbi állítást más történelmi adatok is megerősítik, eszerint 1849. januárban folyamodott elbocsátásért, amit Kossuth Lajos egy udvarias, de határozott levélben megtagadott.

Igazi katona volt

Kiss Ernő végig kitartott a szabadságharcban, talpig férfi, igazi katona és keresztény volt - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából összehívott sajtótájékoztatón, amelyen átadta a dokumentumot a levéltárnak. A miniszter felidézte: a többi aradi vértanúhoz hasonlóan, bár megtehette volna, Kiss Ernő nem menekült el a felelősségre vonás elől.

Mivel császári erők ellen nem vezényelte a csapatait, az ítéletét kötél helyett golyó általi halálra módosították. Az ítélet végrehajtásakor az első golyó a vállát találta el, ezután maga vezényelt újabb sortüzet a kivégzőosztagnak. A most átadott búcsúlevélben arra kéri féltestvérét, hogy ne haragudjon senkire, és bocsásson meg ellenségeinek - tette hozzá Kásler Miklós.

Kossuth Lajos megbecsülte

A háromoldalas levél tartalmi elemeiben megegyezik a korábban is ismert búcsúlevelekkel - mondta el az eseményen Németh György főlevéltáros. Hozzáfűzte: az altábornagy dúsgazdag örmény családban született, egyike volt a kevés magas rangú császári tisztnek, akik átléptek a magyar honvédségbe, és végigszolgálták a szabadságharcot. Ezért Kossuth Lajos mindvégig nagy megbecsüléssel övezte.

Kiss Ernő a magyar huszáreszmény megtestesítője volt. A szabadságharc kezdetétől a szerb felkelők ellen harcolt, nevéhez fűződik az első jelentős magyar győzelem, a perlaszi szerb, megerősített tábor elfoglalása. A pákozdi csata előtt majdnem őt bízták meg a magyar fősereg irányításával. Az 1849. januári pancsovai vereség után lemondott a délvidéki hadtest irányításáról, ezt követően adminisztratív munkát végzett, és több ízben is helyettesítette a hadügyminisztert - idézte fel Németh György.

Hangsúlyozta: ítéletét elsőként hirdették ki az aradi tizenhármak közül. Kivégzése után tisztiszolgája titokban kihantolta, és álnéven temette el az aradi temetőben. Néhány hét után Katalinfalván temették újra, itt 16 évig nyugodott, majd az eleméri családi kriptában lelte meg végső nyughelyét.

Ö. Kovács József, az MNL főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón kiemelte: az 1848-49-es szabadságharc az egyik legfontosabb sorsforduló a magyar történelemben és nemzeti emlékezetben. Az aradi vértanúk példaképet jelentenek a magyarok minden nemzedéke számára, minden hozzájuk kötődő emlék és információ a magyar nemzeti identitás szerves része.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

https://femina.hu/terasz/kiss-erno-bucsulevel/

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr942350171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2010.10.06. 11:11:20

Komoly munka!

Szép és tömör összefoglaló. Kösz!

Donna (Cara)mba 2010.10.06. 11:17:26

Szia, Mackó! Hálásan köszönöm, hogy nem feledkeztél meg 1849 október 6-ika gyászos napjáról!
Ez is velünk történt!

Köszönjük az akkori osztrák és orosz nagyhatalmaknak. Az orosznak különösképppen: mivel nekik még 'útjukban' sem voltunk, hogy ennyit ért a tiszti és emberi becsületszó.

Ha még élne a magyarok Öregistene, talán megbeszélné azzal az ökumenikussal, hogy hát hogyan is van ez? Miért kellett az orosz cári seregeknek bevonulniuk Magyarországra? Hisz akkor még területet se kaptak érte...

Csak a hecc kedvéért? Hogy aztán majd 50 év se teljen el, és az Osztrák-Magyar Monarchia ellen vessék be befolyásukat, hadaikat? Akár cári, később már lenini birodalomként?

A cári orosz segédcsapatok nélkül lehet soha nincs Világos, nem jön létre de facto és de iure a "kiegyezésként" becézett, 1867-ban kialakult Osztrák- Magyar monarchia, hanem egy független Magyarország lett volna Közép-Európa térképén, akinek nem lett volna se oka, se katonai potenciálja megtámadni a fél világot, és nem tör ki az I. világháború.

Csak nem ettől félt az akkori orosz elit? Meg a fejekben már talán létező Antant-szellemiség? Hiszen a "kor-szava" előbb jelenik meg, mint a tett maga. A kor-szava pedig az volt: elpusztítani az akkor még erős Közép-Európát.

Tudom én, mennyire megvetendő a "lehet" felvetése a történelemben!
De ha nincs miképp lehetett-lehet-kérdés, csak a megtörtént tények, akkor utólagos szempontból nézve eleve elrendelt volt az egész történelem, beleértve oly sok emberírtást.

Ha nincs jogosultága a lehetnek, akkor nincs jogosultsága sajnos annak a kérdésnek se: miképp történhetett meg mindez? Akkor csak a mindebe beletörődésnek van jogosultsága. DE AKKOR KIVÉTEL NÉLKÜL MINDEN NÉPNEK, ETNIKUMNAK, EGYÉNNEK!

Tisztán, tudományosan. Objektíven. És pont.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.10.06. 11:40:41

@Donna (Cara)mba: Természetesen nem feledkeztem meg erről. Viszont a gondolkodásoddal nem értek egyet.
Ugyanis nem az oroszok voltak az elsők, akik ezt a szerződést felrúgták, hanem nem egészen 4 év múlva az Osztrák császárság, személy szerint I. Ferenc József köpte szembe az oroszokat azzal, hogy a többi európai állammal karöltve a törökök mellett avatkozott be ebbe a háborúba. (Mondjuk az is igaz, hogy azzal, hogy I. Miklós cár elfoglalta Moldvát és Havasalföldet, a Habsburg-birodalom territóriumát sértette. Ugyanis, bár Török terület volt, mindig az Osztrák (Illetve korábban Magyar) érdekszférába tartozott ez a terület. Ezzel került először összetűzésbe a két nagyhatalom. A Krími háború kiélezte ezt. Ekkor I. Miklós cár levelet is írt Ferenc Józsefnek, hogy hátba döfte a cárt, mert a cár segített neki a magyarok ellen, és ez a hála.
Egyébként a külföld azért ítélte el a magyarokat legjobban 49-ben, mert a Magyar Országgyűlés kimondta a Habsburg ház trónfosztását. (Természetesen ez az oktrojált alkotmány és a februári pátens után volt. Mindegyik ok-okozat.) És bármennyire is reformkor volt ez az időszak Európában, mégis az európai uralkodók, akik közeli rokonságban álltak a Habsburg házzal, nem hagyhatták ezt a trónfosztást, mivel a Habsburg ház már ekkor évszázadok óta igényt tartott a koronára. Úgyhogy az erő-ellenerő gondolkodásában nem ekkor történt meg a nagy hiba. Talán már Mátyás uralkodásánál. Aki, mint tudjuk, nagyon erős kezű uralkodó volt. (Mindamellett azzal, hogy évente szedte be az 5 éves rendkívüli hadiadót, szinte tönkretette a Magyar gazdaságot. - És, ha jól tudom, ezt a nemesek is fizették. Azért az nagy szó, hogy tönkreteszi annak az államnak a gazdaságát, amely Európa aranykészletének több mint 3/4-ét, ezüstjének 2/3-át adta.) Ezért, mivel Corvin Jánost nem fogadták el a rendek, egy olyan uralkodót választottak, aki megfelelt a céljuknak. És ez a Respublika-ból származó lengyel király, II. Ulászló volt, aki csak a rendekkel együtt uralkodhatott, hiszen az államkassza nem a legjobb állapotban volt. Mondjuk, inkább a lengyel dolgokkal törődött. Ott sem volt egyszerű királynak lenni, mivel a Szejm, az ottani rendi gyűlés úgy épült fel, hogy akár egy nemes vétója elég volt minden törvény/gondolat elsöpréséhez.
Viszont, mivel nem volt erős központi hatalom, nem volt, ami a Dél felől jövő törököket megállítsa. A Zsigmond által elkezdett, és Mátyás által folytatott déli végvárrendszer kiépítése nem folytatódott, az ott szolgáló katonák nem kaptak zsoldot, tehát a környező falvakat fosztogatták. És ezért, mert nem volt erős központi hatalom, mert a nemesség a saját pecsenyéjét sütögette, ezért a török szépen bekebelezett bennünket. És még ekkor sem volt elvesztve minden. a Mohácsi csatát is úgy vesztettük el, hogy
1. a Szapolyai sereg nem érkezett meg. (Most nem firtatom azt, hogy miért, állítólag Szegednél várakozott.)
2. a janicsárok megfutottak, a tüzérséget áttörte a magyar nehézlovasságok, mivel a törökök még nem, álltak fel, mikor a magyarok támadtak. Ez jó is volt, csak avval nem számoltak, hogy a gyalogság, amely minden harcban a terület elfoglalás a feladata, látta, hogy a janicsárok megfutnak, ezért elkezdett fosztogatni. A törökök pedig összeszedték magukat, és visszatámadtak. Így király nélkül maradt az ország.
Szóval sok minden közrejátszott a hazánkban ahhoz, hogy ez legyen, ami. Évszázadokkal ezelőtt elkövetett hibás lépések vezettek el ide.
Kicsit lehet, hogy összeszedetlen voltam. Most megyek vissza dolgozni.

