He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Milyen csodákat találsz Pekingben

2016.08.15. 08:02 guma

Füstölt csirkeláb, sült szöcske, középiszony, 60 centis küszöbök, a Világ Hetedik Csodája és hasonló érdekességek vonzzák az utazókat Pekingbe.A második legnagyobb kínai város

A második legnagyobb kínai városba (az első Sanghaj – a szerk.) már Budapestről közvetlenül is eljuthatunk az Air China járatával, hetente többször. Nézzük, mit érdemes tudni a kínaiakról, és mit nézzünk meg a városban, ha arra járunk! Nem parkoló: autópálya

Peking, a hihetetlen léptékek városa

Manapság Pekinget közel 21 millióan lakják a helyiek szerint, ugyanakkor a hét autós körgyűrűvel övezett metropoliszban már nyoma sincs a szűk utcácskákkal felszabdalt szegénynegyedeknek, az egykori Houtongok zsúfoltságának. A modern városrendezés következtében 6-8 sávos autósztrádák szelik át keresztül-kasul, amelyeket ráadásul hihetetlen tisztán tartanak. Ha valaki sétára adja a fejét a belvárosban, a Tienanmen tér környékén, ne csodálkozzon, ha egyetlen épületet megkerülni több tízperces sétába telik, hiszen egy-egy tömb akár 1,5-2 kilométer hosszú is lehet. Európában kevesen gondolják, hogy a modern Peking ilyen impozáns, és meglepődnek a leghíresebb bevásárló utca, a Wangfujing Dajie fényreklámjai láttán is, amihez foghatót csak New York-ban láthatunk. Tévhit, hogy Kínában csak bóvlit kapni, a bevásárlóutcák ma már tömve vannak a nemzetközi márkákkal, amelyeket itt is európai áron mérnek.

A Wangfujing Dajie fényreklámjai

Peking az egyik legbiztonságosabb távol-keleti város

Peking közbiztonsága példás, a legtöbb látnivalót detektoros kapukkal védik, a kínaiak pedig barátságosak. Ha valaki beszél angolul, az rögtön szóba elegyedik az európai turistákkal. Az utcanevek mindenhol angolul is ki vannak írva, így nyugodtan portyázhatunk akár önállóan is a városban, bár egy helyi idegenvezető rengeteget segíthet, hogy mit is válasszunk a széles programkínálatból. A Selyempiacon bevásárolhatunk a jó minőségű, lokális világmárka-utánzatok közül, majd sétálhatunk egyet a belváros szívében fekvő utolsó Houtongban, ahol a borbélyok még most is az utcán borotválnak.

A Nyári palotánál kötelező program egy igazgyöngy-tenyészet és egy jademűhely meglátogatása, hiszen a világkereskedelemben kapható édesvízi gyöngyök 95%-a, valamint a jadetárgyak fele innen származik, ráadásul még a magyar pénztárcának sem drágák. A központban fekvő egykori bordélynegyed ma turistacsalogatóként szolgál, nappal riksatúrák helyszíne, míg éjjel diszkók várják az idelátogatókat.

A kínaiak egy tálból csemegéznek

Ha Pekingben járunk, minden utcában jobbnál jobb, megfizethető, helyi éttermekbe botlunk. Egy-egy étkezés során 1-2 féle levest, 5-6 féle főételt szolgálnak fel az asztaltársaságoknak, a vendégek pedig egy-egy tálka rizs felett, bármelyik felszolgált fogásból falatozhatnak. Nekünk, magyaroknak kicsit furának tűnik az egy tálból csemegézés, de ne aggódjunk, minden bizonnyal nem kell megosztanunk az ebédünket senkivel, hiszen kínai ember nem ül egy asztalhoz európaival, ettől különösen tartózkodnak. Érdekesség, hogy desszertet egyáltalán nem esznek, még a legjobb éttermek is csak maximum gyümölcsöt tudnak adni édesség gyanánt. Kávé helyett térjünk be egy porcelánboltba is, ahol általában eredeti teaszertartással várják a vásárlókat, így megkóstolhatjuk milyen is az igazi jázmin- és zöldtea. Ha pedig feledhetetlen gasztroélményre vágyunk, látogassunk ki a belvárosi éjszakai piacra, ahol a sült szöcskétől kezdve a tengeri hínárral töltött rizsbatyun keresztül a füstölt csirkelábig szinte minden megkóstolható fillérekért.

Kötelező program a Kínai Nagy Fal

Pekingbe a legtöbben a Kínai Nagy Fal miatt látogatnak el, hiszen a Világ Hét Csodájának egyike pár tíz kilométeres távolságban fekszik a fővárostól. Érdemes a kicsit távolabbi Mutianyui falszakaszt megnézni a közismert Badalingi helyett, mivel ez utóbbi sokat vesztett hangulatából a rengeteg turista és a falra telepített bevásárlóhelyek és McDonald’s miatt. A Mutianyaui falra is libegő visz fel és bár keskenyebb, mint a többi Nagy Fal rész, gyönyörű panoráma nyílik a környező hegyek gerincén kígyózó falra, illetve testközelből megcsodálhatóak az építmény rizsporos-tojásfehérjés cementrétegei.

Pekingbe a legtöbben a Kínai Nagy Fal miatt látogatnak el

A Tiltott Város

A közelben találhatóak egyébként a Ming sírok is, így például a pekingi Tiltott várost megálmodó Yongle császár síremléke. Az általa felépített Tiltott Városról hosszú sorokban lehetne regélni, a legjobb, ha egy helyi idegenvezetővel fedezzük fel a szimmetriára épülő csodás palotákat, amelyek eredeti állapotukban várják a látogatókat. A legtöbb túra a hátsó kaputól indul és a Tienanmen térnél lévő főbejáratnál végződik, ahol rögtön tovább sétálhatunk a Mao múzeumhoz és a tér túloldalán elterülő, még megmaradt Houtong negyedhez.

Nem szabad kihagyni a 2008-as Olimpia modern épületeit sem, amelyek ma már inkább csak múzeumként szolgálnak, hiszen a kínaiak nemigen kedvelik a nyugati sportokat. Pedig a helyiek nagyon aktívak, sokan közlekednek biciklivel nap, mint nap, a nyugdíjasok szinte minden napjukat a szabadban töltik valamilyen testgyakorlással. Az egyik legkedveltebb helyszín, az Ég Templomát övező főpark, ahol a kínai idősek rendszeresen hódolnak a thai chinek, a szalagtáncnak és a szabad táncnak, sokan kártyáznak, illetve egy fura, focihoz hasonló láb játékot játszanak, egy tollaslabdaszerű képződménnyel. Szintén sokan sportolnak az egykori gyárváros területén is, ahol az óriási barakkszerű raktárépületeket ma a kortárs művészek használják kiállítótérként.

A Tiltott Város

Az is hülye aki a hétvégén ment Badalingnál a Nagy Falhoz

A Nagy Fal Badalingnál mindig is népszerű turisztikai látványosság volt, siklóval, üzletekkel, valamint akadálymentesített létesítményekkel. Sokan azért is látogatnak a Badaling nevű falszakaszhoz, mert ez van legközelebb a főváros, Peking központjához. Ráadásul ma már vonattal is el lehet ide jutni. Az "aranyhéten" valahogy mindenkinek ez jutott az eszébe...

Badaling-Nagy-Fal-1.jpg

Badaling-Nagy-Fal-6.jpg

Badaling-Nagy-Fal-7.jpg

Badaling-Nagy-Fal-8.jpg

Badaling-Nagy-Fal-9.jpg

Forrás: CRI Online

#ixzz4Bfvhp0Jq

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr618813088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása