He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csodálatos az alternatív világunk - a múlt hétről, hír, esemény, vélemény gyüjtemény

2019.07.20. 01:55 guma

Orbán letagad kétszázezer éhező gyereket

„Magyarországon nincs éhező gyermek, mert aki óvodába, iskolába jár, az kap étkezést” – mondta a magyar miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiós nyilatkozatában. Debreceni tudósítónk személyes hangú írása.

Gyermek nyomor és éhez van bármit is állít Orbán Viktor

Kétszázezer magyar gyermek időszakosan éhezik  A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány idei Gyermekjogi jelentésében az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének adatai nyomán arról ír, hogy a magyar gyerekek 33,6%-át fenyegeti szegénység vagy társadalmi kirekesztettség. Az UNICEF és az Eurostat adatai alapján tudható az is, hogy a magyar gyermekek közül mintegy ötvenezren tartósan, kétszázezren időszakosan éheznek, és még ennél is többen alultápláltak, további százezrek asztalára legfeljebb kenyér, tészta és krumpli kerül.

Bár a pontos adatokat a kérdés összetettsége miatt nehéz megbecsülni, az országban máig húsba vágó problémát jelent a gyermekéhezés. A megdöbbentő nagyságrendet azonban már önmagában is sokan fenntartással fogadják, hiszen a mindennapokban nem találkoznak a jelenséggel, vagy fel sem ismerik, ha a csend mögött nagy baj lapul.

Nem feltétlenül az afrikai éhezőket kell magunk elé képzelnünk, ha a magyarországi gyermekéhezésre gondolunk, a probléma különböző súllyal van jelen az egyes térségekben, illetve közösségekben. Vannak ugyanis olyan családok, ahol átmenetileg kiesik a munkajövedelem, vagy tartósan alkalmi munkából élnek a szülők, és csak a családtámogatási összegek jelentenek csekély, rendszeres bevételt számukra, továbbá sajnos az egyszülős családoknál is előfordulhat ilyesfajta ideiglenes anyagi nehézség. Noha a statisztikákban ezt lehetetlen tetten érni, az is éhezés, ami csak három napig tart.

A nélkülöző gyermek nemcsak az élelmiszerekben szenved hiányt

Talán az emberek többsége bele sem gondol, de a nélkülöző gyermek nemcsak az élelmiszerekben szenved hiányt. Sok gyermek életéből egészen egyszerűen hiányoznak a játékok, a mesék, de a saját ágy, az alapvető higiénés termékek, a tisztálkodási lehetőségek, a villany és a fűtés sem adatik meg mindenkinek, ami lelki és egészségügyi problémákhoz, társadalmi hátrányokhoz is vezet.

Ráadásul a helytelen, egyoldalú, tápanyagban szegény táplálkozás is hatalmas egészségügyi problémákat gerjeszthet. Ha egy gyermek hozzászokik az egészségtelen, cukros, sós, ízfokozókkal és üres kalóriákkal teli ételekhez, gyakran úgy üli végig az iskolai órákat, hogy a menzán, hiába ingyenes az étkezés, a számára íztelen fogásokból egy falatot sem eszik.

Az ételosztásokra sajnos egyre többen érkeznek

Legutóbb el sem akartuk hinni, hogy két család jött négy – négy gyermekkel, akik mint az orgonasíp sétáltak egymás után. Egy másik család három gyerkőccel érkezett. A gyerekek egy része már régi ismerős. Minden hónapban találkozunk velünk, régi ismerősként jönnek, s ölelnek meg bennünket.

Vajon mi lesz a sorsuk pár év múlva, lesz-e erejük kitörni a nincstelenségből, képesek lesznek-e többet elérni, mint szüleik. Egyedül biztos nem megy, a társadalom segítségére van szükség ahhoz, hogy ne legyen az természetes, hogy a közmunkás gyermekének szülei sorsa jut.

De Orbán Viktor elégedett

Szerinte nincs éhező gyermek Magyarországon, a kormányzó őfőméltósága a Várbeli erkélyéről ezt nem is láthatja. Egy dölyfös Döbrögi, egy öntelt kisgömböc uralja az országot, egy alternatív valóságot hozott létre, csak az van, amit ő jóváhagy. Könnyen beszél Orbán, családja minden tagja valószínűleg a milliárdosok táborát gyarapítja, többen a famíliából saját lábu/n/kon állnak. A nemzet veje, Ráhel asszony párja 33 évesen már 35 milliárdot kapart össze szorgos munkával.

Nincs senki Orbán közelében, aki emlékeztetné arra, hogy országában milliók élnek kilátástalan helyzetben?  Egy ígéretét betartott a Fidesz: senkit sem hagyott az árok partján, mindenkit belerúgott a gödörbe.

A kormányfő eltelve saját nagyságától nem veszi -mert nem is akarja-észrevenni:

  • A szociális ellátórendszer úgy ócska és lepusztult, ahogyan van, pénz és ember nélkül haszna szinte semmi.
  • Orbán nem látja az ételosztások növekvő sorát, vannak akik már órákkal ott sorakoznak, az ételosztás helyszínén, hogy biztosan jól tudjon lakni.
  • Orbánnak fogalma sincs a mindennapi valóságról, a láthatatlan Magyarországról.
  • Orbán stadionokat építtet, sportesemények rendezésére önti a százmilliárdokat,
  • Orbán kisvasutat hosszabbít
  • Orbán két kézzel tömi a pénzt az egyházaknak, amik zömét így  megvásárolta magának.

Ki látta Orbán Viktor miniszterelnököt valaha is egy mély-szegénység sújtotta helyen?

Ha lenne benne annyi kurázsi, hogy bekopogna  a bihari térség nyomorban tengődő családjaihoz, meggyőződhetne arról, hogy hány gyerek fekszik le éhesen, hány szülő próbál mindenáron enni adni a gyerekének, s bizony ezért apróbb bűncselekmény elkövetését is vállalják. A megélhetési bűnözés többnyire rejtve marad, de része a mindennapoknak.

Senki sem tudja pontosan, hogy hétvégeken hány gyermek fekszik le éhesen, mert a családnak nem futja minden nap ennivalóra. A szakemberek több százezerre becsülik az időszakosan -tanítás után este, hétvégeken, ünnepnapokon- éhesen lefekvő gyermekek számát. A pedagógusok és az óvónők tudnának -ha mernének – arról beszélni, hogy hétfőnként milyen éhesen mennek az iskolába, óvodába a szegény családok gyermekei. Mindent megesznek amit elébük raknak.

Ajánlom Orbán Viktornak, hogy olvassa el L.Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország című könyvét. Ezt a kötetet egyébként kötelezővé tenném minden országgyűlési képviselő, és kormánytag, illetve helyi kiskirályok számára. Amennyiben a miniszterelnök úrnak és a kabinet tagjainak nem telik a könyvre, gyűjtést indítunk, és minden kormánytagnak megküldjük, még a szabadságolási időszak alatt.

L.Ritók Nóra így ír erről:

“Az egyik univerzumban a minusz 15 fokos hidegben a futballpályák fűtése a legfontosabb. A másikban az, hogy fagyjanak meg az emberek. Ott milliárdokba került a kazánház is, ami a pálya fűtését adja, emitt a szétégett kályhák minden részén ömlik a füst, ha sikerül végre begyújtani. Ott megnyomnak egy gombot, hiszen ezekhez a futballpályákhoz a legmodernebb technika jár, és már melegszik is a víz. Emitt előbb fát kell szedni, akácjövéseket, majd hazahúzni a kukában, feldarabolni kisebbekre, és szárogatni, hogy meggyulladjon végre.”

Várjuk Orbán Viktort a bihari térségben, akár július 28-án, a debreceni ételosztáson. Mondjuk álljon be ételt osztani a nincsteleneknek. Ha ezt megtenné, talán eszébe jutna, honnan jött.

A teljes Orbán interjú itt hallgatható végig.

https://varosikurir.hu/orban-letagad-ketszazezer-az-ehezo-gyerekeket/

A külügyminisztérium sem cáfolta, hogy Orbán tényleg bepróbálkozott a Norvég Alap pénzeivel Trumpnál

 

Nem cáfolta meg a Direkt36 cikkét a külügyminisztérium parlamenti államtitkára:

Orbán tényleg arra próbálta meg rávenni Trumpot májusi washingtoni látogatásán, hogy segítse a független magyar civil szervezetek elleni magyar kormányzati törekvéseket.

A szocialista Mesterházy Attila kérdezett rá, valóban történt-e ilyen felvetés a magyar kormányfő részéről, de Magyar Levente válaszában az egyértelmű igen vagy nem helyett a jó hangulatról írt inkább. 

https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--PO6BLm_W--/7KdlX0d9NIJKAp5is.png?_ga=2.49925985.65617595.1563543427-383007584.1561637663

Orbán felvetését amúgy Trump azonnal leszerelte.

"Én nagyon szeretem Norvégiát,”

szögezte le.

https://444.hu/2019/07/19/a-kulugyminiszterium-sem-cafolta-hogy-orban-tenyleg-beprobalkozott-a-norveg-alap-penzeivel-trumpnal

Polt Péter megakadályozná, hogy az Európai Bíróság vizsgálja Handó Tünde intézkedéseit

A legfőbb ügyészség szerint EU-s bíróság nem dönthet erről.

Vasvári Csaba büntetőbíró az Európai Bírósághoz fordult többek között azért, mert Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke érvényteleníti a neki nem tetsző bírók által elnyert pályázatokat. A legfőbb ügyészség gyorsan a Kúriához fordult, Polt Péterék szerint ugyanis az Európai Unió Bírósága nem dönthet erről írja az Azonnali. A Handóval korábban pereskedő Vasvári védői indítványra előzetes döntéshozatalt kért a luxembourgi székhelyű EU-s bíróságtól. A bíró az indítványban a konkrét ügyhöz kapcsolódó külföldi vádlott nyelvhasználati joga mellett a magyar bírósági rendszer általánosabb problémáit is firtatta, hogy:
  • Összefér-e az uniós jogban is garantált bírói függetlenség elvével az, hogy a magyar OBH-elnök, aki csak az Országgyűlés által elszámoltatható, tartósan a pályázati eljárás kikerülésével tölti be a vezető bírói álláshelyeket, méghozzá ideiglenes megbízással?
  • Biztosított-e az uniós jogban is a legmagasabb szinten garantált tisztességes eljárás követelménye egy ilyen esetben?
  • Rendben van-e az, hogy a bírók kevesebbet keresnek, mint az azonos szinten és ugyanolyan régóta szolgálati viszonyban dolgozó ügyészek?
   Az előzetes döntéshozatal annyit jelent,  hogy
ha egy tagállami bíróság előtt egy ügy eldöntéséhez az EU-s jog értelmezése szükséges, akkor az Európai Bíróság ezt értelmezze, illetve döntsön arról, hogy az uniós joggal összeegyeztethető-e egy-egy tagállami jogszabály, vagy gyakorlat.

 

A Vasvári által beadott indítvány egy svéd állampolgár lőszertartási ügyével kapcsolatban született meg, amin ő maga is dolgozott: a terhelt fél ügyvédje ugyanis kifogásolta a büntetőeljárás menetét, emiatt akart az Európai Bírósághoz fordulni.  A Legfőbb ügyészség, azonban úgy véli, csupán két esetben adható be ilyen kérelem:
  • 1. amennyiben uniós jogot kell értelmezni,
  • 2. vagy ha a magyar jog nem felel meg az uniós szabályoknak.
Ezért Polt Péterék egy rendkívüli jogorvoslati indítvánnyal fordultak a Kúriához, mert szerintük a beadott előzetes döntéshozatali kérelem „nem jogszerű”. A portál információi szerint a Legfőbb Ügyészség úgy látja, hogy a Vasvári indítványában foglalt második és harmadik kérdés (tehát ami Handó kinevezési gyakorlatát és a bírók fizetését illeti) „nem felel meg ezeknek a feltételeknek, a tolmácsolással összefüggésben pedig nem is merült fel probléma a konkrét büntetőügyben.”
https://nepszava.hu/3043850_polt-peter-megakadalyozna-hogy-az-europai-birosag-vizsgalja-hando-tunde-intezkedeseit

Szlovéniából is szennyvíziszap jön Magyarországra

Csak tavaly 30 ezer tonna került hozzánk, ezt a szlovén környezetvédelmi hivatal megerősítette.

A 24.hu írta meg, hogy ljubljanai rendszámú teherautók érkeznek a Gombócleső-hegyi bányához Székesfehérváron, ahova Horvátország szennyvíziszapját is viszik, és ahol emiatt nagyon büdös van.

A lap úgy tudja, 2018-ban Szlovénia egy éves termelésének megfelelő mennyiségű szennyvíziszap érkezett két magyar feldolgozótelepre.

A portál a Siol.net szlovén újság segítségével kereste meg a helyi környezetvédelmi és területrendezési felügyeletet (IRSOP), amely azt közölte,

2018-ban 30 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Szlovéniából a magyarországi telepekre.

A cikk idézi az Eurostat vonatkozó adatait, amelyek szerint az ország szennyvíztermelése 2010 és 2015 között évente 26 és 30 ezer tonna között mozgott. Ennek alapján pedig kijelenthető, hogy 2018-ban egész Szlovénia szennyvíziszapját hazánkban helyezték el.

https://hvg.hu/gazdasag/20190719_Szloveniabol_is_szennyviziszap_jon_Magyarorszagra

Büszkén gyilkolni, büszkén éheztetni

 

Magyarország kormánya ma este nem sokkal 8 óra után büszkén bejelentette: megvétózta a visegrádi négyekkel közösen, hogy terv készüljön arról, hogy ne fulladjanak meg a menekültek a Földközi-tengeren.

„A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek arra, hogy közös nyilatkozatot fogadtassanak el, amely kimondaná, hogy a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását” – büszkélkedett a Belügyminiszter.

Azt is hozzáharsogta a jó hírek harsonája, hogy ez azért van, mert a kormány álláspontja szerint „nem megszervezni kell a bevándorlást, hanem megállítani”. Ha kell, akkor a tenger közepén embereket kell megállítani, hagyva őket meghalni, de persze ezt már csak én teszem hozzá.

Hogy pontosan mit jelent a „megszervezni”, arról a HVG írja le az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyminiszterének álláspontját:

 Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyi tárcavezetője szerint arra kerestek állandó megoldást, hogyan lehetne megakadályozni, hogy emberek haljanak meg a Földközi-tengeren. A térség ugyanis – ahogy korábban Ursula von der Leyen kedden megválasztott bizottság elnök is fogalmazott – a világ egyik leghalálosabb határszakasza. „Nem hagyhatjuk, hogy az emberek megfulladjanak, ki kell találnunk valamit az ad hoc megoldások helyett” – mondta a finn politikus.

Tehát, ha még abban az az összeesküvés-elméletben is hiszünk, hogy hazudtak a finnek, mert valójában egy titkos terv (nevezzük Soros-tervnek) keretében migránsokkal akarják elárasztani Európát, akkor is a „talán beengedni minden menekültet”, és a „dögöljenek meg ott, ahol vannak” agresszív kismalac hozzáállás között lett volna fél út. Akár a „kimenteni és visszafordítani őket”, vagy bármi más a vétón kívül, ami jelenleg emberek életébe kerül.

Szerencsére ma este más büszkeségre is van okunk. Jubiláltunk ugyanis, mert a magyar kormányt tizenötödik alkalommal kellett felszólítania a a strasbourgi bíróságnak, hogy „légyszi ne, ne éheztessetek már menekülteket a tranzitzónában”, így elérve, hogy feladják a kérelmüket a bejutást illetően (amit ugye jó eséllyel amúgy se kapnának meg).  Tavaly augusztus óta összesen 24 embernél próbálkoztak ezzel. A Magyar Helsinki Bizottság mindannyiszor azonnali beavatkozást kért a strasbourgi bíróságtól, és az mindannyiszor intézkedett is.

A röszkei tranzitzónában, azaz börtönben lévő körülmények ellen eddig tényleg csak a pápa nem szólalt még fel.

Dagad tehát a keblünk, ma is jó magyarnak lenni! Embereket, akik olyan körülmények közül jönnek, hogy feladják mindenüket, vállalják akár a halál kockázatát is, hogy jobb életet kezdjenek, éheztetünk, és vétózgatunk, hogy ha lehetséges, akkor inkább fulladjanak bele a Földközi-tengerbe, mert megszervezni nem lehet a migrációt.

És persze a migráció nehéz téma. Nem is tudnánk mindenkit befogadni, ezt nem is állítja vagy kéri senki, sőt. Jelenleg a maximum kérés – amit mi, akik azzal a furcsa gondolattal éljük le életünket, hogy ezek az emberek is emberek – tudunk reálisan kérni a kormánytól, az annyi, hogy legalább ne legyetek büszkék erre. Azt a kérést pedig már meg se merem fogalmazni, hogy milyen csodálatos lenne, ha Magyarország kormánya nem járulna hozzá emberek halálához és éheztetéséhez. Ez már egy humanista-keresztény sci-fi ma Magyarországon.

https://merce.hu/2019/07/18/buszken-gyilkolni-buszken-eheztetni/

Van elég szakdolgozó a mentőszolgálatnál?

Júliusig már több mint 20 000 000 000 forintot költött reklámra a kormány

Kimerítette júliusra a Rogán Antal irányította Miniszterelnöki Kabinetiroda a reklámköltésre szánt 20 milliárdos keretét,

ezért egy újabb közel 2 milliárdos szerződést kötöttek,

írja a G7.hu. Hat hónap alatt ez már a harmadik megállapodás. A pénzt a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költik el 

Balásy Gyula cégeinél, amik gyorsabb ütemben nőnek mint Mészáros Lőrinc vállalkozásai.

https://444.hu/2019/07/19/juliusig-mar-tobb-mint-20-000-000-000-forintot-koltott-reklamra-a-kormany

Jó nagy kiskaput nyitott a kormánytöbbség nagymenőknek és bűnszervezeteknek

A jövőben pluszdolgot is bizonyítania kell az ügyészégnek - és ez bitang nehéz feladat.

A kormánypárti parlamenti többség múlt héten – a költségvetési törvénybe rejtve – fogadta el azt a Btk.-t érintő javaslatot, amelynek következtében szinte lehetetlen lesz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el.

A módosítás után bűnszervezetnek minősül legalább három személyből álló, hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.

A Btk. a többes bűnelkövetést három fogalomba sorolja: csoportos elkövetés, bűnszövetség és bűnszervezet, s mindhármat jól el is különíti egymástól, mert a büntetési tételeknél is jelentős a különbség. A legsúlyosabb értelemszerűen a bűnszervezeté, a törvény szerint a büntetési tétel felső értékét a kétszeresére emeli, emellett kizárja a büntetés felfüggesztését, valamint a feltételes szabadlábra bocsátást.

Az eddigi szabályozás 2002 óta volt érvényben, alkalmazásánál a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatát vették figyelembe, amely szerint egy bűnszervezetnél nincs jelentősége a hierarchikus felépítésnek. Elegendő volt annak megállapítása, hogy három személy legalább két, minimálisan ötévi szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követ el már fél-egy év alatt is.

Mostantól ezen feltételek a bűnszövetségre vonatkoznak, a bűnszervezethez viszont meg kell állapítani az elkövetők közötti alá-fölérendeltségi viszonyt, munkamegosztást, konspiratív kapcsolatrendszert.
- Olvastam a módosításról, amelyet azzal magyaráznak, hogy nem megfelelő az eddigi joggyakorlat, ugyanis nincs érdemi különbség a bűnszervezet és a bűnszövetség között – mondta egy a lapunk által megkérdezett ügyvéd. – Csakhogy mostantól két olyan elemet kell majd igazolni, ami igencsak viszonylagos. A hierarchiát még csak-csak lehet majd igazolni, de a konspiráció bizonyításához már igen különleges esetek kellenek majd. Nem lesz könnyű dolga a vádhatóságnak, ha mostantól bűnszervezetben elkövetéssel akar valakit megvádolni, ugyanis a hármas feltételt együtt szinte lehetetlen lesz bizonyítani – tette hozzá.

Ha módosul egy törvény, akkor a gyakorlat szerint azt a törvényváltozatot kell figyelembe venni, amely a terhelt szempontjából kedvezőbb. Ez azt jelenti, hogy a módosítással például Simonka György is jól járhat, a fideszes országgyűlési képviselőt ugyanis – miután az országgyűlés tavaly októberben felfüggesztette a mentelmi jogát - bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsította meg az ügyészség. A vádhatóság szerint a békési képviselő a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető uniós és hazai költségvetési támogatásaiból kért vissza általában 45 százalékot. Ezért a Legfőbb Ügyészség egyebek mellett két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással; két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetéssel; két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel vádolta meg Simonkát, aki ellen 2014-ben indított nyomozást a NAV, s került át ügye 2016-ban az ügyészséghez.
Forrásunk szerint a múlt heti módosítás alapján a képviselőnek már kevésbé kell aggódnia a három, bűnszervezetről szóló vádpont miatt.

https://nepszava.hu/3043543_jo-nagy-kiskaput-nyitott-a-kormanytobbseg-nagymenoknek-es-bunszervezeteknek

Miért nem fizetnek a rendőröknek túlórapénzt?

Átszállították a fél országon, hogy a tranzitzónában éheztessék az iraki férfit

részlet:

Léderer arra is emlékeztet: a fogvatartottaknak itt adományok fogadására sincs lehetőségük, a tranzitzónákat működtető Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság gyűjti az adományokat, és dönti el, hogy kinek, mikor és mennyit adnak ezekből.

Az ENSZ kijelölt jelentéstévője Felipe González Morales épp a napokban tette közzé jelentését, amelyben beszámol a tranzitzónákban uralkodó állapotokról, különös figyelemmel a fogvatartottak kb. hatvan százalékát képező gyerek helyzetéről. A rapportőr többek között arról számolt be, hogy

  • szögesdrót van a kísérő nélküli menedékjogot kérő gyermekek, kisgyermekes menedékkérő családok és terhes nők szállásául szolgáló konténerek tetején is;
  • mindenhova fegyveres őrök kísérik a menedékkérőket, volt rá alkalom, hogy egy terhes nőt 17 őr kísért a kórházba;
  • csak korlátozott orvosi és pszichológiai ellátás van, és nem áll rendelkezésre sem nőgyógyász, sem gyermekorvos, annak ellenére, hogy a nagy részük nő vagy gyermek, „súlyos krónikus betegségekben vagy rákban szenvedő nőket és gyermekeket hónapokig nem kezelnek”;
  • az egyik menedékkérő nő 5 napig volt az ágyhoz bilincselve a helyi kórházban, elegendő táplálék nélkül,

És ahogy az EJEB tucatnyi felszólítása után sem változó helyzet is mutatja, a felnőtt fogvatartottak esetében a hatóságok teljesen bevett és legális gyakorlatnak tartják, hogy ne adjanak enni a táborba zárt embereknek.

Az erre a hétre jutó embertelenségek sora itt sem ért véget, a kormány épp csütörtökön jelentette be, hogy visegrádi kollégáival együtt megfúrta azt a közös uniós nyilatkozatot, amely megoldást keresett annak megakadályozására, hogy menekültek fulladjanak a Földközi-tengerbe. Az Európai Unió határainak elmúlt években tapasztalható egyre fokozott militarizációja, illetve a menekültek feltartóztatásának észak-afrikai országokra való rátestálása nyomán a Földközi-tenger mára a világ egyik legveszélyesebb határrégiójává vált. Az ENSZ adatai szerint idén eddig 668 ember vesztette életét vagy tűnt el a Földközi-tengeren, a tavalyi évben ez a szám 2277 volt.

https://merce.hu/2019/07/19/atszallitottak-a-fel-orszagon-hogy-a-tranzitzonaban-eheztessek-az-iraki-ferfit/

Esterházy itthon volt, és most is itthon van - amit egy Takaró Mihály mond, az nem számít

Egy irodalomhoz értő ember érti az iróniát. A rosszindulaton túl a humorérzék hiányával is magyarázható Takaró Mihály kijelentése Esterházy Péterről. 

„Esterházy Péter valóban a nemzet nagy írója volt, és ha egy-két rettenetes állapotban lévő köztisztviselő ezt nem látja, az a jelenben felháborító, de hosszútávon tökéletesen lényegtelen. A magyar irodalom kánonját, Esterházy, Ady Endre, József Attila, és mások döntik el, nem Takaró Mihály. Bár amit mond, nagyon bántó, sértő és rosszindulatú, de nem számít” – válaszolta lapunk kérdésére György Péter, esztéta, amikor a Takaró Mihály nemrégiben tett kijelentéseiről kérdeztük. Mint arról az Új Szó hírt adott, az irodalomtörténész a 28. Jókai Mór Nyári Egyetemen Komáromban tartott előadása keretében többek közt arról beszélt, hogy „Esterházy kultúraromboló, tehát nem kell tanítani”. E kijelentését az Így gondozd a magyarodat című szövegből kiragadott részletekkel kívánta alátámasztani, amely már nem először szolgált támadási alapul. Torgyán József 1996-ban szintén ebből az írásból kiemelt szöveghelyekkel kérdőjelezte meg az írónak átadott Kossuth-díjat.

A kettő között azonban alapvető különbség van, jegyezte meg György Péter. „Míg Torgyán József választott képviselő volt, és nem tartozott elszámolással másoknak, mint akik megválasztották, s ha úgy tetszik, a Jóistennek, valamint védte egy magyar politikus szólásszabadsághoz való joga, addig Takaró Mihály az adófizetőknek, a magyar politikai életnek, és a teljes társadalomnak tartozik elszámolással egyszerre” – mutatott rá. „Amikor Esterházy Péter meghalt, úgy emlékszem, Takaró Mihály nem volt ott a temetésén – és jól is tette –, ahol a pannonhalmi főapát a nemzet nagy halottjaként búcsúztatta a szerzőt: búcsúzik egy nemzet, egy nép, sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától. Akkor ő ezt pontosan tudta, hogy miért mondja. Szemben Takaró Mihállyal, aki csak egy álláspontot képvisel” – hangsúlyozta az esztéta. Majd hozzáfűzte: nagyon sajnálja, hogy Takaró Mihály ezzel tölti az idejét, és rontja el a saját életét. Ám Esterházy Péter emlékezetét nem rontja el, jövője fényesen fog ragyogni.

„Nem szeretem a megmondóembereket, akik megmondják, hogy mit nem szabad tanítani, és akik meg tudják állapítani, hogy mi romboló. Különösen nem szeretem, ha az ilyen emberek pozíciót kapnak, tudniillik, hogyha a Nemzeti alaptanterv egészének nemzetivé, hazafiasabbá tételével éppen ők vannak megbízva” – mondta lapunknak Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. Úgy véli, a konkrét kijelentés azért elképesztő, mert aki ilyesmit mond, nem tud olvasni, nem érti az iróniát. „Abban az ironikus publicisztikában – amit kifigurázott és amelyből önkényesen szakított ki szövegeket – a mondatok, mint általában az irónia esetében, nem szó szerint értendők, jelentésük összetettebb. Egy irodalomhoz értő ember ilyesmit nem csinál: nem szakít ki mondatokat a szövegből, és észreveszi, ha valami ironikus.”

„Esterházy nagyon nagy író, és azért nem tudnak vele mit kezdeni, mert azzal az otthonossággal beszélt vagy írt arról, hogy mi baja van Magyarországgal, azzal a magától értetődő iróniával, ahogy az ember arról beszél, ami az övé” – hangsúlyozta György Péter. „Azért engedhetett meg magának bármit, mert azt gondolta, ő itthon van. Itthon is volt, és most is itthon van” – tette hozzá. Hasonlóan vélekedik Arató László is: szerinte Esterházy nem csupán az ezredforduló egyik legjelentősebb magyar írója, hanem a nemzet lelkiismerete és mindannak a képviselője, ami a magyarságban a legjobb. „Bizonyos szempontból Illyés Gyula szerepét vette át, a költőét, aki iránytűként próbált utat mutatni, ezért is haragszanak rá többek közt az álnemzeti és álkeresztény közéleti emberek. Mert nagyon kínos, hogy egy Esterházy liberális nézeteket vall, hogy van valódi liberális, konzervatív és katolikus az ellenzéki oldalon” – hangsúlyozta a magyartanár.

„Hatalmas jelentősége van, hogy van egy a kurzussal szemben álló – korábban a Kádár-rendszerben is szemben álló – író, aki történetesen az egyik legnagyobb történeti család nevét viseli, annak megfelelően is viselkedik, és egy magát keresztény nemzeti kurzusnak nevező izével szemben a legnagyobb autoritással tud fellépni, merthogy sem a kereszténysége nem kérdőjelezhető meg, sem a nemzethez való odatartozása, sem a konzervativizmusa.” Ez a konzervativizmus azonban azt jelenti, hogy miközben újító író, hagyományőrző is. Takaróval ellentétben ő valóban képviseli a nemzeti hagyományt – emelte ki. „Vannak, akik a hagyománnyal hivalkodnak, és úgy gondolják, csak csodálni lehet. Ezzel szemben Esterházy úgy nyilatkozott, a hagyomány nem más, mint a hagyományon való munka: mindenkinek dolgoznia kell rajta, például annak állandó értelmezésével.” Neki annyira erős köze van a nemzethez, és olyan sajátos helyzetben van az Esterházy név miatt, hogy egy aparegényben, a Harmonia caelestis című nagy opuszában, személyes történelemként tudja megélni a nemzeti történelmet – hangsúlyozta a magyartanár.

Vitathatatlanul korszakos művei mellett azonban az írónak vannak olyan írásai is, amelyek nem biztos, hogy kiállják az idő próbáját; a posztmodern írásmódnak nem minden mozzanata maradandó – tette hozzá Arató László. Tapasztalatai szerint vannak szövegek, amelyek ironikusak, viszont a gyerekek veszik őket, és vannak, amelyek, nem ironikusak, és azokat is veszik; ilyenek a Fuharosok, vagy a Harmonia caelestis egyes részei. „Természetesen minden ironikus vagy szatirikus hangvételű publicisztikát nem tudnak ők sem jól olvasni, de nem is azt kell tanítani. Szinte minden írónak lehetnek olyan szövegei, amelyek nem olyan könnyen érthetőek” – hangsúlyozta a magyartanár. Úgy véli, a Függő című kisregény, A szív segédigéi, vagy a Kis Magyar Pornográfia már kevésbé működnek olyan jól, mint saját korukban, viszont az Egyszerű történet vessző száz oldal: a Márk változat szintén a tanítható könyvek közé tartozik.

Esterházy Péter furmányos szépíró, odafigyelés, nyelvtudás, alázat kell ahhoz, hogy valaki megértse a szövegeit – foglalta össze Arató László. „Szabadszájú, szellemes és ironikus, aki nem érti, az természetesen félreérti. Azért ilyen az ő nyelve és gondolkodása, mert az értékeket csak iróniával lehet tovább éltetni. Olyan ez, mint a szalicil a befőttben. Iróniába tartósítva mondhatók el a legfontosabb emberi dolgok – a nemzet, Isten vagy a család. Azzal a kenetteljes régimódisággal, ahogyan azt elvárják egyesek, ezeket az értékeket nem nagyon lehet képviselni.”

Nem ez az első eset

Takaró Mihály nem első alkalommal nyilatkozik hasonló módon a magyar irodalmi élet elismert alkotóiról, vagy közösségeiről. Egy alkalommal a Nyugatot „kis zsidó lapocskának” nevezte, és támadta többek között Kertész Imrét vagy Spiró Györgyöt. Előbbi kijelentés kapcsán György Péter kérdésünkre megjegyezte, „nagyon egyszerű az álláspont, ahogyan Kertész Imre fogalmazott: aki Auschwitz után antiszemita, az tömeggyilkos. Takaró mostani megnyilatkozása apropóján Spiró Györgyöt is felkerestük telefonon, ő azonban szűkszavúan csak úgy válaszolt: „nem ismerek ilyen nevű szellemi embert, úgyhogy nincs mit mondanom róla.”

Sorozatos támadások

Már nem először támadják a kormányoldal érkezők Esterházy Pétert, l egutóbb, 2018 júliusában Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélt arról a Klubrádióban, hogy meg kell szabadulni azoktól a sablonoktól, hogy például „az Esterházy a jó író, a liberális közegnek kell megfelelni, az a fontos, amit a Magyar Narancs ír”. „Nem az Esterházy vagy Jancsó képviselte kulturális mércére van szüksége az új Magyarországnak, a sztenderdeket a plebejusabb értékek alapján kell meghatározni, amelyek összhangban vannak a Fidesz-szavazó VIII. kerületiek világával is” – véleményezte a múzeum vezetője.

 

https://nepszava.hu/3043691_esterhazy-itthon-volt-es-most-is-itthon-van-amit-egy-takaro-mihaly-mond-az-nem-szamit

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8114971404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2019.07.20. 13:14:32

ha beteg, már enni sem kell?
kiakadtam!
süti beállítások módosítása