He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Magyarországon eltérítették az Orient expresszt?

2017.09.12. 06:23 guma

Egy titokzatos utas kérésére került az Orient expressz Fehérvár felé

SZÉKESFEHÉRVÁR Vasutas körökben már hetekkel korábban körbejárt a hír: szeptember 5-én a fehérvári vasútállomáson tölt szűk fél órát a nevezetes Orient expressz! Fényesre suvickolt luxus védi az utazók magánéletét - a lefüggönyözött kocsikba jegy nélkül fotózni sem lehet fellépni.

A 15 vagonból álló, elöl-hátul mozdonnyal húzott-tolt szerelvényről természetesen videók is készültek - az igazi vasútbolondok ki nem hagynák a Budapestről Székesfehérváron át Győr felé igyekvő, majd hazánkat Hegyeshalomnál elhagyó, még ma is nevezetes, sokak fantáziáját megmozgató expresszt. Nem is hagyják: van, aki ilyenkor inkább szabadságot vesz ki, csak hogy készíthessen néhány felvételt a csillogó, sötétkék kocsikról, hogy beleshessen egy pillanatra az elfüggönyözött ablakokon túli luxusvilágba.

Az Orient expressz Agatha Christie nevezetes, máig forgatott regénye nyomán tart minket izgalomban manapság is. A bosszantóan nyugodt és vadászkopóként kitartó belga nyomozó Hercule Poirot alakja nyomán a 20. század első harmadának jellegzetes politikai-társadalmi viszonyaiba éppúgy bepillanthatunk, mint az expressz érintette tájak szépségébe. Az eredeti Orient expressz (teljes néven Velence-Simplon-Orient expressz, rövidítve: VSOE) Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő vasútvonalakon közlekedő luxusvonat volt a 19-20. században. Hogy a tradíció, a képzelet és a gazdasági érdek száz év elmúltával is remekül megfér egymással, azt bizonyítja, hogy az Osztrák Szövetségi Vasutak ma is közlekedtet egy EuroCity vonatot Strasbourg és Bécs között ezen a néven.

A belső tér is pompás, mint azt a kintről elcsípett felvétel is mutatja. Fa, kárpitok, míves záróelemek: igényes kidolgozású, kényelmes üléseken utazhat, aki felül a luxusvonatra

Az Orient expressz története tulajdonképpen a 19. és 20. század Európájának története. Utazott rajta maga Agatha Christie és Marlene Dietrich, az orosz balett-társulatot megalkotó Szergej Gyagilev, Mata Hari és Vaclav Havel. A hírek szerint e héten az egyik titokzatos utas kérésére került a szerelvény Fehérvár felé, a cél a Balaton megtekintése volt. Hiába, az Orient mindig is a kisebb-nagyobb luxusálmok megtestesítője volt - és az is marad.

Kocsis Noémi

http://feol.hu/hirek/egy-titokzatos-utas-keresere-kerult-az-orient-expressz-fehervar-fele-1855120

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5412820932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása