He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Tragikus szerelem: Domján Edit és Szécsi Pál

2019.08.09. 07:51 guma

Szécsi Pál és Domján Edit csak csúsztak lefelé

Legendás szerelem lángolt fel 1972-ben Szécsi Pál és Domján Edit között. Tragédia lett a vége, az énekes 30, a színésznő 40 éves korában vetett véget az életének.

Sok volt bennük a közös, az ézékenység, a nehéz gyerekkor, az önbizalomhiány, a tehetségükkel szembeni kétely, talán emiatt volt annyira mély a köztük kialakult szerelem, amely csak tíz hónapig tartott, de a 20. századi magyar művészet egyik legvitatottabb kapcsolatává nőtte ki magát.

Domján Edit egy munkásember és egy parasztasszony gyermekeként látta meg a napvilágot, nagy szegénységben nevelkedett, de mivel az iskolában hamar kitűnt, egyenes útja vezetett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Szécsi Pál 12 esztendővel később született, 1944-ben, nyelvkutató édesapját a második világháború utolsó napjaiban agyonlőtték, anyja, három gyermekét hátrahagyva az Egyesült Államokba disszidált, a két lány és Palika nevelőszülőkhöz, majd állami gondozásba került.

16 évesen segédmunkás, később raktáros lett, egy vállalati rendezvényen figyeltek fel eleganciájára, sármjára, innen került a kifutók világába, elismert férfimanöken lett. Az egyik divatbemutató után egy lokálban elénekelt néhány számot, és újra szerencséje lett, ahogy a gyárból a divatvilágban találta magát hirtelen, úgy most is gyors volt a váltás: Majláth Júlia énektanárhoz került, aki nem sokkal később beajánlotta a Magyar Televízió Táncdalfesztivál című műsorába. Ennek köszönhetően, 1967-ben lett országszerte ismert.

Amikor a 39 éves Domján Edit és a 27 esztendős, a nők által körülrajongott, de valójában gyermeki lelkületû Szécsi Pál találkozott egymással egy közös munka kapcsán, villámgyorsan egymásba szerettek. A környezetük nem nézte jó szemmel a két labilis ember kapcsolatát, nehezen fogadták a nagy korkülönbséget, de őket ez nem zavarta, ők valóban „két összeillő ember” volt, ahogy Szécsi Pál egyik dalában énekelte.

De hiába rajongtak egymásért, egyikük sem tudott átlépni a saját korlátján. Szécsi Pál fel-felbukkanó depressziója, a feszültséget oldó italozása épp úgy gondot okozott, mint Edit bizonytalankodásai. Se veled, se nélküled kapcsolatuknak több dolog egyszerre vetett véget: a színész elhidegült Edittől, aki az énekes alkoholizálását gyakran szóvá tett.

Palika már kifelé tartott a kapcsolatból, amikor egy rettenetes dorbézolás után Edithez vitték fel a részegségtől ájultan. Edit hiába szerette, összepakolta a holmijait, és véget vetett kapcsolatuknak. Pár napra rá levelet írt Palika nővérének, Katinak, aki később könyvet is szentelt testvérének és ennek a nagy szerelemnek, Edit levelében arra kérte a nővért, hogy vigyázzon Palikára.

A színésznő, ahogy fiatalon megfogadta, 40 évesen öngyilkosságot követett el – nem akart megöregedni –, Szécsi Pál alig másfél évvel később, kilencedik öngyilkossági kísérletébe halt bele. Gyermekük nem születhetett meg, Domján Edit terhességét megszakíttatta…

http://www.borsonline.hu/celeb/szecsi-pal-es-domjan-edit-csak-csusztak-lefele/87951

Domján Edit és Szécsi Pál (Riport műsor)

Domján Edit-Szécsi Pál: egy szerelem tíz hónapja

Talán egy szerelmespár története sem izgatta annyira a XX. századi hazai közvélemény fantáziáját, mint a külön-külön is méltán népszerű Domján Edit-Szécsi Pál kettősé. Viharos, de annál intenzívebb kapcsolatuk 1972 januárjától nem tartott ki az év végig sem, mindössze 10 hónapot ért meg. Viszonyuk rövidsége, illetve érzelmi életük vehemenciája hasonlít reneszánsz-kori elődjeikére, a veronai Rómeó és Júlia pároséra, igaz, utóbbiak nem szakítottak egymással. Abban azonban nagyon is közös a sorsuk, hogy mindkét pár minden tagja önkezével vetett véget életének.

Sárga rózsa-offenzíva

Szécsi Pál nővére, Szécsi Katalin úgy emlékszik, hogy egy 1972. januári közös fellépés során ütött be a mennykő Domján Edit, az ünnepelt színésznő és Szécsi Pál, a nem kevésbé körülrajongott táncdalénekes szívébe, Szécsi pedig az előadás után bogárhátú Volkswagenjével hazafuvarozta Editet. Már az elején megegyeztek abban, hogy nem becézik egymást, Szécsi Pál nem mondja Domjánnak, hogy „Editke”, ahogy legtöbben szólították, míg Domján Edit nem „Palikázta” Szécsit.

Megismerkedésükkor kiderült, hogy Szécsi régóta nyomon követte Edit pályafutását, még a Latinovits Zoltánnal előadott indiai rádiós szerelmes mesejátékára is emlékezett. Edit is előszeretettel hallgatta már korábban Pali dalait, amit el is mondott neki, s ebbe állítólag Pali belepirult. Megismerkedésükkor a Vígszínházban éppen futó Az esőcsináló című darabról is beszélgettek, ami – hogy, hogy nem – egy lány szerelembe eséséről szól.

Elválásuk után még aznap éjjel heves udvarlásba kezdett Szécsi, felhívta otthonában a színésznőt, másnap reggel pedig sárga rózsával várt rá, és elvitte egy panorámás hotelbe reggelizni, ahol parasztráttontát ettek, közben pedig Edit megkérte Pált, legyen a partnere a rádió Ablak című műsorában egy duettben. Így énekeltek aztán a Léni néniből együtt egy betétdalt, a megbeszélés örömére pedig egy jót hógolyóztak a reggeli után. (Később is elzarándokoltak ide, ahová egyszer az ajándékba adott selyemkendővel bekötött szemmel vitte Editet vacsorázni.) Pali telefonhívásai rendszeressé váltak, farkasordító januári éjjeleken telefonfülkékből jelentkezett Editnél, és az is előfordult ekkoriban, hogy sárga rózsát helyezett a küszöbére anélkül, hogy becsöngetett volna hozzá.

A telefonálások arra jók voltak, hogy elmeséljék egymásnak élettörténetüket, ezek során derült ki Edit számára, hogy Pali tíz hónapos volt, amikor az apját a második világháborúban agyonlőtték, mezőtúri nevelőszülőkhöz, majd anyja 1956-os disszidálása után állami gondozásba került, később segédmunkás, kabinos, raktáros, nyomdai betanított munkás lett, ezt követte a kifutó és a táncdalénekes pálya.

CSATÁRI BENCE ÍRÁSÁNAK FOLYTATÁSA A MÚLT-KOR TÖRTÉNELMI MAGAZIN TÉLI SZÁMÁBAN

https://mult-kor.hu/cikk.php?id=40270

Domján Edit és Szécsi Pál kapcsolata a népszerű műsorban indult

Domján Edit és Szécsi Pál – érdekességek a pár kapcsolatáról.

1969-re talán a sok munka, talán a siker nem egyforma mivolta okán, de felborul, a korábbi harmonikus egyensúly Kaló Flórián és Domján Edit között, és a válás mellett döntenek. Innentől fogva szinte, nem nagyon van ideje Editnek a magánéletre. Néhány futó viszony inkább zárkózottá, és befelé fordulóvá teszi.

1972 januárjában, a Magyar Rádió Ablak című műsorában találkozik Szécsi Pállal, a kor kedvelt énekes-sztárjával személyesen először. A találkozás kölcsönös szimpátiával zárul, és ez a szimpátia rövidesen szerelemmé izzik. Afféle szerelem első látásra – románc alakul ki közöttük. Domján eljár Szécsi fellépéseire, elemzi színpadi mozgását, és koreográfiai ötletekkel segíti, korrigálja, segíti, javítja kiejtését, mozgáskultúráját. Januártól-októberig tart a nagy szerelem. Szécsi nagy megtiszteltetésnek tartja a híres színésznő szerelmét kezdetben, de idővel mások pikirt megjegyzéseinek hatására,(a nagy korkülönbségre utalva), eltávolodik a művésznőtől. Szécsi Pál, a közvetlen közelében élő barátok befolyására hallgatva elhagyja októberben Editet.

A nagy korkülönbség mondják, vagy Szécsit zavarja Edit ostorozása, Pali erős alkoholizálásai miatt, (kérleli az italozás csökkentését), ma már nehezen kideríthető az igazság, a lényeg viszont tény: Szécsi Pál elhidegül némiképp Edittől. A szakítást mégis Edit kezdeményezi. Egy eszméletvesztéssel járó alkoholos éjszaka után Edithez viszik Szécsit, akit már egy hete nem látott. Edit aggódik, orvoshoz akarja vinni, de Szécsi hallani sem akar róla, felszólítja a holmijai elvitelére. Szécsi nem mozdul, Edit összeszedi a holmiját és kezébe adja, valamint felszólítja távozásra, amit Szécsi apatikusan végrehajt. Ezzel korántsem tekinti Edit befejezettnek a dolgot, de lezártnak igen. Levelet ír napok múlva Pali nővérének, akit megkér, vigyázzon öccsére. Szeretete nem elzárható és újra kinyitható csap, az állandó marad továbbra is, pusztán a magánéleti zavaros gyötrődések végére tesz pontot Domján.

https://szerelmeszene.hu/domjan-edit-es-szecsi-pal-kapcsolata-nepszeru-musorban-indult/

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9314976218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszti..... 2019.08.09. 23:45:41

Elolvastam, meghallgattam.
Egyikük sem a szakítás miatt végzett magával.

guma 2019.08.10. 11:39:43

@eszti.....:

az a durva, hogy a nagyon jól "értesült" bulvár mindent tudó, értő egyszerű nép tábora, Domján halálát többnyire rávarrta Szécsire...
(emlékszem egy fellépésére, amikor majdnem sírva mesélte a zenekarnak, hogy megkéselték az olaszoknál ez miatt...)
süti beállítások módosítása