He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

MTA életéért élőlánc

2019.02.12. 16:04 guma

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Élőlánccal tiltakoztak az MTA kivéreztetése ellen

„Február 12-én kora délután az MTA Elnökségének olyan döntést kell hoznia, amely hosszú időre meghatározhatja a magyar tudományosság jövőjét. Ekkor dől el, hogy az MTA aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, ezért kell ezekben az órákban közösen kimutatnunk szolidaritásunkat” – ezzel a magyarázattal hirdetett tüntetést keddre a Magyar Tudományos Akadémia elé az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

A résztvevők – nagyjából 1500-2000-en lehetnek – a beszédek után élőlánccal vették körbe az akadémia Széchenyi téri épületét, így próbálták felhívni a figyelmet az MTA-val szembeni kormányzati intézkedésekre, az akadémia önállóságának korlátozására, a kutatóintézetek tervezett elvételére. A szervezők azt kérték, mindenki vigyen magával egy könyvet, amely megtestesíti számára a tudományt, amikor ezeket a magasba emelték, egy csoportkép készült.

Palkovics-tervnek az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt az elképzelést nevezi, amely arra kényszeríti az akadémiát, hogy az egyetemekkel és más állami kutatóintézetekkel versenyezzen a korábbi, 20 milliárd forint feletti támogatásával megegyező összegért. Egyértelmű, hogy az MTA kutatóhálózata ebből csak vesztesként jöhet ki, de Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ennél is tovább ment: világossá tette, a kormány célja, hogy a jelenleg nagyjából ötezer embernek munkát adó kutatóhálózatot teljesen leválasszák a köztestületként megmaradó tudományos akadémiáról. Az Index pénteken arról írt, birtokába került egy Palkoviccsal folytatott telefonbeszélgetés leirata, amit egy természettudományos kutatóintézeti vezető folytatott a miniszterrel. Palkovics a cikk szerint azt mondta, az MTA hibája, hogy nem keresi a megegyezést, „politizál”, ami miatt „a CEU-ra hasonlít a helyzet”.

Az akadémiai kutatóintézetek sorsa már tavaly szeptemberben pecsételődni látszott. Ekkor Palkovics arról tájékoztatta Lovász Lászlót, az MTA elnökét, hogy a kutatóintézeti hálózat egy része megszűnik, egy része egyetemekhez vagy más intézményekhez kerül, az MTA irányítása alatt maradók esetében pedig egy létrehozandó új testület fogja irányítani a kutatócsoportok tevékenységét. A kormány a nyár elején eredetileg azzal a tervvel állt elő, hogy az MTA kutatóintézetei finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, ami ellen az akadémia tiltakozott. Decemberre a kormánynak elege lett az MTA ellenállásából, ezért pénzelvonással büntette az akadémiát. A kabinet az első negyedéves költségvetés egy részét fagyasztotta be: a kutatók fizetését átutalja, a dologi kiadásokat viszont visszatartja. Az MTA vezetése a pénzmegvonást méltatlannak és jogellenesnek nevezte.

Az akadémia elnöksége ma először ülésezik azóta, hogy megjelent az úgynevezett Tématerületi Kiválósági Program kiírása, ez hivatott szétosztani azt a 27 milliárd forintot, amit a tudományfinanszírozásra szán a kormányzat. Az MTA kutatóhálózatát irányító vezetők korábban azt írták, elengedhetetlennek tartják a dokumentumban bemutatott rendszer kiegészítését, továbbfejlesztését. Indítványozták, hogy az új finanszírozási rendszert ne 2019. április 1-jével, hanem 2020. január 1-jén léptessék életbe, és addig a hatályos törvények szerint finanszírozzák az akadémiai kutatóközpontokat és -intézeteket.

Egy darabig úgy tűnt, hogy a tüntetésen Lovász László is felszólal, erre végül nem került sor, mert fél háromtól már ülésezik az MTA elnöksége. Az akadémia dolgozói alkalmatlannak tárgyalási alapnak tartják a Palkovics-tervet, és elfogadhatatlannak azt, hogy a kutatóhálózatot elszakítanák az MTA-tól. Az erről szóló aláírásokat átvette Lovász László, ezekkel érkezik meg a sorsdöntő ülésre.

https://24.hu/belfold/2019/02/12/mta-elolanc-palkovics/ 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2414623148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása