He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Nyugat-Ausztrália legeldugottabb része a Kimberley

2017.11.27. 07:58 guma

Az ország élen jár a vasérc-, réz-, mangándioxid-, nikkel-, volfrám-, urán-, ón- és bauxittermelésben is (a világ össztermelésének 40%-át adja); az ólomérc és a gyémánt legnagyobb termelője a világon (az összes kitermelt gyémánt 35%-a innen származik). És még nem is esett szó a platináról, az aranyról és a stratégiailag oly fontos ásványokról, mint a cirkon, a titán és a kobalt.

Kimberly régiót, az esős évszak alatt szinte lehetetlen megnézni.

Kimberley arról ismerhető fel, hogy itt a legszárazabb, leglakatlanabb a terület, de hatalmas krokodilok lakta területek vannak. Jelentősebb városai ennek a területnek Broome, mely főleg gyöngytermelésről és marhatenyésztésről híres, itt rendezik meg minden évben a Keleti Gyöngy Fesztivált, mely a város gyöngytermelő múltjába enged betekintést.

A város Helytörténeti Múzeuma, a Broome Historical Museum, a város történetébe és fejlődésébe nyújt betekintést. A város mellett található a Broome Crocodile Park, mely egy egyedülállóan nagy krokodilállománnyal rendelkező park, különleges látnivalónak számít, gyermekes családok kedvenc helye.

Több kempingezésre alkalmas hely található itt, mint például Tarangau Caravan Park, Cocos Beach Bungalows, és Cable Beach Caravan Park, a tengerpart közelében pedig Roebuck Bay Caravan Park és Mango Camping Ground.

A városon kívül, az azt körülvevő területen is akad látnivaló, mint például a madármegfigyelő Broome Bird Observatory, a Gantheaume-fölfoknál található Anastasia’s Pool mesterséges tó, a közelében található Dinosaur Tracks, a sziklákba vályódott dinoszaurusz lábnyomok,

Dampier-félsziget, a veszélyeztetett állat- és növényfajoknak otthont adó Coulomb-hegyi Természetvédelmi terület, az úszásra, búvárkodásra alkalmas gyönyörű Middle-lagúna, a Leveque-földfoki világítótorony és a körülötte lévő strandok és a Prison Baobab Palackfa, mely több, mint ezer éves.

North Star Cruises – Ausztrália

Broome-tól több mint kétszáz km-re található a mocsaras területeken fekvő Derby, mely marhatelepeiről és vágóhídjairól híres. Nevezetes épületei a régi börtön, az Old Derby Goal, a Wharfinger House, mely régen a kikötőmester otthona volt, ma pedig múzeumkét és művészeti galériaként működik. A város közelében található a Cockatoo- és Koolan-sziget, mely hatalmas vasérctelepiről nevezetes. Argyle gyémántbánya

A várostól keletre haladva több látnivalót is találhatunk, mint például a Napier Downs, Imitji, Ház-hegyi és Hart-hegyi tanya, az Inglis-hasadék, az aranyláz idejéből híres Halls Creek, és a tőle körülbelül kétórányi autóútra lévő világ második legnagyobb meteoritkrátere és Wyndham, mely kikötőjéről lett híres, és ahol vadon élő krokodilokat leshetnek meg a látogatók a Blood Drain Crocodile kilátóból vagy a Crocodile Hole-ból.

Első hallásra hihetetlennek tűnik, de valóban léteznek vízszintes vízesések. Ahhoz, hogy saját szemünkkel is lássuk ezt a lenyűgöző természeti jelenséget egészen Ausztráliáig, a Kimberly régióban található Talbot-öbölig kell utazni.

A különleges jelenséget az árapály mozgások hozzák létre - írja a Filantropikum. Apálykor ugyanis a sziklák közötti nyílásokon óriási mennyiségű víz ömlik, áramlik ki, dagálykor pedig a vízszint akár 5 méterrel is megnőhet. A két hasadék egymástól 300 méteres távolságra található.

Az ausztrál kormány sokat költ a kontinens észak-nyugati partvidékén található természetes területek megóvására, így a jövőben 4 tengeri parkot alakít ki a Kimberly régióban, így a partmenti vizek 48 százalékát nyilvánítják védett övezetté.

A Kimberly régió messze esik a sűrűn lakott területektől, szárazföldön körülményes megközelíteni. Partjainál gazdag korallzátonyok találhatók, és számos olyan delfinfajta él itt, amelyek előfordulása csak erre a régióra jellemző. A partszakasz a hosszúszárnyú bálnák kedvelt szaporodási helye, évente 22 ezer bálna látogat ide mielőtt az Antarktisz felé indulnának.


Nyugat-Ausztráliában is sok nemzeti park található, ezek mindegyike látogatható, így a látogatók megtekinthetik az Albany-tól északra fekvő Stirling Range Nemzeti Park-ot, ahol igen változó időjárásra lehet számítani, és amely miatt, igen különleges virágfajták találhatóak itt, valamint érdekességei a vöröses-kékes színben játszó sziklái, hegycsúcsai.

Bungle Bungles - Echidna Chasm

Ausztrália legjellemzőbb állatait, mint például kengurut, emut, különleges hüllőket a Nambung Nemzeti Parkban láthatunk, a park legszebb és leghíresebb nevezetessége a Pinnacles Desert (oszlopok sivataga), mely magas mészkőoszlopokból áll, és igen érdekes. Nyugat-Ausztrália legnagyobb parkja a Purnululu (Bungle Bungle) Nemzeti Park, mely leghíresebb és leglátványosabb hegységéről a Bungle Bungle-ről kapta nevét és amely a kija és jaru törzsek otthona.

A Murchinson-folyó által átszelt Kalbarri Nemzeti Park csodálatos kilátókkal és kirándulóhelyekkel rendelkezik, mint például Hawkes Head, a Nature’s Window sziklái és Ross Graham, ahol folyóparti fürdőzésre van lehetőség. A világörökség részét képező Shark Bay Tengeri Park csodálatos kagylóborítású Shell Beach-ről, a delfinek és teknősök lakta Monkey Mia-ról, magas, kilátóként alkalmazható szikláiról híres és amely sok kihalófélben lévő növény- és állatfaj otthona. Mivel a park a világörökség része, szigorú szabályok vonatkoznak az ide látogatókra, ezeket mindig tartsuk be.

Érdemes ellátogatni a Ningaloo Reef Tengeri Parkba is, itt szebbnél szebb korallzátonyokat láthatunk, lehetőség van felszíni búvárkodásra, horgászatra, és kempingezésre. És nem utolsó sorban Karijini Nemzeti Park, mely Nyugat-Ausztrália másodi legnagyobb nemzeti parkja. Itt csodálatos eukaliptusz-erdőket, száraz bozótosokat és gyönyörű virágokkal tarkított tájakat láthatnak az ide látogatók.

szöveg: http://www.ausztralia.biz/allam/nyugat-ausztralia 

pár fotó innen: https://babix.smugmug.com/Australia/TravelsInAsutralia/Kimberley/i-6LBbgVL

a többi: https://www.flickr.com/photos/sunova_surfboards/5409885560/ vagy

https://www.google.hu/search?q=kimberly+ausztr%C3%A1lia&client=firefox-b-ab&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiknM-RkInXAhXKIMAKHUONBtsQsAQILA&biw=1284&bih=594#imgrc=8xieU80TM_GSqM:

Tudtad? Itt is van: Kimberley (Dél-afrikai Köztársaság)

Kimberley város a Dél-afrikai Köztársaságban, az ország közepén elterülő Észak-Fokföld tartomány székhelye az Oranje folyóba ömlő Vaal-folyó torkolatának közelében. A város történelmileg jelentős; nagy gyémántbányászati központ és fontos gazdasági-kereskedelmi központ volt. Kimberley ostroma a második búr háború egyik kiemelkedő eseménye volt. Innen származott a híres mágnás Cecil Rhodes vagyona, és itt csinálta meg a szerencséjét Barney Barnato is. A bányászváros korai napjaiba vezethetők vissza a De Beers gyémántvállalat gyökerei.

A bányászok ezreinek érkeztével a domb fokozatosan eltűnt, majd a Nagy Lyuk néven vált ismertté; hivatalos nevén Kimberley Mine

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kimberley_(D%C3%A9l-afrikai_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5813067720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.11.28. 17:22:58

Dél-Afrika Nagy Lyukáról jut eszembe, hogy Oroszországban is van ilyen nagy lyuk. Itt.

https://www.google.hu/maps/@62.5276262,113.9996672,3139m/data=!3m1!1e3

Szintén gyémánt bánya ez is, és az anyakőzete, amiben a gyémánt van, az a kimberlit (ha jól rémlik bázikus mélységi magmás kőzet), a nagy lyuk tehát a kimberlitben van. És hogy a kimberlit kőzet az afrikai Kimberley városáról kapta a nevét, szerintem az elég valószínű. :-)

Az ausztráliai Kimberley-ről eddig nem hallottam. A képek alapján szép vidék lehet. Kössz a posztot guma.

guma 2017.11.29. 07:46:42

@rdos:

fantasztikus vidék. szebbnél szebb, érdekesnél érdekesebb állatokkal, kőzetekkel, sziklákkal, vízesésekkel, dimbekkel-dombokkal és tengerpart szakaszokkal.

amit beraktál az már volt nálam is egy felvételen:

offforever.blog.hu/2011/08/04/a_515

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.11.29. 09:22:59

@guma: Megnéztem, köszi. Ott kommentelni nem tudtam, itt válaszolok. :-)

Mostanában gyakrabban nézek a blogodra. Elképesztő mennyiséget raktál fel. Gratulálok. Apránként, meg ha időm engedi megnézem a régebbi posztjaidat is. :-)

guma 2017.11.30. 16:47:06

@rdos:

jártam így én is, más blogon. akkor a címre kattintva már engedte a hsz-t.

valóban rengeted az anyag. elláttak a barátok, ismerősök a témával, de le kellett állítanom mert képtelen vagyok feldolgozni, tőlem független okok miatt.
(a levelesem dugig van, most...(
süti beállítások módosítása