Donna (Cara)mba 2010.10.06. 12:03:08

@Ásó[Mosó]maci: Szia, Mackó!

A KBM-et csöszögeted?:)))))))

Én mán minden hosszab lélegzetű hszm-et kijelölöm, oszt Ctrl C

Nem bízok a politikában, akkor hogyan bízhatnék a KBM-ban;-DDDDDDDDDDDDDD

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.10.06. 12:06:07

@Donna (Cara)mba: Kijelöltem. De egy pont helyett inkább írtam egy KBM-t, hátha ettől jobban megijed.

És lőn :-D

Donna (Cara)mba 2010.10.06. 12:13:30

@Ásó[Mosó]maci: Te vagy a szakember, úgyhogy nem is szállok vitába veled:)

Amúgy én se éppen a Monarchiánál kezdtem vót bukásunk történetét, csak én se akartam vegigmenni néhány évszázadon:)

Ettől függetlenül, mint nem szakember, csak gondolkodó amatőr, nem vagyok híve a kiegyezésnek. Persze, megtörtént, tudom, erre gyütt a szög meg a koporsó az én véleményem szerint, a százezerszámra Piavénál, Doberdónál hiábavalóan elesett magyar (nem csak magyar, hanem bosnyák, horvát, szlovén)katonákkal. Meg ami még utána következett...

56-ot is egy úgymond "kiegyezés" követte, és ez baj, mert ilyenkor nem láthatjuk az ellenség arcát: béke- és viszonylagos jólétethozó maszk mögé rejtőzik.

Pusztán magánvélemény, semmi több.

Donna (Cara)mba 2010.10.06. 12:14:24

@Ásó[Mosó]maci: A KBM az a varászszó, ezek szerint? :))))))))
Én is használni fogom:)

Donna (Cara)mba 2010.10.06. 14:02:29

Elmentem én is dógzni a hazáér:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.06. 15:42:31

Hú, akartam, de köszke, hogy csináltad helyettem.

Az mondjuk hibás, hogy nem voltunk a ruszkik útjában. Összkontinentális egyezmény volt a monarchiák vezetői között, hogy bármifajta forradalmi hevületet letörnek a kontinensen, a jakobinusok és Napóleon ámokfutásából okulva. Így jártak pl. a carbonarik is. Szal ha közvetlenül nem is, közvetve igenis útjában álltunk a kontinentális hatalmi játszmáknak. Domino-elv a 20. sz.-ból, ha ismerős. Osztrákok nehezen bírtak el velünk, hát "telefonoztak" misamackónak, aki persze jött, mert ugye meg volt beszélve.
Szomorú a porszem élete....

Marcellusca 2010.10.06. 16:56:59

Én nemrég jártam Pákozdon az emlékműnél (is) meg a KEMPP-ben (kempp.hu/).
A csatáról is és az események hátteréről is mondtak érdekes információkat.
Pölö: Jelasiccsal majdnem nem vették fel a harcot, mert császári zászló alatt vonultak és a magyar katonák nem a császár ellen akartak harcolni.
Csak még időben szóltak nekik, hogy az nem "A" császári sereg, hanem a horváth bán által verbuvált had.

Marcellusca 2010.10.06. 17:00:47

@neccharisnyás útonálló: Kézcsók, Kisnaccsád! :)))

Illen az, ha csak egy porszem vagyunk az élet és a történelem viharaiban. :)

De még mindig létezünk!!!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.06. 17:05:54

@Marcellusca: Naná! Szívósak vagyunk, mint a törek!
Szép napot az úrnak! :)

guma 2019.10.06. 06:02:58

.
mérnők!

itt van egy nem működő videó ami az adminban nincs :((((

nem csinálnál valamit?

(vagy a gépem szórakozik velem???)

guma 2019.10.06. 10:26:01

ügyes vagy! :)

ki is vettem a képet, mert így is jó.

guma 2019.10.06. 10:45:16

.
OK!
meghallgattam! jó.
a képet lejjebb tettem vissza.
(de valóban szarakodik a gépem, tehát ...)
süti beállítások módosítása