He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utoljára 1954-ben volt példa ekkora csökkenésre. - Magyarország visszaerősödött?

2017.03.04. 07:13 guma

Petschnig Mária Zita: Nem felzárkózunk, hanem leszakadunk

Az Európai Unió egyik alapvető célja, hogy elősegítse a frissen csatlakozott, és elmaradott gazdasági teljesítménnyel rendelkező tagországok nyugati szinthez való felzárkóztatását. Ez Magyarország esetében azonban a csatlakozás óta eltelt mintegy 13 év alatt nem volt sikeresnek mondható – mondta a Klubrádiónak Petschnig Mária Zita.

A Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa szerint erről árulkodik az EU frissen közzétett versenyképességi jelentése is, amely az egyes tagországok régióinak teljesítményét és fejlettségét is felmérte.

Mint mondta, hazánk nem csak az uniós átlagtól távolodott el, hanem a régiós társaktól, így Csehországtól és Szlovákiától is lemaradt – Lengyelországban a beruházási rátát megduplázták, Szlovákiában pedig 50 százalékkal növelték 2004 óta.

Petschnig Mária Zita reagált a beruházásokra vonatkozó legutóbbi hivatalos adatokra is. Elmondása szerint a rendszerváltás óta nem volt példa ekkora, az összteljesítmény 20 százalékára rugó csökkenésre, és csak egyetlen esztendőben volt az utóbbi évtizedekben ezt meghaladó zsugorodás – 1954-ben.

A közgazdász az uniós fejlesztési pénzek nem hatékony felhasználása mellett a beruházások alacsony szintjét azzal is magyarázta, hogy az „újraiparosításnak” is nevezett kormányzati gazdaságpolitika lényegében kizárólag az autóipari fejlesztésekre és teljesítményre koncentrál, és nem törekszik arra, hogy több lábon álló szektort hozzon létre.

A közgazdász szerint az idei évi gazdasági növekedést részben elő fogja segíteni az uniós támogatások mértéke, de továbbra is probléma, hogy a támogatások mellett évek óta nem került be a magyar gazdasági szerkezetébe olyan új strukturális elem, ami a versenyképességet növelhetné.

Petschnig Mária Zita szerint mindezt úgy sikerült elérni, hogy az EU-ban Magyarországon a legmagasabb az egy főre jutó uniós forrás, de ezzel párhuzamosan itt a legrosszabb azok érdemi felhasználása.

Szerinte a fejlődést a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és a korrupció húzza vissza, valamint az olyan területek mint az oktatás, az egészségügy és környezetvédelem alulfinanszírozottsága komoly taszítóerőt jelent a gazdasági szereplők számára.

(Klubrádió

Csődbe ment a Széll Kálmán teret felújító építési cég

Csődvédelmet kért maga ellen a száz leggazdagabb magyar közé tartozó Wicha József miskolci milliárdos érdekeltségébe tartozó WIS Holding Befektetési és Kereskedelmi Kft. – írja a Világgazdaság.

A bíróság szerdán elrendelte a csődeljárást, vagyonfelügyelőnek a Bonum Sanatio Kft.-t is.

A Világgazdaság emlékeztetett rá: a Wis Holding az utóbbi években több közpénzből finanszírozott állami beruházás kivitelezésében is részt vett, amelyek közül a legismertebb a Széll Kálmán tér tavaly zárult átépítése volt, de alvállalkozóként részt vettek az 1-es és a 3-as villamos pályafelújításában és az M86-os autóút építésében is.

A lap szerint az elmúlt időszakban lefoglalások és végrehajtási eljárások „sorjáznak a WIS Holding cégbejegyzései között” Az Index pedig arról írt néhány hónapja, hogy a rendőrség különösen nagy értékre elkövetett tartozás fedezetének elvonása gyanújával nyomoz a cég ellen. A Széll Kálmán teret felújító alvállalkozók egy részének ugyanis nem fizették ki maradéktalanul az elvégzett munkájukat. Az ügyben érintett a WIS Holding és a cégvezető vagyoni részesedését lefoglalták.

http://168ora.hu/csodbe-ment-szell-kalman-teret-felujito-epitesi-ceg/

Nyomozást indított az ügyészség Mondok József izsáki polgármester ügyében, aki EU-s pénzből épített egy vadászházat, aztán fogta magát, és beköltözött

Mondok József, a Bács-Kiskun megyei Izsák fideszes polgármestere két cégén keresztül az elmúlt hat évben 85 millió forintos EU-s támogatást kapott vadászház-panzió építésére. A vadászházak meg is épültek: az egyik, ahogy a 444 kiderítette, Izsákon, a másik, ahogy az Index kiderítette, a Somogy megyei Karádon. Ugyanakkor a pályázati feltételekkel ellentétben az izsáki épület nem üzemel vadászházként, hirdetni sem hirdetik sehol. Ráadásul Mondok József az izsáki panzióból jár dolgozni, míg a karádi létesítményben a polgármester fiát szokták látni anélkül, hogy ott bárki egyetlen vendégéjszakát is eltöltött volna.  

Mondok ügyében az Együtt alelnöke, Berkecz Balázs fordult az ügyészséghez: szerinte ha költségvetési pénzeket nem az előirányzott célnak megfelelően használnak fel, az költségvetési csalásnak minősül.

https://444.hu/2017/03/03/nyomozast-inditott-az-ugyeszseg-mondok-jozsef-izsaki-polgarmester-ugyeben-aki-eu-s-penzbol-epitett-egy-vadaszhazat-aztan-fogta-magat-es-bekoltozott

Nem a puritánoké az Emberi Erőforrások Minisztériuma

részlet

http://mno.hu/belfold/nem-a-puritanoke-az-emberi-eroforrasok-miniszteriuma-1388495

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7612311051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása