He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ezek valóban megőrültek! Bugyiviselési kézikönyv, bíróságoknak?!

2017.08.24. 18:23 guma

Handó rendelt egy arculati kézikönyvet, amely bugyiviselési iránymutatást is ad

Handó rendelt egy arculati kézikönyvet, amely bugyiviselési iránymutatást is ad

A bíróságok is haladnak a korral, így gőzerővel zajlik a bírósági ügyfélcentrumok fazonírozása. Ehhez 8 millió forintért vett bugyutaságokkal teli arculati kézikönyvet az Országos Bírósági Hivatal, amiből kiderül például, hogy egy hétre öt darab fehérnemű kell egy dolgozónak.

„Két típusú ügyfelet különböztetünk meg: rutinos: ügyvéd, ügyvédbojtár; rutintalan: az igazságszolgáltatás rendszerében járatlan polgárok”

– egyebek mellett ilyen sommás megállapításra jutott öt, karakterében eltérő bíróság két hónapig tartó tanulmányozása után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) dizájner csapata, amely tapasztalatai és ötletei alapján végül egy kézikönyvet is készített a bíróságoknak, Design Alapok címmel.

A HVG birtokába jutott, 8 millió forintért vett – a bíróságokon meglehetősen nagy vihart kavart – útmutató alapján a jövőben az országban minden bíróságon egységes arculatú ügyfélközpontok válthatják ki a kezelőirodákat, ami – az OBH elnöke szerint – „a magyar bíróságok ügyfélbaráttá válásának folyamatában is egy fontos lépés”. Erre egyébként összesen 500 millió forint van a jövő évi költségvetésben.

„A XXI. században a bíróságok megítélését már nem nemcsak az ítéletek minősége határozza meg, hanem azt az ügyfelekkel való bánásmód is jelentősen befolyásolja” – avat be a bíróságok motivációjába bevezetőjében Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, hozzátéve, a MOME-val közös céljuk hogy egységes arculattal és berendezéssekkel rendelkező ügyfélközpontokat hozzanak létre, a MOME tervezői adatbázisát felhasználva. A cél, „a nyitott, ügyfélbarát, szolgáltató bíróság”, amelynek alapja, hogy az állampolgárok bírósághoz való hozzáférése minél egyszerűbb legyen.

Talárpályázat kéz a kézben 

Fontos, hogy az ügyfelek részére gyors, hatékony ügyintézést, részletes tájékoztatást biztosíthassunk és az is, hogy a bírósági épületek és azok berendezése is színvonalas legyen – magyarázták a HVG-nek az OBH-nál, hozzátéve, ezekben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) való együttműködésünknek kiemelt jelentősége van.

A MOME – amellyel még 2015-ben kötött stratégiai megállapodást az OBH – egyébként nem csak ebben segít: a két szervezet közös talárpályázatot is hirdetett. Erre 4,4 millió forintot fizettek a bíróságok. További közös projekt a balatonszemesi bírósági üdülő átalakítása is.

Azonosították a problémát
©

Az OBH közlése szerint az ügyfélközpontokban egy minőségileg megújult, magasabb színvonalú, azonos alapokra épülő, de a helyi adottságokat is figyelembe véve kialakított rendszerrel találkozhatnak majd az ügyfelek. Ez az egységes arculati megjelenésen túl az ügyviteli folyamatok sztenderdizálását, az írásbeli és szóbeli ügyfél-tájékoztatás korszerűsítését, az ott szolgálatot teljesítők képzését is jelenti” – magyarázták.

Formaruha lenne az igazi

A nemes célhoz és a bíróságokhoz képest a MOME-s anyag azonban igencsak bugyutának tűnik, ráadásul nem csak a látvánnyal foglalkozik. A laikus szerzők ugyanis az ügyintézés optimalizálására is tettek javaslatot. Az amúgy nem különösebben látványos bútorok mellett – amelyeket A4-es iratok méretére optimalizáltak – új tájékoztató feliratok is terveztek és megvizsgálták az is, hogy

„miként lehetne új öltözködési iránymutatásokat bevezetni”.

A tervezők nem csak az ügyfélfogadási és munkaterületeket egységesítenék, hanem az ott dolgozókat is: alapvetően feketében és fehérben látnák őket. A nők selyemkendőt, az urak pedig nyakkendőt is kapnának – természetesen az irodák új arculatának színeivel összhangban, „elősegítve az ügyintézők könnyebb felismerhetőségét”. A tervezők a legjobbnak a formaruha bevezetését tartanák – de az OBH közlése szerint a hivatalnál ezt nem tervezik.

Handó Tünde ad a megjelenésre
©

A kézikönyv hosszasan sorolja még azt is, hogy a szerzők mit értenek az általános ápoltság alatt.

„A test illatainak általános frissessége figyelmet érdemlő szempont, azonban az erős és túlzott parfümhasználat kerülendő”

– írják. Kiderül továbbá, hogy a bíróságok hadat üzentek a műkörmöknek, a rikító csatoknak és kócos hajnak is. A férfiak is hordhatnak viszont egy pár bedugós vagy karika fülbevalót. A borosta tiltólistás, de az állszakáll például jöhet. A legmegalázóbbnak „a megértést segítő brossúra” tűnik, ami egy hétre összeállítja a dolgozó ruhatárát, számszerűsítve a kívánt ruhadarabokat, még a fehérneműt is. Utóbbi esetben például nőknek az öt munkanapra gondosan öt bugyit javasolnak, amelyek lehetőleg fehérek, feketék, vagy testszínűek legyenek. De ugyanilyen ajánlás fogalmazódik meg a melltartókra (testszínű vagy fehér), trikóra (fehér), harisnyanadrágra (testszínű vagy fekete), bokafixre (testszínű vagy fekete), illetve pamutzoknira is (fekete).

Egységesítenék a tárgyalótermeket is

Első körben a Kecskeméti, a Kaposvári, a Nyíregyházi, a Tatabányai a Veszprémi Törvényszék, a Budaörsi, a Dabasi, a Kecskeméti, a Monori, a Nagykátai, az Orosházi, az Ózdi, a Szeghalmi, a Szentendrei, a Veszprémi Járásbíróság, valamint a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon lesznek egységes ügyfélközpontok, jövőre.

Mindenre van előírás
©

Már az idén átadják viszont – a folyamatban lévő felújításokkal együtt – az új ügyfélközpontot az Egri Törvényszéken és a Szigetszentmiklósi Járásbíróságon. Itt viszont még nincs vége: a tervezők ugyanis az általuk elvégzett kutatás alapján úgy látják: itt lenne az ideje a tárgyalótermek és a bírósági dolgozószobák egységesítésének is.

Beszédes a dizájnváltó projekt gazdája is. Házon belül ugyanis az a Polgárné Vida Judit érte a felelős, aki sajátjaként jegyezte mások – például Paulo Coelho – írásait még a Fővárosi Törvényszék elnökhelyetteseként. A HVG által négy éve feltárt plágiumügy nyomán előbb bocsánatot kért, majd lemondott az elnökhelyettesi posztról. Nem sokáig volt azonban „egyszerű” tanácselnök, előbb a Budapest Környéki Törvényszék elnöki kabinetjének szakmai vezetője lett, újabban pedig már igazgatási OBH-elnöki biztosként dolgozik, többek között a bíróságok arculatváltásán.

http://hvg.hu/itthon/20170824_birosagok_hando_tunde_arculati_kezikonyv

Bugyiviseléshez is ad tanácsokat a bíróságok arculati kézikönyve

Nyolcmillió forintért vett arculati kézikönyvet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemtől (MOME). A kézikönyvben a bírósági ügyfélközpontok egységes megjelenését írják le, olvasható a Hvg.hu-n.

Az egységes arculatra azért van szükség, mert a jövőben az országban minden bíróságon ügyfélközpontok válthatják ki a kezelőirodákat. Ehhez a MOME segítségét vették igénybe, amellyel még 2015-ben kötött stratégiai megállapodást az OBH. A két szervezet közös talárpályázatot is hirdetett 4,4 millió forintért, és közös projekt a balatonszemesi bírósági üdülő átalakítása is.

A bírósági dolgozók egy része által „bugyutának” nevezett arculati kézikönyv a Hvg.hu szerint felzúdulást keltett a bíróságokon. Ilyen megállapítások szerepelnek benne: 

  • Az új irodabútorokat az A4-es iratok méretére optimalizálják.  
  • Az ügyfélközpontok dolgozóinak alapvetően feketébe és fehérbe kell öltözniük.
  • A nők selyemkendőt, az urak nyakkendőt is kapnának az irodák új arculatának színeivel összhangban, „elősegítve az ügyintézők könnyebb felismerhetőségét”. A tervezők formaruhát javasolnak, de az OBH ennek bevezetését nem tervezi.
  • A kézikönyv nem javasolja az erős parfümöt: „A test illatainak általános frissessége figyelmet érdemlő szempont, azonban az erős és túlzott parfümhasználat kerülendő.”
  • A női alkalmazottaknak nem javasolják a műkörmöt, a rikító csatokat és a kócos hajat, a férfiak viszont hordhatnak egy pár bedugós vagy karika fülbevalót. A borosta tiltólistás, de az állszakáll jöhet.
  • A brosúra egy hétre összeállítja a dolgozó javasolt ruhatárát is. A nőknek az öt munkanapra öt bugyit javasolnak, amelyek lehetőleg fehérek, feketék, vagy testszínűek. Ugyanilyen ajánlás fogalmazódik meg a melltartókra (testszínű vagy fehér), trikóra (fehér), harisnyanadrágra (testszínű vagy fekete), bokafixre (testszínű vagy fekete), illetve pamutzoknira is (fekete).

 

http://index.hu/belfold/2017/08/24/bugyiviseleshez_is_ad_tanacsokat_a_birosagok_arculati_kezikonyve/#

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6012777272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lone Wolf 2017.08.27. 02:25:25

O.o ezek most abból indulnak ki, hogy a hölgyek beterpesztve ülnek ítéletet vagy MICSODA?
süti beállítások módosítása