He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egy fel(nem)függesztés kronológiája

2019.03.22. 08:57 guma

A Fidesz akkora győzelmet aratott, hogy nem szólhat bele az Európai Néppárt politikájába

  • Egy hónapja indult a kormány Junckeres-plakátkampánya, ami úgy kezdődött, mint amit a magyarok már unalomig ismernek.
  • A vége pedig az lett, hogy Orbán összes erőfeszítése ellenére a Fidesz nem vehet részt választott pártcsaládja, az Európai Néppárt munkájában.
  • Természetesen ez is óriási siker a kormánymédia szerint. 

Unalmas hírecske volt, amikor Hollik István kormányszóvivő február 15-én bejelentette, hogy a kormány tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről. Nem csigázta fel az érdeklődést az sem, hogy Hollik szerint a minden magyart megcélzó „kampány az eddigiekhez hasonló elemekből álló majd”. 

A kormánymédia is hozta a kötelezőt:

Tájékoztató akciót indít a kormány a bevándorláspárti brüsszeli tervekről (02.15.)

A Fidesz elutasítja a brüsszeli bevándorláspárti terveket (02.17.)

A meglepetés akkor jött, amikor be is mutatta a plakátokat a kormány február 18-án, amin nemcsak a Hollik által említetett „az eddigiekhez hasonló elemek” voltak, vagyis Soros György és Brüsszel, hanem újdonságként megjelent a kormánysajtóban már addig is pocskondiázott és alig burkoltan alkoholistázott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Történetesen néppárti politikus, vagyis a Fidesz szövetségese.

A kampány állításaira az Európai Bizottság gyorsan reagált, nevetséges összeesküvés-elméletnek nevezve azt.

Ez ekkor még nem zökkentette ki a Fideszt, Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikátora gyorsan visszavágott:

Készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad (02.19.)

Brüsszel egyik terve, hogy sokkal több pénzt akar adni a migrációt segítő szervezeteknek (02.19.)

És valószínűleg minden ment volna tovább a megszokott módján, a Fidesz vidáman brüsszelezett volna, de váratlanul megszólalt Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke. Ő 2014-ben még egy Békemeneten is részt vett és kampányolt is Orbán mellett Budapesten. Korántsem a Fidesz ellensége. Most mégis kiakadt: 

"Erősen kifogásolom Magyarország támadásait és alaptalan összeesküvés-elméleteit Juncker elnök ellen, aki igaz kereszténydemokrata és valódi európai vezető. Egy vezető, aki küzdött az európai egységért, szolidaritásért és virágzásért, amely az egész EU-nak, benne Magyarországnak is nagy hasznára vált" - írta a Twitteren.  

Maga Juncker is azt mondta, a Fidesznek és Orbán Viktornak nincs többé helye a Néppártban. Felháborott a német, az ír és a belga kormány is.    

A Fideszt és médiáját ez még nem rázta meg, játszottak tovább a kottából, és rászálltak Junckerre:

Deutsch Tamás: Juncker kudarcot vallott (02.20.)

Több millió migráns érkezett Európába Juncker idején (02.20.)

Az Európai Néppárt viszont nem hagyta az üzentgetések szintjén a kormány kampányát és bejelentették, hogy rendkívüli frakcióülést kezdeményeznek a Fidesz miatt. Ezt megemlítette a riporter is a közrádióban február 22-én Orbán Viktornak, aki ekkor még így válaszolt:  

„Remek, ez nagyon helyes, mert akkor legalább megbeszélhetjük, hogy mi az a hét pont, amit mi valóságosnak gondolunk, ők pedig vitatják. Szerintem is, ha vita van, véleménykülönbség van, akkor beszélni kell, hajrá, készen állunk.” 

Orbán szerint az európai intézmények vezetőinek felelősséget kell viselniük „két olyan kapitális hibáért, mint a britek kiengedése és a migránsok beengedése”.

És az Origó lelkesen folytatta Juncker gyalázását:

Isiászos Junckert plakátoltak ki Svájcban (02.24.)

Az európai harag viszont nem csitult, sőt. A pártcsalád legbefolyásosabb tagja, a CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer is kijelentette, hogy ha a Fidesz nem tisztázza magát, ki kell zárni a Néppártból. Szijjártó Péter stuttgarti látogatását is lemondták az „európai értékeket sértő” magyar plakátkampány miatt. Szijjártót ez nem törte le, a CNN-nek simán bevallotta, hogy a kormány a Brüsszel-ellenes plakátokkal választási kampányt folytat és Soros mozgatja Junckert. 

Az Origó is maradt a Juncker-vonalon:

Junckert felhívta a felesége, miközben beszédet mondott, és felvette - videó (02.27.)

És a Fidesz bevetette Kósa Lajost is, aki az ATV-nek azt mondta, hogy az uniós vezetőket is lehet bírálni. Bővebben:

"Hadd fordítsam le: azt akarja mondani bárki a Néppártban, hogy néppárti politikust nem lehet bírálni, mert azt azonnal a Néppárt kizárással fenyegeti? Nonszensz! Ráadásul nem bíráljuk. Nem isiászozunk, nem azzal jövünk, hogy az Elnök Úr az európai adóelkerülés luxemburgi atyja, nem vonunk mérleget annak kapcsán, hogy az ő elnöksége idején hagyják el a britek az uniót, viszont jönnek be millió számra ellenőrizetlenül a migránsok. Csupán elmondjuk, hogy milyen álláspontot képviselnek. Nem értünk egyet Juncker úrral. Ez csak ennyit jelent".

Kósára nem hallgattak a néppárt tagjai, mert közben összegyűlt a megfelelő számú kezdeményezés, ami alapján már napirendre kell venni a Fidesz kizárását a szövetségből. A magyarországi Junckert gyalázó kampányt az EPP-sek többsége utálta, és fölösleges kötekedésnek tartotta. Sokan úgy érezték, hogy Orbán megsértette a fegyverszünetről szóló tavaly őszi megállapodást. 

A veszélyt ekkor kezdte el érezni a Fidesz, és elkezdett a németeknek udvarolni. Orbán gyorsan adott egy interjút a Welt am Sonntagnak, amiben azt közölte, hogy Junckernek Közép-Európában nincs tekintélye, és a Brexit és a migráció is Juncker nevéhez köthető. De azért a plakátokon a néppárti politikust lecserélik a szocialisták csúcsjelöltjére, Timmermansra. (Ez nem történt meg.)

Gulyás Gergely és Balog Zoltán titokban Németországban járt, hogy legalább az EPP legerősebb pártját, a CDU-t kibékítse. Gyorsan megígérték, hogy március 15. után leszedik a Juncker-Soros plakátokat, és az EP-kampány hajrájában tartózkodni fognak a hasonlóan provokatív stílustól. 

A kettős beszéd azonban folytatódott, Kovács Zoltán gyorsan közölte, hogy eleve csak március 15-ig lettek volna kint a plakátok.

Ha így is volt tervezve, nem így lett, mert a plakátok egy részét, legalábbis a legszembetűnőbbeket - akárcsak az úszó világbajnokságon 2017-ben - március 15-e előtt már elkezdték leszedni, amikor európai kampánykörútját megszakítva Manfred Weber Budapestre utazott, hogy szóban is átadja hárompontos ultimátumát Orbán Viktornak. 

Orbán maga már Weber érkezése előtt egyre visszafogottabban nyilatkozott, március 8-án például, amikor újságírónőket hívott meg a munkahelyére nőnapon, azt mondta, hogy a Juncker-Soros kampány miatt kirobbant botrányt nem látta előre. Azt gondolta, hogy nem lesz mindenki boldog, 

"de ebből casus bellit csinálni túlzás." 

A háttérben ekkor már elkezdték előkészíteni azt a kompromisszumot, hogy a Fideszt nem fogják kizárni, de a felfüggesztés elkerülhetetlen. De még ennek is volt három feltétele: szedjék le a kínos plakátokat, Orbán kérjen bocsánatot és a CEU maradhasson Magyarországon. A kommunikációs maszatolás a néppárt részéről már itt is megkezdődött, mert míg Weber arról beszélt, hogy Orbán kérjen bocsánatot, valójában csak annyit kellett megtennie, hogy kimondja: megérti, ha másnak nem tetszett, amit csinált.  

Weber a budapesti látogatásból jól jött ki, Orbán pedig elkezdte teljesíteni a feltételeket. Az elnézéskérést úgy oldotta meg, hogy nem a Juncker-plakátok miatt kért bocsánatot, hanem azoktól a néppártiaktól, akiket lehasznosidiótázott. A CEU-ügyében felvette a kapcsolatot az egyetemnek segítséget ajánló, a magyar gazdaság szempontjából rendkívül fontos bajor kormánnyal. A március 15-i beszédében pedig ezúttal kivételesen nem hasonlította Brüsszelt Moszkvához. 

