He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Rejtélyek földje : Pápua Új-Guinea

2016.10.21. 08:00 guma

Frissítve a 2011-es poszt : Mert van aki eljutott oda és érdemes az élménybeszámolót, képeket böngészni az útról.

http://www.origo.hu/utazas/20121016-elmenybeszamolo-papua-ujguinearol-a-goroka-fesztivalrol.html

Igazi meglepetés lesz az összeállítás végén a film! Ne hagyd ki!!!

 

Óceánia egyik szigetországa, ahol ma is 850 őshonos nyelv "él' és a mai napig legkevésbé feltárt vidék, ahol a lakosság 18-20 %-a él csak város központokban. Az ország belső része szinte ismeretlen nemcsak földrajzi és kulturális de az állat vagy növényvilág szempontjából is. Pápua Új-Guinea nem egy olyan ország, ahol az utazó egyéni alapon könnyedén mehet ide-oda. Bizony ajánlatos befizetni szervezett túrára, ha szeretjük az ilyesmit, ha nem. Kísérő nélkül kockázatos és nem is praktikus megpróbálkozni az ország felfedezéséhez. Pápua Új-Guineában a közbiztonsági helyzet nem igazán megnyugtató, de a szervezett csoportokat biztonságban viszik biztonságos helyekre. Az ország egyes részei nagyon veszélyesek. A legjobb kis létszámú csoporttal utazni.

A lakosság nagy része él ma is mezőgazdaságból hagyományos, szinte ősi viszonyok között, klánokban, melyekből néhány az alkotmányos viszonyokat is elismeri. Pápua Új-Guinea meglátogatását egyáltalán nem ajánljuk kényes, kényelmes, tapasztalatlan utazóknak. A tömegközlekedés megbízhatatlan, és külföldi turisták számára veszélyes lehet. Jóllehet évente közel 200 ezer turista látogat az országba, azért a turisztikai infrastruktúra még fejletlen. Az országban számos ma is aktív vulkán található, melyek megközelítése veszélyes.

A sziget híres volt a fejvadászatról és a kannibalizmusról, amit gyakorlatilag felszámoltak mára, mely számos helyen rituális gyakorlat volt a múltban. Azonban az író Marianna Torgovnick szerint : "A legteljesebben dokumentált esetek a kannibalizmus mint társadalmi intézmény jött New Guinea, ahol a fejvadászat és a rituális kannibalizmus fennmaradt, egyes elszigetelt területeken, az ötvenes, hatvanas és a hetvenes, és még mindig nyomot hagy bizonyos társadalmi csoportok között.A mai utazási prospektus így fogalmaz :

Pápua Új-Guinea

Fejvadászok földjén Amikor valaki a harmadik világ országaiba utazik, készüljön fel némi kényelmetlenségre, és azzal is legyen tisztában, hogy sok helyen nem könnyű idehaza megszokott orvosi ellátáshoz jutni, Magyarul nem árt az óvatosság! Különösen igaz ez az Ausztrália észak-nyugati csücskétől (York-fok) északra, Indonéziától pedig keletre fekvő, a nyugati civilizáció által legkevésbé fertőzött, ezáltal legfejletlenebbnek is tekinthető Pápua Új-Guineára. A 700 különféle törzs által lakott, a hagyományos életformát ma is gyakorló szigetcsoporton nem árt óvatosnak lenni, mivel gyakran érik atrocitások az utazókat. Bouganville sziget felkeresésétől óva intenek a nemzetközi szervezetek. Mindezek ellenére, aki mégis vállalja a kihívást, nem mindennapi élményben lehet része.

