He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Orbának és Ádernak is jött Amerikából 1, 1 üzenet de Balogh se maradt ki + adatok, hogy tud miről beszélnek

2017.04.05. 15:02 guma

George Pataki szerint ártani fog a magyar-amerikai kapcsolatoknak a CEU elleni törvény

New York korábbi kormányzója írta alá az egyetem itthoni működéséről szóló egyezményt.

George Pataki - Fotó: AFP/Ron Sachs/CNP

Szerda este New York egykori kormányzója, George Pataki is szót emelt a CEU védelmében. A magyar származású amerikai politikus felidézte, hogy 2004-ben őt érte a megtiszteltetés, hogy aláírja Magyarország akkori miniszterelnökével a megállapodást, amelyben a CEU-t elismerték magyar egyetemként:

New York korábbi kormányzójaként, ahol a CEU-t is bejegyezték, és olyan amerikaiként, aki mély magyar gyökerekkel rendelkezik, azért írok, hogy felemeljem a szavam egy világszínvonalú egyetem védelmében. 2004-ben engem ért a megtiszteltetés, hogy aláírjam Magyarország miniszterelnökével azt a megállapodást, ami lehetővé tette, hogy a CEU-t elismerjék magyar egyetemként. Az elmúlt 25 évben a CEU nagyban hozzájárult a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztéséhez, kiváló tudósok és szakemberek generációinak képzéséhez Közép-Európában és azon túl, valamint a magas szintű tudás megteremtéséhez a társadalomtudományok és a bölcsészettudományok területén. A CEU egy érték Magyarország számára, és minden olyan támadás, ami az egyetem intézményi autonómiája és a tanszabadság ellen irányul, komoly visszalépés Magyarországnak a felsőoktatásban, és kihatással lesz a két ország későbbi kapcsolataira.”  (CEU/MTI)

https://444.hu/2017/04/04/george-pataki-szerint-artani-fog-a-magyar-amerikai-kapcsolatoknak-a-ceu-elleni-torveny

Albert-Laszlo Barabasi Áder János támogatói és Áder János társaságában.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr,

Nagy öröm volt számomra, amikor négy évvel ezelőtt fogadhattam Önt az általam vezetett bostoni kutató központban. Úgy ereztem, hogy a látogatás gesztus értékű volt—jelezte, hogy mennyire fontos az Magyarország jövője szempontjából a tudomány és az oktatás.

Számomra is vannak értékek, amelyek politika fölöttiek. Ilyen a minőségi oktatás, amely, egy tudás alapú világban elengedhetetlen. Igy oktatóként és kutatóként úgy érzem, hogy a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését célzó, parlament által tegnap megszavazott törvény módosítás messzemenően ellentmond a magyar nemzet tudományba és oktatásba vetett hitébe és büszkeségébe. Bízok benne, hogy a Köztársasági Elnök Úr mindet megtesz, hogy a törvényjavaslat ne válhasson törvénnyé.

Mi magyarok jogosan vagyunk büszkék a Neumann Jánosainkra és Szentgyörgyi Albertjeinkre. Nekik köszönhető, hogy bár kis ország vagyunk, tudományos nagyhatalomként tart számon bennünket a világ. Éreztem ezt már a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjaként, amikor a Wigner Jenők es a Szilárd Leók életrajzai inspiráltak kutatói pályára. Nekik köszönhettem azt, hogy a 80-as évek diktatórikus Romániájának a korlátai között magyarként úgy érezhettem, hogy semmi sem lehetetlen.

Mint egy hat évvel ezelőtt, két évtized Amerika után, Budapestre költöztem. Tettem ezt azért, hogy a gyerekeim anyanyelvükön tanulhassanak. De jöttem azért is, hogy visszaadhassak egy keveset abból a szakmai tudásból, amit a legjobb egyetemeken magamba szívhattam. Hazatérésem után elfogadtam a Közép-európai Egyetem felkérését, hogy segítsek egy világszínvonalú kutatási központ létrehozásában. Büszkén állítom, hogy az elmúlt öt évben Budapest a hálózatkutatás fővárosává vált Európában.

Ez az idő alatta azt is megértettem, hogy milyen fontos szerepet tölt be a Közép-európai Egyetem a magyarországi felsőoktatásban. Meghonosított egy akadémia kultúrát, amelynek párját csak a Harvardon tapasztaltam. Egyedülálló együttműködési lehetőségeket teremtett a többi magyar egyetem diákjainak és oktatóinak. Azt is tanúsíthatom, hogy egyetlen cél lobog úgy az oktatók mind a diákok előtt: hogy a munkánk gyümölcseként a világ egyik legrangosabb egyetemét teremtsük meg itt Magyarországon.

Azt is láthattam, hogy a Közép-európai Egyetem milyen stratégiai szerepet tölt be Magyarország nemzetközi megítélésében, és a szomszédos országokhoz kapcsolódó viszonyunkba. Több száz Budapesten végzett diák dolgozik európai, ázsiai, és amerikai kormányhivatalokban és nemzetközi intézményekben. Az egyetemen keresztül szerették meg a magyarokat és Magyarországot. Magyarország láthatatlan nagyköveteiként vannak jelen befolyásos pozíciókban, Közép-Kelet Európában példa nélküli az politika tőke, amit ők képeznek.

Ha a parlament által megszavazott törvény módosítás életbe lép, meggyőződésem, hogy annak a legnagyobb vesztese mi magyarok leszünk. Nem csak a felsőoktatás csorbul példa nélküli módon—megfosztjuk a gyerekeinket és unokáinkat attól a lehetőségtől, hogy Magyarországon világszínvonalú oktatásban részesüljenek. Emigrációba kényszerítjük a legtehetségesebb csemetéinket.

Micsoda ország lehetnénk, ha ahelyett, hogy a legjobb oktatási intézményünk megszüntetésén igyekeznénk, azt iktatnánk törvénybe, hogy minden egyetemünk a világ élvonalába kell, hogy kerüljön! Addig is amíg az Parlament ezt a nemes célt napirendre tűzi, arra kérem a Köztársasági Elnök urat, hogy segítsen, hogy a józan ész a politika fölé emelkedhessen.

Mély tisztelettel,

Barabási Albert-László

https://www.facebook.com/nyary.krisztian/posts/10155197407624855

CEU és NER

 részlet:

"A Times Higher Education (THE) külön rangsorolja az ún. feltörekvő országok egyetemeit. Ezen a 300-as listán 41 országból szerepelnek felsőoktatási intézmények. Itt a CEU a 16. helyet foglalja el. A Times listán a Semmelweis Egyetem a 65., a Pécsi Tudományegyetem a 122.; az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 123., a Szegedi Tudományegyetem a 129., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 154. helyet szerezte meg, a Debreceni Egyetem pedig a 201-250. helyen található.

A negyedszázados CEU jóval előrébb végzett, mint sok nagymúltú magyar egyetem.

De nemcsak a Times 300-as listáján foglal el előkelő helyet a CEU. A brit Quacquarelli Symonds (QS) képzési területek mentén is rangsorolja a világ egyetemeit. Itt a CEU politikatudomány és nemzetközi tanulmányok programja a 42., a szociológiai és filozófiai képzés az 51-100., a történelem program a 101-150., a közgazdaságtan a 151-200. helyet foglalja el.

Náluk az egyetemek általános rangsorában a Szegedi Egyetem az 501-550., az ELTE 601-650., a Debreceni Egyetem 651-700., a Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem a 701+ kategóriában foglal helyet."

http://reflektor.blog.hu/2017/04/04/ceu_es_ner

Simán lebrezsnyevezi Balog Zoltán emberminisztert az akadémikus, aztán levezeti, hogy rombolja szét visszavonhatatlanul a kormány a magyar tudományos életet a CEU miatt

„Talán ismeri azt a régi viccet – április 4-én épp aktuális –, hogy a Szovjetunióban munkaerőhiány van, ezért Brezsnyev elhatározza, kinyitja a határokat. Eltelik néhány nap, hívatja a külügyminiszterét: »Gromiko elvtárs, baj van! Nem befelé, hanem kifelé özönlenek az emberek! Ha ez így megy tovább, ketten maradunk. Mire Gromiko: Persze, te meg az a hülye Koszigin!« Nos, ha Önök így folytatják, a magyar felsőoktatásban ketten maradnak: Ön meg a Palkovics. Aki ér valamit a tudományban és még fiatal, az menekülni fog innen.”

Így kezdi a Facebookra írt nyílt levelét Pósfai Mihály, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

„Milyen eséllyel fogunk mi, magyar kutatók, ezután a nemzetközi kutatási pályázatokon indulni? Ha bármikor, bármilyen indokkal be lehet zárni egy kiváló egyetemet ebben az országban, akkor a bírálók kétszer is meggondolják, érdemes-e az itteni kutatásra pénzt áldozni.”

Pósfai szerint egyébként a magyar Nobel-díjak számának akár még használhat is a CEU tönkretétele.

„Önök mindig büszkén emlegetik a magyarok tehetségét, a sok Nobel-díjast. Úgy látom, megvan a mesterterv, hogyan nyerjünk újabb díjakat: a legszebb hagyományainkat folytatva el kell üldözni a kiváló kutatókat, külföldön biztosan többre jutnak, mint itthon.”

Pósfai egyébként pont tavaly kapott Széchenyi-díjat, ez a kép a parlamenti átadáson készült: Pósfai Mihály Széchenyi-djíat vesz át 2016 március 15-én a Parlamentben Áder János köztársasági elnöktől és Orbán Viktor miniszterelnöktől - Forrás: kormany.hu

https://444.hu/2017/04/05/siman-lebrezsnyevezi-balogh-zoltan-emberminisztert-az-akademikus-aztan-levezeti-hogy-rombolja-szet-visszavonhatatlanul-a-kormany-a-magyar-tudomanyos-eletet-a-ceu-miatt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7712403617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása