He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A férfi, aki szerette a nőket (1977)

2018.08.01. 08:00 guma

A női lábak olyan tömör egységek, melyek keresztül-kasul behálózzák a Földgolyót, egyensúlyt és harmóniát adva - szól a főhős tételmondata. A rendező, François Truffaut fel is tűnik a film elején pár másodperc erejéig, ezzel adva igazolást arra a gyanúra, hogy saját nőkhöz való viszonyát festi meg a filmben.

(Menyét Ibolya )

A filmbarát véleménye: A film könnyed szórakozást ígér egy örök témában: kapcsolatok egy férfi és (számos) nõ között. Valójában egy feloldhatatlan ellentétet boncolgat férfi és nõ között, ami csak ritkán lehet mulatságos. Sokkal inkább egy õszinte és kellõen részletes esettanulmánynak mondanám. Rengeteg apró sztori van benne, amelyek elröppennek mielõtt a nézõ beleélhetné magát. Idõnként tényleg mulatságos, de máskor zavarba ejtõ, a kívülállónak (feltéve, ha van ilyen) talán sokszor vontatott és nehezen követhetõ.

A férfi, Bertrand, nem egy Casanova típus. Úgy vélem, hogy a legtöbb nõi nézõnek nem is igazán vonzó a színész (Charles Denner), így jobban kitapintható a lényeg: miért mond oly sok nõ igent neki, mit adhat nekik, amit mástól kevésbé kaphatnak meg. Nem próbálja megjátszani a ’férfiasságot’, sõt elég sokszor meg is alázzák, és a szemébe mondják az ’igazságot’ amit békésen elvisel. Bertrand szinte betegesen kerüli, hogy más férfiakkal kerüljön kapcsolatba, fõleg este hat óra után!!! Ezen még akkor sem változtatna, ha olykor kudarcot vall a nõkkel.

Különösen idegesítõ lehet sok nézõnek, hogy a film erõsen fókuszál a randevúk elsõ napjaira, heteire, sõt még inkább az ismerkedések legelsõ pillanataira. A hagyományos recept: egy-két férfi és kb. ugyanannyi nõ, aztán a film végére megvan a boldog (vagy elbukott) pár. Nos, ebben a filmben a rendezõ erõteljesen rámutat, hogy két idegen ember között a legelsõ kapcsolatteremtés mennyire döntõ. Egy-két ilyen eset lehet nagyon romantikus, itt viszont sorozatban esnek meg az ilyen ’igen is, meg nem is’ találkák. Elvileg ezekbõl lehetnek életre szóló kapcsolatok, (házasság, sõt ami leginkább számít, utódok) de ilyen elképesztõ mennyiségben ez már anti-romantikus. Pedig, úgy érzem, a filmbõl nem kiábrándult nézõ, késõbb könnyen felidézheti a sztorik nagy részét, és (magában) elismerheti, hogy az egész film elképesztõen realisztikus.

A film különösen érdekessé válik, amikor Bertrand könyvét kiadásra érdemesnek találja egy kiadó, leginkább annak egy szerkesztõnõje, aki a kisregényt a 20. századi férfi-nõ kapcsolatról szóló dokumentumnak látja - egyszerû stílusban elmesélve. „Miért keressük oly sok emberben azt, amit neveltetésünk szerint egyvalakiben kellene megtalálnunk?” – mondja ez a nõ a film végén.

A film számomra legértékesebb mozzanatai, amikor Truffaut feltárja a férfi múltjának néhány megrázóan érdekes részletét (fekete-fehérben): elsõ tapasztalait a másik nemrõl, és a férfi anyjának rövid de annál izgalmasabb bemutatását. Mindezek nélkül, csak egy egyszerû, könnyen felejthetõ filmet kapnánk. Ez nem az. Érdemes rajta gondolkodni.

Végül idéznék itt Sören Kierkegaard-tól, mert idevág:
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, ezt is meg fogod bánni, vagy megházasodsz, vagy nem, mindkettõt meg fogod bánni. … Bízzál egy lányban, meg fogod bánni; ne bízzál benne, azt is meg fogod bánni.”
Ez valaha nagyon érdekesen hangzott nekem, de most úgy tûnik, egy ilyen jó film sokkal érzékletesebben tudja mindezt feltárni egy filozófus vontatott és hosszadalmas fejtegetésénél.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9914018490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodeo36 11 2018.08.03. 11:32:04

szia mindenki...majd azért hozzászólok de 1960 as csodaszép filmhez mit tudok hozzátenni?

guma 2018.08.03. 16:53:48

@Rodeo36 11:

helló!

a kutyák idecsaltak? :DDD

gazoló 2018.08.04. 14:42:50

@Rodeo36 11:

Szia te vén kanadai medve)

csak ide evett a fene))remélem jó egészségben)

www.youtube.com/watch?v=bKupUqfP7Ac

taga20 2018.08.04. 15:25:08

@gazoló: te, a sakált ne simogasd, me rábaszunk!:)))
süti beállítások módosítása