Nem kevesebb, mint 18-féle esőerdő, ötféle mocsár és háromféle mangrove-erdő él a szigetcsoport változékony területén, és innen származik a világ orchideafajainak kétharmada. Harmincnyolcféle paradicsommadár-, 200 békafaj és 450-féle pillangó, tüskés hangyaevők és dugongok népesítik be a szigetcsoportot. Légi úton Európából közel 30 órás utazással érhető el Pápua Új-Guinea. Az államnak van saját légitársasága, az Air Niugini, amely 100 települést köt össze a fővárossal, Port Moresbyvel. A vidéki repülőterek sok esetben csupán egy aszfaltcsíkot jelentenek a dzsungel közepén, a repülőjegy-árak azonban magasak. Az országot hajóval is meg lehet közelíteni, például Indonéziából vagy Ausztráliából. A városok közötti közlekedés és a szállások általában drágábbak, mint a környező ázsiai államokban.

Látnivalók: Port Moresby a gyönyörű Fairfax-öbölben fekszik, érdemes megtekinteni a parlamentet, a Nemzeti Múzeumot, a Botanikus kertet és katedrálisát. A főváros közelében óriás akvárium, krokodilfarm, nemzeti park és kézműves központ is található. A legtöbb turista a főváros után a fősziget északi részén található Sepik folyón hajózik végig, így ismerhetők meg legjobban az ország különböző etnikai csoportjai, amelyek mindegyik saját nyelvvel és szokásokkal rendelkezik. A folyó az indonéz határ mellett fekvő magashegységben ered, és a legfontosabb kereskedelmi útvonalat jelenti a belső területek és a tengerpart között. Tavak, lagunák, holtágak, vízesések, mocsarak kísérik útját. A túrák általában Madang városából indulnak, ahol kiváló kézműves tárgyakat lehet vásárolni. A kisebb szigetek mindegyikének megvannak a maga sajátosságai. A kulturális antropológusok által alaposan tanulmányozott Trobriand-szigetek lakossága például május és szeptember között látványos fesztiválokkal ünnepli a legfőbb élelmiszernek tekinthető yamgyökér betakarítását. Igazi csemege az utazási palettán. Világjárt utazók számára is egészen különleges élményt nyújt a világ második legnagyobb szigetén fekvő ország. Kevés látnivaló szépsége hasonlítható össze a világon az ország híres vízi útjaival. A hegyvidék szinte alpesi jellegű legelőkkel tarkított ormai völgyei között számtalan nagy folyó ered, s jut el kanyargós, varázslatos útvonalon a tengerig. Komfortos, biztonságos szálláshelyek, jól szervezett programok, képzett vezetők várják a világutazókat. Pápua Új-Guinea rendkívüli változatosságának és a kannibáloknak köszönheti ismertségét. A szigetek domborzata óriási különbségeket mutat, hegyek, magasföldek, mocsarak és óriási sziklák váltogatják egymást. Az élővilág lenyűgöző, a szinte érintetlen őserdők nagyon sok állat- és növényfajtának nyújtanak élőhelyet. A törzsi életmód Pápua harmadik vonzereje, a hagyományok és szokások rengeteg néprajzkutatót és filmes csoportot vonzottak a szigetre. Sajnos, csakúgy, mint a fejlődő országok nagy részében, Pápuán is gondot okoz az infrastruktúra hiányossága, és az egyre növekvő bűnözés, de a különleges országot a kisebb kellemetlenségek miatt nem szabad kihagyni.

Ausztrália "közelsége" miatt a háborúk sem kerülték el. Az I. világháború után Ausztrál irányítás alá került, bár a helyiek úgy vélték : ők önálló jogi státusszal rendelkező "kerület", ami a későbbi függetlenség alapja is lett.

A II. világháború már a kis országot súlyos csaták színterévé tette. Körülbelül 216.000 japán, ausztrál és amerikai katona, tengerész és pilóta halt meg a szigeten folyó csatában...

1975 óta az ország önálló, független. Ausztráliával szoros kapcsolata aki a legnagyobb támogatója maradt továbbra is az országnak.

Pápua Új-Guinea a világ egyik legérintetlenebb része, ahol a mai napig számos növény- és állatfaj vár még felfedezésre. 2009- ben pl ez volt a hír :Több mint ötven, eddig nem ismert fajra bukkantak biológusok a délkelet-ázsiai Pápua-Új-Guineán. Négyhetes expedíciójuk során a tudósok egyebek közt ugró pókokkal, ciripelő békákkal, elegáns csíkokat viselő gekkókkal találkoztak - számolt be az ENSZ keretei között működő Conservation International (CI) szerdán.  Emellett két eddig nem ismert növényfélével is találkoztak. "A Kaijende-felföld és völgyei egy olyan vadon, amelyet még alig ismernek" - mondta Steve Richards, az expedíció vezetője. A sűrű erdők fontos szerepet játszanak a klímavédelemben, mivel nagy mennyiségű széndioxidot szívnak fel. A kutatók szerint számos olyan törzs él még elszigetelten az őserdőben és a hegyek között, akik eddig nem találkoztak a modern civilizációt képviselő emberekkel. Jean-Pierre Dutilleux 1993-ban készült filmjén azt az érdekes pillanatot láthatjuk, amikor Pápua Új-Guinea -ban, a Toulambi törzs tagjai először látnak fehér embert. Érdemes megfigyelni a fehér ember reakcióját is, aki rögtön kezet nyújt, hiába ez civilizációs ártalom.

Láthatod az éles ellentétet : a buja zöld sziget és Ausztrália ...

Ez is érdekelhet:

Hogy kerültem Pápua Új-Guineába?

http://www.travellina.hu/?page=leiras&id=240

mai állapotokról itt tájékozódhatsz: http://utikritika.hu/papua_uj-guinea

Tetszett

  1. A pápuák különböző szertatásaival való ismerkedés élményei
  2. Nagy meglepetés volt, hogy a természet milyen változatos, egyedi és bámulatos
  3. A helyiek többsége barátságos és segítőkész
  4. A nagyon egyszerű facsónakban való utazás a folyókon
  5. A falvak házait tanulmányozni
  6. A turisták által kevésbé látogatott falvakba eljutni
  7. A helyi kis kölyköknek örömet okozni azzal, hogy megmutattuk a fényképezőgépünkön a róluk készült képeket
  8. Ahogy elmagyarázták a krokodilvadászatok és -feldolgozások módszereit
  9. A rengeteg csodás madár, papagáj
  10. Meglepően sokféle a helyi szokásvilág, építkezési mód, egyáltalán nem sablonos

Nem tetszett

  1. Belépéskor a vámosok elvették a kekszeinket, táblás csokijainkat
  2. Folyton minden helyi megpróbálja felajánlani magát idegenvezetőnek, és kellemetlen elutasítani őket
  3. A férfiak a legtöbb munkát a nőkre hárítják
  4. Jókat egyszer sem ettem, az étkeikben nincs fűszer
  5. A szúnyogok elleni folytonos küzdelem
  6. Ahogy a helyiek a bételrágás közben gusztustalanul köpködnek

Nézd meg ezt a filmet, ahol egy őslakos először találkozik fehér emberrel... :

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr914317712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2012.03.17. 18:20:22

Jó poszt, sok mindent megtudtam. És végre egy hely ahová nem szeretnék elmenni:)))

guma 2012.03.18. 04:37:55

@Horizont: a 70-es évek végén olvastam először, egy lengyel írótól a helyről.:)
lebilincselő volt - és igen, valahogy oda nem vágytam... DDDDDDDDD

azt hiszem az első választásról írt, ahova sikerült sok törzset meghívni. előtte este a "fehér ember" nagy vendéglátást csapott - de a "tüzes víz" porciózott volt, mert tartottak egy esetleges "koponya gyűjtő" akciótól ami az őslakósok eddigi életének fénypontja volt.
viszont mindenkinek adtak 1 pár cipőt ajándékba a kupica itóka mellé.

másnap nézi a tag, hogy a cipőket pár kivételtől eltekintve fordítva viselik. a jobb cipő bal lábon, a bal cipő jobbon. leszavaznak és máris veszik le a cipőket.
próbál velük kommunikálni, hogy mi a gond - ám meg sem hallgatják, csak közlik : rettenetes rossz a fehér ember itala, mert azóta nagyon fáj a lábuk...
süti beállítások módosítása