Gyógyteák mindenkorra, minden kórra
Őszderekán kifejezetten jó ötlet a gyógyteák közül választani, hiszen a bennük lévő összetevők megerősítik az immunrendszert. Nem mindegy azonban, hogy a mikor melyik gyógynövényt választjuk, és hogy miképpen készítjük el belőle a teát. Ehhez adunk most néhány tanácsot!
A legtöbb gyógytea a forrázástól elveszíti gyógyító hatását. Ha a teát megfelelő módon készítjük el, benne maradnak azok a hatóanyagok, amelyek vagy csak hideg, vagy csak meleg hőhatásra oldódnak ki. Éppen ezért, mindenképpen érdemes betartani a gyógynövény dobozára írt utasításokat még akkor is, ha a filteres verziót részesítjük előnyben.
Házilag is elkészíthető
Ha saját magunk állítjuk össze a tealevelekből a gyógyteánkat, akkor többféle módszert is kipróbálhatunk.
Hideg áztatás: a gyógynövényt az előírt vízmennyiség felével nyolc órára vagy egy egész napra kell beáztatni. A leszűrt növényt ne dobjuk ki, mert a víz másik felével le kell forrázni, és a kettő keveréke adja majd az italt.
Forrázás: vágjuk apróra a növényt és helyezzünk egy-két teáskanálnyit a bögrébe, majd öntsük le forró vízzel. Hagyjuk hatni pár percig, majd szűrjük le.
Főzet: ez a legegyszerűbb módja a teakészítésnek. A hideg vízbe szórjuk bele a növényt, forraljuk egy-két percig a vizet, majd fedjük le egy fedővel, és hagyja állni tizenöt-húsz percig.
Hideg áztatás: a gyógynövényt az előírt vízmennyiség felével nyolc órára vagy egy egész napra kell beáztatni. A leszűrt növényt ne dobjuk ki, mert a víz másik felével le kell forrázni, és a kettő keveréke adja majd az italt.
Forrázás: vágjuk apróra a növényt és helyezzünk egy-két teáskanálnyit a bögrébe, majd öntsük le forró vízzel. Hagyjuk hatni pár percig, majd szűrjük le.
Főzet: ez a legegyszerűbb módja a teakészítésnek. A hideg vízbe szórjuk bele a növényt, forraljuk egy-két percig a vizet, majd fedjük le egy fedővel, és hagyja állni tizenöt-húsz percig.
A megfelelő hatás titka a jó választás
Ha kiismertük magunkat a gyógytea készítési technikák között, már csak egyetlen dolgunk van, kiválasztani, hogy melyik növény mire jó. Íme, néhány példa a teljesség igénye nélkül. A kakukkfű kitűnő köhögéscsillapító és hurutos köhögés esetén remek köptető hatású szer. A borsmenta csökkenti az orrdugulást és az orrjáratok gyulladását is enyhíti, amellett, hogy mentolossága révén a torokpanaszokat is csökkenti. A csipkebogyó C- vitaminban nagyon gazdag, megfázás, influenza esetén ajánlatos. A hársfa igazi „lélekmelegítő”, finom illatú, izzasztó, köhögéscsillapító, a nyúlós-tapadós váladékokat is oldja. A lenmag gyulladáscsökkentő, nyugtató, nedvesítő, köptető, amely akár komolyabb alsó légúti betegség után is, támogatja a regenerációt.
Az édesgyökér a görcsös köhögést csillapítja, nyugtató, köptető, regeneráló, főzetét akár édesítőszer helyett is használhatjuk. A gyömbér- a keleti konyha és gyógyító művészet fontos növénye, mely fokozza az étvágyat, csillapítja az émelygést és bélrendszeri panaszokat, ezenkívül hurutoldó hatású is. Jól ismert gyógyhatású növény még a ginseng is, amely krónikus légúti panaszokban jó nyákoldó, roboráló, fokozza a vitalitást, viszont magas vérnyomás- betegségben és várandóság idején ellenjavallt. Leggyakrabban főzetét fogyasztjuk. A bazsalikomról és az oregánóról kevesen tudják, hogy köhögés csillapítására és torokfájás enyhítésére is nagyon hatékony a főzetük. Hasonlóan jó hatással bír még a hibiszkuszvirág és a lándzsás útifű is.
Merjük keverni!
Végül jöjjön két recept a hűvös őszi estékre. Ha ezek elkészítjük és elszürcsöljük, a hidegnek nincs többé esélye!
Kardamom tea
Hozzávalók: kb. 4 db zúzott kardamom, 4-5 dl tejszín vagy tej, 2 db fekete tea filter, cukor.
A tejet vagy tejszínt, a zúzott kardamomot és a fekete teát összekeverjük és tűzre tesszük. Miután felforrt, vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percet pihenni, majd édesítsük.
Chai
Hozzávalók: 1,5 csésze hideg víz, ¼ vagy ½ csésze tej, 1 db fahéj rúd összezúzva, 3 db kardamom, 1-2 szelet gyömbér, 3 db szegfűszeg és 1-2 teáskanál cukor.
Ha minden megvan, tegyük fel a vizet forrni. Amikor felforrt, tegyük bele a fahéjat és további két percig főzzük. Majd vegyük le a tűzről, rakjunk bele a kardamomot, gyömbért, szegfűszeget. Egy kis forralás után vegyük le a tűzről és édesítsük. Miután összeforraltuk a leendő teát, vegyük le a tűzről, hagyjuk picit pihenni és kézi mixerrel daráljuk össze a főzetet.
Kardamom tea
Hozzávalók: kb. 4 db zúzott kardamom, 4-5 dl tejszín vagy tej, 2 db fekete tea filter, cukor.
A tejet vagy tejszínt, a zúzott kardamomot és a fekete teát összekeverjük és tűzre tesszük. Miután felforrt, vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percet pihenni, majd édesítsük.
Chai
Hozzávalók: 1,5 csésze hideg víz, ¼ vagy ½ csésze tej, 1 db fahéj rúd összezúzva, 3 db kardamom, 1-2 szelet gyömbér, 3 db szegfűszeg és 1-2 teáskanál cukor.
Ha minden megvan, tegyük fel a vizet forrni. Amikor felforrt, tegyük bele a fahéjat és további két percig főzzük. Majd vegyük le a tűzről, rakjunk bele a kardamomot, gyömbért, szegfűszeget. Egy kis forralás után vegyük le a tűzről és édesítsük. Miután összeforraltuk a leendő teát, vegyük le a tűzről, hagyjuk picit pihenni és kézi mixerrel daráljuk össze a főzetet.
http://www.termalfurdo.hu/egeszseg/gyogyteak-mindenkorra-minden-korra-5330