He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Depressziós vagy?-így derítheted ki

2016.12.21. 08:01 guma

A depresszió felismerése orvosi szemmel

Különböző félreértések vannak a köztudatban azzal kapcsolatban, hogy mit jelent orvosi szempontból a depresszió. A manapság divatos „depi vagyok” kifejezés például egyáltalán nem biztos, hogy orvosilag, gyógyszerrel kezelendő depressziót jelent, és az ilyen esetben innen-onnan beszerzett gyógyszerekkel történő „öngyógyításnak” komoly egészségügyi kockázatai lehetnek.

Depresszió: betegség vagy emberi gyengeség?

Másfelől, sok esetben az igazi depressziót nem ismerjük fel magunkon vagy másokon, így az kezeletlen marad, és tönkreteheti az egyén életét testi-lelki, anyagi és emberi kapcsolati vonatkozásban is.

            Hogyan ismerjük hát fel az igazi depressziót?

Ha már valakinél diagnosztizálták a depressziót, annak súlyosságát különböző kérdőívekkel, tesztekkel lehet mérni, azonban ezek a módszerek önmagukban nem alkalmasak a diagnózis felállításához.

A pontos diagnózishoz a tudomány mai állása szerint bizonyos tünetek – konkrétan az alább felsorolt 9 tünetből legalább 5legalább két hétig, a nap legnagyobb részében történő fennállása szükséges. Ezek a következők:

  1. Lehangoltság, nyomott, borús hangulat, ami jellemzően reggel a legrosszabb, de ettől eltérő ingadozás is lehet. Enyhébb esetben külső segítséggel az egyén felvidítható egy ideig, de visszaesik, súlyosabb esetben azonban nem lendíthető ki a mélypontról.
  2. Az érdeklődés és az örömre való képesség jelentős csökkenése, vagy teljes elvesztése (anhedónia). A páciens felhagy a korábban rendszeresen és szívesen végzett tevékenységeivel, nem érez rájuk motivációt, minden nehezére esik, mert értelmetlennek érzi, hisz nem talál benne örömet. Mivel ezt így ritkán fogalmazza meg, a külső szemlélő számára csak a viselkedés megváltozása utalhat anhedóniára.

A fenti két tünet közül legalább az egyiknek kötelezően jelen kell lennie ahhoz, hogy tovább léphessünk a diagnózis felállításában. Általában – különböző arányban – mindkét tünet jelen szokott lenni, sőt, az anhedónia sokszor alattomosan a kezelt depressziósoknál is fennmaradhat, erre oda kell figyelni, mert visszaesést, illetve egyéb súlyos szövődményeket okozhat.

3. Jelentős testsúlyváltozás, ami lehet fogyás és hízás is. Fogyás esetén előfordul, hogy a beteg vagy környezete daganatos betegségre gondol. Lelki megközelítésben a fogyás (étvágytalanság) oka az étel (élet) iránti érdeklődés csökkenése, az ízek élvezetének hiánya. A hízás hátterében pedig a hiányzó örömök evéssel, nassolással való pótlása, vagy a depresszióban fokozottan érzékelt stressz csökkentésére tett igyekezet állhat (pl. túlzott csokoládéevés).

4. Alvászavar. A depresszió egyik igen gyakori tünete. Többféle lehet: elalvási képtelenség, gyakori felébredések, és/vagy túl korai ébredés. Ez utóbbi nagyon jellemző a depresszióra, sokszor a többi tünet kifejlődése előtt jelentkezik. A beteg felébred hajnali órákban (akár 2-3 órakor), és képtelen visszaaludni, sötét gondolatai vannak, esetleg szorongás gyötri. Vannak depressziók, amelyekben pedig épp ellenkezőleg, úgynevezett hiperszomnia, vagyis túlalvás jelentkezhet, ilyenkor a páciens legszívesebben egész napját ágyban töltené. Bármilyen típusú is az alvászavar, minden esetben az alvás minőségi romlása áll fenn, ami krónikus fáradtsághoz, a teljesítőképesség romlásához vezet.

5. Mozgásos nyugtalanság vagy gátoltság. A beteg nem tud megmaradni egy helyben, állandóan mocorog, vagy fel-alá járkál, izgatott. Gátoltság esetén pedig láthatóan meglassult mindennemű mozgása, súlyos esetben egész nap mozdulatlan.

 6. Fáradtság, energiahiány. Összefügghet az alvászavarral, de anélkül is jelentkezhet. Okozhatja a depresszióban felborult cirkadián ritmus, de eredhet a motiválatlanságból, örömtelenségből is. Gyakran marad vissza a kezelés során, ilyenkor az egyén teljesítőképességét érinti, és szintén figyelni kell rá, mert hosszú távon visszaeséshez vezethet.

7. Értéktelenség, bűntudat érzete. A depresszió olyan, mintha egy sötét szemüvegen keresztül tekintenénk a világra, önmagunkra és a jövőre. Ez a látásmód átértékeli a magunkról alkotott képet, mindent a valóságosnál sokkal rosszabbnak látunk, ezáltal rosszabbnak gondolunk, ami végül az érzésekben is megnyilvánul. A többi tünetből eredő teljesítménycsökkenés pedig erre még rá is erősít. Mindez súlyos esetben teljes reménytelenséghez, kilátástalansághoz vezet. Sokszor a beteg tévesen úgy érzi, ő a felelős mindenért, elszúrta a saját és mások életét, és ezért bűnhődnie kell. Nárcisztikus alapszemélyiségű embereknél az önmarcangolás kevésbé jellemző, de attól még ugyanúgy szenvedhetnek a depresszió többi tünetétől.

8. Csökkent gondolkodási, összpontosítási vagy döntési képesség. A betegnek nem sikerül ellátnia szokásos feladatait, elbutultnak érzi magát, döntésképtelen, mert nem tudja eléggé összeszedni a gondolatait ahhoz, hogy jó döntést hozzon, vagy egyszerűen fél döntései következményétől. Ennek oka lehet a depresszióban felborult cirkadián ritmus zavarából eredő általános energiahiány, az anhedónia miatti motivációhiány és érdektelenség, figyelemzavar, vagy szintén a depresszióval együtt járó, de visszafordítható agyi elváltozás. A depresszió gyógyulásával ezek az ún. kognitív tünetek is általában javulnak.

9. A halál gondolatával való gyakori foglalkozás, öngyilkossági gondolatok. Az eddig felsorolt tünetek együttállásából szinte egyenesen következik, hogy súlyos esetben a páciens kezdi feladni. Az öngyilkossági gondolatok, vagy a „mindenkinek jobb lenne, ha nem lennék” típusú vélelmek sokszor rejtve maradnak a hozzátartozók számára, ezért fontos a szaksegítség igénybevétele, ami adott esetben életmentő lehet.

Látható tehát, hogy a 9 tünetből 5 teljesülési feltétel alapján két depressziós beteg egymástól nagyon is különbözhet!

Fontos még a diagnózishoz annak a lehetőségnek a kizárása, hogy ezek a tünetek nem más betegség következményei (például pajzsmirigy-alulműködés okozhat hasonló tüneteket), és nem valamilyen gyógyszer (mellék)hatására alakulnak ki (például a széles körben alkalmazott béta blokkolók okozhatnak depressziós tüneteket). Ilyen esetekben az alapbetegséget kell kezelni, illetve gyógyszert váltani.

Abban az esetben, amikor a fent részletezett tünetek közül nem áll fenn elegendő a depresszió diagnózisához, de a meglévők hosszú időn keresztül megkeserítik az egyén életét, felmerül az ún. disztímia elnevezésű betegség lehetősége, amiről – és a hangulatzavarok egyéb formáiról – külön cikkben olvashatunk.

http://www.videoklinika.hu/depresszio-felismerese-orvosi-szemmel/#2016-12-04

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1912021997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orica Középföldi 2016.12.21. 08:19:03

Guma! Ez nem igazán jó időzítés:))))))))
süti beállítások módosítása