He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A CEU

2018.12.03. 05:33 guma

Eltemették a szabad felsőoktatást a Kossuth téren

Egy hete foglalták el a Kossuth teret a CEU-ért, a társadalmi nemek tudománya szakért, illetve a Corvinus privatizálása, az MTA feldarabolása, illetve a magyar tudományos élet ellehetetlenítése ellen tüntető egyetemi hallgatók. Az egyhetes tiltakozás során szabadegyetemi előadások, beszélgetések zajlottak a téren, ami ma ért utolsó napjához, ugyanis ma volt az utolsó lehetősége a kormánynak aláírni a CEU maradását lehetővé tevő nemzetközi megállapodást, ami – ahogy az várható volt – nem történt meg.

„Kedves egybegyűltek! Itt ma egy szerelmet eltemetni gyűltünk össze.”

– kezdte a „szertartást” Pósfai István.

„Fellépésünk vagy közös, vagy semmilyen.” – folytatta Lipusz Balázs, majd bejelentette,

létrehoztak egy hallgatói érdekképviseleti szervezetet, egy közösséget, amely kiáll mindenkiért, aki a túlsúlyos hatalom célkeresztjébe kerül.

Ez a közösség kulturális önképzést és lehetőséget nyújt a hallgatóknak, és nem piacradobható termékként, hanem önálló, gondolkodó egyénekként tekint a rájuk éppúgy, mint a dolgozókra.

A kormány régi álma az oktatás fizetőssé tétele, és a máshogy gondolkodók elhallgattatása. Az utóbbi időben a bizonytalanságban tartás, a kivéreztetés, a betiltás, az elüldözés mind ezt a célt szolgálják. Betiltották a társadalmi nemek tanulmányát, privatizálják a Corvinust és ezt kiterjesztik az egész felsőoktatásra, maguk alá gyűrik a Akadémiát és száműzik a CEU-t – emlékeztetett.

„Azért gyűltünk egybe, hogy tisztelegjünk a gondolat és a tudás szabadsága előtt, és ezennel elbúcsúzzunk a független és hozzáférhető magyar felsőoktatástól.”

– mondta, majd szimbolikusan elföldelték a napok óta a Kossuth téren látható „RIP free education 1989-2018” feliratú koporsót.

A közösség az egyetemekről indult, de nem kíván megbújni falak között: készen állnak arra, hogy az utcákon ugyanúgy jelen legyenek, mint a tudomány falai között.

Holnap hivatalosan is megalakul a hallgatói szakszervezet, december 8-án pedig ők is részt vesznek a rabszolgatörvény elleni szakszervezeti tüntetésen.

„Mert valljuk, hogy a munkás nem gép, ami gombnyomásra termel, ahogy a diák sem az, akin az állam nagy haszonnal bármikor túladhat.”

– mondta.

Végül Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke is felszólalt, mert fontosnak tartotta, hogy kifejezze a dolgozói szakszervezetek szolidaritását az oktatás, a tudomány, és a CEU elvesztése miatt. Kielemte, ez szól azokról a munkás családok gyerekeiről is, akiktől elveszik a lehetőséget, hogy egyáltalán egy jobb élet reményében a startvonalhoz tudjanak állni. A tudás szabadságát veszik el tőlük, ha fizetőssé teszik a tudáshoz való hozzáférést. Szerinte minden egyes parlamenti ciklusnál elvesznek tőlünk valamit:

„Elveszik a pénzünket, elveszik a megtakarításainkat, elveszik a jogainkat, s hova tovább, elveszik az életünket.”

– mondta Kordás.

„Menjünk együtt, és mondjuk ki együtt, hogy elég volt!”

Elég volt abból az önkényből, amit nap mint nap megtapasztalunk, elég volt abból, hogy három nap alatt nagyon fontos törvényeket keresztülvisznek rajtunk, és holnaptól már aszerint élünk, elég volt abból, egy lecsúszó Magyarországon élünk. Azért vagyunk itt, hogy ebből a koporsóból kerüljön ki a remény, a fiatalság reménye egy fejlődő, boldogabb Magyarországért – zárta beszédét a szövetség elnöke.

A beszédek és a temetés itt visszanézhető:

 

Címlapkép: Mérce
https://merce.hu/2018/12/01/eltemettek-a-szabad-felsooktatast-a-kossuth-teren/

Felmérte Orbán, hogy mekkora vihart arat a CEU kizsuppolásával?

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

Trump beírhat magának egy újabb elégtelent, mert ezúttal Orbán Viktor vette palira, de az ügyből európai botrány lesz

• Orbán Viktort az az erő és összefogás fékezheti meg, de ebben kár volna a Néppártra számítani

• Propaganda sivataggá silányodik le az egykor százszínű magyar sajtópiac

                                       Nemzetközi sajtószemle, 2018. december 1.

https://b1.blog.hu/2018/12/01/felmerte_orban_hogy_mekkora_vihart_arat_a_ceu_kizsuppolasaval

 RTL Klub: Bécsbe költözik a CEU

Eldőlt, Bécsbe költözik a CEU – értesült az RTL Klub.

Az egyetem vezetése máig adott határidőt a kormánynak arra, hogy aláírja a CEU budapesti működését garantáló nemzetközi megállapodást, ez azonban nem történt meg. A döntést az intézmény részéről hivatalosan nem erősítették meg, de hétfő délutánra nemzetközi sajtótájékoztatót hívtak össze.

A kormány az RTL kérdésére azt közölte: az egyetem ultimátumaival nem foglalkoznak. Szombaton tüntettek is az intézmény mellett: tiltakozók a budapesti Kossuth téren jelképesen eltemették az oktatás szabadságát.

A kormány 2017. március 28-án beadott egy módosító javaslatot a felsőoktatási törvényhez. Ez ugyan kiszűrné az áldiplomákat adó külföldi egyetemeket, de ellehetetlenítené a Soros György által alapított CEU magyarországi működését. A javaslat két új feltételt ír elő a CEU itteni működéséhez: legyen az USA-ban is kampusza, és szülessen államközi megegyezés az itteni tevékenységéről.

A törvényjavaslat ellen egyetemi oktatók, diákok és pártok mellett több ezer vezető külföldi közgazdász, tudós, és 15 Nobel-díjas is tiltakozott. Az USA budapesti követsége után az amerikai külügy is megvédte az egyetemet. 2017. április 4-én a parlament sürgősséggel szavazta meg a törvényt, és még meg is szigorították a határidőket. 2017. április 9-én több tízezren tüntettek a törvény ellen.

2017. április 26-án az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel a módosítás korlátozhatja a szabad szolgáltatásnyújtás elvét.

2017 októberében bejelentették: a CEU oktatási tevékenységet végezhet a New York-i Bard College kampuszán, amivel megfelelhet az oktatási törvény módosításának. 2017. október 13-án Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta: módosítják a törvényt, így a CEU egy év haladékot kaphat az új feltételek teljesítéséhez.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a kormányinfón azt mondta, a kormány garanciát adott, hogy az egyetem a jogszabályoknak megfelelően felsőoktatást folytathat.

Arra a kérdésre, hogy aláírja-e a kormány az együttműködési megállapodást New York állammal, azt mondta, „én nem látok New York-i látogatást Szijjártó Péter naptárjában a következő három napban". A végső ratifikációt az Országgyűlés mondja ki, mondta Gulyás. Gulyás végig a Közép-európai Egyetemről beszélt, amikor azt említette, hogy a kormány garantálja, hogy a jogszabályoknak megfelelően működhetnek Magyarországon.

AZ INDEX MEGKÉRDEZTE, HOGY EZT A MONDATOT CEU-VAL IS EL TUDJA-E MONDANI, A KETTŐ UGYANIS KÉT KÜLÖN INTÉZMÉNY. GULYÁS AZT FELELTE, EZÉRT FOGALMAZOTT PONTOSAN, AMIKOR KÖZÉP-EURÓPAI EGYETEMRŐL BESZÉLT.

https://index.hu/belfold/2018/12/01/rtl_klub_becsbe_koltozik_a_ceu/

 

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6614410180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orica Középföldi 2018.12.03. 08:07:40

Egy kicsit off:)

A legszórakoztatóbb műsor mostanában. Érdekes az összetétel, könnyed, magvas, hülye gondolatok, sok röhögés.

www.youtube.com/watch?v=GW9vE28eGjU&t=10s

Orica Középföldi 2018.12.03. 11:13:22

Sok mindennel egyetértek, de tartózkodnék attól, hogy kifejtsem negatív véleményem.

azonnali.hu/cikk/20181203_nem-kell-megvedeni-a-corvinust-korosenyi-andras-az-azonnalinak?fbclid=IwAR2u9W5JUlfP3-AEURq_ndD2Ad5RoI-cbqWk95SGpZm8fs1zW2dRroffTg0

*

Egy tiszta hang, zene és nyelvlecke tagának:)) Zseniális.

www.youtube.com/watch?v=lZIVxu_MpwA

Orica Középföldi 2018.12.03. 15:50:06

Hont András

A CEU marad, ahol volt...

...a Föld csúszott alatta keletebbre.

Orica Középföldi 2018.12.03. 15:55:34

Péter Konok

Nagy - és részben jogos - felháborodást okozott annak idején, mikor Bécsben néhány boltban kiírták: "Magyar, ne lopj!".
Érdekes, most sokkal kisebb a felháborodás, hogy a kormány Budapesten kiírta: "Magyar, ne tanulj!".

taga20 2018.12.03. 18:25:00

@Orica Középföldi: azé a hont kicsit bepöccent a fotos agyhalottra időnként:)

taga20 2018.12.03. 18:31:43

@Orica Középföldi: köszönöm szépen!
csak az a baj az operákkal, hogy rohadtul nem lehet érteni a szöveget, még ha magyarul is tolják, hátha még németül:)

én inkább maradok ennél, és ez még aktuális is:)))

www.youtube.com/watch?v=HbU3yzruQ14&start_radio=1&list=RDHbU3yzruQ14

Orica Középföldi 2018.12.04. 07:29:01

Ez a vélemény még hány emberre igaz?

Dezső András

Hoffmann Rózsa volt köznevelési államtitkár tegnap az ATV-ben láthatóan zavarban volt, amikor a CEU-ügyről kérdezte a műsorvezető. Gondolhatjuk, hogy nincs köze hozzá, nem az ő bűne, és ez így is van, nem ő üldözte el az egyetem amerikai képzéseit. De ez nem indok arra, hogy olyan véleménye legyen, amiről süt a gyávaság.
Hoffmann ugyanennyire gyáva volt, amikor 2010-ben végigvitte mindazt az oktatásban, amire most így utólag azt mondja: kormánydöntések voltak.
Önmagában a gyávasággal nem is lenne baj, mert nem mindenkitől lehet elvárni, hogy ne szarja össze magát, ha véleményt kell mondania valamiről. A baj az, hogy ez az asszony fontos, végrehajtói pozícióba kerülhetett és annyi önkritikája nem volt, hogy belássa, csak azért volt szükség rá, mert gyáva.

Orica Középföldi 2018.12.04. 07:53:19

@taga20:

Ha megtanulsz beszélni, érteni fogod. Hibátlan, akár csak ez:

www.youtube.com/watch?v=7SKBrUpwAXI&list=PL1iyKa5BAIUpf3wEDtZW8lR0ZIREjPVaQ

Egyébként van igazságod, bármilyen szépen artikulál egy szoprán, nehezen érthető.

Orica Középföldi 2018.12.04. 12:05:32

Konteók helyett:)

www.atv.hu/videok/video-20181203-fodor-eva

Olvastam valahol egy kommentet, pusztuljon a CEU a 4 millás tandíjával. Érdekes módon Ráhel 15 millás tandíja nem jutott el hozzá.

Tényleg olyan elképesztő a sötétség, hogy én már csak ilyen híreket szeretnék olvasni, ismét itt telel a gólya, immár 8 éve:))

guma 2018.12.04. 17:04:47

@Orica Középföldi: :)))

"Tényleg olyan elképesztő a sötétség, hogy én már csak ilyen híreket szeretnék olvasni, ismét itt telel a gólya, immár 8 éve:)) "

csatlakozom!

jaegtoer 2018.12.04. 21:29:18

@Orica Középföldi:

Úgy tűnik, mi is itt telelünk. Mondjuk a gólya nem olvas híreket.

Orica Középföldi 2018.12.05. 07:42:04

Gyönyörűséges:))

Elnézem a képet, amit sokan osztanak ("felrobban tőle az internet", írják majd erre szakosodott oldalak), szép kép.
A képen politikus (vannak, akiknek A Politikus) hajléktalannal kvaterkázik. Mármint a politikus kvaterkázik, a hajléktalan statisztál; fáradtan szép, szakállas, szakadt ürügye ő egy képnek, képen mint fenn: szép kép, mondom, önmagáért való, politikus és hajléktalan kimódoltan véletlen találkozása a társadalom boncasztalán.
Bennem lakol a sanda hiba bizonnyal, de Esterházy jut az eszembe (gyakorta az eszembe jut, az eszembe juttatják, afféle juttatás ez nerre mifelénk), a Kis Magyar Pornográfia:
"Szörnyű hideg tél volt, tán 52-ben. Egy hideg, szeles, januáriusi napon két személyi kultuszos egyén kocsin igyekezett a városba. Útjuk a rómaifürdői cigánysátrak előtt vitt el. Az egyik sátor nyílásán, pipájából ugyancsak pöfékelve egy öreg cigány pislog ki az útra. Mutatni vezetők és vezetettek hasonszőrét, rákiált az egyik elvtárs a vén dádéra:
- Nagy a hideg, ugye, cigány!
- Te tudod, te vagy kinn – feleli az egykedvűen."

(Konok)

Orica Középföldi 2018.12.05. 08:03:03

A mágikus tudat legfontosabb jellemzője az a hit, amely szerint a tudatunkban felidézett, elképzelt, fantáziált, s remélt események megelőlegzik a valóságot, vagyis a valóság képzeletünknek megfelelően alakul.
Kósa Lajos a pattintott kőkorszak jellegzetes gondolkodásának megfelelően azt találta mondani, hogy “a New York-i CEU sosem volt Budapesten, ezért nem tud Budapestről elköltözni.” Tiszta mágia. Csak szólok, hogy néprajzosok sokszor írtak le olyan eseteket, amikor a valóságot a mágikus tudathoz sikertelenül hozzáigazítani próbáló hazug sámánnal szemben eljárt a hülyére vett közösség. Ilyenkor leginkább a testnyílásai kerültek veszélybe, ugyanis azt gondolták, hogy a sámán nyílásai eltömítődtek, s a szellemek és démonok nem képesek átjárni azokon. A közösség ezeket a nyílásokat próbálta a maga módján megreparálni.
Én meg eközben azt próbálom fantáziálni, hogy Kósa Lajos nem lehet ennyire hülye és aljas, de a mágia csődöt mond, s a valóság még ennél is rosszabb képet mutat.
Továbbá próbálom Kósa Lajos kedves anyukáját luxusmotorokon elképzelni, de csak Kósát látom magam előtt seggre esni a motorral.

Gábor György)

*

Írt egy hosszút az USA nagykövete megítélését illető tévedéséről. Csak egy rövid idézet:

Cornsteint mai nyilatkozata nyomán jellemtelen és gyáva alaknak tartom.
.
.
Cornstein úr, tőlem adhat még újabb és újabb nyilatkozatokat, mától egyetlen szavában sem hiszek.

Orica Középföldi 2018.12.05. 08:29:09

Ilyeneket is szeretek olvasni.

Alföldi Róbert
·
Sikeresen zárult december 1-én a III. Művészek a Heti Betevőért kiállítás és művészeti aukció.
Szombat este a licitből hátralévő utolsó néhány óra hihetetlen izgalmakat hozott.
A felajánlott művészeti alkotások végül összesen 3.623.600,- Ft-ért keltek el.

Ez az összeg a teljes téli időszakra lehetővé teszi, hogy a Heti betevő az ellátási körébe tartozó hajléktalanok és rászorulók számára meleg ételt főzzön és a túléléshez szükséges egyéb segítséget nyújtson.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett az aukcióban!

Orica Középföldi 2018.12.05. 14:57:02

@Sir Bates dö Hól:

Nem tudom eldönteni, ez most gyászhír vagy örömhír, de ennél sokkal jobban érdekel, milyen a félbolond algoritmus:)

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 15:45:45

@Orica Középföldi: gyászhír, ilyen formában:-)... nem a pornó a gond, hanem az önkényes beavatkozás a magánszférába, a prüdéria piedesztálra emelése a fajelméletet pluralizmusként meghatározásával egyidejűleg:-)...

Orica Középföldi 2018.12.05. 18:17:00

@Sir Bates dö Hól:

Azt hiszem ez sokkal összetettebb probléma, minthogy bármiféle válaszom legyen.

Néhány éve huszonéves fiúk mesélték, Japánban már-már betegesen perverz alkotások pörögnek a neten, egészen fiatalok között. Akkor átsuhant az agyamon, milyen összefüggés lehet egy erősen zárt, hagyományőrző/tisztelő társadalom és e jelenség között.

Hány éves koról tartod normálisnak a pornónézést? Merthogy a magánszféra korfüggetlen, de ez nem jelent(het) határtalanságot.

Nem nevezném prüdériának, csak rossz döntésnek, mindenféle elemezés, technikai megoldás helyett tiltás.

" prüdéria piedesztálra emelése a fajelméletet pluralizmusként meghatározásával" - ez úgy marhaság, ahogy van:)

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 18:58:05

@Orica Középföldi: jól hangzik és még marhaságnak sem gondolom: az erotika bármely megnyilvánulásának tiltása (prüdéria) náci gondolatok közzétételének megengedése mellett (a gondolat- és szólásszabadság jegyében - ehhez azért társítható a pluralizmus-) számomra egyértelmű értékbeli állásfoglalás egy olyan közegben, amely pontosan a szabadság jegyében fogant;-)...

Sir Bates dö Hól 2018.12.05. 18:58:07

@Orica Középföldi: jól hangzik és még marhaságnak sem gondolom: az erotika bármely megnyilvánulásának tiltása (prüdéria) náci gondolatok közzétételének megengedése mellett (a gondolat- és szólásszabadság jegyében - ehhez azért társítható a pluralizmus-) számomra egyértelmű értékbeli állásfoglalás egy olyan közegben, amely pontosan a szabadság jegyében fogant;-)...

Orica Középföldi 2018.12.06. 05:39:31

Mondom, hogy nagyon bonyolult.

Az én megközelítésemben az egyén, a személyiség a kiinduló pont. A szexuális érdeklődés meglehetősen korai, de természetes velejárója a személyiségfejlődésnek, szemben a/egy közösségben kialakulható, kialakítható eszmékkel, elvekkel.

Az egyén szempontjából egy sámánista szekta ugyanolyan káros, mint a nácizmus, csak ez utóbbinak voltak társadalmi méretű következményei, az előbbinek nem.

Olybá tűnik, a prüdériát oly mértékig égette ránk a kereszténység, hogy nem szabadulunk tőle, de "az erotika bármely megnyilvánulása" azért vet fel kérdéseket. Nem véletlenül bűntett (nagyon helyesen!) a gyerekpornó, miért is? Gátolom szabadságában az elkövetőt, akkor a törvény prüdéria? Tudom, hülye kérdés,és a te megközelítésed egzaktabb (lehet) ebben.
Csupa morális kérdésbe futunk bele.

Félreérthető lehettem. Nem a te mondatod a marhaság, hanem a fajelmélet pluralizmusként való felmutatása.

A döntés - nekem - gyávaságot mutat, noha baromi károsnak tartom az egész tartalmat.

Orica Középföldi 2018.12.06. 07:59:32

Nem különösen lepett meg, hogy a három maszopos láthatósági mellényt vet fel.Így legalább látszanak. De ennyi szellemtelenség, szellemi tunyaság, gondolatnélküliség egészen elképesztő.

Péter Konok
·
1916. február nyolcadikán délután zürichi manzárdszobájában Tristan Tzara megalkotta a "dada" szót, miközben Hans Arp egy brióst emelt a bal orrlyukához. A briós eléggé friss volt, rajta porcukor.
1918-ban Kazimir Malevics megfestette a szuprematizmus csimborasszóját, a 'Fehér négyzet fehér alapon"-t. A kép komoly feltűnést keltett.
Ezek után az avantgárd hosszas, tompa tetszhalálba merevedett, mint egy téli dézsában ázó ékszerteknős.
Kerek egy évszázadot kellett várni a nagyszerű továbblépésre: a "Három magyar politikus lát-hatósági mellényben pózol. Az egyik szemüveges" című formapukkasztó, polgárbontó képre, az Új Értelmetlenség ekrazit-tömörségű ikonjára.
Dada. Dada. Dadadadadadada.

guma 2018.12.06. 09:18:57

@Sir Bates dö Hól:

ne indulj ki abból, hogy az értelmi képesség mindenkinél kiköveteli a szabadságjogokat...

ráadásul összekeveredik minden - nálam is, mert sosem leszek olyan okos min te. a tapasztalat pedig nem minden...

és még félre is érthetünk pár dolgot:

uploads.disquscdn.com/images/ead6a5927cc6d8b673d23ce1ca464c1d8b9f70cc1921ebd2ec740db42b39a032.jpg

Orica Középföldi 2018.12.06. 13:35:29

Nézem Újhelyi Istvánt, Tóth Bertalant és Karácsony Gergelyt, amint büszkén feszítenek sárga mellényükben. Így készülnek tüntetni szombaton a “rabszolgatörvény” ellen.
Nos, két eset lehetséges. Az egyik, hogy fenti urak közül egyik sem beszél franciául, nem ismerik az ottani híreket, nem tudják, milyen események zajlanak Franciaországban, s fogalmuk sincs arról, milyen pénzek és érdekek állhatnak a történések mögött. Ezen lehet segíteni: tekintettel arra, hogy én tudok franciául, s rengeteg anyagot elolvastam ezzel kapcsolatosan, ha megkérnek, elmondom mindazt, amiről ők - feltételezhetően - nem tudnak. Nagy-nagy meglepetésekre számíthatnak.
A másik lehetőség az, aminek fennállása esetén én már nem tudok segíteni, ugyanis itt már más szakmára volna szükség. Ebben az esetben csak azt tudom üzenni, hogy kedves urak, zárják be a boltot, bandukoljanak szépen haza, akár magukon tartva a sárga mellényüket, s teljes inkompetenciájukkal és kontraszelektáltságukkal megáldva tényleg fejezzék be ezt a kínos és röhejes cirkuszt, amelyet még mindig képesek (ellenzéki) politizálásnak nevezni.
Van persze egy harmadik lehetőség is: az MSZP köreiben - kissé megkésve - most vált divatossá Goethe hősének, Werthernek a híres sárga mellénye. Ha erről lenne szó, csendben jelzem: Goethe sztorijának sem lett jó vége.

(Gábor György)

jaegtoer 2018.12.07. 04:39:11

@Orica Középföldi:

Ahogy öregedik, és mint tapasztalom, én sem fiatalodok, egyre jobban bírom őt (persze magamat is!) úgy személyében, mint gondolataiban, megjegyezve, hogy amúgy lehet mind a ketten elég kibírhatatlanok lehetünk a privát szféránkban, mindemellett remekül viselem magamat, sokkal jobban, mint a tapasztalt változásokat. Tulajdonképpen azt akartam mondani, hogy az elkövetkező alig 25 év múltával könnyen bekövetkezhet, hogy a fölvetett problémák 99%-ának megítélésében azonosan vagy legalábbis nagyon hasonlóan gondolkozunk majd. Ő meg én. (Nem mintha túltolnám saját jelentőségemet, de hát magam számára mégiscsak én vagyok a fontosabb, nem vonva kétségbe az Ő fontosságának leírhatatlanul magasabb fokát vagy mértékét (ahogy tetszik). Viszont, ha mennyiségként és nem arányaiban venném a dolgokat, tehát mondjuk 10000 problémát tennék vizsgálódás tárgyává, az 1%-nyi eltérés 100 problémát jelentene, és lehet hogy ennek a 100 (db) feladványnak a 10%-a mégiscsak áthidalhatatlan véleményeltérést jelentene. Aztán még arra is gondolok, hogy a következetes véleményeink még következetesebb artikulálása ugyan min fog következetesen változtatni? Nem lenne sokkal egyszerűbb most mindjárt leülni egy terített (az ételek mellett italokkal is megrakott) asztalhoz, és jó kiadósan berúgni, s a mosandó és a mosott ruhát ráhagyni a szépreményű utókorra, mert miért is kellene az utókornak mindent lapra szerelten vagy akár készen kapni? Igaz egyik opció sem jelent súlyos fenyegetést sem a jövőre, sem az utókorra, fognak még ők is rengeteg kézműves fogpiszkálót gyártani.

jaegtoer 2018.12.07. 04:48:33

@Orica Középföldi:

A félbolond algoritmus olyan, mint TGM.
Az egészen bolond, olyan mint a Professzorok Batthyány Köre.
A mentehetetlen algoritmus Kásler Miklósba és körébe van beégetve.
Legalábbis ezt súgja a személyes algoritmusom.

jaegtoer 2018.12.07. 04:58:26

@Sir Bates dö Hól:

"_nem a pornó a gond, hanem az önkényes beavatkozás a magánszférába, a prüdéria piedesztálra emelése a fajelméletet pluralizmusként meghatározásával egyidejűleg:-)..."

Mennyire magánszféra a nyilvánosság illetve a nyilvánossá tehető kommunikáció?
Miért kellene gátlástalan egyéneknek teret, vagy bármilyen felületet biztosítani?
Persze felmerül mi a gátlástalanság?
Amúgy meg, ha a közízléstől elvárhatjuk hogy szabad a gazda, akkor mire föl a fölhördülés például az egyes papok ezzel-azzával kapcsolatban? Miért ne lehetne? Ha annyira lehetünk szabadosak mi, miért is ne lehetnének mások is?

Tehát a "Teljes szabadságot a Szabadságnak!" érvénye érdekes hozzáadott értéket hozhat.

guma 2018.12.07. 18:08:29

@jaegtoer:

megnevettettél! :)

(persze a szokásos és hatásos gondolatok mellett)

guma 2018.12.07. 18:12:43

@Sir Bates dö Hól:

na mi van?

nincs kérdés, válasz, vélemény?
:D

Orica Középföldi 2018.12.08. 10:45:57

@guma:

Hé, ne öntsd ilyen gyorsan az újakat, elolvasni/meghallgatni sincs idő:)

guma 2018.12.08. 12:05:30

@Orica Középföldi: :)))

válogass! (mint mindig :DDDD)

@boborján20: :)

jó hogy látlak! :D

boborján20 2018.12.08. 13:31:46

@guma: aranyos vagy margarita.
tudod néha benézek ide is:)

zenét bírod? nesze!:)))

www.youtube.com/watch?v=sB6HY8r983c

Orica Középföldi 2018.12.09. 07:18:32

Belátom, nem rövid, nem könnyű, háttérként aligha hallgatható, de nagyszerű.

www.youtube.com/watch?v=57w5s805hNA

Orica Középföldi 2018.12.10. 06:51:23

huppa.hu/rezeda-ami-nincs-az-nem-van/

*

Kicsit szörföztem, és ha már a Huppán jártam, egy kis Konok 2016-ból.

Ahányszor a Kétfarkú Kutya letépett plakátjainak cafatait látom, vagy vérmes “ellenzékieket” olvasok, ahogy “a politikai infantilizálódásán” dühöngenek, netán azon, hogy “viccelni, az nem kunszt, na de hol a program?” (ezt egy olyan párt korifeusa írta, amelyiknek a programja ennyiben összefoglalható: “Majd mi! Ide nekünk a pénzt és a hatalmat!”, bár ez lényegében az összes pártra áll), mindig a jó Vilmos testvér és a tiszteletreméltó Jorge atya beszélgetése jut eszembe A rózsa nevében:

– De hát mi rémített meg úgy abban, amit a nevetésről mond? Ezt a könyvet eltüntetheted, de a nevetést nem.
– Nem, azt nem. A nevetés a testünk gyengesége, romlottsága, otrombasága. Paraszti kedvtelés, ittas ember zabolátlansága; nagy bölcsen az egyház is megtűri az ünnepi, farsangi, vásári alkalmakat, mint megannyi nappali magömlést, csapolódjanak csak a kedvek, annál kevesebb tere lesz így a másfajta vágyaknak, másfajta óhajoknak… Csakhogy a nevetés így megmarad hitvány dolognak, együgyűek mentsvárának, pórok megszentségtelenült misztériumának. Megmondta az apostol is: jobb házasságban élni, mint égni. Jobb nevetnetek, a lakoma végén, minekutána kiürítettetek korsót és palackot, jobb a rendet kifigurázó, mocskos kis paródiáitokon röhögnötök, mintsem az Isten akaratából fönnálló rend ellen lázadoznotok.

A tiszteletreméltó Jorge atya egy igazi seggfej volt.
A végén persze mégis inkább felzabálta a nevetésről szóló mérgezett arisztotelészi lapokat, és a könyvtár is porig égett.
Ijesztő, de nevetséges.

Szerző: Konok Péter

Orica Középföldi 2018.12.10. 12:35:24

Nem szókincsbővítésnek szánom:)

Gábor György
·
1675-ben a zaporozsjei kozákok a hatalmát erőszakos úton kiterjeszteni szándékozó IV. Mehmed oszmán szultánnak egy levelet írtak, válaszként a szultán agresszív, pökhendi és nagyzoló követeléseire. A kozákok levelükben „sátán”-nak, az „ördög rablótársá”-nak szólítják az uralkodót. Felteszik a kérdést: „hát milyen lovag vagy te, ha csupasz seggel még egy sünt sem bírsz agyoncsapni?” Aztán így folytatják: „Nem vagy te jó arra, hogy keresztény fiak éljenek alattad”, majd mindennek elmondják: „alexandriai kecskebaszó”, „kamenyecki hóhér”, „a világ és alvilág bohóca, a vipera unokája, és a faszunk görbülete. Te disznópofa, te kancasegg, te hentes kutyája, te kereszteletlen tökfej, hogy baszom az anyádat…, te takony…” Befejezésképp ekként búcsúznak el az uralkodótól: „Ezért seggbe is csókolhatsz minket.”
Elolvastam az imént a Professzorok Batthyány Körének legfrissebb gondolatait az ország állapotáról. Például az oktatáspolitikáról, illetve a felsőoktatásról a sok szép dicsérő szó mellett halált megvető bátorságról tanúságot téve iszonyatos kritikát fogalmaznak meg, rámutatván, hogy „jóval nagyobb hangsúlyt kellene kapnia az anyanyelv helyes és igényes használatának, a családi életre nevelésnek, valamint a hon- és népismeretnek”
A kozákokkal ellentétben nem üzenték Orbánnak, hogy „seggbe is csókolhatsz bennünket”. E helyett ők csókolták seggbe Orbán Viktort.

Orica Középföldi 2018.12.11. 08:11:10

Érdekes.
Lattmann ajánlása:

Na, ilyesmik kellettek volna már jóval korábban is, sok más területen. Érdemes végigolvasni, és megjegyezni... A téma valódi kutatói, munkahelytől, politikai vagy bármilyen egyéb oldaltól teljesen függetlenül egységesen foglalnak állást a szakmájukat érintő - és veszélyeztető - médiajelenséggel (nem tudom és nem is akarom másnak nevezni) szemben.

szemlelek.blog.hu/2018/12/10/kozlemeny_es_tanulmany_iszlam?fbclid=IwAR3s97ZUnqHNWR2tRrTkTg1iMqI8rJA077qF-bvdSDqmVbJHBoNMgfeeGsk

Orica Középföldi 2018.12.11. 14:37:19

Mikről maradok én le:))

Erre -

hvg.hu/kultura/20181206_Zsolti_a_verzivatarban

- születhetett valamiféle reakció, amiről szintén lemaradtam.

Tóta reakciójából következtetek vissza.

Végigőrjöngte már a Bayer-szakácskönyvről írt riportot magyaridőktől origóig az egész szopoda. És megint ugyanaz a tünet: öklendezve, kézzel-lábbal mutogatva, legjobb esetben rendőrnyelven védelmezik a magyar identitást tőlem - pláne Esterházytól.
Ráadásul bambán engedik elszállni a magas labdákat. Azt hagyjuk is, hogy nem vall mesterlövészre Bayer Zsolt mellett azzal kiállni, hogy én mit merészeltem írni a római pápáról, mert speciel demens vénembernek pont nem én neveztem. Volt viszont itt két kérdés, és ezekről egy hang se - sem Bayertől és kuktájától, se mástól.
Az egyik, hogy mi van a zászlón. Ki a jobbos Spiró? Esterházy? Dragomán? Kepes András... Milyen elegánsan lecsaphatták volna. Eh, te ostoba, bunkó libsi Tóta W., hiszen közismert, hogy a jobbos irodalmi doyen vitéz Troppauer Hümér. Nézzétek, ez a suttyó nem olvasott Troppauert! Egyet sem! Még a Matyó Matyi motyogását se! Nem is hallott róla. És ott állnék megsemmisülve, pironkodva: én kérek elnézést és szabad elvonulást, hogy felzárkózzak irodalomból.
A másik kérdés az volt, hogy miért súlyosabb bűn mai alkotóink ellenzékisége, mint Ady vagy Petőfi tévedései és jellemhibái. Ezt is könnyű lett volna az orrom alá dörgölni. Idefigyelj, te tirpák Tóta W., minden kisiskolás kiszámolja egy itatóspapíron: (AdyEndre.Összesbűnei/ElteltIdő)/Istenesversek.count() < Nemfideszesség*[(Migráncshelyzet+Kétharmad)^Soros], nesze, ez a képlet, csak a hülye nem érti.
De egyikük se próbálta meg, csak az öklendezés maradt, kerékbe tört félmagyar szitkok, amikkel az állampolgársági vizsgán is rezegne a léc. Szomorú, hogy ennyire telik a sajtóbirodalomtól, mert előrevetíti, mivel vetnék be a kultúrnövények helyét a győztes harc után.

Orica Középföldi 2018.12.11. 15:58:00

Gumának két Konok.

A hungaroszentineléz véleményszigeteken partra lépni nem ajánlott.
A hungaroszentinelézek, bár önképük szerint vendégszerető és nyitott népek, kissé félnek az ismeretlentől. Amúgy az ismerttől is félnek, erre viharos történelmük adhat okot: a hungaroszentineléz vélményszigeteket fárasztó rendszerességgel látogatják tájjellegű tájfunok és köpönyegforgószelek.
A hungaroszentineléz véleményszigetlakók alapvető érvelési módszere vektoriális: íjaikról kilőtt erőteljes ívek jelzik aktuális véleményük irányvonalát. Innen az ősi mondás a hungaroszentinelézek rettegett nyilairól.
Javukra írandó, hogy - bár egymást örömmel felzabálják - áldozataikat nem fogyasztják el. A hungaroszentinelézek nem barbár vademberek. Tisztelik a rációt, az emberi jogokat, a demokráciát. Büszkék rá, hogy véleményszigeteik egy Európa nevű tengerben szigetelődtek el.
Alapvetően nem rosszak, de nem is jók. Ilyenek. Talán az éghajlat tehet róla. Talán az.

*

"A Veritas Történetkutató Intézet és az Antall József Tudásközpont által szervezett eseményen Orbán Viktor hangsúlyozta: az egykori miniszterelnöknek nem volt meg a kétharmada, pedig ha meglett volna, megspórolhattunk volna húsz évet." (HVG)
Most ne menjünk bele abba, hogy ha az Iccés Józsi még otthon ledönt hét gyanús eredetű felest, és úgy indul kocsival a kocsmába, nem pedig csak a kocsmában baszik be istenesen, hogy azután induljon kocsival haza, akkor legalább a cechet megspórolhatta volna, mert rögtön induláskor az árokban végzi. Pusztán arra hívnám fel a figyelmet, hogy a tolvaj, kettyós, saját értelmileg szerényen bútorozott tanítványaiból és sógorkomáiból "kormányt" alakító Antall, nem beszélve a teljesen kretén, fasiszta Hóbagolyról, annyira végtelenül népszerű volt, hogy utána Hornnak és az SZDSZ-nek lett húzós kétharmada.
Sak asztunnám, Ilike, hogy hovátettem a susszkúcsomat... hápersze, nem lesz baj! Én? Részeg??!!!

*

Bocs Jég, tudom, hogy fáj a szíved ilyet olvasni.

*

Végül egy kisszínes.
Tibiatya megvédte Puzsért Setét Jenő cigány jogvédő IQ-következtetésétől.

"Puzsért sok dologgal lehet vádolni: számtalanszor hozzászól olyan témákhoz, amikhez egyáltalán nem ért, pontatlan adatokra (vagy éppen semmire sem) hivatkozik, és tények helyett legtöbbször a zsigeri intuíciói vezetik, azok viszont jó határozottan. Elítéli a valóság utáni világot és a posztmodern dekonstrukciót, miközben ha tényekkel, vagy széles körben elismert és alátámasztott szakmai alapvetésekkel szembesítik, folyamatosan dekonstruálja és újrakeretezi a fogalmakat a vitapozíciója javítása érdekében – holott csak néha el kéne ismernie, hogy amit mond, az nem alátámasztható a hiedelmeivel, legyenek azok bármennyire berögzültek is."

Én ezt egy látens főpolgi-ajánlásnak tekintem:) Ha ilyen (el)ismerőim lennének, ellenségre már nincs is szükségem.

*

Kicsit gyakrabban nézhetne tükörbe az atya, akkor talán néhány hiedelmet ő is el tudna engedni.

Orica Középföldi 2018.12.13. 08:39:25

Két, látszólag nem összefüggő téma.

www.atv.hu/videok/video-20181212-romsics-ignac

*

Nyáry Krisztián

A 48 éves arisztokrata óriási összeget, 80 000 forintot ajánlott fel a Magyar Tudományos Akadémia megépítésére. Ez volt a legnagyobb magánadomány, amit az akadémiának bárki valaha is felajánlott, így az építkezés nem sokkal később megindulhatott. Emellett vagyonának jelentős részét fordította gazdaságfejlesztésre, folyamszabályozásra, gőzhajózásra, vasútépítésre, iskolákra és színházakra. Felvilágosult magyar hazafinak tartotta magát, országa fejlődését akarta előmozdítani. Nem Széchenyi Istvánról van szó, hanem barátjáról, báró Sina Simonról, egy dúsgazdag görög eredetű család utolsó férfisarjáról, aki 1858-ban tette önzetlen felajánlását. Az Osztrák-Magyar Monarchia legvagyonosabb embere volt, családjánál az csak a Habsburgok és a katolikus egyház volt gazdagabb. Öt országban voltak hatalmas birtokai és házai. Ő azonban magyar, mégpedig jó magyar akart lenni mindenáron. Pénzét elfogadták, de magyarrá lenni nem engedték. A magyar mellett felépítette a görög tudományos akadémiát is, amely halála után a nevét is viselte. A budapesti akadémia falára csak néhány éve kerülhetett ki róla egy emléktábla.

A macedóniai görög eredetű Sina- (Σίνας-) család a törökök elől menekült Szerbiába, onnan pedig a Habsburg Birodalom területére, majd éppen a törökökkel való kereskedelemből alapozták meg óriási vagyonukat. Ehhez némi szerencse is kellett – legalábbis Jókai Mór egy feljegyzése szerint: „B. Sina gazdagságának eredete, jön török szökevény gazdag gabonahajón, az útközben meghal, ő marad örököse.” Az író tovább is szőtte a legendát a nagyapáról, id. Sina Györgyről, akiről az Aranyember című regény címszereplőjét mintázta. Más források szerint az élelmes kereskedő gyapottal üzletelt a macedóniai török basával, aki nem jól őrködhetett a rábízott a országrészen, mert selyemzsinórt kapott a szultántól. A kivégzett basa pénze üzleti partnerénél maradt, aki meg is alapította belőle a bécsi Sina-kereskedőházat. Annyi bizonyos, hogy a családfő a XIX. század elején villámgyorsan lemondott az Oszmán Birodalom állampolgárságáról, és hamarosan már osztrák alattvalóként lett a legnagyobb bank tulajdonosa. Nem sokkal később a császári udvar is az üzletfelei közé tartozott. I. Ferenc érdemeik elismeréseként 1818-ban osztrák, majd négy évvel később magyar bárói címet és Temes megyei birtokokat adományozott neki. Címerükben egy tengerből kiemelkedő fekete szikla emlékeztetett a család vagyonát megalapozó kereskedelmi tevékenység kockázataira.

A Sina Bank az alapító fiának, ifj. Sina Györgynek irányítása alatt érte el fejlődésének tetőpontját. Hiteleztek cégeknek, arisztokrata családoknak és államoknak is, igazi konkurenciájuknak talán csak a Rothschild-bankház számított. Sina György vagyonából Magyarországon, Ausztriában és Csehországban óriási földbirtokokat vásárolt tönkrement arisztokratáktól. Összesen 240 ezer hold birtokosa lett, azaz nagyobb területen gazdálkodott, mint az Esterházyak. Egy magyarországi görög arisztokrata lányt, Derra Katalint vette feleségül, s házasságukból 1810-ben született meg egyetlen fiuk, Simon. Sina György már a magyar gazdasági fejlődésnek is egyik motorja volt. Részt vett a Duna Gőzhajózási Társaság megalapításában, ötven gőzhajójuk járt Bécsből és Pest-Budáról a Fekete tengeren át a török kikötőkig. Mint Széchenyi István barátja és magánvagyonának kezelője aktívan részt vett a gróf legfontosabb álmainak megvalósításában. Részese volt a Tisza szabályozásának, a Duna-Tisza csatorna és a budai hengermalom építésének, valamint a magyar vasúti hálózat kiépítésének is. Legfontosabb tette azonban az volt, hogy Széchenyi mellé állt az első állandó Duna-híd megépítésekor, és a Lánchíd Rt. elnökeként sikerült meggyőznie más bankárokat is, hogy vegyenek részt a beruházás finanszírozásában. Nem véletlen, hogy Széchenyi a hidat többször is kettejük gyermekének, „jó házasságban elsőszülöttjüknek” nevezte. Bár sokat jótékonykodott Magyarországon is – az 1839-es a dunai árvíz után például rengeteg pénzt adott az árvízkárosultaknak –, Sina György még egyfajta Habsburg-birodalmi világpolgárnak tekintette magát.

Folyt.

Orica Középföldi 2018.12.13. 08:43:09

Nem úgy fia, Simon, aki különös vonzalmat érzett a monarchia rebellis népe, a magyarok iránt. Amikor édesapja 1856-ban meghalt, Bécsnek szinte egész lakossága ott tolongott a gyászmenetben. A temetésen tiszteletét tette Deák Ferenc, a magyar ellenzék vezére is, akitől a mesés vagyon 46 éves örököse azt kérte, hogy „legyen vezére s tanácsadója a magyar hazafiság pályáján, mert ő inkább akar lenni magyar nagybirtokos és hazafi, mint üzletember és világpolgár”. Rejtély, miért akart a görög-osztrák férfi mindenáron magyarrá lenni, hiszen apja Bécs mellett Itáliában, Franciaországban és Angliában taníttatta, s csak a nyarakat töltötte a család simontornyai birtokán. Ilyenkor magyar nevelő is foglalkozott vele, akitől a görög, a német, az angol, az olasz és a francia után a magyar nyelvet is megtanulta. A bécsi egyetemen közgazdaságtant, történelmet és filozófiát hallgatott, de csak addig, amíg liberális nézetei miatt el nem tanácsoltak az intézményből. Ő is egy magyarországi görög földbirtokos család lányát vette el: Gyika Iphygénia öt lányt és egy fiút szült neki. Hamarosan tragédia árnyékolta be a család életét: előbb az egyik kislány, majd nem sokkal később a kisfiú is meghalt váratlan betegségben. Talán ez is hozzájárult, hogy Sina Simon egyre inkább a jótékonykodásra kezdett koncentrálni.

Sokban különbözött konzervatív, szigorú üzletember apjától. Pulszky Ferenc szerint éppúgy képviselte „a németnek polgári takarékosságát s pontosságát, mint a magyarnak lovagi pazarlását.” Ennek a lovagiasan pazarló hajlamnak köszönhető, hogy Magyarország egyik legnagyobb mecénása lett. A forradalom után személyi titkárának kérte fel Széchenyi közeli munkatársát, Tasner Antalt, és bizonyos értelemben folytatta a döblingi elmegyógyintézetbe visszavonult gróf munkáját. Ha kellett, gyorsan adott, például árvizek, vagy más természeti katasztrófák idején, többnyire azonban hosszú távon hasznot hozó kezdeményezéseket támogatott. Szőlészeti és kertészeti szakiskolát hozott létre, alapítója volt a Magyar Gazdasági Egyesületnek, és az ő pénzéből jelentek meg a kor legfontosabb folyóiratai, a Gazdasági Lapok és a Budapesti Szemle. A Nemzeti Színház, a Képzőművészeti Főiskola és a Nemzeti Múzeum egyik legfontosabb magántámogatója volt, de a legnagyobb összeget a Magyar Tudományos Akadémia székházának felépítéséhez nyújtotta. A legtöbb magyar ma is tudja, hogy Széchenyi hatvanezer forintot ajánlott fel az akadémia alapítására, de azt alig néhányan, hogy az addig különböző ideiglenes bérleményekben működő intézmény székházának megépítésre Sina Simon ennél is nagyobb összeget, nyolcvanezer forintot adományozott 1858-ban. A Bach-korszakban már nem volt szokás a „nemzet mívelése” érdekében nyilvános alapítványt tenni, de Sina adománya sokakat csatlakozásra buzdított, bár egyik felajánlás sem közelítette meg az övét.

Ráadásul ugyanebben az évben egy másik akadémia is neki köszönhette a születését. A török uralom alól felszabadult fiatal Görögország Sina Györgyöt, majd halála után a fiát kérte fel bécsi nagykövetének. Sina Simon sosem járt görög földön, de örömmel vállalta népe képviseletét. Amikor felmerült, hogy Athénban is létre kellene hozni egy tudományos akadémiát, ő állt a kezdeményezés élére. 1859-ben Ottó görög király már az alapkőletételen mondhatott köszönetet Sina Simonnak, aki hozzájárult „Hellas újbóli fölemelkedéséhez.” Görög identitásából elsősorban ortodox keresztény vallását tartotta fontosnak, de ez nem akadályozta meg abban, hogy óriási összeggel járuljon hozzá a pesti Szent István Bazilika felépítéséhez is. Annál elkeseredettebb volt, amikor legnagyobb magyarországi birtokán, Gödöllőn a helyi katolikus pap nem volt hajlandó gyászmisét mondani elhunyt édesapjáért, mert Sina György más felekezethez tartozott. A plébános fel is jegyezte a csalódott földbirtokos szavait: „a gyászmise végett a jólelkű Báró Úr felizgattatott, úgy hogy egy alkalommal előttem több keserű nyilatkozatokra fakadt, miszerint mi, katolikusok a más hitűeket állatoknak tartjuk, s azokat mind a pokolba juttatjuk.”

Folyt.

Orica Középföldi 2018.12.13. 08:46:48

A családnak palotája volt Bécsben és Velencében, de ennek ellenére úgy tervezték, hogy tartósan Gödöllőn fognak letelepedni. Felújították a Grassalkovichoktól megvásárolt kastélyt, a nem sokkal korábban pusztító tűzvész után újjáépíttették a helyi templomot és iskolákat, adományaikkal sokat tettek azért, hogy a kis falu elegáns nyaralóhellyé váljon. Sina Simon engedélyezte elsőként, hogy birtokán zsidó kereskedők telepedhessenek meg, akik hozzájárultak a település felvirágoztatásához. Feleségével együtt iskolai alapítványt hozott létre a szegény gödöllői gyerekeknek. „Miután a népek boldogsága – a közjólét – egyenesen magában a népnevelésben rejlik, (…) elhatároztam, hogy az oskolai nevelés szent célját, (...) vallás különbség nélkül ösztön és szorgalmi díjakkal, könyvek és írószerekkel az alább írt feltételek alatt előmozdítsam...”, – írta az alapítólevélben. Hosszan készülődtek a királyi házaspár gödöllői látogatására. A szabadságharc idején az osztrák csapatok feldúlták a kastély melletti pavilont, amelyben a magyar királyokat bemutató arcképcsarnok volt kiállítva. Sina Simon felújíttatta az épületet, a tönkrement képeket restauráltatta, a hiányzó királyi portrékat pedig a legnevesebb magyar művészekkel megfestettette. Mások mellett megrendelője és mecénása volt Barabás Miklós festőművésznek és Izsó Miklós szobrásznak is. A művészekkel való viszonyára jellemző a róla feljegyzett anekdota: Sina megkért egy tehetséges fiatal festőt, hogy írjon valamit az emlékkönyvébe. Úgy tűnik, a tehetséghez szemtelenség is párosult, mert a festő le is írta, amit a mecénáshoz forduló legtöbb magyar legfeljebb csak gondolt: „Adjon nekem 100 ezer frankot, Sina úr, és felejtsen el örökre!” A báró – ahelyett hogy megsértődött volna – így felelt: „Ön sokkal szeretetreméltóbb annál, hogy érdemes volna elfelejteni. És sokkal tehetségesebb annál, hogy a henyélésre alkalmat nyújtsak önnek.” Azzal ösztöndíjat adott a festőnek.

A család gödöllői élete nem tartott sokáig. Sina Simon fia halála után úgy tervezte, hogy lányait magyar főúri családok fiaihoz fogja feleségül adni, hogy ezzel biztosítsa a család teljesen magyarrá válását. Ezt a szándékát a magyar arisztokrácia elutasította: amikor Gödöllőn táncmulatságot rendezett, hogy négy lányát bemutassa a környék ifjúságának, alig érkeztek látogatók. Voltak, akik azt terjesztették, hogy a Sina-lányok csúnyák, ami a róluk készült fényképek tanúsága szerint nem volt igaz. Mások szerint az volt a baj, hogy a családfő ragaszkodott ahhoz, hogy lányai férjhezmenetelük után is megtartsák görögkeleti vallásukat. A legvalószínűbb azonban mégiscsak az, hogy a magyar főnemesi ifjak egyszerűen rangon alulinak tartották, hogy olyan családba házasodjanak be, ahol a nagyszülők még „török bazárosok” voltak. Sina Simon nagyon csalódott volt a sértésnek is beillő fiaskó után. Családjával együtt elutazott Gödöllőről, és soha nem tért vissza. Néhány évvel később a kastélyt is eladta. Négy lányának a magyar királyné, Erzsébet segített férjet találni, mindegyiküket európai arisztokraták vették el. Sina érdeklődése egyre inkább sosem látott második hazája, Görögország felé fordult, ahol jobban megbecsülték. A görög akadémia felépítése után ő finanszírozta az athéni csillagvizsgáló megalapítását is, amiért a hálás görög csillagászok krátert neveztek el róla a Holdon.

Az egyik legnagyobb magyar mecénás 1876-ban 66 évesen halt meg bécsi otthonában, néhány évvel később felesége is követte. Sina Simon lányai szinte végzetszerűen rossz házasságokat kötöttek. A legnagyobb, Anasztázia egy nőcsábász osztrák báróhoz ment hozzá, akitől később elvált, örökségét pedig jótékony célokra fordította. Eleni egy görög herceg felesége lett, férjével együtt rulett-függővé váltak, és egész egyszerűen eljátszották vagyonukat. Iphigeniát egy francia arisztokrata vette el, aki szintén féktelen játékszenvedélyének hódolva apasztotta a Sina-örökséget, amíg meg nem halt fiatalon, vérbajban. Irene a görög miniszterelnök fiához ment hozzá, akit később elhagyott, vagyonát görögországi régészeti kutatásokra fordította. Így esett, hogy Sina Simon halála után néhány évvel nyomtalanul eltűnt a XIX. század legnagyobb családi cégbirodalma. „Egyike azon nemes lelkű magyar főuraknak, kiknek első és utolsó gondolatát a haza és nemzet anyagi és szellemi felvirulása képezi!” – írta róla még életében egy magyar újság. Csak éppen e haza és nemzet nem becsülte sokra.
süti beállítások módosítása