He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Beszéljünk a "0"-ról

2018.07.12. 07:59 guma

ÉRDEKESSÉGEK A NULLÁKRÓLKéptalálat a következőre: „nulla”

Páros szám-e a nulla?

Igen.

Minden olyan egész szám páros, ami kettővel osztva nullát ad maradékul. Márpedig a nulla ilyen. Másik módszer a páros számok felismerésére, hogy megnézzük, hogy az utolsó számjegye 0,2,4,6,8. A nulla utolsó számjegye: 0.  Arról, hogy a nulla természetes szám-e, sokat lehet vitatkozni, de nem érdemes.

A nulla a semmi jele, mégis lehetetlen azonban semmibe venni, hisz nagyon is sokat köszönhetünk neki. Amíg nem ismertük a nullát, egy közönséges halandó, a nagy számokkal, úgyszólván számolni sem tudott. Ennek ellenére Európában mégis nagyon nehezen barátkoztak meg a zéró fogalmával. Nem úgy Dél -Amerikában, ahol a mayáknak, már évezredekkel ezelőtt volt a nullához hasonló számuk, amelyet a maguk képírásában csigaházzal vagy szemmel jelöltek.

A ,,semmi" jelentőségét, rajtuk kívül még felismerték a sumérok és a babilóniaiak is, sőt Kelet- Ázsiában is éltek olyan népek, amelyeknél a ,,semmi" ókori jele egy kis kör volt, tehát egy olyan ábra, amely hasonlít a mai nullához. A mai értelembe vett nulla, a tízes számrendszerünk, elismerten a legfontosabb eleme, amelyet az indiaiak alkottak meg, ami nem is véletlen, hisz az arab számok is tőlük erednek, amelyek Arábián keresztül jutottak hozzánk. Az indiai brahmánok már a IV.században már alkalmazták a nullát.

Európa csak 1200 táján az arab kultúrát felszippantó Spanyolország jóvoltából kezdett felfigyelni rá. A kontinensünk matematikusai- ellentétben az indiaiakkal- a nulla birtokában sem mertek nagy számokat leírni. Adam Riese a kiváló matematikus, például a milliónál, még az 1000x1000, írásmódot használta. A nulla még a XVIII. században is, mindennapok vita tárgya volt, holott olyan pártfogót kapott, mint Nagy Frigyes. A vitatkozók elnémítására, azonban még az ő hatalma sem volt elegendő. A milliárd fogalma, még sokkal később, csak a múlt század hetvenes éveiben nyert polgárjogot.

Ma már a ,,semmi" nagyhatalom, s a nullák tömegben valóban ijesztőek. Tudósok kiszámolták, hogy egymillió másodperc nem egészen két hét alatt telik el, míg egybillió másodperc, viszont több mint harmincezer év alatt. Pedig a millió és billió között, csak néhány nulla a különbség.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6814068037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orica Középföldi 2018.07.13. 04:53:42

A poszt legjobb mondata:))

"Ma már a ,,semmi" nagyhatalom, s a nullák tömegben valóban ijesztőek"

guma 2018.07.13. 07:08:14

@Orica Középföldi: hahahaha

már megint megtaláltad, hogy amiért ide hoztam a nullát.
:-DDDDDDDDDDD

jaegtoer 2018.07.13. 14:10:53

A nulla a legtökéletesebb szám.
Szimmetrikus.
Jelentése van.
Jelentősége van.
Ugyanakkor nem mindegy a tartózkodási helye.
Ha elöl áll, úgy semmi.
Ha hátul áll, úgy az előtag sokszorosára növekszik.
Abszolút kiegyensúlyozott. Nincs előjele. Maga az abszolút semlegesség, de ez nem jelenti, hogy ne követhetné tettlegesség.
Semmi darabosság, szögletesség. egy önmagába ívelő kerekded vonal. Maga a gördülékenység.
Viszont van közepe. A semmi közepén a nullában éri el az értelmét.
És milyen kifejező: A nulla értelme versus értelme nulla.
Története van.
Alapszám.
A ma csodatechnológiája hogy is működhetne nélküle. Az 1 és a 0...
Ha egymás mellé írok kettőt, az a végtelen jele.
Ha mindehhez hozzáveszem, hogy mennyien élnek a bolygón azt kell hinnem, végtelenített nullák uralják a Földet.
süti beállítások módosítása