Valamikor a XVII. században angol tengerészek hozták Indiából haza a tél egyik közkedvelt italát, a puncsot. A szívmelegítő keverék neve a hindusztáni "pancsa" szóból ered, ami 5-öt jelent: a klasszikus indiai puncs ugyanis öt alkotórészből áll. Ezek: alkohol, víz, cukor, gyümölcslé és fűszerek.
Az európai puncsrajongók aztán még számtalan elemmel gazdagították a divatos italt, amelynek népszerűségét jellemzi a számtalan, punccsal kapcsolatos anekdota.
Az egyik a világ - feltehetően - legnagyobb puncsivászatáról szól, amelyet az angol Russel admirális rendezett a spanyolországi Alicantéban, 1694-ben. Egy szökőkút márványmedencéjében keverték össze a 250 gallon konyakot, 250 gallon malagabort, 2500 citrom levét, 1300 font cukrot, öt font őrölt szerecsendiót és 500 gallon vizet. A puncstó tetején egy matróz evezett, és töltögette a gardenparti vendégeinek poharait.
Bár a puncsot nem feltétlenül isszák forrón (Amerikában például hidegen szeretik), igazi, szívet-lelket örvendeztető hatását akkor fejti ki, ha meleg.
Forró puncs egyszerűen
Hozzávalók: 1 l száraz vörösbor, 1 l narancslé, 250 g kristálycukor, 8 tojássárgája, 0,5-1 dl rum, 1 tk fahéj, 1 tk szegfűszeg, 1 csillagánizs.
Elkészítés:
A tojássárgáját cukorral elkeverjük, majd vízfürdő felett robotgéppel habosra keverjük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró a víz. Amikor krémessé válik, apránként adjuk hozzá a vörösbort, amíg kissé lehűl. Öntsük át egy nagy főzőedénybe, adjuk hozzá az összes vörösbort, narancslét, rumot és a fűszereket. Négy-öt percig lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük. Nagy puncsos tálban tálaljuk.
Eredeti angol puncs
Hozzávalók:
2,5 dl édes vörösbor, 2,5 dl édes fehérbor, 1,5 dl rum, 50 dkg cukor, 2 db citrom, 2 db narancs.
Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk, letörölgetjük, majd hajszálvékonyra hámozzuk a sárga héját. 5 dl vizet a héjakkal felforralunk, ezután hozzáöntjük az összes többi alkoholt. Beleszórjuk a cukrot és épp csak forráspontig melegítve, belecsavarjuk a citrom és a narancs levét is. Jól összekeverve, azonnal tálaljuk. Citrom és narancskarikákkal díszíthetjük is.
Vörösboros puncs
Hozzávalók:
0,75 liter vörösbor, 1 dl szederszörp, 2 cl rum, 1 citrom, 15 dkg kandiscukor, 1 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 1 teáskanál forralt borhoz vagy mézeskalácshoz való fűszerkeverék
Elkészítés:
A citromot vékonyan meghámozzuk, és kipréseljük a levét. A bort a rummal és a szederszörppel összekeverjük, felforrósítjuk, de nem forraljuk! Ehhez adjuk a kandiscukrot, a fűszereket, a citrom levét és héját, majd az egészet addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad benne. A puncsot citromgerezdekkel díszíthetjük.
Teapuncs Arábiából
Hozzávalók:
5 g Orange Pekoe tealevél, 1 liter rosé vörösbor, 4 dl arab rum vagy kuszkusz, 600 g narancs, 100 g cukor, 5 g egész fahéj, 5 g szegfűszeg, 1 db citrom
Elkészítés:
Hat deci vizet felforralunk, és ráöntjük a cserépedényben levő narancsos tealevélre, és lefekve öt percig állni hagyjuk. A cukrot egy tűzálló tálban karamellé pirítjuk, beletesszük a fűszereket, meglocsoljuk az előmelegített rummal és ellángoltatjuk. A forró roséborral és a szűrt teafőzettel felöntjük. A narancs szűrt levével továbbízesítjük, előmelegített puncsospoharakba szedjük, amelyek oldalára egy-egy citromgerezdet teszünk, így adjuk asztalra. Nagyobb mennyiség készítésekor látványosabb, ha a vendégek előtt készítjük.
Alkoholmentes karácsonyi puncs recept
Hozzávalók:
1 l vanília fagylalt, 8 dl hűtött gyömbér ízű üdítőital, 2 pohár ananászlé, 2 pohár narancslé, fél pohár citromlé, negyed pohár méz, 2 teáskanál Maraschino cseresznyelé.
Elkészítés:
Keverjük össze az ananászlét, a narancslét és a citromlét a mézzel, majd tegyük a hűtőbe. Egy puncsos tálba kis gombócokként halmozzuk fel a fagylaltot, majd öntsük rá a gyümölcslé és méz keverékét. Majd addig keverjük, míg a fagylalt teljesen feloldódik. Adjuk hozzá a gyömbéres italt, és tálaljuk.
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&from=200&pid=&pev=2016&pho=09&pnap=&kat=1284&searchkey=&hol=&n=schuro