A kormánymédiában arról kevés hír volt, hogy Orbán teljesíti Weber feltételeit, saját táboruknak kommunikálva folytatták a Néppárt lejáratását. Bayer Zsolt szerint Junckernek - akit teljesen nyíltan lealkoholistázott - kellene bocsánatot kérnie Orbántól, a Századvég pedig erre jutott:

A néppárti ultimátum Soros György és Jean-Claude Juncker bosszúja (03.07.)

Az Európai Néppárt azért büntetné a Fideszt, mert az kiáll a magyar választók akarata mellett (03.13.)

Új célpont lett a néppárti elnök is:

Botrányos pénzügyek, titokzatos múlt: Joseph Daul néppárti elnök, aki meg akar felelni Soros Györgynek (03.18.)

De maga a Néppárt is vállalhatatlan gyülekezettnek lett feltüntetve, sőt megjelent a Fidesz hátországa is, mint valami létező hivatkozási alap:

Nem a nép pártja, nem a nemzetek Európája (03.19.)

A fideszes hátország szerint itt az ideje kilépni a Néppártból (03.20.)

Az Európai Néppárton kívül is van élet (03.20.)

Soros György fia váratlanul Brüsszelbe érkezett (03.20.)

A szakításra alaposan felkészített fideszes tábort meglephette, hogy ezek után a Fidesz nem távozott felemelt fejjel az őt megalázó Néppártból. Pedig a frakcióülés előtt Gulyás Gergely is azt mondta, hogy ha felfüggesztik a Fideszt, akkor azonnal lelépnek. Ehhez képest a Fidesz nem vehet részt a Népppárt munkájában. A legmegalázóbb szavazást a párt elkerülte azzal, hogy a Néppárt annyi gesztust tett Orbánnak, hogy a Fidesz távolmaradása közös döntés volt. Vagyis a Fidesz is támogatta, hogy ne éljen a jogaival a szövetségben, ami a párt táborának szóló állandó kommunikációba (beleszólást követelünk a dolgainkba) aligha illeszthető bele. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Orbánt például már meg sem hívták a néppárti vezetők mai találkozójára, Manfred Weber pedig elmondhatta, hogy a Fidesz beleszólása megszűnt a szövetség ügyeibe. 

Orbán ezek után azt üzente haza Brüsszelből, hogy ők akadályozták meg, hogy megosszák a Néppártot, a felfüggesztést ő maga akarta, és majd a választások után eldől, hogy a Fidesz akar-e egyáltalán maradni egy olyan szövetségben, ami a baloldallal kacérkodik. Csakhogy a Fidesz Néppártban maradása egyelőre nem azon múlik, hogy mit akar Orbán, hanem azon, hogy mit állapítanak meg a kirendelt revizorok a magyarországi állapotokról. 

Orbán Sorosra csak a sajtótájékoztatón és akkor is csak kérdésre tért ki, mert bevallása szerint az Európai Néppártban összeesküvéshívőként tekintenek rá, ha előhozza a témát és kerülni akarta az antiszemitizmus vádját is. Junckerről pedig azt mondta, hogy soha nem kampányoltak ellene, amit hangosan kiröhögtek az újságírók. 

Akkor most mi van? 

A kormánypárti média megoldása az lett, hogy szerintük 

 A Fideszt nem zárták ki, és nem is függesztették fel a tagságát

hanem a Fidesz maga döntött úgy, hogy „távol maradnak egy ideig a néppárti döntésektől”. Maga a szavazás pedig „így nem a Fidesz ellen, hanem a Fidesz javaslata mellett szólt”.

A köztévé műsorában gyorsan közölték is:

Óriási győzelem a Fidesznek, óriási vereség a bevándorláspárti erőknek

Az Origo egyet aludva a történtekre erre jutott:

Elbukott a bevándorláspárti akció, nem tudták kiszorítani a Fideszt a Néppártból

Orbán Viktor és a keresztény-konzervatív erők győztek Brüsszelben.

Az Origo összegzése: 

„Ezzel véget ért - legalábbis ideiglenesen - a hónapok óta tartó, a magyar kormánypárt elleni rendkívül gusztustalan és aljas, bevándorláspárti támadáshullám”.   

Itt tartunk most, folytatás az EP-választások után. 

https://444.hu/2019/03/21/a-fidesz-akkora-gyozelmet-aratott-hogy-nem-szolhat-bele-az-europai-neppart-politikajaba

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9914708519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása