He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Az egyik legdrágább drágakő: a fekete opál

2017.02.05. 08:00 guma

Fekete opál - a világ legritkább és a legértékesebb opálfajtája, melynek háttértónusa a sötétszürkétől a szurokfeketéig (N1-N4)változhat. A sötét háttér valójában jól kiemeli a kő színeinek ragyogását.

HÁTTÉR TÓNUS.

Az ausztrálok egy skálarendszert használnak a háttér tónus meghatározására.
kovadasz
A drágakő minőségű nemesopáljaikat a háttér színe alapján különböztetik meg.

A fekete opálban a vas- és szénoxidok nyomelemek a felelősek a sötét háttérszínért.

Minél sötétebb az opál háttérszíne annál ragyogóbb a színjáték.

A fekete opált általában ovális alakra vágják, de előfordulhat a szabálytalan- és cseppforma is. A vágás szigorúan követei a kő természetes alakját, hogy a színjátékot a lehető legteljesebben megtartsák.

kovadasz

Sötét opál - háttértónusa a skálán N5-N6 értéket mutat.

kovadasz

Sajnos a fénykép alig képes visszaadni a kézben tartott kő valódi ragyogását, a két kép közötti különbség mégis szembetűnő. A világosabb háttér, egyenlő gyengébb ragyogás, egyenlő alacsonyabb érték.
kovadasz

Világos és fehér opál - N7-N9 értékűek. Az N9-est hívják fehér, vagy tejopálnak. Ezek az opálfajták - természetesen - nagyobb gyakorisággal fordulnak el, mint a fekete opálok, és jóval alacsonyabb értékűek is.
kovadasz

Bár ezek az opálok is a spektrum teljes színskáláját mutatják, a világos háttér miatt a hatás jóval gyengébb, mint a sötétebb hátterű opáloknál.

kovadasz

Kristály opál - melyek átlátszó, vagy áttetsző háttérrel rendelkeznek. Jellemző rájuk az erőteljes színvillanás.

kovadasz
Ezeket az opálokat is döntően oválisra vágják, de előfordul csepp- és a szabálytalan forma is.

A háttér lehet világos, de lehet sötét is.

kovadasz

kovadasz


Harlekin opal
- nevét az olasz "Commedia dellarte" bohócfigurájának ruhafotjairól kapta. A színek szögletes és gyémánt alakban jelennek meg benne.




kovadasz

Gombostű opál - olyan opál melyben a színek apró pontok formájában jelennek meg.


kovadasz http://kreativlelek52.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1193393

Ebben a fejezetben csokorba gyűjtöm mindazokat a jellemzőket, melyek a világ legértékesebb opáljának, az ausztrál fekete opálnak az értékét meghatározzák.

A fekete opálok is – hasonlóan más opálfajtákhoz – eltérő minőséggel kerülnek ki a bányákból. Vannak közöttük relatíve olcsó darabok, de lehet találni egészen ritka, 20.000 dollár/karát értékűeket is.

A fekete opál minőségét, és egyúttal értékét is számos tényező befolyásolhatja.

 

RAGYOGÁS - a kő színjátékának, tüzének intenzitását jkovadaszelenti. Ez a tulajdonság valójában a visszaverődő fény, ill. a színárnyalatok erejére utal.

Ez az egyik legfontosabb tényező, mely meghatározza az opál minőségét. A legértékesebb opálok a színek briliáns villódzását mutatják, míg a kevésbé értékesek tompábbak. Az értékes opálokban a színek élesek és jól körülhatároltak. Felhős részeket nem tartalmaznak.
 


kovadasz
HÁTTÉR TÓNUSA
- a sötétszürkén és a sötétkéken át a korom feketéig terjedhet.

Az intenzív sötét háttér a legkívánatosabb.
Minél világosabb az opál háttere (lásd sötét, és világos opálok) a kő annál kevésbé értékes.


 

 

kovadasz

SZÍNEK JÁTÉKA - az opál színei a látható spektrum ibolya színétől a sötét vörösig változhatnak.

Azok az opálok, melyek ibolya és a bíbor színekben ragyognak értékesebbek, mint azok, melyek zöld és kék színeket mutatnak

 

 

kovadasz

SZÍNEK MINTÁI - a fekete opál híres a színei különleges mintáiról is.

Híresek a harlekin-, a gombostű-, és a villanás típusú formák. Ez utóbbi a színek széles, szabálytalan villanására utal, mely látvány eltűnik, ha a követ forgatjuk. Sok fekete opál a fenti minták kombinációit mutatja.

A mintázatok gyakran külön elnevezést is kapnak.



kovadaszSZÍNJÁTÉK IRÁNYA - arra utal, hogy a színek ragyogása vajon közvetlenül szemből látható-e, vagy ehhez el kell forgatni a követ?

Általában ez utóbbi esetekben a kő kevésbé értékes. A f
üggőkhöz és gyűrűkhöz felhasznált köveknél viszont különösen előnyös lehet, ha a szín villanása egy enyhe szögből érkezik.
 

 

kovadasz

KARAKTERESSÉG - arra az opálra jellemző, melynek vonzereje erőteljesebb, mint a hasonló technikai paraméterekkel rendelkező opáltársaké. Általánosan elmondható, hogy más drágakövekkel ellentétben mindegyik fekete opál egyedi színkombinációval bír. Két egymásra hasonlító követ is ritka találni, de teljesen azonosat már lehetetlen.

 

 

kovadaszALAK - a legkeresettebb formák a cabochon, vagy a domborúan oválisra csiszolt formák, melyek hossza kb. 40%-kal nagyobb, mint a szélességük, és magasságuk kb. 60%-a szélességüknek.
A gyakorlatban ezek a legritkább, és legértékesebb
kövek, hiszen a feldolgozás során mindenki igyekszik a színjátékot mutató réteg lehető legjobb kiaknázására.

 

kovadaszMÉRET - a 0,75 és a 10 karátos fekete opálok a legkedveltebbek, mert ezek a legalkalmasabbak gyűrűbe foglalásra. Hasonló súlyú és nagyobb köveket függők és brossok készítésére használnak Ennél nagyobb (20-30 karátos) kövekből különleges, egyedi ékszerek készülnek. Más drágakövekkel, mint pl. a gyémánttal ellentétben a fekete opál értéke nem nő arányosan a mérettel. Kisebb tömege miatt az azonos súlyú zafírnál, rubinnál, vagy smaragdnál nagyobb méretű.


TÖKÉLETESSÉG - a kereskedelmi forgalomba hoz
kovadaszott köveken számos hiba található, melyek meghatározása nem egyszerű dolog.
A tökéletlenségek lehetnek repedések vagy kopások, a felszín alatti homok-, gipsz-, vagy fénytelen opálszemcsék, szemből nem látható fényjáték, vagy éppen gyenge minőségű feldolgozás.
Gipsz – néha vékony szürke vonal alakban jelentkezik. Rontja a kő értékét.
Homok – apró pettyek formájában jelentkezik, melyek ha szemből nem látszanak, nem rontják a kő értékét.
Ablakosság – a háttérben jelentkező halvány foltosság. Ezt vagy a színtelen gazdakőzet, vagy az alapkőzetről az opál színrétegébe felszakadt homokszemcse okozza. Rontja az opál minőségét és értékét.

http://kreativlelek52.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1193396

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6612179192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása