He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Konok Péter: ezt az egész politikai felépítményt be kell szántani!

2017.10.13. 07:00 guma

Van-e jó választási lehetősége 2017-ben Magyarországon az Orbán-rezsim által gondosan előállított helyzetben annak, akinek mélységesen elege van abból, ahová országa jutott és a továbbiakban tart? Sokan sokféle választ adnak, mert helyzet van…. Alább Konok Péterrel gondolkodhat, aki szeretne.

“Ceterum censeo: ezt az egész politikai felépítményt be kell szántani.”

Konok Péter történész, publicista közösségi oldalán gondolkodik a témában:

Nem is tudom, melyik érvelést tartom ijesztőbbnek: a “fogjunk össze a Jobbikkal a Fidesz ellen”-félét, vagy a “leszarom, hogy a Fidesz a saját törvényeit is leszarja, ha a Jobbikkal szemben teszi”-t. 
De ez tulajdonképpen egy és ugyanaz a gondolatmenet, még ha látszólag kétféle is. Egyrészt azt mondja, hogy hagyjuk az elveket, olyan ósdiak, éljen a pragmatizmus. Másrészt pedig azt feltételezi, hogy a Jobbik és a Fidesz afféle ellenséges képződmények, egymást kölcsönösen kizárják.

Szerintem mindkét (egylényegű) következtetés téves. Az elvek sutba vágása nem pragmatizmus, hanem elvtelenség – tudom, hogy ez tautológia, de nem árt leszögezni. Attól, hogy a posztmodern politikában az elvek teljességgel esetlegesek és diffúzak, én még premodern zoon politikon maradok.

Igenis számon kérem a hatalmon a saját törvényeinek betartását, még ha tisztában vagyok is vele, hogy a hatalom erre magasról tesz (minden hatalom, amúgy). Ki kell mutatni a képmutatásról, hogy képmutatás. A Jobbikkal összefogni ugyanaz, mint a Fidesszel összefogni. A Fidesz törvénytelen lépéseire, amennyiben az a nekünk nem tetszőket fenyegeti, a vállunkat vonogatni, vagy éppen cinkosan hümmögni, azt jelenti, hogy beszálltunk a politikai játszmák logikájába: látszólag paradox, valójában egyszerű.
Onnantól nincs alapunk bármiféle törvénytelenség hiteles bírálatára, hiszen egyértelművé tettük, hogy a törvényesség számunkra is exkluzív kategória. Tetszés szerinti.

“Sót azért ne vessünk a helyére”

Ceterum censeo: ezt az egész politikai felépítményt be kell szántani. Sót azért ne vessünk a helyére, mert akkor végképp terméketlenné válik. De ne használjuk fel a régi vetőmagokat, főleg, ha sárkányfog-alakjuk van.
Ha ez politikai öngyilkosság, vállalom.

“Ha megharapnak, inkább lőjetek le!”

-ez a zombifilmek egyik visszatérő kulcsmondata.

“Nem akarok olyan lenni!”

Inkább leszek én is politikai hulla, mint politikai zombi, ez számomra elvi kérdés.

https://zarojel.hu/konok-peter-ezt-az-egesz-politikai-felepitmenyt-be-kell-szantani/

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2712970383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2017.10.13. 18:19:28

bírom konokot, de szerintem ez a kis értekezés, baromság.
mégha vágom, is hogy miről dumál.

pl. ez itt mi?

Ceterum censeo: ezt az egész politikai felépítményt be kell szántani.

és utáni mi lesz és ki fogja csinálni? konok péter vagy ki a fasz?

az ő logikájával, sztálinnal se kellett volna összefogni.

guma 2017.10.15. 13:48:46

@taga20: :)

a felépítmény az nem maga a politikus.
csak a politikus játékszere, amit kénye-kedvére formál alakít, ha hagyjuk...

a többi kérdésedre nem tudom a választ.
süti beállítások módosítása