He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Szerelmes Arany / Megsemmisült (erotikus) versek – A Litera pályázatának nyertese és egy közönségsiker (videók!)

2017.11.01. 12:10 guma

A PÁLYÁZATRÓL

Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus versei

„Arany Jánosnak, ellenőrizhetetlen hírek szerint, voltak erotikus versei, amelyeket Voinovich Géza, a hagyaték örököse sosem adott ki, s amikor megsemmisült a villája, odavesztek az Arany-kéziratok is” – nyilatkozta Szörényi László Szőnyei Tamásnak a Magyar Narancsban. Faludy György egy interjújában hasonlót állít: „Arany Jánosnak nem azért nem maradtak fenn erotikus költeményei, mert nem írt ilyeneket, hanem mert kéziratait egy pincében elmosta a belvíz. Sajnálatos tény, hogy a költemények a jelenkori technikai eszközök segítségével ismét olvashatók lennének, ha a lemondó családtagok akkoriban nem dobták volna ki a vízáztatta papírkötegeket.” Nyáry Krisztián ugyanerről számol be: „Szerelmes leveleit valószínűleg elégette, s erotikus verseiről is csak annyit tudunk, hogy léteztek. Halála után a család egy pincében őrizte az életműből kilógó költeményeket, amelyekből talán többet tudnánk meg Teleki Julianna iránt érzett érzelmeiről is. A pince egy nap beázott, ezt felmentésnek vették az örökösök, akik nagy megkönnyebbüléssel megsemmisítették az átnedvesedett paksamétát. Pedig micsoda versek lehettek!”

Az Arany János-kutatásokból tudjuk, a kötelességek közé szorított életet élő, példás férjet és családapát mély érzelmek fűzték egykori tanítványához, Rozmány Erzsébethez, akiről feltehetőleg a Toldi szerelme Rozgonyi Piroskáját mintázta, és a feltételezések szerint ugyancsak erős vonzalmat érzett Tisza Lajos felesége, Teleki Julianna grófnő iránt, mikor a geszti kastélyban Domokos nevű fia mellett nevelősködött. Ennek egyetlen bizonyítéka maradt ránk, a Hajnali kürt című vers, mely az értelmezők szerint egy szerelem élményéről ad hírt.

MEGHÍVÁSOS PÁLYÁZAT
A legjobbja nyeri a Litera-díjat

A Litera irodalmi portál minden évben átadja az az évi Litera-díjat meghívásos pályázata legjobbjának. A felkért szerzők feladata ez alkalommal Arany János megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása.

Ebben az évben is az előző években portálunknál megfordult kiváló gyakornokokból álló, speciális diákzsűri választja ki a díj nyertesét. A díjátadásra 2017 októberében, a Margó Irodalmi Fesztiválon kerül sor.

A meghívásos pályázatra felkért írók művei olvashatóak lesznek a Litera oldalán.
A Litera-díj minden esetben egy, az írói tevékenységhez szükséges, értékes elektronikus eszköz (laptop, e-olvasó stb.), valamint hagyományos módon egy vésett réztábla.

A meghívásos pályázattal párhuzamosan a Litera nyílt pályázatot is hirdet.

 

NYÍLT PÁLYÁZAT
Az első három helyezett díjat nyer...

Majd:

2017. október 20-án, pénteken ünnepelte tizenötödik születésnapját a Litera a Margó irodalmi Fesztiválon, a Teslában, méghozzá az Arany-emlékévben megrendezett, Szerelmes Arany című pályázatának felolvasással egybekötött eredményhirdetésével. A költőknek Arany János állítólag valaha létezett, ám megsemmisült szerelmes és erotikus verseit kellett újra- és/vagy megírniuk. A meghívásos pályázat összes verse olvasható, maga a felolvasás videón megtekinthető lesz a Literán. Már most kitesszük a tizennyolcas karikát.

Litera15 – Díjátadó

Az estet Litkai Gergely vezette. Bevezetőjében elmesélte, miféle feltételezések kaptak szárnyra Arany erotikus verseivel kapcsolatban, hogyan képzeli a sipolyoktól szenvedő Arany János titkolt kalandjait, és szórakoztató példákkal illusztrálta a továbbírt klasszikusokat.

Litera15 – Díjátadó

Aztán jöttek sorban a felolvasások. Elsőként kis sztriptíz után Szabó T. Anna olvasta fel Tettemre hívás című versét: „Szíjból az ostora - kérte, megadtam: / „Üss!” Kiabálja, én meg ütöm… / Ó, hogy nyög és nyí teste alattam, / billogom míg valagára ütöm!"

Litera15 – Díjátadó

Vörös Istvánt a vizák ívása ihlette meg, amelynél szerinte nincs bujább. Toldi Prágában című versében meg is írta: „Épp halak ívtak a Dunában, /magára ismert a vizában, / ahogy a hal a test sorát tevé."

Litera15 – Díjátadó

Varró Dániel Az ész és * vitája című versén már könnyezve nevetett a közönség. Idézünk belőle: „– Hitvány ebütő, te! – „Mi ez a nagy lárma?” / Szólott közbe a kéz ennek hallatára. / S az állást kitudván tövéről hegyére / „Hadd vegyem a dolgot” úgymond „magam kézbe. / Gondold el a grófnét, ész komám, ruhátlan, / Mi tetszetes néked, oly pozitúrában, / Te meg öcsém, vessző, ha megnyúltál, hagyd úgy, / Bízzad reám bízvást lőkupakod, makktyúd.”” (* = fasz, kisípoltuk.)

Litera15 – Díjátadó

Szerelmes Arany: Varró dánieltől

„Hadd vegyem a dolgot” úgymond „magam kézbe. / Gondold el a grófnét, ész komám, ruhátlan, / Mi tetszetes néked, oly pozitúrában, / Te meg öcsém, vessző, ha megnyúltál, hagyd úgy, / Bízzad reám bízvást lőkupakod, makktyúd.” – Varró Dániel verse a Litera Szerelmes Arany pályázatának díjátadóján hangzott el.

Kiss Judit Ágnes Fehérné című versével állt színpadra: „Szembe jő az asszony, igen ki van nyalva, / Ünneplő szoknyája, réklije van rajta. / Haja szálló holló, kendő nem borítja, / A hangja meg gerle, ahogy megszólítja: // „Bejönnél-e hozzám holnap éjjel, János? / Nincs itthon az uram, messzi van a város!””

Litera15 – Díjátadó

Karafiáth Orsolya Arany János bőrébe bújt, aktív és kevésbé aktív korából hozott két verset, A szavak románca a fiatal, a Tölgy alatti hölgygyakorlat - azaz egy kései románc az öregedő Arany monológja. Az ifjú Arany így szól: „Nem hiszek szavaknak, csupán csak viharnak, / hiszek én váratlan, dévajló píroknak! / Mely bellülről indul, kéjében-kínjában: / megnyíló lábközben, hirtelen rángásban."

Litera15 – Díjátadó

Babiczky Tibor komolyabbra és egyben szomorkásra hangolt, Szürke zóna című versében írja: „A párna belsejéből szárnyak verdesése // hallatszik. Vadludak v-betűje az égen, / visz a lábam. Álomtalan éjszaka az élet felén."

Litera15 – Díjátadó

Mesterházi Mónika Ide-oda tekintés című versében szintén Arany Jánost halljuk: „Holló haja, fent is, lent is / Egyformán kunkoroda, / Bár alant alig pár centis, / Oda vágytam én, oda –".

Litera15 – Díjátadó

Kukorelly Endre egy nyomdafestékszagú és egy nem nyomdafestékszagú verssel érkezett. A Magányban 2-3. nyomdafestékszagú változatában írja: „….Szép maszkok, ismertem párat, / épp eleget is, ha keveset / egyet így, amúgy tán hármat, ! s hogy jobban esett-e?, baleset?, // ezt már senki meg nem mondja. / Nem emlékszem arra, bizisten; / az én gondom senki más gondja, / nemigen volt az, ami nincsen".

Litera15 – Díjátadó

A nyertes, Kukorelly Endre: Magányban 2-3. (videó) Arany-átírat

...Szép maszkok, ismertem párat, / épp eleget is, ha keveset / egyet így, amúgy tán hármat, / s hogy jobban esett-e?, baleset?, // ezt már senki meg nem mondja – A Litera Szerelmes Arany pályázatának győztes alkotása a Litera-díjas Kukorelly Endrétől a LiteraTV-ben is.

 

S mivel Lövétei Lázár László nem tudott részt venni a felolvasáson, versét Nagy Gabriella olvasta fel. Nőmhöz című versének olvassák el a záró strófáját: „Így megyen ez, Julim édes, / Mind ezen a földtekén; / S vegyük bé majd Hendlnét /  is – / Ne árválkodjék szegény!"

Litera15 – Díjátadó

Ekkor elkövetkezett a díjátadás. A nyílt pályázatot szakmai zsűri bírálta el, tagjai: Márton László, Milbacher Róbert és Várady Szabolcs. A zsűri elnöke, Várady Szabolcs értékelte a pályázatot, és jelentette be a legjobbakat. Az indoklás hamarosan olvasható lesz a Literán. Addig is egy bekezdés: „A három pályadíjas műnek közös vonása, hogy valamilyen módon egy-egy konkrét Arany-műhöz kapcsolódik. Vagy az adott vers formáját tölti meg új tartalommal és színezettel, vagy jóval vaskosabb változatát mutatja be, amelyet mi eddig csak a szemérem parancsára átfinomított formájában ismertünk eddig".

Litera15 – Díjátadó

A bejelentés és a díjátadás fordított sorrendben történt. Elsőként a különdíjas, Varga Zoltán Zsolt (Arány Jónás – Panna és Pista) vehette át díját, a harmadik helyezett, Müller Péter Sziámi (Maradiság) később fogja jutalmát kézhez kapni. Sajó Lászlóé (Tamburás öreg trubadúr) lett a második díj, az első pedig (képünkön) Baráth Kataliné. Satérozott strófák a Toldi szerelmének krónikájából című versében írja: „„Nem kell a leánynak hímhagyatva várni, / Pinakapu szárnyát hét lakatra zárni! / Higgye sors és törvény, örömtől hogy tilthat, / Szerelem virága csak férfinak nyílhat.”” Mind a négy győztes verset közöljük nemsoká.

Litera15 – Díjátadó

A meghívásos pályázatot volt gyakornokokból álló zsűri bírálta el, tagjai: Csete Soma (zsűrielnök), Modor Bálint, Pokorni Anna Alíz, Szabó Liza és Vida Kamilla. A győztes nevét, aki egyben elnyerte az idei Litera-díjat, a zsűri elnöke (képünkön) jelentette be indoklásuk felolvasása után. Hamarosan olvashatják az értékelést, addig is pár mondat belőle: „Mindenki a nyomába eredt Arany libidójának, ez kétségtelen", (ők mégis olyan verset választottak, amely) „Arany vélt magatartását a téma iránt nem célként határozza meg, hanem pont hogy leküzdendő akadálynak látja és láttatja, keresztülverekedve magát rajta pedig valamiféle mélyebb, Aranyon már túlmutató magyar költészeti igazságot sejtet".

Litera15 – Díjátadó

2017 Litera-díjasa, Kukorelly Endre, a díjjal a kezében, mely ez alkalommal egy e-book olvasó, egy vésett tábla és egy oklevél volt.

Litera15 – Díjátadó

A díjátadást Nagy Gabriella celebrálta, az esten az Arany János zenei szerzeményeit feldolgozó Nana Vortex dalai voltak hallhatóak, a zenéről és az Eadweard Muybridge munkáit is tartalmazó látványról Dj Lee'n'gum / Vj Unflyable felelt.

Litera15 – Díjátadó

Az est után koccintottunk a 15. születésnapját ünneplő Literára, szerzőinkre, olvasóinkra, egykori és mostani munkatársaink egészségére.

A nyílt pályázat díjait a Jelenkor, a Magvető, az Európa, a Kalligram, a Scolar, a Jaffa, a Noran Libro, a Typotex és a Prae-JAK, valamint a FISZ-könyvek kiadója támogatta.

Köszönjük, hogy velünk voltak!

 http://www.litera.hu/hirek/litera-15-a-szerelmes-arany-palyazat-dijatadoja

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9013131742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása