He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Az alternatív tényekben (ordas hazugságokban?!) fuldoklik hazánk is

2017.02.04. 07:02 guma

Mátyás Győző: Újbeszél trumpi dialektusban

Azért az nagy dolog, amikor az ember megérzi, hogy sorsfordító események tanúja. Márpedig aki hallotta Kellyanne Conway-t, Trump elnök tanácsadóját, amint az NBC Meet the Press című műsorában elhagyta az ő száját az „alternative facts” (alternatív tények) kifejezés, az tudja, hogy politikatörténeti kuriózummal szembesült. (Conway kisasszony Sean Spicer elnöki szóvivő tényekhez való sajátos viszonyát próbálta ekként mentegetni.) Rosszindulatú kommentátorok persze azt mondják, hogy az alternative facts valójában nem más, mint az ordas nagy hazugság neve az újbeszél donald trump-i dialektusában. Mi azonban inkább arra térnénk ki, hogy ezt a szófordulatot, a politikai diskurzus eme ékkövét minden bizonnyal a sokat emlegetett „Új világrend” metaforájaként is felfoghatjuk.

Amúgy az Egyesült Államokban régi hagyomány, hogy választási kampányok idején (de máskor is) a sajtó munkatársai élnek a fact checking (a tények ellenőrzése) módszerével, azaz utánajárnak a nagy politikusi hadovák valóságtartalmának.

A New York Times a minap egyenesen videót tett ki honlapjára A First Week Fact-check címmel. Amely darab Trump első elnöki hetében tett állításait vizsgálja. Na és bevezető spotként vajon mivel kezdődik a videó? Naná, hogy Kellyanne Conwayjel és a mágikus alternative factscel.

S eme alternatív tényeket aztán sorban megcáfolja a szerkesztőség a videóban.

Trump az ABC televíziónak adott interjújában azt állította: „A szavazás alkalmával elhunytakat, illegális bevándorlókat regisztráltak, illetve sokakat két államban is. Több millió ilyen szavazat volt, és ezek egyike sem engem támogatott.”

A NYT cáfolata: Az állami hivatalnokok szerint teljesen kizárt, hogy ennyi illegális szavazó lehetett volna. Trump saját ügyvédei szerint is szabályos volt a választás.  Bár Trumpnak igaza van abban, hogy néhány szavazót tévesen két államban is regisztráltak. Köztük az ő tanácsadóját, Stephen  Bannont és lányát, Tiffany Trumpot.

Ezek után jönnek a gyöngyszemek.

Trump ellátogatott a CIA központjába és ilyeneket mondott: „Mint tudják, én háborúban állok a médiával. S a média úgy tüntette fel, mintha valamiféle viszály lenne köztem és a hírszerző szolgálatok között. Ennek pontosan az ellenkezője igaz.”

A NYT cáfolata: Az Egyesült Államok mind a 17 hírszerző ügynöksége arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország beavatkozott a választásokba azért, hogy Trumpot segítse.  Majd idézik Trump Twitter bejegyzését: „A szolgálatoknak nem lett volna szabad kiszivárogtatniuk ezeket a „hamis” híreket. Mint egy utolsó, engem célzó döfést. Hát hol élünk, a náci Németországban?” (És a New York Times még csak be sem játszotta azt a sajtótájékoztató részletet (fent van a neten), ahol Trump dagadó erekkel ágáló pojácaként tesz egyenlőségjelet a szolgálatok és a nácik közé: „Gyalázatos, hogy a hírszerzés engedte, hogy ennyire hamis és valótlan információk nyilvánosságra kerüljenek.  Úgy gondolom, ilyesmit legfeljebb a náci Németország tett volna, és tett is.” Erre reagált felháborodottan a CIA igazgatója, John O. Brennan: „Botrányos, hogy Trump egyenlőségjelet tesz a hírszerző szolgálatok és a náci Németország közé.”)

Majd jön a kedvenc részem, egy idézet Trump minapi ABC-interjújából, amint a beiktatási ceremóniával kapcsolatban nyilatkozik: „Másfél millió ember volt jelen. A beiktatási beszédek történetének legnépesebb közönsége. Nem fogom megengedni, hogy maga (ez David Muirnak, az ABC riporterének szól) vagy bárki más lebecsülje ezt a tömeget.”

Mindezt könnyedén cáfolja a New York Times: Trump beszédén körülbelül egyharmad annyian voltak, mint Obama beiktatási ünnepségén 2009-ben. Otthonukban szintén jóval többen nézték Obamát. Mindehhez csatolnak két fotót a két eseményről, amelyeken jól látszik a két tábor közti számbeli különbség.

Mondhatnánk, végül is ezek nem igazán jelentős dolgok, Trump bagatell ügyekben izmozik. Ám pont ez az ijesztő. Hogy a világ vezető hatalmának elnöke ilyen piszlicsáré ügyekben is gátlástalanul a világ arcába hazudik, és alternativizálja a tényeket. Ugyan miféle mentalitás, észjárás, intelligencia, erkölcsiség lakozik abban az emberben, aki – magát hazugságba kompromittálva – nekikezd egy ilyen kinek nagyobb a fff… fan-clubja vetélkedésnek? Mit várhatunk komolyabb, adott estben a világ sorsát befolyásoló ügyekben? Nem akarnék riogatni, de azért egy amerikai elnök elég nagy világpolitikai káoszt tud okozni, ha a tények helyett netán a maga megálmodta „alternative facts”-re támaszkodva hoz döntéseket.

http://168ora.hu/ujbeszel-trumpi-dialektusban/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201702

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1712175074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orica Középföldi 2017.02.04. 08:50:28

Szórakoztató, színes, szeszélyes és veszélyes időszak következik.Lesz dolguk a bíróságoknak.
süti beállítások módosítása