He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

A nagy mesélőnk 80 éves lett: köszöntjük Csukás Istvánt

2016.04.10. 07:13 guma

80 éves Csukás István, számos mesefigura atyja

Csukás István egyik legismertebb mesealakja, Süsüs a sárkány /Fotó: MTI-Kollányi Péter
Budapest – Generációk nőttek fel meséin, ifjúsági regényein. Csukás Istvánt ünnepli ma az ország, a Kossuth-díjas költő, író, Süsü sárkány és Gombóc Artúr "atyja" 80 éves.

Csukás István 1936. április 2-án Kisújszálláson született. Hogy mit üzennek ezen a jelen napon a csillagok, azt itt megtudhatja. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja szerint Csukás az elemi iskolát szülőfalujában végezte, első meghatározó élménye az olvasás megtanulása volt, amiről ma is úgy gondolja, hogy ez a legnagyobb csoda.

"Amikor megismertem a betűket, és elolvastam az első könyvet, más ember lettem. Rögtön tudtam, hogy a fejemben ész van és nem szilvalekvár. És hogy az eszemet mozgatni is lehet, és azt is el tudtam képzelni, ami a könyvben van. Működött a fejemben a képzeletmozi. Oda tudok utazni, ahol még sohasem jártam, bejárhatom a világot a szobámban ülve."

A népszerű író, költő meséin generációk nőttek fel /Fotó: MTI-Mohai Balázs

A költészetet kamaszfejjel fedezte fel. 1957-ben megjelentek első versei, s egy ideig írásaiból, irodalmi segédmunkákból élt. Később a Fiatal Művészek Klubjának vezetője lett, majd dolgozott a Művészeti Alapnál, a Munkaügyi Minisztériumban, a Néphadsereg című lapnál.

Első verseskötete 1962-ben jelent meg Elmondani adj erőt! címmel. 1968-tól 1971-ig a Magyar Televízió munkatársa volt.

A gyermekirodalom felé fordult, verseskötetei mellett sorra jelentek meg mese- és ifjúsági regényei. Első meseregénye az Egy szürke kiscsacsi volt, amelyet hamarosan követett a Mirr-Murr, a kandúr kalandjairól szóló kötet, amelyből Foky Ottó készített bábfilmsorozatot.

Mirr-Murr kalandjait is imádták a gyerekek

A hetvenes évek közepén jelentek meg nagy sikert aratott ifjúsági regényei, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és a Vakáció a halott utcában. A nyolcvanas évektől jelentek meg a Pom Pom meséinek egyes darabjai, A nagy ho-ho-ho-horgászról szóló történetek, valamint a Süsüről, a félelmetes külsejű, de jó szándékú, barátságos egyfejű sárkányról szóló meseregénye.

Emlékeznek Süsüre?

Csukás művei nemcsak a tévében arattak nagy sikert, mesedarabjait (Ágacska, Utazás a szempillám mögött, Csodakaloda, Tükörbohócok) sorra mutatták be a budapesti színházak is.

A mai napig közszeretetnek örvendő, rendkívül népszerű író több rangos kitüntetést is a magáénak tudhat. Többek között 1999-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. 2011-ben Budapest díszpolgára és Prima Primissima díjas lett. 2016. március 15-én a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át.

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök nemrég tüntette ki Csukás Istvánt /Fotó: Fuszek Gábor

Csukás István 1936. április 2-án Kisújszálláson született. Hogy mit üzennek ezen a jelen napon a csillagok, azt itt megtudhatja. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja szerint Csukás az elemi iskolát szülőfalujában végezte,sőt meghatározó élménye az olvasás megtanulása volt, amiről ma is úgy gondolja, hogy ez a legnagyobb csoda.

http://www.blikk.hu/sztarvilag/kultura/80-eves-csukas-istvan-szamos-mesefigura-atyja/f88b0pv

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr38583180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása