He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A misztikus salamanca cathedrális Spanyololszágban

2018.03.18. 07:58 guma

Salamanca Madridtól mintegy 200 km-re nyugatra található. A város nem is egy, hanem rögtön két katedrálissal is büszkélkedhet, amelyek egymás mellett állnak. A régi, Szűz Máriának szentelt Catedral Vieja a román stílus jegyeit viseli, és a 12.században épült. A katedrálist sajnálták lebontani, ezért az új, nagyobb székesegyházat nem a helyére,hanem mellette építették fel. A Catedral Nueva késő gótika és a barokk stílusjegyeit hordozza. Az új katedrálist 1513-ban kezdték el építeni, de csak a 18. században fejezték be.Űrhajós szobor, Salamnca székesegyház

Salamanca Spanyolország keleti részén, Kasztília és León tartományban található, közel a portugál határhoz. Könnyen megközelíthető Madridból, Barcelónából, Valladolidból és Zaragozából, de Portóból, Lisszabonból, vagy akár Párizsból is.

Bár a várost még a római időket megelőzően kelta törzsek alapították és a hányattatott spanyol történelemnek megfelelően uralták rómaiak, kartágóiak, vizigótok és mórok, a város igazi virágzásnak csak a 13. századtól indult, miután azt visszafoglalták az Al-Andalúz Birodalomtól. Előbb León Királyságához, majd az egyesült Kasztília és León Királyságához tartozott. A Katolikus Királyok (15. századtól) újabb lökést adtak a város fejlődésének.

Katedrálisok

Egyházi épületek sokaságát találjuk a városban, de ezek közül is kiemelkedő a Régi és Új Katedrális.
A Régi Katedrális a 12-13. században épült, román stílusban, de az épület erős gótikus jegyeket is mutat. Hagyományos latin kereszt alapú és háromhajós a szerkezete - óriási belmagassággal.
A 15. században a város lakossága ugrásszerűen megnőtt, így a Régi Katedrális nem tudta befogadni a híveket, ezért hát felmerült egy új katedrális építésének gondolata.

salamanca-new-cathedral-catedral-nueva-25398042.jpg 

Az Új Katedrális építkezései a 16. század elején kezdődtek meg, de csak 1733-ban fejeződtek be. Bár eredendően gótikus stílusú, egyűtt élnek benne a barokk, platereszk és neoklasszikus elemek is. Különösen érdekes, hogy ugyan a Régi Katedrális két toronnyal épült, a közvetlenül hozzáépített Új Katedrális építészei úgy döntöttek, hogy a régi épület harangtornyát megmagasítva a két katedrális közös harangtornyává teszik. De mintha ezt a harangtornyot folyamatosan csapások érnék. A 18. század elején villám csapott a toronyba komoly károkat okozva benne. A legnagyobb harang az utcára esett, a kisebb harangok pedig megolvadtak. A károk helyrehozását követően a torony megsínylette az 1755-ös nagy lisszaboni földrengést is. Ugyan a torony nem omlott le, de meg kellett erősíteni azt. Végül pedig a spanyol polgárháború okozott komoly sérüléseket az épületben, amit az 1940-es években hoztak helyre. A torony külön is látogatható, és igazán megéri, hiszen a tetejéről a város csodálatos panorámája tárul elénk, sőt, a katedrális belsejét is megcsodálhatjuk felülről. A székesegyház egyik kapujának bélletén a kőnövények indái és levelei között egy űrhajós szobra lapul. Több spanyol- és angol nyelvű oldalon az űrhajóst úgy emlegetik, mint az időutazás egyik bizonyítékát. Mások idegen lények látogatásáról beszélnek és egy kőfaragóról, aki látta az UFÓ-t. Az összeesküvés elméletek hívei érdekes elméleteket állítottak fel, hogy kerülhetett oda a faragás és miért.Űrhajós szobor, Salamnca székesegyház Az igazság ennél sokkal egyszerűbb. A középkorban létezett egy hagyomány a kőfaragók között. Ha valamelyiküknek javítania kellett egy kollégája munkáját, hozzátett egy saját részletet. 1993-ban a salamancai ikerszékesegyházban rendezték az Ember Korszakai című kiállítássorozat egy részét. Űrhajós szobor, Salamnca székesegyházEnnek rendezvénysorozatnak az a célja, hogy a középkor emberét, gondolkodásmódját közelebb hozza hozzánk. A Puerta de Ramos kapuzat díszítése majdnem teljesen elpusztult az elmúlt ötszáz évben. A kiállítás kitűnő alkalom volt a kapu helyreállítására. A kőfaragó mester, Miguel Romero hű maradt az évszázados hagyományhoz és az újjáfaragott minták közé rejtett egy űrhajóst.

dscf0761.JPG

Salamanca, a tudás fellegvára

Hogy melyek Európa legrégibb ma is működő egyetemei? Erre a kérdésre többnyire a Sorbonne, Bologna vagy Oxford válaszokat kapjuk. Pedig a lista nem teljes a spanyolországi Salamanca nélkül. A 12. századtól kezdve folyamatosan működő egyetem egyedülálló hangulata, építészeti és művészeti értékei mellett az óváros is megér egy misét. Talán nem véletlen, hogy az UNESCO a belvárost 1988-ban a Világörökség részévé nyilvánította, 2002-ben pedig Európa kulturális fővárosa volt.

Bár a várost még a római időket megelőzően kelta törzsek alapították és a hányattatott spanyol történelemnek megfelelően uralták rómaiak, kartágóiak, vizigótok és mórok, a város igazi virágzásnak csak a 13. századtól indult, miután azt visszafoglalták az Al-Andalúz Birodalomtól. Előbb León Királyságához, majd az egyesült Kasztília és León Királyságához tartozott. A Katolikus Királyok (15. századtól) újabb lökést adtak a város fejlődésének.

Az Egyetem és annak épületei mellett kihagyhatatlan látnivaló a római híd, a Főtér (Plaza Mayor), a Kagylók Háza (Casa de las Conchas) és az egyházi épületek, így többek között a Régi Katedrális (Catedral Vieja), az Új Katedrális (Catedral Nueva) és a Klérus (Clerecía). Salamancában őrzik a Polgárháború eredeti dokumentumait is, így a történelem e szakasza iránt érdeklődőknek szinte kötelező a Spanyol Polgárháború Központi Archívuma, ami a Colegio de San Ambrosio épületében kapott helyet.

Az egyetem

A Salamancai Egyetem, akkori elnevezésével a Salamancai Iskola, 1134-ben kezdte meg működését, de hivatalos alapítólevelét csak 1218-ban kapta meg IX. Leóni Alfonztól. X. Alfonz, az akkorra már egyesült Kasztília és León uralkodója, 1254-ben egyetemi kiváltságokat adományozott az intézetnek, amelyet 1255-ben IV. Sándor pápa bullájában ismert el.

A Katolikus Királyok állami egyetemmé tették, így rohamos fejlődésnek indult. A 16. század végére az egyetem 29 karral, több mint 70 tanszékkel és 8000 diákkal büszkélkedhetett.
Tanított itt Kolombusz Kristóf, de itt végezte tanulmányait a hódító Hernando Cortés és Loyolai Ignác is, emellett a Salamancai Egyetemen professzorai dolgozták ki az 1512-es „Burgosi Törvényeket”, amelyek garantálták a dél-amerikai őslakosok élethez és szabadsághoz való jogát.

1940-ben XIII. Piusz a egyházi intézet szellemi hagyományainak folytatásaként megalapította a Salamancai Főpapi Egyetemet. Így ma Salamancában a két egyetem párhuzamosan működik, évi 32 ezer egyetemi hallgatóval gazdagítva a város lakosságát.

Az egyetem lenyűgöző történetével megismerkedhetünk az Egyetem épületeiben, így többek között a Rektori Intézetben, az Escuelas Menores, az Escuelas Mayores épületeiben, Patio de las Escuelas és a Salamanca Múzeum meglátogatásával.

 https://utazom.com/cikk/salamanca-a-tudas-fellegvara

és az

http://www.erdekesvilag.hu/a-salamancai-szekesegyhaz-urhajos-szobranak-rejtelye/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr913678956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása