He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Bizarr fajok a Föld történetéből

2018.02.15. 08:00 guma

A Jurassic World nemzetközi bemutatójával sokak érdeklődését felkelthette a paleontológia tudománya. Azonban nemcsak dinókból állt az egykori világ. A filmben szereplő fajoknál sokkal bizarrabb formák is jelen voltak a Földön. Válogatás.

A Jurassic World nemzetközi bemutatójával sokak érdeklődését felkelthette a paleontológia tudománya. Sokan szeretnék megismerni az ember előtti, dinoszauruszok uralta Földet. A paleontológia azonban igen széleskörű, a dinoszaurusz leletek mellett rengeteg érdekes, mára már kihalt állat maradványait tárták fel a kutatók az elmúlt évtizedek során. Cikkünkben 5, a paleontológusok által fontosnak, vagy érdekesnek tartott, mára már kihalt élőlényt mutatunk be.

A tüskés hátú óceánlakó

A Hallucigenia nemet az ősmaradványokban gazdag kanadai Burgess-palában fedezték fel. Az élőlény 508 millió évvel ezelőtt, a kambrium időszakában élt, amikor a komplex életformák rohamos fejlődése elkezdődött a Földön. Az első példány alapján úgy gondolták a tudósok, hogy tüskéi lábként funkcionáltak, amelyekkel átszelte az óceánt, a hátán lévő csápok pedig a táplálék megragadását szolgálták. Évekkel később, hasonló leletek felfedezése és vizsgálata után rájöttek, hogy az állat tüskéi a hátán helyezkedtek el, így azzal sosem mozoghatott, ehelyett az állat védelmét szolgálták. Valójában a csápnak gondolt testrészek voltak az élőlény lábai. A kutatók napjainkban, száz évvel a felfedezése után is vitatkoznak még az élőlény számos jellemzőjén.

SciArt.eu | Bizarr fajok a Föld történetéből

SciArt.eu | Bizarr fajok a Föld történetéből | Hallucigenia

 

Az első lépés a szárazföld meghódítása felé

SciArt.eu | Bizarr fajok a Föld történetéből

SciArt.eu | Bizarr fajok a Föld történetéből | Tiktaalik

 

100 millió évvel a Hallucigenia feltételezett megjelenése után a vizes élőhelyek gazdag élővilágukkal egyre gyarapodtak a Földön, míg a szárazföldi életformák még mindig ritkának számítottak. A Tiktaalik nem tagjai részben halak, részben négylábú állatok voltak. A kutatók úgy vélik, ezek az állatok képviselik a halak és a kétéltűek közti átmenet egy lépését. Az élőlénynek volt kopoltyúja, uszonya és pikkelye, akárcsak a többi halnak, a testétől függetlenül mozgatható nyaka, hüllő-szerű koponyája és tüdeje viszont a szárazföldi élethez kapcsolódik. Az élőlény uszonyai lábként működtek, a vízfenéken való járásra és úszásra egyaránt képes volt velük.

Az óriás skót skorpió

SciArt.eu | Bizarr fajok a Föld történetéből

SciArt.eu | Bizarr fajok a Föld történetéből | Pulmonoscorpius kirktonensis

 

A Pulmonoscorpius kirktonensis a mai Skócia területén élt 340 millió évvel ezelőtt. A 70 cm hosszúságú élőlény hasonlóan a napjainkban élő skorpiókhoz a farkát használta a zsákmánya elejtéséhez. A mai rokonaihoz képest szokatlanul nagy szemei voltak, valószínűleg velük ellentétben nappal is vadászott a majd egy méteres ragadozó.

A spirál ajkú cápa

SciArt.eu | Bizarr fajok a Föld történetéből

SciArt.eu | Bizarr fajok a Föld történetéből | Helicoprion

 

A Helicoprion nevű, cápaszerű halak igen furcsa kinézettel bírtak. Az élőlény állkapcsa egy fogak alkotta spirálból épült fel. A mai cápák képesek elhullajtani a fogukat, a helyére pedig új fog nő. A Helicoprion egy fogát sem hullajtotta el, a csigaszerű állkapocsban a régi, kisebb fogak középre húzódtak, míg az új, nagyobb fogak az állkapocs tövénél ültek. Zsákmányát a körfűrész szerű fogazatával pillanatok alatt szétmarcangolta.

Részeges miniló

SciArt.eu | Bizarr fajok a Föld történetéből

SciArt.eu | Bizarr fajok a Föld történetéből | Eurohippus messelensis

 

Az Eurohippus messelensis egy 47 ezer éves miniatűr lóféle, maradványai egy egykori vulkanikus tó területéről kerültek elő Németországban. Méreteit tekintve akkora volt, mint egy modern kori róka. A tudósok eleinte úgy gondolták a példányról, hogy erjesztett gyümölcsök okozták a halálát, bódult állapotban beleesett egy tóba és megfulladt. Később viszont kiderült, hogy nem a részegségtől, hanem a tóból időszakosan feltörő mérges gázok belégzésétől pusztult el. A ló kálváriáját tetézte, hogy a legújabb vizsgálatok szerint vemhes volt.

Az őslénytan egy olyan hivatás, amely méltán szerepel sok gyerek álmaiban az űrhajózás és a sztárság mellett. Azonban azt fontos tudni, hogy jóval többről szól a dinoszauruszok kutatásánál, a fent felsorolt lista természetesen csak a kezdet.

https://sciart.eu/hu/2015-06-29-0706/312/bizarr-fajok-fold-tortenetebol

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1113544227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása