He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A 10 legritkább drágakő a világon

2017.02.23. 08:00 guma

Mindenki tudja, hogy a gyémánt a lányok legjobb barátja, mert szépek és ritkák, jóllehet azt is tudjuk, hogy látszólagos ritkaságuk némileg félrevezető (a piacon korlátozzák az ellátmányt).

De akkor mik az igazán ritka drágakövek? Nézzük meg a 10-es listát!

10. Jeremejevite –  ~$2,000 per carat 

Ezt az igazán ritka, a borátok osztályába tartozó ásványt 1883-ban a szibériai Mt. Soktui-n fedezte fel először egy orosz ásványszaktudós Pavel Jeremejev, aki után elnevezték a követ. A legjobb minőségű kövek Namíbiában lelhetők fel, de máshol is vannak lelőhelyei, mint pl. Momeik közelében, Myanmar-ban (Burma) és Tádzsikisztánban. Színe lehet színtelen, sárgás és enyhe kéktől liláskékig.

JeremejevitSúly: 0.86 ct.Csiszolás: Rectangular ScissorKezelés: Nincs / Természeets

 

Eredet: Namibia

 

9.  Fekete opál –  ~$2,355 per carat

Ausztrália a világ összes opáljának 97%-át állítja elő, a fennmaradó 3% Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Törökországban, Indonéziában, Brazíliában, Honduras-ban, Guatemala-n, Nicaraguában, Etiópiában és, a NASA 2008-as jelentése szerint a Marson található.

A nyomokban benne lévő szén és vas-oxid adja a fekete opálnak a nagyon sötét tónusát, amin a szivárvány színei még szebben csillognak, mint a világosabb, vagy tejszerűbb opálon.Ez a vibráló színjáték, és a kő ritkasága magyarázzák a fekete opál magas értékét.

1.49ct Ausztrál fekete opál zöld és kék színjátékkal
1.34 ct Ausztrál fekete opál kőlap mintázattal

 

 

 

 

8.  Piros Berill –  ~$10,000 per carat

Ahogyan a rubin is valójában egy piros zafír, a piros berill is ismert “piros smaragd” néven. Ezt a hihetelenül ritka drágakövet bixbitnek is nevezik, és csak néhány maroknyi helyen lelhető fel Amerikában. A rózsás árnyalattól a sötétpirosig terjedő színárnyalataiban csak nagyon kevés példány elég nagy vagy jó minőségű ahhoz, hogy ékszerként lehessen viselni.

Piros berill (Bixbit)

 

Káprázatos piros berill kristályok kivételes csoportja egy liparit anyakőzetben – Wah Wah Mountains, Utah

 

A piros berill színei

 

7.  Musgravite –  ~$35,000 per carat

Egy másik ritka csoda Ausztráliából, nevét a Dél-Ausztrál Musgrave Range-ről kapta, ahol először fedezték fel 1967-ben. Mindössze 8 példányról tudunk, ami drágakő minőségben létezik a világon. Színe a világos olíva zöldtől a szürkén át a mályváig, szürkésliláig húzódhat. Keménysége a Mohs skálán 8-as, amivel egyike a legkeményebb köeknek a földön.

 

 

 

 

 

6.  Grandidierite –  ~$50,000

Ahogy az ismeretlen és extrém ritka köveknél lenni szokott, a grandidierit is felfedezője, egy francia naturalista és felfedező, Alfred Grandidier után kapta nevét. Leginkább Madagaszkáron található ez a kékeszöld kő, amelyből a legnagyobb csiszolt példány 0,29 ct., és eddig az egyetlen ismert darab is. Igazán ritka tehát!

 

 

 

5.  Painite –  $50,000-tól $60,000 per carat

Bár egykor úgy tartották róla, hogy a legritkább drágakő, jóllehet ma is nagyon ritkának számít, de már nem annyira. Mielőtt Burmában 2001-ben egy jelentős lelőhelyet találtak volna (ahonnan egy 55 ct.-os kő is előkerült), addig csupán három példány létezett belőle. Ez a ritka borát ásvány csak észak Myanmar-ban található meg, színe pirostól a barnás-, narancsos pirosig terjedhet és a Mohs skálán keménysége 8-as.

 

4.  Blue Garnet –  ~$1.5 million per carat A gránát majdnem minden színben megtalálható, a kék gránát a legritkább és legelbűvölőbb.  Az 1990-es években találtak rá Madagaszkáron, majd később további lelőhelyeket Amerikában, Oroszországban és Törökországban. Ami a kék gránátot olyan gyönyörűvé teszi, az színváltó képessége, ami a benne lévő magas vanádium tartalomnak köszönhető. Nappali fényben a drágakő finom kékes-zöldes, míg izzólámpa fénye alatt élénk lilára változik. A legdrágább kék gránát 4,2 ct.-osan 6,8 millió dollárért kelt el 2003-ban.

 

 

 

 

3.  Serendibite – $1.8 to $2 million per carat

Majdnem 100 éven keresztül mindössze 3 ismert csiszolt formája létezett, amik első lelőhelyéről származnak, Sri Lankáról, 1902-ből. Azután 2005-ben a drágakövekben gazdag Mogok régió Myanmarban további lelőhelyeket fedeztek fel. A cián színű kő neve Sri Lanka (Ceylon) arab nevéből (“Serendib”) származik, és extrém ritkaságát a calcium, magnézium, alumnium, szilikon, bór és oxigén szokatlan kombinációjának köszönheti.

Természetes Serendibite – sötét, de átlátszó zöld – 0,36 carat 5 x 4 mm – Myanmar

 

 

Csiszolt példányok Sri Lankáról

 

 

2.  Piros gyémánt –  ~$2 million per carat

Habár az összes színes gyémánt kivételesen ritka, egyik sem annyira, mint a piros. Kevesebb, mint 20 létezik ma belőlük, és a legtöbb kevesebb, mint fél carat súlyú, habár van három, ami 5 ct. fölötti. A legnagyobb a Moussaieff Red (5,11 ct.).

1987-ben a Hancock Red (0,95 ct) az első magas minőségű piros gyémánt 926.000 dolláros carat áron kelt el. 20 évvel később megdőlt ez a rekord, amikor egy 2,26 ct.-os liláspiros gyémánt kelt el 2,6 millió dollárért, vagyis 1,15 millió dolláros carat árért a genevai Christie’s aukciósházban.

 

Moussaieff Red Diamond

 

 

Kazanjian Red Diamond

 

The Hancock Red

 

1.  Jadeite – $3 million + per carat

A legritkább drágakő nyertes a jadeit. Nem összekeverendő a jadéval, amely kifejezést mind a jadeitre és a nefritre is használják, csupán a jadeit tartja értékét, mint ritka drágakő. A legjobb minőségű jadeit Myanmar-ban található meg. Minőségét a zöld szín intenzitásának és magas átlátszóságának kombinációja határozza meg. 1997-ben a Christie’s-nél egy “Doubly Fortunate” nevezetű jadeit nyaklánc vezeti az aukción legdrágábban eladott jadeit ékszert a maga 9,3 millió dollárjával.

 

 

 

Szereted a ritkaságokat? Szeretnél olyan ékszereket viselni, melyekből biztosan nincs még egy a világon? Ékszerkészítő műhelyünkben bármilyen egyedi ékszert elkészítünk, látogass el hozzánk és készíttesd el álmaid jegygyűrűjét vagy nyakékét.

{via}  http://ekszer.me/a-10-legritkabb-dragako-a-vilagon/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7712179288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása